10 Cara Memeriksa HP Vivo Asal atau Palsu dengan Cepat dan Mudah

Vivo adalah salah satu jenama telefon pintar yang paling popular di Indonesia. Dengan pelbagai kelebihan dan harga yang kompetitif, telefon pintar ini sangat diminati oleh pengguna di negara ini. Pada masa ini terdapat banyak model telefon pintar Vivo di pasaran dari peringkat awal hingga tahap tinggi.

Sebagai jenama terkenal dan laris, produk telefon pintar Vivo tidak dapat dihindarkan daripada sasaran pemalsuan yang lembut oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sekiranya anda ingin membeli salah satu telefon pintar Vivo, anda boleh mencuba langkah di bawah untuk mengetahui dan memastikan sama ada peranti itu asli atau palsu.

1. Periksa Nombor IMEI

IMEI

Seperti yang dilampirkan di halaman bantuan Vivo, nombor IMEI peranti yang anda gunakan digunakan oleh rangkaian GSM untuk mengenal pasti peranti yang sah. Nombor itu mengandungi maklumat penting mengenai pengeluar, jenama, model, dan spesifikasi peranti.

Sekarang, untuk memastikan Vivo anda asli atau tidak, anda boleh menyemaknya dengan IMEI ini. Anda mesti terlebih dahulu mengetahui nombor IMEI telefon pintar Vivo anda dengan menekan * # 06 #, melalui Tetapan> Tetapan Lain> Mengenai telefon bimbit , atau melihatnya di kotak pembungkusan telefon bimbit Vivo.

Selepas anda mendapat nombor IMEI, kemudian periksa laman web rasmi Vivo di sini. Masukkan nombor HP Vivo IMEI anda di kotak yang disediakan kemudian tekan butang kirim. Sekiranya unit Vivo anda asli , akan dipaparkan maklumat terperinci yang relevan mengenai model telefon pintar Vivo yang anda miliki.

Bagaimana jika produk Vivo yang anda beli palsu atau tidak didaftarkan? Anda boleh cuba menghubungi syarikat melalui hubungan bantuan yang ada atau melalui akaun media sosial rasmi mereka.

Walaupun itu bukan jaminan rasmi atau perkhidmatan purna jual, telefon pintar Vivo palsu yang anda dapatkan mungkin mengancam keselamatan kerana kami tidak tahu sama ada peranti itu lulus ujian makmal dan kilang .

2. Semak Harga

Harga Vivo V9 6GB

Anda juga dapat memastikan keaslian telefon pintar Vivo dari harga jualan. Telefon bimbit palsu pasti akan dijual lebih murah sehingga pengguna berminat untuk membeli. Jadi, anda mesti berwaspada sekiranya anda akan membeli HP Vivo dengan harga yang tidak wajar dan jauh dari harga rasmi syarikat.

Untuk mengelakkan ini, anda harus membeli peranti Vivo di kedai (sama ada di luar talian atau dalam talian ) yang sudah dipercayai. Atau beli di kedai rasmi Vivo supaya produk yang anda beli dapat dijamin keasliannya.

3. Pemeriksaan HP Fizikal

Telefon bimbit yang mahal termasuk Vivo berjenama dibuat dengan bahan berkualiti tinggi. Laman web rasmi syarikat biasanya akan memaparkan spesifikasi lengkap peranti yang anda miliki termasuk bahan yang digunakan. Selepas itu, anda boleh membuat perbandingan dengan HP Vivo yang anda pegang.

Sebagai contoh, telah dinyatakan di laman web bahawa belakang badan daripada anda Vivo telefon pintar diperbuat daripada bahan kaca. Sekiranya barang yang anda miliki sebenarnya terbuat dari plastik, maka kemungkinan peranti yang anda miliki adalah palsu.

Dari segi penampilan, anda juga dapat melihat apakah warnanya kusam atau tidak, beratnya sama seperti tidak dengan maklumat rasmi syarikat, dan keseluruhan kualiti yang kurang.

Di samping itu, anda juga boleh memeriksa butang fizikal pada telefon pintar Vivo. Sekiranya anda merasakan ada yang tidak kena seperti butang yang tersekat, ia kelihatan tidak sempurna atau tepat, bunyi geseran muncul ketika ditekan, maka kemungkinan peranti Vivo yang anda gunakan tidak asli.

4. Periksa Skrin HP

Vivo Y81

Contohnya anda membeli HP Vivo dengan kepadatan piksel yang mencapai 400 ppi atau lebih. Oleh itu, anda akan mendapat telefon pintar dengan skrin yang jelas. Gambar yang ditunjukkan oleh telefon bimbit akan kelihatan tajam.

Namun, jika anda mendapati bahawa ini tidak berlaku pada skrin HP Vivo anda, maka anda harus curiga bahawa ia adalah barang palsu. Sekiranya anda masih belum terbiasa dengan masalah seperti ini, cubalah meminta pertolongan orang yang berpengalaman dalam masalah ini.

