Ayo, Cubalah 10 Aplikasi Panduan Kajian Doa di Android ini

Solat tidak boleh dilakukan begitu sahaja. Sudah tentu kita mesti mempelajari prosedur membaca doa yang betul agar dapat lebih khusyuk ketika beribadah. Nah, jika dulu kita belajar melalui buku panduan doa yang dijual di pasar, sekarang, prosedur untuk berdoa dapat dipelajari dengan mudah melalui aplikasi di ponsel Android.

Pada kesempatan ini, kami akan membincangkan 10 aplikasi panduan doa yang boleh anda muat turun dan gunakan dengan mudah dalam satu tangan. Aplikasi apa itu? Inilah senarai.

1. Panduan Solat Praktikal & Lengkap

aplikasi panduan belajar doa 1

Sekiranya anda mencari aplikasi panduan solat yang benar-benar lengkap dan praktikal, maka aplikasi Panduan Doa Praktikal & Lengkap yang dikembangkan dan diterbitkan oleh pembangun TKZ Studios sesuai untuk anda pilih.

Ya, aplikasi Panduan Solat Praktikal & Lengkap ini adalah aplikasi yang mengandungi pengetahuan tentang solat farda (wajib) dan juga solat sunnah. Di samping itu, terdapat juga panduan berwuduk, gambar bergerak dan bacaan doa yang baik dan betul, hukum mengenai solat hingga zikir selepas solat selesai.

Aplikasi Panduan Solat Praktikal & Lengkap dilengkapi dengan banyak ciri menarik seperti audio mp3 yang boleh diakses di luar talian, ciri zoom pada setiap halaman, fon Arab jelas secara jelas dan banyak lagi. Sila muat turun aplikasi Panduan Doa Praktikal & Lengkap dari TKZ Studios melalui pautan ini.

2. Panduan Solat Fardu & Sunnah

aplikasi panduan belajar doa 2

Aplikasi Panduan Solat Fardu & Sunnah yang dibuat oleh pembangun Istan Studio juga boleh menjadi pilihan utama untuk anda. Aplikasi ini mengandungi pelbagai jenis pengetahuan mengenai doa, baik dari solat subuh hingga solat malam, hingga selesai solat sunat. Bermula dari solat tengah malam, hajat, solat Idul Fitri hingga solat Mutlaq, gerhana dan banyak lagi.

Aplikasi ini juga menyertakan gambar pergerakan solat untuk memudahkan anda yang ingin belajar. Ciri lain dari aplikasi Panduan Solat Fardu & Sunnah adalah jadual solat, solat selepas solat fardu dan sunnah, panduan mandi wajib, perbincangan mengenai sujud, panduan berwuduk, perbincangan mengenai dosa meninggalkan solat hingga membincangkan kesalahan ketika menunaikan solat. Berminat untuk menggunakan aplikasi yang satu ini? Muat turun aplikasi Panduan Solat Fardu & Sunnah di sini sekarang.

3. Solat Hajat yang lengkap

doa lengkap doa panduan 3 aplikasi panduan belajar doa

Selain itu, terdapat aplikasi Panduan Solat Doa yang tidak kurang lengkapnya dengan yang lain. Aplikasi yang dibawa oleh ARWEN Studio mengandungi prosedur untuk ibadah yang baik dan tepat. Terdapat prosedur untuk tayammum, wuduk dan tentu saja solat itu sendiri.

Solat Doa Lengkap dilengkapi dengan fitur audio untuk huruf pendek dalam Al-Quran lengkap dengan terjemahan dalam bahasa Inggeris dan Indonesia. Aplikasi yang satu ini boleh anda gunakan tanpa memerlukan sambungan internet. Sila muat turun Aplikasi Solat Ibadah Lengkap dari ARWEN Studio secara percuma di sini.

4. Panduan Solat Lengkap

panduan panduan solat 4

Pembangun Studio WALI juga mengembangkan dan melancarkan aplikasi panduan belajar doa yang praktikal dan mudah digunakan. Aplikasi ini mengandungi prosedur untuk solat lengkap dan berwuduk dengan disertakan dengan gambar yang jelas.

Terdapat juga kandungan mengenai doa dan zikir selepas solat. Aplikasi ini juga dilengkapi dengan audio dalam setiap bacaan hingga doanya. Bagaimana, anda mahu doa anda lebih khusyuk, bukan? Muat turun aplikasi Panduan Doa Lengkap dari WALI Studio secara percuma melalui pautan ini.

5. Panduan Solat Lengkap

Panduan doa lengkap 5

Istan Studio juga mempunyai satu aplikasi panduan belajar doa yang lebih lengkap dan baik. Aplikasi ini berisi pembelajaran tentang solat dan sunnah wajib, dilengkapi dengan perbincangan membaca zikir untuk pagi dan petang.

