10 Laman Penyedia Imej Percuma Terbaik dan Paling Popular

Apabila anda memutuskan untuk mengambil gambar dari internet, anda harus berhati-hati kerana tidak semua gambar yang dapat anda siarkan semula di laman media sosial atau media anda. Atau jika anda terpaksa maka anda mesti memasukkan sumber gambar yang asal.

Namun, pada masa ini terdapat beberapa laman web yang menyediakan banyak gambar (resolusi tinggi) percuma yang boleh anda gunakan lagi. Oleh itu, anda tidak perlu risau jika terdedah kepada hak cipta sekiranya anda ingin meletakkan gambar tersebut di laman web atau di media sosial.

Walaupun bebas untuk digunakan, anda harus memasukkan pautan yang langsung menuju ke halaman gambar (atau pautan ke laman web penyedia). Itu dilakukan sekurang-kurangnya untuk menghargai kerja orang itu.

Percuma tidak bermaksud anda boleh menggunakannya dengan sewenang-wenangnya. Setiap laman web penyedia gambar percuma mempunyai terma dan syarat yang berbeza (atau lesen). Masalah pelesenan ini diatur oleh organisasi yang disebut Creative Commons (CC) yang menentukan beberapa jenis atribut gambar atau produk hak cipta lain.

Oleh itu, sebelum menggunakan gambar percuma, anda harus terlebih dahulu membaca "Terma dan Syarat" yang disediakan oleh laman web penyedia gambar percuma. Jadi, laman web apa yang memberikan gambar percuma? Berikut adalah senarai yang dilancarkan dari laman web The Next Scoop.

1. Pixabay

Pixabay

Laman web penyedia gambar percuma pertama adalah Pixabay. Anda boleh mengatakan bahawa Pixabay adalah yang paling popular dan kegemaran di sini. Anda boleh mencari gambar percuma yang anda mahukan di Pixabay, kemudian menyiarkannya semula di laman web atau media sosial anda tanpa perlu membayar!

Gambar Pixabay boleh dimuat dalam format JPG dan mempunyai beberapa resolusi gambar yang berbeza (dengan ukuran yang berbeza). Anda boleh memuat turun gambar secara langsung tanpa perlu mendaftar, tetapi dengan menghantar captcha terlebih dahulu.

Muat turun percuma

Sekiranya anda ingin menjadi lebih sederhana semasa menyimpan gambar, anda harus terlebih dahulu mendaftar dengan akaun media sosial atau e-mel anda. Pixabay juga memberikan butang sumbangan kepada pemilik gambar melalui PayPal (dengan mengklik pada butang Kopi. Sekiranya anda mempunyai banyak wang dan ingin menghargai karya itu, anda boleh memberikan apa yang anda boleh.

Sebelum bersedia memuat turun gambar percuma di Pixabay, perhatikan dahulu syarat-syarat yang tertulis di bawah butang muat turun (lihat gambar di atas). Sekiranya terdapat tulisan Percuma untuk penggunaan komersial dan Tidak diperlukan atribusi, ini bermaksud bahawa gambar itu memang bebas untuk digunakan lagi. Ini juga berlaku untuk laman penyedia gambar percuma yang lain. Klik di sini untuk pergi ke Pixabay.

2. Pexels

Pexels

Seterusnya laman penyedia gambar percuma adalah Pexels. Seperti Pixabay, Pexels membolehkan anda memilih resolusi gambar yang tersedia dan memberikan pilihan derma untuk pemilik gambar yang sah. Anda juga boleh menyimpan gambar percuma yang anda mahukan secara langsung tanpa perlu mendaftar terlebih dahulu.

Satu perkara yang membuat perbezaan antara Pexels dan Pixabay adalah pilihan ukuran khusus di Pexels. Anda boleh memuat turun gambar dengan resolusi yang anda tetapkan sendiri. Jadi, sebagai contoh anda ingin menyiarkan gambar di Instagram dengan resolusi 800 x 800 piksel, maka anda boleh menentukannya secara langsung di Pexels. Klik di sini untuk pergi ke Pexels.