5. Periksa kelengkapan pakej penjualan

Pakej Jualan Vivo Y95

Apa yang ada dalam pakej penjualan juga biasanya disebut secara terperinci di laman web rasmi syarikat. Berkaitan dengan ini, anda boleh melakukan perbandingan atau perbandingan dengan kelengkapan pakej penjualan HP Vivo yang anda dapat.

Sekiranya anda mendapati ada sesuatu yang hilang dari pakej penjualan, maka anda juga harus sedar bahawa barang yang anda dapatkan tidak asli. Untuk mengelakkan ini, pastikan anda membeli produk Vivo di kedai rasmi mereka.

6. Periksa Spesifikasi HP

Spesifikasi Vivo

Beberapa spesifikasi utama telefon pintar, termasuk Vivo, biasanya disenaraikan di bahagian belakang kotak penjualan. Anda boleh membandingkan maklumat ini dengan maklumat yang terdapat di dalam HP Vivo. Caranya adalah dengan pergi ke  Tetapan> Tetapan Lain> Tentang telefon . Sekiranya terdapat spesifikasi yang tidak betul atau sama, boleh diduga bahawa peranti itu palsu.

Sekiranya telefon bimbit kadbod hilang, anda boleh melayari internet dan melayari laman web rasmi syarikat di sini. Cari model HP Vivo yang ada di laman web ini dan di sana anda akan menemui spesifikasi lengkap telefon bimbit.

Anda juga boleh memeriksa spesifikasi penuh telefon pintar dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga. Terdapat banyak aplikasi yang dapat memberi anda perincian mengenai telefon bimbit di Play Store. Anda boleh mencarinya dengan menggunakan kata kunci ' maklumat telefon' dan seumpamanya.

7. Periksa Perisian

tanda aras vivo-y95

Untuk memastikan peranti Vivo asli atau palsu, anda juga dapat mengetahui melalui perisian OS yang digunakan. Cara mengetahui sama seperti langkah di atas, iaitu pergi ke  Tetapan> Tetapan Lain> Tentang telefon bimbit kemudian pilih bahagian maklumat perisian.

Jika misalnya versi Android yang dibawa oleh telefon Vivo anda adalah Android 8.0 Oreo dan masih boleh dikemas kini. Namun, jika diperiksa ternyata menggunakan versi Android lama dan tidak dapat diperbaharui , maka telefon bimbit mungkin tidak dilancarkan secara rasmi oleh Vivo.

8. Periksa Jaminan HP

jaminan

Satu tahun adalah tempoh jaminan yang diberikan oleh setiap pengeluar telefon pintar untuk produk mereka. Sebagai tambahan, pengeluar tidak pernah membuat perjanjian lisan dengan penjual produk mereka. Oleh itu, telefon Vivo palsu (dan telefon lain) akan dijual dengan tempoh jaminan yang lebih pendek kerana tidak dapat menjamin peranti ini akan bertahan lama.

Sekiranya anda akan membeli telefon pintar Vivo di kedai sama ada dalam talian atau luar talian dan penjual menawarkan tempoh jaminan yang lebih pendek dengan harga jualan yang lebih murah, maka anda pasti curiga mereka menawarkan produk palsu.

9. Periksa Prestasi HP

Vivo Y95

Apabila anda membeli HP Vivo melalui kedai luar talian , maka sebelum membawanya pulang, anda harus melakukan beberapa ujian telefon pintar di tempat. Beberapa perkara dapat memberitahu anda bahawa Vivo yang anda ingin beli adalah palsu dari kapasiti memori yang lebih kecil dan gambar yang berkualiti rendah.

Cuba cari maklumat mengenai HP Vivo yang ingin anda beli untuk mengelakkan produk palsu. Sekiranya anda tidak memahami masalah kaunseling, jemput saudara-mara atau rakan-rakan yang biasa dengan masalah tersebut semasa membeli HP Vivo di kedai.

10. Periksa bahasa HP

Indonesia

Untuk makluman, telefon bimbit Vivo yang beredar secara rasmi di Indonesia pasti akan membawa pilihan bahasa Indonesia di dalam peranti. Sekiranya pilihan bahasa kita sendiri tidak ada, maka sudah pasti bahawa peranti ini tidak sahih atau palsu. Jadi, anda juga boleh menjadikan cara ini untuk membezakan HP Vivo yang asli dan palsu.

Nah, itulah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengetahui sama ada peranti Vivo asli atau palsu. Biasanya produk Vivo yang paling palsu adalah permintaan yang paling banyak di pasaran dan dicari oleh banyak orang. Selain HP Vivo, beberapa langkah di atas juga dapat diterapkan pada HP lain yang rentan terhadap pemalsuan. Jadi, jangan ragu untuk membeli HP Vivo dan cari HP Vivo kegemaran anda dalam artikel 10 HP Vivo Terbaik ini.