4 Cara Membersihkan Kanta Kamera HP dengan Mudah

Tidak sedikit orang yang berpuas hati dengan hasil tangkapan telefon bimbit hari ini. Fahamilah kerana teknologi kamera pada telefon bimbit kini sudah mulai menghampiri kamera separa profesional. Tidak sedikit tangkapan di media sosial Instagram umumnya lebih banyak hasil daripada tangkapan kamera HP, lebih praktikal dan tidak rumit. Terutama jika telefon bimbit anda mempunyai prestasi kamera terbaik di dunia.

Tetapi anda perlu tahu bahawa HP dengan kamera terbaik tidak selalu menghasilkan foto berkualiti. Mungkin kualiti kamera HP boleh menurun kerana penyelenggaraan yang buruk atau kerana perkara lain yang menyebabkan gambar menjadi kurang bagus. Sebenarnya, tidak sedikit telefon pintar hari ini mempunyai tangkapan kabur walaupun gambar awal masih bagus.

Sekiranya ini berlaku, sebenarnya ada sesuatu yang tidak kena dengan kamera HP anda. Sebabnya mungkin kerana kotor atau calar. Pada akhirnya, kualiti gambar pada kamera HP telah menurun.

Oleh itu, apakah penyelesaiannya supaya kamera HP dapat menghasilkan foto yang bagus lagi? Caranya ialah membersihkan lensa kamera HP dan berikut adalah pelbagai cara untuk merawat dan membersihkan lensa kamera HP.

1. Membersihkan Lensa Kamera yang Gores dengan Ubat Gigi

Ubat Gigi

Sekiranya lensa kamera HP anda tergores kerana geseran atau yang lain, ia mesti dibersihkan menggunakan ubat gigi putih. Sapukan ubat gigi (tidak terlalu banyak) pada lensa kamera. Selepas itu, gosok perlahan. Kaedah mudah ini sebenarnya dapat menghilangkan calar pada lensa kamera HP.

Kaedah yang lebih baik untuk membersihkan lensa yang tergores dengan menggunakan cotton bud. Sapukan ubat gigi putih pada cotton bud . Selepas itu, lekatkan pada lensa yang tergores dan putar mengikut arah jam. Biarkan seketika.

Sekiranya anda merasa sudah cukup, bersihkan sisa ubat gigi yang masih kelihatan yang melekat pada lensa HP menggunakan sedikit air. Untuk membersihkannya boleh menggunakan kain  microfiber khas .

2. Menggunakan minyak kayu putih untuk lensa berdebu

Kanta kamera berdebu

Sekiranya lensa kamera HP anda terkena habuk maka cara membersihkannya juga berbeza. Atas sebab ini, minyak kayu putih biasanya digunakan. Minyak kayu putih cukup kuat untuk mengeluarkan habuk yang melekat pada lensa HP. Biasanya tidak habuk pada lensa kamera kerana HP HP sering diletakkan tidak berdisiplin.

Baiklah, lain kali jangan meletakkan telefon bimbit anda secara sembarangan. Bagi mereka yang lensa HPnya terkena habuk, bagaimana cara membersihkannya cukup untuk membersihkannya dengan tisu yang telah diberi sedikit minyak kayu putih. Tisu itu disapu pada lensa kamera HP. Apabila dilakukan dengan betul, debu yang melekat pada kamera HP akan mudah diangkat.

3. Membersihkan Kanta Dewy

Bersihkan lensa kamera HP

Kaedah ini digunakan untuk lensa kamera HP anda yang lembap. Biasanya lensa kamera menjadi lembab kerana disimpan di tempat yang lembap. Sekiranya gambar kamera anda tidak optimum dan lensa kamera HP anda kelihatan baik, mungkin penyebabnya adalah kerana lensa HP yang lembab.

Untuk mengatasinya, cara untuk melakukannya adalah dengan mengeluarkan bateri terlebih dahulu, tetapi jangan lupa mematikan telefon bimbit anda terlebih dahulu. Selepas itu, keringkan telefon bimbit anda dengan pengering rambut. Arahkan pengering rambut di sisi telefon bimbit untuk mengelakkan embun muncul kembali.

4. Mengganti Cap Lensa Kamera

lensa kamera

Untuk lensa HP yang tergores, jika dibersihkan dengan ubat gigi putih tidak optimum, kerana foto masih kabur, anda boleh menggunakan kaedah ini. Caranya adalah dengan mengganti penutup lensa kamera. Gunakan pisau cukur untuk mencungkil lensa kamera. Lakukan ini dengan teliti.

Selepas mencungkil, ganti penutup lensa kamera dengan yang baru. Sudah tentu anda perlu membeli penutup lensa baru. Sekiranya anda tidak mempunyai dana, anda boleh menggunakan alternatif dengan menggunakan pita berwarna jernih.

Windows HTC

Itulah 4 cara membersihkan lensa kamera HP. Semoga ia berguna bagi anda yang ingin membersihkan lensa kamera HP anda. Bagi anda yang lensa kamera HP masih baik, kami mengesyorkan berhati-hati semasa menggunakan telefon bimbit.

Sebelum kamera HP kabur, ada baiknya anda mengambil langkah berjaga-jaga terlebih dahulu. Adapun cara merawat lensa kamera HP dapat dilakukan dengan perkara berikut:

  • Elakkan kesan langsung dengan kamera belakang.
  • Jangan sesekali meletakkan telefon bimbit ke dalam poket seluar anda. Goresan atau calar pada lensa kamera HP boleh berlaku kerana telefon bimbit sering digosokkan ke seluarnya ketika dimasukkan ke dalam poket seluar.
  • Jangan letakkan telefon bimbit di mana-mana, terutamanya yang mempunyai permukaan kasar. Permukaan yang kasar boleh menyebabkan calar pada penutup lensa HP.
  • Elakkan menyimpan telefon pintar atau telefon bimbit anda di tempat yang lembap. Tempat yang lembap boleh menyebabkan lensa kamera HP yang lembap.
  • Gunakan silikon atau motomo sebagai lensa pelindung untuk kamera HP anda.

Itulah penjelasan mengenai cara memperbaiki lensa kamera HP dan petua untuk menjaganya. Semoga petua ini dapat membantu anda membersihkan lensa sekali lagi dan mendapatkan gambar foto yang berkualiti.

Ada petua lain? Beritahu kami dan pembaca lain di ruangan komen, okey? Sekiranya anda memerlukan petua untuk merawat dan membersihkan skrin telefon bimbit yang kusam, anda boleh segera periksa di sini.