7 Cara Menghilangkan Embun pada Kamera HP dengan Mudah

Kamera telefon bimbit yang lembap pasti menjadikan gambar tidak optimum, kelihatan kabur dan kusam. Biasanya, embun yang menetap di kamera telefon bimbit disebabkan oleh terkena hujan, baik hujan atau kerana ia diletakkan di dalam poket ketika hujan. Hasilnya, kamera HP terasa lebat kerana air hujan.

Tidak jarang, embun pada kamera HP sukar hilang dengan sendirinya. Adakah anda mempunyai masalah seperti itu? Nah, pada kesempatan ini akan berkongsi petua untuk menghilangkan embun pada kamera HP. Ingin mengetahui petua dan trik? Segera rujuk ulasan berikut.

Cara Menghilangkan Embun pada Kamera HP

Bagaimana anda menghilangkan embun pada kamera telefon bimbit? Segera, periksa 7 cara berikut yang boleh anda lakukan dengan mudah.

1. Gel Silika

Cara menghilangkan embun pada kamera HP pertama adalah menggunakan Silica Gel. Sedikit maklumat, Silika Gel ini biasanya akan dijumpai semasa anda membeli kasut baru. Fungsi Silica Gel itu sendiri adalah untuk memastikan kasut tetap kering, alias tidak lembap.

Berdasarkan fungsi ini, anda juga dapat menggunakannya untuk menghilangkan kelembapan pada kamera HP. Caranya, anda boleh mengeluarkan bahagian bateri HP (jika telefon bimbit anda adalah bateri yang boleh ditanggalkan) atau meletakkan telefon bimbit ke dalam kamera pekat. Kemudian, taburkan Silica Gel di sekitar telefon bimbit, termasuk di dekat kamera telefon bimbit.

Akhirnya, anda boleh menutup bekas dengan rapat dan meninggalkan telefon bimbit dengan Silica Gel dalam satu bekas untuk tempoh semalaman sehingga embun dari kamera HP anda hilang. Bagaimana anda ingin mencuba menghilangkan kelembapan pada kamera HP dengan menggunakan Silica Gel ini?

2. Nasi

Selain Silica Gel, ada juga beras yang dapat menyerap kelembapan pada kamera HP. Menggunakan beras untuk menghilangkan kelembapan pada kamera telefon bimbit semudah menggunakan Silica Gel. Pertama, anda boleh meletakkan telefon bimbit dan beras ke dalam bekas yang sama.

Selepas itu, anda boleh menutup bekas yang mengandungi telefon bimbit dan beras lebih awal. Kemudian, tinggalkan telefon bimbit dengan nasi selama sehari atau beberapa jam. Mudah, bukan? Namun, cara menghilangkan embun pada kamera HP dengan menggunakan beras sememangnya lebih kotor jika dibandingkan dengan Silica Gel. Cuma beras lebih senang diperoleh daripada Silica Gel.

3. Cahaya matahari

Cahaya matahari

Sekiranya anda menghilangkan embun pada kamera HP yang satu ini mungkin agak berisiko. Kenapa? Kerana, jika anda tidak melakukannya dengan betul, kamera HP akan kabur. Lebih teruk lagi akan merosakkan kamera HP anda. Namun, anda tidak perlu risau kerana kami akan memberikan petua dan trik agar tidak merosakkan kamera HP anda.

Pertama, anda mesti meletakkan telefon bimbit anda di dalam bekas yang boleh menahan cahaya matahari langsung. Sekiranya HP terkena cahaya matahari langsung, ia akan menyebabkan kerosakan pada kamera HP. Kemudian, letakkan bekas yang mengandungi telefon bimbit anda di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari. Keringkan telefon bimbit di dalam bekas atau beg sehingga embun pada kamera HP menguap.

Sedikit maklumat bahawa kaedah ini hanya akan berkesan untuk telefon bimbit yang mempunyai sedikit embun. Sekiranya kamera HP mempunyai banyak embun, sangat sukar untuk membuangnya dengan kaedah ini. Anda juga tidak boleh memaparkan telefon bimbit anda ke sinar matahari walaupun telah dimasukkan ke dalam bekas. Sekiranya terlalu lama, telefon bimbit anda akan kotor dengan habuk.

4. Lampu

Bagaimana jika cuaca mendung dan tidak ada cahaya matahari? Kemudian anda boleh menggunakan haba lampu untuk menguap embun yang terdapat pada kamera HP. Cara menghilangkan embun pada kamera HP dengan menggunakan lampu sama mudahnya.

