Ayo, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Asus Zenfone

Asus adalah vendor terkenal kerana vendor ini berjaya di pasaran komputer dan komputer riba. Asus juga memasuki pasaran mudah alih melalui siri Zenfone yang telah hadir hingga lima generasi (ketika artikel ini dibuat). Sekiranya di pasar komputer riba, nama Asus cukup kuat, pasaran mudah alih Asus cukup kompetitif, tidak lemah dan kalah tetapi bersaing.

Ini kerana barisan produk telefon bimbit Asus masih diklasifikasikan seperti biasa walaupun beberapa siri dalam permintaan. Saya sendiri adalah pengguna HP Asus dan cukup berpuas hati. Malangnya, tentu saja tidak semua orang mempunyai pengalaman yang sama. Ada yang berpuas hati dengan telefon bimbit Asus dan ada yang tidak berpuas hati.

Mengapa ia berlaku? Kerana barisan produk telefon bimbit Asus (terutamanya siri Zenfone) mempunyai pelbagai kelebihan dan kekurangan. Apa kelebihan dan kekurangannya? Penjelasan berikut.

HP Asus berlebihan

Apakah kelebihan yang ditawarkan oleh Asus HP? Pertimbangkan 5 mata kecemerlangan berikut.

1. ZenUI

zenui

Tarikan utama telefon bimbit Asus adalah ASUS ZenUI. ZenUI adalah paparan antara muka HP yang dikembangkan oleh Asus yang bertujuan untuk memudahkan navigasi yang lebih cekap. ZenUI juga merupakan antara muka yang mempunyai penampilan yang menarik kerana ikon aplikasinya rata moden dengan sentuhan warna-warna terang.

ZenUI juga mempunyai beberapa kelebihan menarik seperti menguruskan tugas yang akan dilakukan, mengurus awan (Google Drive, Dropbox, dan lain-lain) lebih mudah, dan juga ciri menarik lain. ZenUI selalu hadir dalam setiap keluaran mudah alih Asus dari siri Zenfone generasi pertama.

Namun, ada beberapa ponsel Asus yang tidak membawa ZenUI, seperti seri Zenfone Max M (Zenfone Max Pro M1, Zenfone Max M1, Zenfone Max Pro M2, Zenfone Max M2) dan Asus ROG Phone. Siri Zenfone Max Pro M hadir dengan OS Android tulen sementara ROG Phone dilengkapi dengan antara muka permainan khas, ROG Gaming X UI.

2. Kemas kini OS Android

Tarikan lain dari telefon bimbit Asus adalah sokongan untuk kemas kini sistem operasi Android. Anda boleh katakan, Asus adalah salah satu vendor yang rajin memberikan kemas kini sistem operasi, bahkan untuk telefon bimbit yang hadir dua tahun sebelumnya. Sebagai contoh, Asus Zenfone 3 ZE552KL yang muncul pada 2016 dan membawa Android 6.0.1 (Marshmallow) ternyata mendapat sokongan untuk kemas kini Android 8 Oreo.

Bukan hanya Asus Zenfone 3 ZE552KL, seri Asus Zenfone 3 yang lain juga mendapat sokongan kemas kini hingga Android 8 Oreo. Asus Zenfone 4 tentunya juga mendapat sokongan untuk kemas kini sistem operasi, kedua-duanya menyokong sistem operasi Android terkini, dan ZenUI.

Faktor ini menjadikan telefon bimbit Asus ini digolongkan sebagai bukti masa depan yang baik. Saya sering bertemu dengan rakan-rakan yang masih menggunakan Asus Zenfone 3 dan mereka masih selesa menggunakan telefon bimbit. Oleh itu, sokongan kemas kini sistem Android ini yang menjadikan Asus HP mempunyai kelebihan jika dibandingkan dengan vendor lain yang pelik mengenai kemas kini sistem.

3. Kamera dan Pixel Master

induk piksel

Daya tarikan Asus HP di sektor kamera. Kamera pada telefon Asus untuk telefon kelas menengah cenderung mempunyai gambar berkualiti. Tidak semua memang, tetapi secara amnya, kamera di telefon bimbit Asus bagus. Beberapa jenis telefon bimbit Asus kelas menengah yang mempunyai kamera yang bagus seperti Asus Zenfone 3 ZE552KL, Asus Zenfone Zoom S, Asus Zenfone 5 ZE620KL, dan beberapa Asus Zenfone lain yang memfokuskan diri pada kamera depan (siri selfie).

Kecemerlangan dalam sektor kamera tidak dapat dipisahkan dari kehadiran Pixel Master, yang merupakan sebahagian daripada ZenUI. Master Pixel ini mempunyai peranan penting dalam beberapa telefon bimbit Asus yang memiliki kamera yang bagus. Saya juga dikelaskan sebagai memuji ciri ini kerana ia cukup bagus, kerana saya telah mengulas dalam artikel "Review Asus Zenfone 5z".

