10 Cara Memendekkan Pautan dengan Cepat dan Tanpa Kerumitan

Adakah anda pernah berkongsi pautan panjang di media sosial? Bagaimana perasaan anda apabila melihat pautan itu? Slobbery? Tidak senang dilihat? Atau bagaimana? Untuk memastikan pautan yang terlalu panjang tidak sesuai untuk menulis dan kurang selesa untuk dilihat.

Atau adakah anda telah menulis pautan panjang pada kad perniagaan sehingga kelihatan sangat tidak kemas dan memerlukan banyak ruang? Sekarang anda boleh mengelakkannya kerana sudah ada banyak laman web yang menawarkan perkhidmatan pemendekan pautan secara percuma. Oleh itu, pautan yang anda kongsi lebih pendek dan lebih senang diingat.

Terdapat juga penyedia perkhidmatan yang menawarkan pakej penuh berbayar. Dalam perkhidmatan ini, anda menggunakan banyak ciri yang dapat membantu aktiviti perniagaan anda. Tetapi jika anda memotongnya, laman web di bawah ini boleh anda harapkan.

Ingin tahu cara memendekkan pautan dengan mudah dan tanpa kerumitan? Mari periksa perbincangan menarik di bawah.

1. Sedikit

Sedikit sebanyak

Bitly adalah salah satu aplikasi terbaik untuk memendekkan pautan semasa. Orang perniagaan dalam talian biasanya sangat biasa dengan Bitly. Dengan aplikasi ini, mereka dapat memendekkan pautan yang akan dikongsi di media sosial atau iklan sehingga menjadi lebih mudah digunakan.

Umumnya pautan yang dipendekkan oleh ahli perniagaan dalam talian adalah pautan yang mengarahkan orang lain ke halaman laman web atau WhatsApp di mana mereka dapat mengetahui maklumat mengenai produk yang dijual dan melakukan transaksi pembelian.

Dengan Bitly juga, lalu lintas yang berlaku pada pautan bersama dapat dipantau dengan mudah. Contohnya, berapa kali pautan itu diklik oleh orang lain dan dari mana asalnya.

Untuk memendekkan pautan atau pautan dengan Bitly sangat mudah dilakukan. Anda hanya perlu melayari laman web Bitly di sini. Kemudian anda hanya menyalin dan menampal pautan yang ingin anda pendekkan pada kotak yang disediakan.

Tanpa menunggu lama, Bitly akan segera memendekkan pautan panjang anda tanpa perlu mendaftar terlebih dahulu. Perhatikan contoh di bawah.

Pautan biasa: // hanya contoh / blog / bagaimana- memendekkan-a-pautan- dengan-mudah-dan-cepat

Selepas memendekkan dengan Bitly: //bit.ly/2Prvr8U

Pautan yang dipendekkan yang boleh anda salin dan kongsi secara langsung dengan orang lain. Anda tidak boleh mengubah pautan Bitly tanpa log masuk terlebih dahulu atau memantau lalu lintas.

Sekiranya anda mahu, anda mesti mendaftar terlebih dahulu menggunakan akaun media sosial atau alamat e-mel. Contoh pautan Bitly yang diubah suai.

Pautan bitly adalah normal: //bit.ly/2Prvr8U

Pengubahsuaian pautan bitly: //bit.ly/ Cari isyarat

Oleh itu, apabila anda telah mendaftar dengan Bitly, pautan yang dipendekkan dapat diubah di belakang (setelah bit.ly/) dengan kata-kata anda sendiri. Namun, jika kata yang dipilih sudah digunakan oleh orang lain, maka secara automatik Bitly akan menolaknya dan anda harus mencari kata lain yang ada.

Bagaimana? Cara memendekkan pautan dengan Bitly sangat mudah bukan? Sekiranya anda seorang peniaga, gunakan Bitly untuk menyingkat setiap pautan. Bitly boleh diakses secara percuma, tetapi ada juga pakej berbayar dengan lebih banyak ciri. Klik di sini untuk menggunakan Bitly.

2. Bl.ink

Berkelip

Kemudian ada aplikasi pemendekan pautan yang disebut Bl.ink. Aplikasi ini hampir serupa dengan Bitly di mana anda juga dapat mengesan lalu lintas yang masuk dalam pautan anda. Anda juga boleh mendaftar secara percuma ke Bl.ink.

Pengguna Bl.ink percuma hanya dapat membuat 1000 pautan dan mengesan lalu lintas mereka hingga 1000 klik per pautan. Selain itu, akaun percuma juga hanya menyambung ke satu domain untuk membuat pautan berjenama.

Bl.ink menawarkan beberapa pakej berbayar untuk dapat mengakses lebih banyak ciri. Harga yang ditawarkan bermula pada $ 12 sebulan. Sekiranya anda ingin mencuba menggunakan Bl.ink, anda boleh melayari laman web ini di sini.