Pertama, anda hanya perlu mematikan telefon dan meletakkannya di pangkal rata. Arahkan lensa kamera HP ke atas atau letakkan lensa kamera HP di bahagian atas, alias perut anda. Kemudian, hidupkan lampu pada kamera HP sehingga embun pada kamera menyejat.

5. Air panas

Kaedah ini tidak memikat anda untuk mencelupkan telefon bimbit anda ke dalam tab mandi air panas. Dengan cara ini, anda hanya meletakkan telefon bimbit di atas bekas yang berisi air panas. Dengan cara itu, embun pada kamera HP akan tersejat dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, kaedah ini boleh dikatakan tidak berkesan dan mempunyai risiko tinggi.

6. Kipas komputer riba

Ini juga merupakan salah satu cara mudah untuk menghilangkan embun pada kamera HP kerana anda hanya perlu menggunakan komputer riba yang dihidupkan, dan tetap menggunakan kipas komputer riba. Pertama, anda hanya perlu meletakkan telefon bimbit di sebelah komputer riba yang dihidupkan.

Pastikan anda meletakkannya di dekat kipas komputer riba. Kemudian, anda boleh membiarkannya seketika sehingga embun hilang sepenuhnya. Dengan cara ini juga tidak cukup berkesan kerana kipas komputer riba berpotensi meniup habuk dan kotoran dari mesin komputer riba. Jadi, jangan tinggalkan telefon terlalu lama di dekat kipas komputer riba, ya.

7. Pengering Rambut

Anda juga boleh menggunakan pengering rambut ini untuk menguap atau menghilangkan kelembapan pada kamera HP. Cara menggunakannya juga mudah, anda hanya perlu menghidupkan pengering rambut dan mengeringkan kamera HP yang kering dengan pengering rambut. Jangan lupa mematikan telefon bimbit terlebih dahulu.

Kelemahan penggunaan pengering rambut ini, mungkin tangan anda akan terasa sakit kerana mereka harus memegang pengering rambut sedikit lebih lama. Juga, anda harus berhati-hati kerana kemungkinan embun pada kamera HP sebenarnya akan didorong lebih dalam. Kesannya, embun akan lebih sukar dikeluarkan.

Petua Untuk Kamera Telefon bimbit Tidak Sedap

Walaupun terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan kelembapan pada kamera HP, tetapi akan lebih baik jika anda mencegah kelembapan masuk ke kamera HP anda. Ya, pencegahan lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, kami juga akan memberikan beberapa petua agar tidak ada embun pada kamera HP, petua berikut:

1. Tutup Semua Aplikasi

Pada masa ini, kamera kalis air menjadi trend dan anda boleh membawa telefon bimbit anda ke dalam air. Namun, apabila anda membawa telefon bimbit anda berenang dalam keadaan semua aplikasi berjalan, kamera HP berpotensi menjadi lembap. Kenapa? Sebab, ada perubahan suhu antara panasnya ponsel karena aplikasi dan suhu dingin air ketika berenang.

Walaupun telefon bimbit anda kalis air, kadangkala anda harus mengangkat telefon ke permukaan. Dengan cara ini, ada sedikit kemungkinan embun pada kamera telefon bimbit anda. Oh ya, petua ini digunakan untuk pengguna HP kalis air. Jangan bawa HP ke dalam air jika telefon bimbit anda tidak mempunyai spesifikasi kalis air, ya.

2. Balut telefon bimbit dengan kain

Biasanya, kebanyakan orang hanya akan membungkus telefon bimbit dengan plastik ketika hujan. Tidak mengapa, tetapi lebih berkesan jika anda membungkus telefon bimbit dengan lapisan kain. Jadi, pertama-tama anda boleh melapisi telefon bimbit dengan kain, kemudian memasukkannya ke dalam plastik.

Tujuannya, kain mampu menyerap perubahan suhu yang akan berubah secara tiba-tiba ketika hujan. Juga, kain tersebut dilaporkan dapat meminimumkan suhu dingin ketika hujan sehingga telefon bimbit anda tetap terjaga pada suhu, tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu hangat.

Ini adalah beberapa cara untuk menghilangkan embun pada kamera HP bersama dengan petua untuk mengelakkan kamera HP menjadi lembap. Adakah anda pernah mencuba satu atau mempunyai petua lain? Bolehkah anda menceritakan pengalaman anda secara langsung di ruangan komen, ya. Saya harap ini dapat membantu!