Suka Fotografi? Anda Perlu Tahu 7 Perbezaan dari SLR dan DSLR

Sejak kebelakangan ini, cukup banyak orang Indonesia yang berminat dengan dunia fotografi, sama ada ingin menjadi jurugambar profesional atau hanya untuk keseronokan dan hobi. Kebangkitan fotografi ini menjadikan beberapa orang berbondong-bondong membeli kamera.

Mungkin bagi jurugambar yang biasa menumpukan perhatian pada fotografi boleh mendapatkan kamera yang tepat. Tetapi bagaimana dengan pemula? Mungkin anda akan merasa bingung memilih kamera yang bagus. Kini, di Indonesia, terdapat tren dengan kamera SLR dan DSLR.

Walaupun kelihatan bergaya dan bergaya, masih ramai yang tidak mengetahui bahawa SLR dan DSLR ini mempunyai perbezaan yang cukup ketara, baik dari segi ciri dan harganya. Perbezaan ini dapat digunakan sebagai rujukan bagi anda untuk memelihara hewan peliharaan, kamera mana yang sesuai untuk anda, SLR atau DSLR?

Untuk mengatasi rasa ingin tahu anda, maka mulai saat ini akan membantu anda dalam mencari perbezaan SLR dan DSLR. Mengetahui perbezaannya memudahkan anda menyusun kamera terbaik dan paling sesuai untuk anda.

1. Bagaimana ia berfungsi

Perbezaan yang paling ketara dari SLR dan DSLR adalah bagaimana ia berfungsi. Ini merujuk kepada penamaan SLR dan DSLR itu sendiri. Ini dapat dilihat dari panjangnya bahawa SLR mempunyai Single Lens Reflex dan untuk DSLR adalah Digital Single Lens Reflex. Apakah maksudnya?

  • SLR

Merujuk kepada Single Lens Reflex tanpa perkataan "digital" seperti DSLR, ini bermaksud bahawa kamera SLR ini menggunakan sistem dalam proses mengambil gambar secara tunggal alias satu garis lensa. Lensa kamera SLR ini akan meneruskan cahaya dalam potret melalui lensa yang kemudian menuju ke dua tempat yang berbeza, bidang fokus dan pencari pandangan.

Dengan satu cara bekerja dan bergantung pada perantara lensa ke dua tempat yang berbeza, maka membuat gambar akan kelihatan persis seperti objek yang difoto. Walau bagaimanapun, SLR ini sesuai untuk anda yang baru dalam dunia jurugambar.

  • DSLR

Bagi kamera DSLR, ia bermaksud Digital Single Lens Reflex. Maksudnya, DSLR memiliki proses mengambil gambar dengan bergantung pada sistem pentaprisme dan cermin mekanikal ketika menyampaikan cahaya dari lensa ke pencari pandangan optik. Jadi, boleh juga dikatakan bahawa DSLR ini lebih moden daripada kamera SLR.

2. Media Penyimpanan

Dilihat dari namanya sahaja, DSLR dan SLR ini sebenarnya mempunyai perbezaan yang sangat asas, iaitu mengenai media penyimpanan. Penjelasan berikut mengenai media penyimpanan antara SLR dan DSLR:

  • SLR

Untuk kamera SLR lebih merujuk kepada penggunaan media filem. Maksudnya, SLR ini belum mempunyai teknologi digital sebagai simpanan media. Oleh itu, anda mesti menggunakan filem untuk menyimpan semua gambar anda.

Media penyimpanan yang digunakan oleh kamera SLR adalah filem 35mm dan analog. Anda juga tidak memerlukan peranti lain untuk mencetak foto kerana anda harus mencetaknya secara manual. Walau bagaimanapun, foto dari kamera SLR tidak dapat diedit dan merupakan foto asli.

  • DSLR

Sekiranya anda lebih suka sesuatu yang praktikal, maka kamera DSLR adalah pilihan yang tepat. Kerana, kamera DSLR akan menyimpan semua gambar atau tangkapan foto secara digital menggunakan Memory Card. Kad memori yang merupakan tempat menyimpan foto juga mempunyai kapasiti yang berbeza.

