Inilah 10 sebab mengapa telefon bimbit Samsung mahal

Terdapat banyak jenama HP Android yang tersebar, tetapi Samsung selalu menjadi pilihan utama. Sebenarnya, sebelum Android meletup seperti sekarang, Android selalu ditunjukkan oleh Galaxy dari Samsung. Tidak hairanlah juga kerana siri Galaxy dari Samsung membantu memperbesar nama Android. Sekurang-kurangnya untuk Indonesia sendiri.

Siri Galaxy yang terkenal juga kerana Samsung terus menghasilkan produk HP Android untuk pelbagai segmen. Dari akhir rendah segmen kelas ke kelas akhir yang tinggi, semua yang boleh didapati. Telefon Android mewah Samsung jelas selalu mahal dan bahkan boleh menyerupai harga motosikal.

Untuk akhir rendah? Apabila dibandingkan dengan jenama telefon bimbit sebelah, harga siri Galaxy Android HP dari Samsung masih agak tinggi untuk akhir rendah kelas walaupun.

Caranya, Samsung Adroid HP dari yang paling murah, kelas menengah, dan jelas yang paling terkini semuanya berharga lebih mahal daripada yang kompetitif. Sebenarnya, jika anda memerlukan telefon bimbit jenama Samsung harganya masih lebih mahal daripada telefon bercirikan buatan tempatan (tentu dengan spesifikasi serupa).

Nampaknya ada sebab mengapa HP dari Samsung rata-rata mahal. Dan inilah 10 sebab mengapa telefon bimbit Samsung mahal, nombor 10 membuat anda menggelengkan kepala.

1. Penjenamaan

Logo Samsung Galaxy

Sebab pertama dan pasti anda pasti mengenai perkara ini ialah penjenamaan . Samsung mempunyai imej yang kuat dan positif kerana nama Samsung telah lama dikenali oleh orang ramai. Samsung juga mempunyai imej produk elektronik yang lain seperti TV, kabinet tertunda, dan sebagainya.

Samsung juga berpeluang menelurkan telefon bimbit. Tetapi nama Samsung sebagai raja telefon pintar baru bersinar ketika mereka menghadirkan telefon pintar dengan OS Android.

Dengan nama yang telah lama dikenali, sudah pasti membuat orang percaya kepada Samsung. Oleh itu, ketika Samsung melahirkan produk, orang tidak akan teragak-agak untuk membeli telefon pintar dari Samsung walaupun harganya mahal. Oleh itu, adalah wajar untuk mahal kerana Samsung mempunyai jenama yang kuat sebagai pengeluar elektronik terkemuka (termasuk HP).

2. Iklan

Iklan Samsung

Terdapat vendor HP lain yang juga mempunyai nama dan mempunyai produk elektronik lain tetapi namanya tidak sekuat Samsung. Kenapa? Kerana Samsung cukup berjaya dan berkesan dalam menghabiskan iklan.

Samsung separuh hati dalam iklan. Setiap telefon pintar terbaru muncul, iklannya tersebar di berbagai jenis media, baik media cetak, media elektronik, media sosial, media dalam talian, dan bahkan papan iklan di berbagai jalan.

Tanpa tanggungjawab, Samsung mengiklankan di 58 negara. Kerana perbelanjaan iklan yang tinggi, harga jualan telefon bimbit Samsung tinggi. Ini berbeza dengan vendor seperti Xiaomi yang tidak beriklan di media konvensional tetapi pemasaran mereka bergema di internet.

3. Kepercayaan

Reputasi Samsung

Sebab ketiga masih berkaitan dengan perkara kedua, iaitu mengenai  kepercayaan . Pengiklanan Samsung yang meluas di mana-mana sahaja membuatkan orang selalu mengetahui  jenama  ini. Secara tidak langsung, logo Samsung mempengaruhi pemikiran orang ramai mengenai telefon bimbit yang baik.

Orang secara amnya kadang-kadang tidak terlalu memperhatikan spesifikasi. Yang penting cukup pantas, kamera yang bagus, dan jenama mesti Samsung. Faktor ini kemudian merebak dan meningkatkan reputasi Samsung lebih tinggi daripada  jenama  lain. Kerana reputasi yang baik, kepercayaan orang terhadap  jenama  Samsung juga meningkat.

4. Teknologi Terkini

Samsung Galaxy S8 +

Telefon Samsung umumnya dilengkapi dengan teknologi terkini dan sering menghasilkan inovasi yang kemudian disalin oleh vendor HP lain. Sebagai contoh, HP flahgship dari Samsung, yang rata-rata selalu menyajikan inovasi dan teknologi terkini yang kemudian diikuti oleh pesaing. Anda boleh katakan, Samsung adalah pelopor dalam menghadirkan inovasi dan teknologi dalam bidang telefon pintar.

5. R&D

R&D Samsung

Samsung tidak bermain permainan dalam mengembangkan produk. Di Indonesia, misalnya, mereka membuat kilang sendiri dengan nama yang lebih dikenal sebagai SEIN (Samsung Electronics Indonesia), yang telah ada sejak tahun 1991. Bukan hanya kilang tersebut, Samsung juga mendirikan R&D (Penyelidikan dan pengembangan) di Indonesia. 