3. TinyURL

TinyURL

TinyURL telah wujud sejak tahun 2002 (juga lama dahulu) dan hingga kini masih banyak yang menggunakannya untuk menyingkat URL. Walaupun tidak terkenal seperti sebelumnya, anda boleh bergantung pada TinyURL untuk memendekkan URL.

Anda juga boleh menukar kata terakhir seperti dalam Bitly. Berminat dengan TinyURL? Cukup klik di sini dan pautkan secara ringkas dengan custom tanpa perlu mendaftar!

4. Ow.ly

Burung hantu

Aplikasi pemendekan pautan lain yang tidak kurang popularnya ialah Ow.ly. Aplikasi ini adalah sebahagian daripada HootSuite, perkhidmatan pengurusan media sosial.

Lebih jelas lagi, HootSuite adalah alat pengurusan kandungan media sosial yang dihubungkan dengan pelbagai laman rangkaian sosial lain, seperti Facebook, Twitter, dan LinkedIn. Anda boleh menggunakan pemendek pautan Ow.ly di sini.

5. Is.gd

Isgd

Is.gd boleh dikatakan salah satu pemendek pautan termudah. Tidak ada ciri tambahan di sini, hanya pautan trim. Sekiranya matlamat anda hanyalah untuk memendekkan URL tanpa perkara lain, maka Is.gd boleh menjadi pilihan terbaik.

Memendekkan pautan di Is.gd tidaklah rumit. Anda tidak perlu mendaftar atau mengisi kod CAPTCHA, cukup masukkan pautan panjang anda dan pendekkan segera! Ia disiarkan di laman webnya bahawa Is.gd telah menyingkat sekitar 1.3 bilion pautan (pada masa penulisan ini)! Klik di sini untuk pergi ke laman Is.gd.

6. AdFly

Adfly

Sekarang ini menarik, selain memendekkan pautan, anda juga boleh mendapatkan wang di sini. Macam mana boleh jadi? AdFly akan membayar setiap klik pada pautan AdFly yang anda buat. Semakin banyak klik, tentu lebih banyak wang yang anda dapat (tidak buruk untuk makanan ringan).

Anda juga dapat melihat statistik pautan yang anda buat sekiranya anda mendaftar di AdFly. Wang yang anda hasilkan dari AdFly akan dibayar melalui PayPal. Sekiranya anda berminat untuk memendekkan pautan dengan AdFly sekaligus untuk mendapatkan bayaran, anda boleh klik di sini.

7. Bit.do

Bitdo

Sama seperti Is.gd, aplikasi pemendek pautan Bit.do juga sangat mudah dan mudah digunakan. Anda boleh menyingkat pautan di Bit.do dengan atau tanpa akaun berdaftar. Selain itu, anda juga boleh mengubah perkataan di hujung pautan Bit.do mengikut kehendak anda. Berminat dengan Bit.do? Anda boleh pergi ke sini.

8. T2M

T2M

T2M menawarkan pakej lengkap untuk memendekkan pautan. Seperti Bitly, di sini juga anda dapat melihat statistik  lalu lintas pautan yang anda buat. Terdapat ciri dalam T2M yang dapat menjadikan anda kod QR sambil merapikan pautan yang anda buat. Ini boleh membantu, bukan?

T2M boleh digunakan secara percuma tanpa had jumlah URL yang boleh anda buat. Terdapat juga pakej berbayar yang menawarkan banyak ciri. Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan T2M, sila klik di sini.

9. Tiny.cc

Tinycc

Alat pemendek pautan ini juga cukup popular. Anda boleh menggunakan aplikasi ini secara langsung tanpa perlu mendaftar terlebih dahulu (jika anda mahu, sila juga). Tiny.cc juga membolehkan anda melakukan pautan tersuai yang anda buat. Sekiranya anda ingin mencubanya, sila klik di sini.

10. Soo.Gd

Soogd

Yang terakhir anda juga boleh mencuba secara percuma. Soo.Gd sangat mudah digunakan seperti juga Tiny.cc. Anda hanya perlu menampal pautan panjang anda di kotak yang disediakan, maka ada pilihan akhiran tersuai, dan jadilah pautan pendek yang anda siap gunakan. Berminat? Pergi ke sini.

Itulah 10 cara untuk memendekkan pautan yang boleh anda cuba. Pilih mana yang terbaik untuk anda dan gunakan mengikut keperluan anda.

Mungkin ada yang tertanya-tanya mengapa goo.gl (Google Short URL) tidak disertakan? Untuk makluman, perkhidmatan pemendekan pautan ini dari Google akan dinyahaktifkan sepenuhnya pada 30 Mac 2019.

Google menggantikan perkhidmatan URL Ringkas Google dengan Pautan Dinamik Google Firebase yang lebih rumit untuk digunakan kerana perkhidmatan utama bukan untuk memendekkan pautan. Kami akan membincangkan Pautan Dinamik Google Firebase dalam artikel yang berasingan.

Jangan lupa membaca artikel lain dari petua dan trik ini mengenai cara menghantar Instagram dengan mudah.