Kepraktisan lain dalam DSLR adalah, kita dapat melihat hasil foto terlebih dahulu. Sekiranya tidak cukup baik, anda boleh menghapusnya dengan segera dan mengambil gambar lain. Malah, kita juga dapat mengedit foto terlebih dahulu, menggunakan aplikasi penyuntingan foto di PC, sebelum foto tersebut dicetak ke dalam bentuk fizikal.

3. Percetakan Gambar

Percetakan Gambar

Dari media penyimpanan berbeza, maka secara automatik perbezaan seterusnya antara SLR dan DSLR adalah media percetakan gambar. Seperti yang kita ketahui sebelumnya bahawa SLR ini bukan kamera digital di mana anda harus menggunakan filem dan analog untuk menyimpan foto.

Sekarang, untuk proses mencetak gambar, maka foto dari SLR biasanya dicetak menggunakan filem negatif atau kebanyakan orang mengenalinya sebagai gulungan filem. Berbeza dengan DSLR di mana gambar biasanya dicetak menggunakan pencetak. Sebenarnya, media pencetak ini dapat mencetak foto lebih cepat daripada penggulungan filem.

4. Bilangan Butang

Kamera DSLR Nikon D3200 untuk pemula

Masih terdapat perbezaan antara SLR dan DSLR yang paling menonjol, anda dapat melihat jumlah butang kamera yang ada. Sekiranya terdapat pada kamera SLR, anda akan menemui beberapa butang. Manakala pada kamera DSLR, bilangan butang cenderung lebih banyak. Ini juga mempengaruhi ciri yang terdapat dalam kamera SLR dan DSLR.

5. Ciri-ciri

ciri-ciri

Seperti yang telah dinyatakan pada titik sebelumnya di mana bilangan butang sangat mempengaruhi ciri-ciri yang ada. SLR mempunyai bilangan butang yang lebih kecil, yang bermaksud bahawa SLR ini mempunyai lebih sedikit ciri jika anda membandingkannya dengan kamera DSLR.

DSLR mempunyai banyak ciri kerana teknologinya juga lebih moden dengan bergantung pada teknologi digital, yang bermaksud anda dapat mengatur semuanya sesuai dengan keinginan anda. Terdapat beberapa ciri DSLR yang tidak dapat dijumpai pada kamera SLR, seperti tetapan putih & keseimbangan, resolusi, adegan pratetap, dan banyak lagi ciri lain. Kadang kala, beberapa kamera DSLR juga menyokong rakaman video.

6. Perbezaan Berat

perbezaan berat badan

Perbezaan berat atau berat dalam SLR dan DSLR juga boleh menjadi rujukan yang berasingan. Memang, kedua-duanya cenderung mempunyai berat yang berat, bahkan ada yang mempunyai berat yang boleh dikategorikan sebagai sangat berat.

Seperti yang dilaporkan oleh differencebetween.info, DSLR tidak hanya berat tetapi memiliki bentuk yang cenderung lebih besar. Manakala di SLR, ia cenderung berat dengan bentuk yang tidak terlalu besar. Jadi, anda boleh membezakan kamera SLR dan DSLR juga dari segi bentuk dan berat kamera.

7. Perbezaan Harga

Sekiranya anda bertanya, yang manakah lebih mahal antara SLR dan DSLR? Sudah tentu kamera moden dengan semua kepraktisan dan kelengkapan ciri mereka, DSLR cenderung lebih mahal berbanding SLR. Ia adalah munasabah memandangkan SLR juga tidak mempunyai semua ciri-ciri wah DSLR. Sebenarnya, DSLR ini cenderung lebih praktikal berbanding SLR.

Sekarang, anda sudah dapat mengetahui perbezaan antara SLR dan DSLR, sekarang anda dapat menentukan sama ada anda ingin membeli kamera SLR atau DSLR. Anda boleh memilihnya mengikut keperluan dan anggaran anda . Semoga artikel ini membantu anda! Sekiranya anda mengetahui perbezaan lain, boleh berkongsi dengan kami dan pembaca lain melalui ruangan komen yang telah disediakan, ya.