Penubuhan R&D tentunya untuk terus mengembangkan pelbagai produk inovatif. Dan R&D tidak hanya ada di Indonesia. Samsung bahkan mewujudkan AI R&D ( Artificial Intelligence) khasnya mudah alih dan elektronik.

Penubuhan R&D sememangnya mahal kerana tujuannya adalah untuk produk, termasuk produk HP. Baiklah, harga telefon bimbit Samsung boleh menjadi mahal kerana dalam kos ini ada biaya untuk tujuan R&D

6. Kualiti Produk

Samsung Galaxy A8 (2016)

Samsung adalah salah satu vendor yang sering menyajikan produk berkualiti, umumnya produk terbaik mereka berada di kelas perdana, tahap kedua adalah kelas pertengahan . Produk terbaik dari Samsung sering menarik minat ramai orang untuk membelinya seperti siri Samsung Galaxy S dan Samsung Galaxy Note.

Untuk kelas pertengahan, terdapat siri Samsung Galaxy A yang juga menarik perhatian. Malah siri A ini meningkat dalam kualiti dan spesifikasi melalui Samsung Galaxy A8 2018 dan Samsung Galaxy A8 + 2018.

7. Komponen Pilihan Terbaik

Samsung Galaxy S7 Edge

Komponen yang terdapat dalam telefon bimbit Samsung, terutamanya untuk telefon pintar kelas atas biasanya merupakan komponen pilihan terbaik. Pemilihan komponen ini juga menjadikan harga telefon bimbit Samsung tidak murah. Cuba perhatikan telefon bimbit Samsung yang menggunakan skrin Super AMOLED dan juga melengkung. Sudah tentu komponen yang digunakan tidak murah.

8. Perkhidmatan Selepas Jualan (termasuk jaminan)

Pusat Servis Samsung

After Sales atau perkhidmatan purna jual Samsung adalah salah satu perkhidmatan purna jual terbaik. Adakah telefon bimbit Samsung anda rosak? Anda tidak perlu menunggu berhari-hari seperti perkhidmatan selepas jualan dari vendor HP lain. Walaupun perkhidmatan Samsung dipanggil My Samsung Service , perkhidmatan yang boleh diakses oleh u ntuk tujuan pusat panggilan untuk 24 jam sehari dan 7 hari seminggu .

Anda juga boleh membawa telefon bimbit Samsung yang rosak ke pusat servis Samsung yang tersebar di bandar-bandar besar untuk menebus jaminan. Untuk makluman anda, perkhidmatan jaminan di Samsung adalah yang terpantas dan termudah.

9. Kerap Melepaskan Telefon Android Baru

Telefon bimbit Samsung Galaxy Note8 digunakan oleh artis Korea

Faktor ini juga menjadi sebab mengapa harga telefon bimbit Samsung Android mahal. Samsung setiap tahun mengeluarkan telefon pintar terkini dengan mengikuti perkembangan atau trend teknologi terkini. Kehadiran telefon pintar terbaru ini menjadikan siri terbaru lebih mahal daripada siri sebelumnya.

Contohnya semasa melancarkan Samsung Galaxy S7, harganya agak mahal. Dan semasa mengeluarkan Samsung Galaxy S8, harganya lebih mahal daripada ketika pelepasan S7. Ini juga berlaku ketika melepaskan Samsung Galaxy A8.

Siri A pada umumnya berharga antara 3 hingga 4 juta. Tetapi ketika Samsung Galaxy A8 2018 dan Samsung Galaxy A8 + 2018, harganya berkisar antara 6 hingga 9 juta, hampir dengan harga telefon pintar utama mereka.

Semasa mengeluarkan telefon pintar terbaru, harga telefon pintar lama tidak turun. Sudah tentu ini dilakukan untuk mendapat faedah. Sebab itu, harga HP Samsung alias terpakai kedua walaupun harganya tidak terlalu jatuh. Ini juga berdasarkan jumlah orang yang memburu telefon bimbit Samsung, termasuk versi kedua HP alias bekas .

10. Persaingan dengan Apple

Samsung vs Apple

Sebagai syarikat gergasi dalam domain smarpthone, Samsung pastinya tidak mahu kehilangan daya saing dengan pesaingnya, Apple. Semua orang tahu bahawa iPhone atau produk Apple rata-rata memang mahal. Jenama Apple ini lebih kuat daripada Samsung.

Sudah tentu Samsung tidak mahu kalah dalam hal ini. Akhirnya, persaingan teknologi telefon pintar muncul dari dua "gergasi" ini. Lebih-lebih lagi, kedua-duanya sering terlibat dalam masalah paten.

Seandainya Apple dapat menjual iPhone dengan harga yang tinggi, tentu saja Samsung juga dapat menjual siri Galaxy Smartphone-nya dengan harga yang tinggi. Atas sebab ini, terutama untuk telefon pintar unggulan, Samsung tidak bermain dengan menghadirkan telefon pintar berkualiti tinggi yang kemudian mereka boleh menandai dengan harga tinggi.

Nah, itulah 10 sebab yang menjadikan HP Samsung rata-rata berharga. Sekiranya anda melihat kualiti produk HP Android buatan Samsung, harga Samsung yang mahal adalah berpatutan.

Tetapi untuk siri unggulan mereka seperti siri mewah , kadang-kadang terdapat beberapa produk yang merasa lebih mahal jika dibandingkan dengan produk lain dengan spesifikasi yang serupa tetapi harganya murah.