Jadi, apakah ini bermaksud bahawa ponsel Asus yang tidak membawa ZenUI tidak memiliki kualitas kamera yang baik? Tidak juga. Siri Asus Zenfone Max Pro M dilengkapi dengan OS Android dan secara amnya dilengkapi dengan kamera yang cukup bagus walaupun ketiadaan Pixel Master. Sebenarnya, kualiti kamera kadang-kadang lebih baik ketika menggunakan aplikasi Google Camera.

4. Harga HP Asus yang kompetitif

harga Asus Zenfone Max Pro M1

Ketika Asus melonjak ke pasaran telefon pintar melalui siri Zenfone Asus generasi pertama, ketika itulah saya cukup berminat dan berminat untuk membeli Zenfone Asus generasi pertama. Sayangnya, saya hanya dapat merasai siri Asus pada siri Zenfone 2 (generasi kedua).

Perkara yang membuat saya tertarik dengan generasi pertama Asus Zenfone adalah harganya murah berbanding dengan vendor lain dengan spesifikasi yang sama. Kebiasaan menghadirkan telefon bimbit yang berpatutan dengan spesifikasi menarik kemudian dilanjutkan siri Asus Asus Zenfone 2 dan siri Asus Zenfone 3.

Sayangnya, Asus "gagal" ketika mereka melancarkan siri Asus Zenfone 4 di Indonesia. Bayangkan, Asus mengeluarkan beberapa jenis siri Asus Zenfone 4 dengan harga yang tidak kompetitif dan cenderung mahal jika dibandingkan dengan HP lain.

Nasib baik, Asus belajar dari kesilapan ini melalui Asus Zenfone Max Pro M1, yang cukup berjaya di pasaran. Telefon bimbit yang satu ini dilengkapi dengan spesifikasi yang berkualiti dengan harga yang berpatutan.

Tidak mengejutkan, pasar memberikan reaksi yang baik dan menjadikan Asus Zenfone Max Pro M1 sebagai sasaran banyak orang, sebaliknya dilabel sebagai telefon ghoib kerana kesukaran mendapatkan telefon ini dalam tajuk penjualan melalui penjualan kilat . Selain Asus Zenfone Max Pro M1, Asus juga menghadirkan Asus Zenfone 5

5. Sokongan Komuniti yang kuat

zentalk

Bukan sahaja vendor yang mempunyai komuniti yang kuat (MI Fans), Asus juga mempunyai komuniti yang menyokong dan menyukai produk siri Zenfone. Komuniti tersebut adalah ZenFans. Komuniti ini cukup kuat di Indonesia dengan nama ZenFans Indonesia. Komuniti ini juga mendapat sokongan yang baik dari Asus Indonesia.

Komuniti ZenFans Indonesia bukan hanya tempat berkumpul bagi pencinta siri Zenfone. Komuniti ini juga menyokong idea, cadangan dan kritikan untuk pengembangan telefon Asus Zenfone di Indonesia. Komuniti ZenFans juga sering diundang ke pelbagai aktiviti Asus yang berkaitan dengan siri Zenfone. Komuniti ini juga mempunyai forum bernama ZenTalk.

Kekurangan HP Asus

Setelah mengetahui kelebihan telefon bimbit Asus, sekarang persoalannya, apakah kekurangan telefon bimbit Asus? Lihat kekurangan berikut.

1. Membina Kualiti Agak Kurang

zenfone

Beberapa jenis telefon bimbit Asus Zenfone mempunyai kualiti binaan yang diklasifikasikan sebagai tidak baik, terutamanya untuk telefon bimbit kelas berpatutan seperti Zenfone Go, Zenfone Live L1, dan lain-lain. Ini tidak bermaksud Asus HP mempunyai kualiti binaan yang buruk. Beberapa jenis telefon bimbit Asus bahkan mempunyai kualiti binaan yang baik seperti Asus Zenfone 5 ZE620KL, dan Asus Zenfone Max Pro M1.

2. Kelewatan Pengedaran atau Pengeluaran

telefon bimbit yang tidak kelihatan

Sekiranya ini bukan kesalahan barisan produk, melainkan pengedaran telefon bimbit itu sendiri. Selalunya Asus terlambat memasarkan atau mengedarkan telefon bimbit mereka ke pasar. Ini berlaku pertama kali ketika generasi pertama Asus Zenfone dilancarkan, iaitu Asus Zenfone 4 (2014), Asus Zenfone 5 (2014), dan Asus Zenfone 6 (2014).

Ketiga-tiga telefon bimbit ini telah diperkenalkan tetapi dihasilkan terlambat ke pasaran kerana menunggu pengeluaran selesai sehingga dapat diedarkan dengan mudah ke seluruh Indonesia.