3. Flickr

Flickr

Walaupun Flickr tidak seperti Pixabay atau Pexels, yang merupakan penyedia perkhidmatan imej domain awam 100%, laman web ini mempunyai berjuta-juta gambar berkualiti yang dapat anda gunakan lagi. Terdapat 3 juta lebih banyak gambar yang terdapat di Flicker. Gambar-gambar ini umumnya mempunyai resolusi tinggi.

Flickr mengaku sebagai komuniti yang fokus pada jurugambar terhebat di dunia. Sekiranya anda peminat fotografi, anda boleh berkumpul dengan orang yang sama seperti anda di Flickr.

Anda boleh memperindah gambar yang ingin anda muat turun dari Flickr dengan alat penyuntingan yang disediakan khusus oleh penyedia perkhidmatan. Jangan lupa untuk memperhatikan lesen gambar sebelum anda bersedia memuat turunnya. Ini kerana kebanyakan gambar Flickr memerlukan kredit pemiliknya. Jadi, jangan hanya main-main. Klik di sini untuk pergi ke Flickr.

4. Imej Percuma

Imej Percuma

Di tempat keempat adalah laman FreeImages yang juga menyediakan gambar percuma, baik untuk kepentingan peribadi dan komersial. Di sini anda boleh menemui beratus ribu gambar stok percuma dan gambar bebas royalti yang boleh anda gunakan lagi.

Untuk dapat memuat turun gambar atau gambar dari FreeImages, anda perlu mendaftar terlebih dahulu dengan alamat e-mel anda. Gambar yang boleh anda simpan terdapat dalam beberapa pilihan resolusi dan juga laman web di atas. Untuk dapat dikongsi dengan cepat, anda boleh menggunakan kod HTML gambar yang berfungsi sebagai pautan langsung. Klik di sini untuk melawat FreeImages.

5. Stok Bebas

Stok Bebas

Freerange Stock juga merupakan laman web yang menyediakan gambar percuma yang dapat digunakan untuk kepentingan peribadi dan komersial. Untuk mendapatkan akses ke stok gambar berkualiti di laman web ini, anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

Freerange Stock juga menyediakan ribuan gambar domain awam yang boleh anda ubah dan hantar ke isi hati anda tanpa memerlukan kredit pemilik. Sekiranya anda ingin mencuba menggunakan perkhidmatan laman web ini, anda boleh klik di sini.

6. Freeografi

Fotografi

Sekiranya anda ingin mencari gambar percuma yang unik dan berkualiti tinggi, maka salah satu tempat terbaik adalah Freeography. Koleksi gambar di laman web ini dibuat oleh pereka grafik kreatif bernama Ryan McGuire.

Walaupun Freeografi mempunyai sejumlah kecil gambar stok percuma jika dibandingkan dengan laman web di atas, gambar baru akan muncul sekurang-kurangnya sekali seminggu. Gambar-gambar di sini bebas untuk digunakan semula tanpa memerlukan kredit untuk pemilik Ryan McGuire. Namun, anda tetap harus melakukan ini sebagai bentuk terima kasih kepadanya.

Menghargai kerja orang lain tidak menyakitkan, bukan? Klik di sini untuk pergi ke Gratisografi. Jangan lupa membaca ketentuan yang berlaku di sana.

7. Picjumbo

Picjumbo

Laman web ini hampir serupa dengan Freeografi. Laman web ini menyajikan foto yang dibuat khusus oleh orang bernama Viktor Hanacek. Dia adalah jurugambar berbakat dan juga pereka web. Foto di Picjumbo juga unik dan asli kerana dihasilkan oleh pakar.

Tidak semua gambar atau gambar di laman web ini percuma, tetapi kebanyakannya bebas untuk digunakan. Selain itu, kualiti foto juga cukup baik. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak akses, anda boleh menjadi ahli premium. Klik di sini untuk pergi ke Picjumbo.