Kejadian ini berulang lagi melalui Asus Zenfone Max Pro M1. Cuma kesnya sedikit berbeza. Semasa Asus Zenfone Max Pro M1 diperkenalkan, banyak orang ingin membeli telefon ini, semangatnya sangat hebat. Malangnya, Asus menjual Asus Zenfone Max Pro M1 melalui penjualan kilat, yang jumlahnya terhad dan hanya dilakukan seminggu sekali.

Asus Zenfone Max Pro M1 terus dijual dalam beberapa minit. Pembeli yang ingin membeli Asus Zenfone Max Pro M1 harus menggigit jari kerana mereka sering tidak mendapatkannya. Ini kerana banyak peniaga mengambil bahagian dalam penjualan kilat dan menjual semula di kedai dalam talian dengan harga yang lebih tinggi.

Apabila Asus Zenfone Max Pro M1 dihasilkan dengan cukup banyak dan senang didapati dengan harga yang murah, orang sudah tergesa-gesa kerana telefon tidak lagi mempunyai gembar-gembur yang tinggi. Kejadian serupa juga berlaku dalam penghasilan Asus Zenfone 5z yang dijual dengan harga yang cukup murah tetapi lambat untuk dipasarkan.

3. Kurang Inovatif

zenfone 4

Kelemahan lain dari telefon bimbit Asus adalah kurangnya inovasi pada telefon bimbit mereka. Asus telah melanda pasaran ketika menghadirkan Asus Zenfone 2 dengan RAM 4 GB yang ketika merintis kehadiran HP dengan RAM 4 GB. Selepas itu, tidak ada penemuan lain dari Asus yang berkaitan dengan telefon bimbitnya.

Dengan cara tertentu, Asus HP cenderung kurang inovatif. Reka bentuknya cenderung biasa dari setiap generasi, malah cenderung sama. Asus juga kadang-kadang terlambat untuk mengikuti trend pasaran, apabila ia adalah trend HP dengan paparan paparan penuh , Asus sebaliknya memberikan HP dengan nisbah skrin panjang. Hanya beberapa bulan kemudian, Asus menayangkan paparan paparan penuh.

Sebenarnya, Asus juga beberapa kali membawa telefon bimbit yang cukup bagus dan laris di pasaran. Contohnya melalui Asus Zenfone 5 ZE620KL dan Asus Zenfone 5z. Inovasi terbaik dari Asus adalah kehadiran ROG Phone, yang disertakan dengan reka bentuk yang bagus.

4. "Gambar" Panaskan HP yang belum hilang

Telefon Asus

Saya sering diminta pendapat ketika rakan ingin membeli telefon bimbit. Apabila saya mengesyorkan jenama Asus, ada di antara mereka yang sering mengatakan mereka tidak mahu kerana HP Asus panas. Ini juga merupakan jenaka di internet yang masih menganggap telefon bimbit Asus sebagai "besi" kerana panas.

Sebenarnya, telefon bimbit Asus memang mengalami masalah badan panas pada telefon bimbit Asus Zenfone yang mempunyai chipset Intel (Asus Zenfone generasi pertama dan sebahagiannya pada generasi kedua). Kerana masalah ini, Intel tidak lagi mengeluarkan chipset ARM untuk peranti mudah alih. Asus juga tidak lagi menggunakan chipset Intel dan lebih memilih chipset Snapdragon (ada yang menggunakan Mediatek).

Malangnya, kerana kejadian ini, Asus masih "tersekat" dalam gambar sekiranya telefon bimbit mereka menjadi panas dengan mudah. Jenaka di internet yang sering mengatakan Asus HP juga panas salah satu penyebabnya. Sebenarnya, telefon bimbit Asus tidak lagi panas. Isu lama itu kadang-kadang dibangkitkan oleh kalangan tertentu yang sebenarnya tidak menyukai telefon bimbit Asus.

5. Penamaan siri telefon bimbit yang rumit

Asus Zenfone Max Serie

Salah satu kritikan saya terhadap telefon bimbit Asus adalah penamaan siri Zenfone yang rumit. Ini kadang-kadang mengelirukan satu lini produk Asus Zenfone dengan barisan produk Asus Zenfone yang lain. Contohnya, siri Asus Zenfone Max yang mempunyai beberapa varian yang kadangkala cukup membingungkan seperti gambar di atas.

Padahal sebenarnya siri ini dapat dipermudahkan namanya. Walaupun ada penamaan produk yang sama tetapi tahun yang berbeza, ia boleh diganti dengan tahun-tahun di belakang siri seperti yang berlaku dengan jenis telefon bimbit siri Samsung.

Itulah beberapa kelebihan dan kekurangan Asus HP dari pemerhatian peribadi saya. Apa pendapat anda, setuju dengan perkara yang saya dapati di atas? Sekiranya anda tidak setuju atau ada poin tambahan dan ada perkara yang tidak betul dari tulisan saya, anda boleh menulisnya di komen, ya.