8. Unsplash

Buka paparan

Gambar-gambar di laman web ini dibuat oleh jurugambar dari pelbagai kalangan, baik pro maupun semi. Walaupun jumlah gambar tidak dapat dibandingkan dengan laman penyedia gambar percuma lain yang popular, kualiti Unsplash boleh dikatakan lebih baik daripada beberapa laman web serupa.

Foto-foto di sana juga dikategorikan mengikut tema masing-masing. Seperti laman web lain secara umum, anda boleh menggunakan foto di Unsplash tanpa kredit pemiliknya. Walau bagaimanapun, anda harus menyertakan pautan kredit foto yang akan anda gunakan sebagai bentuk terima kasih. Pautan ke laman web ini ada di sini.

9. Pikwizard

Pikwizard

Dari semua laman web penyedia gambar percuma yang dibincangkan di sini, Pikwizard boleh dikatakan sebagai pemain baru. Walaupun masih segar, laman web ini sudah menyediakan pelbagai jenis gambar dan gambar dari pelbagai tema. Susun aturnya juga agak sederhana sehingga memudahkan pencarian.

Salah satu ciri menarik di Pikwizard adalah penyuntingan gambar. Anda boleh menambahkan teks atau ikon pada gambar atau foto yang ingin anda muat turun. Jadi, anda boleh meningkatkan imej Pikwizard anda yang ingin anda gunakan. Ingin mencuba Pikwizard? Klik sahaja di sini.

10. Morguefiles

Morguefiles

Morguefiles adalah laman web penyedia gambar percuma yang telah lama wujud. Sebenarnya, laman web ini boleh dikatakan salah satu penyedia gambar percuma tertua. Perkara menarik mengenai laman web ini ialah anda boleh menggunakan gambar untuk kegunaan peribadi atau untuk komersial.

Untuk mendapatkan pengalaman menarik dalam mendapatkan gambar di laman web ini, anda boleh mendaftarkan akaun di Morguefiles. Dengan mendaftarkan akaun, anda boleh menandakan gambar yang akan anda muat turun atau gambar yang anda suka dengan lebih mudah. Akaun premium juga tersedia, yang tentunya memberikan perkhidmatan yang lebih baik. Cukup lawati laman Morguefiles dengan mengklik pautan ini.

Sebagai tambahan kepada senarai di atas, terdapat juga perkhidmatan seperti agregator untuk gambar percuma. Perkhidmatan ini disediakan oleh syarikat gergasi mesin pencari Google. Google mempunyai sejumlah ciri carian gambar atau gambar, termasuk mungkin foto anda. Mudah untuk menggunakan Carian Gambar Google, cukup buka aplikasi Google dan pilih menu Gambar.

GIS

GIS mempunyai ciri penapis yang boleh anda gunakan untuk menapis gambar yang berlesen atau tidak. Untuk mencari gambar yang boleh digunakan semula secara percuma dalam GIS adalah dengan menggunakan penapis Label untuk digunakan semula. Cara mengklik Alat pada menu GIS, kemudian klik bahagian Tidak disaring mengikut lesen, dan pilih penapis.

Walaupun gambar yang disaring dengan label penggunaan semula terhad jumlahnya, anda boleh bergantung pada Carian Gambar Google jika anda ingin mencari gambar percuma dengan cepat. Klik di sini untuk menggunakan ciri GIS ini.

Itulah senarai 10 laman web yang menyediakan gambar dan gambar percuma yang boleh anda gunakan. Penggunaan dalam kes ini dapat digunakan untuk digunakan kembali atau bahkan untuk penggunaan komersial. Namun, sebenarnya lebih baik jika anda mengambil gambar sendiri atau membuat ilustrasi anda sendiri. Terutama pada masa ini terdapat banyak aplikasi atau perisian untuk membuat gambar / ilustrasi yang tentunya dapat menambahkan lagi keaslian karya anda.