Terdapat juga panduan berwuduk, bacaan surat Yasin dan tahlil, perbincangan mengenai waktu yang dilarang untuk melakukan solat hingga panduan dan amalan mandi wajib serta perbincangan lengkap mengenai solat berjemaah 'dan qashar. Anda berminat menggunakan aplikasi ini? Klik pada pautan ini untuk memuat turunnya secara percuma.

6. Pergerakan Solat Sesuai dengan Sunnah

pergerakan solat mengikut sunnah

Terdapat satu aplikasi lain yang mengandungi pelajaran mengenai doa. Nama Gerakan Solat Sunnah yang Sesuai. Ya, aplikasi yang dilancarkan oleh Andro Media membincangkan pergerakan solat mengikut sunnah Rasullullah Muhammad SAW.

Bukan hanya pergerakannya, dalam aplikasi yang satu ini, anda juga dapat mempelajari bacaan doa yang betul. Terdapat juga gambar yang dapat membantu memperjelas prosedur untuk melakukan ibadah.

Perbincangan mengenai hadis sahih juga terdapat dalam aplikasi ini. Aplikasi Pergerakan Doa Menurut Sunnah sesuai untuk anda yang ingin mengetahui tentang pergerakan solat dan membaca secara terperinci. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi Gerakan Solat Sunnah, sila muat turun aplikasi tersebut terus melalui pautan ini.

7. Selesaikan Petunjuk Doa dengan Zikir

solat hajat 7

Selanjutnya, terdapat aplikasi Panduan Doa Lengkap dengan Zikir dari Nidavi Studio. Sama seperti aplikasi yang telah dibahas, aplikasi ini juga berisi tentang tata cara sholat, baik fardu maupun sunnah.

Bezanya, isi perbincangan dalam aplikasi yang satu ini lebih terperinci. Ada pemahaman mengenai wuduk, hukum wudhu, dalil untuk berwuduk, syarat-syarat sah hingga perbincangan mengenai solat sebelum dan sesudah bersuci.

Bukan hanya wuduk, perbincangan mengenai tayammum dan zikir dan doa yang biasa dibacakan dalam doa juga lengkap. Sila klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doa Lengkap untuk Doa dengan Zikir dari Nidavi Studio.

8. Bacaan Doa Lengkap

bacaan doa yang lengkap

Sekiranya sebelum ini kita telah membincangkan mengenai penerapan gerakan solat mengikut sunnah, sekarang ada satu lagi aplikasi yang diperlukan untuk anda muat turun, di sini. Ya, ada aplikasi Bacaan Doa Lengkap yang berisi bacaan doa lengkap dengan audio.

Terdapat juga perbincangan mengenai panggilan untuk doa bersama lafaz, terjemahan dan audio. Selain Adhan, niat berwuduk dengan huruf pendek yang terdapat dalam aplikasi ini juga dilengkapi dengan terjemahan dan audio. Audio boleh didengar tanpa sambungan internet sekalipun. Bagi anda yang ingin belajar membaca doa dengan lebih baik lagi, sila muat turun secara langsung hanya aplikasi Bacaan Doa Lengkap yang satu ini. Anda boleh memuat turun aplikasi dengan mudah melalui pautan ini.

9. Panduan Solat Sunat

panduan untuk solat sunnah

Sekali lagi, pembangun Istan Studio membuat aplikasi panduan doa yang berguna. Kali ini, khusus untuk panduan solat sunnah. Perbincangan mengenai prosedur dan keutamaan solat sunnah seperti solat, witir, doa ghaib, solat mutlaq, solat tarawih hingga duha ada dalam aplikasi yang satu ini.

Khusus untuk anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai solat sunat, sila muat turun aplikasi Panduan Solat Sunnah ini. Aplikasi ini sangat mudah digunakan dan praktikal, anda tahu . Klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi sekarang.

10. Prosedur Solat Tahajjud

prosedur untuk solat tengah malam

Prosedur Permohonan Solat Tahajjud juga sangat berguna bagi anda yang ingin mempelajari prosedur solat di sepertiga malam. Dalam aplikasi ini, Anda juga dapat mempelajari tentang pemahaman tahajjud, doa setelah melaksanakannya, keutamaan ibadah sunnah ini. Muat turun aplikasi untuk Solat Tahajjud melalui pautan ini.

Baiklah, sampai di sini perbincangan mengenai aplikasi panduan doa yang boleh dimuat turun secara percuma melalui telefon Android yang anda ada. Sekiranya anda mempunyai cadangan untuk aplikasi serupa, sila kirimkan terus melalui ruangan komen yang disediakan.

Oh ya,  jika anda ingin mempelajari Al-Quran dan memerlukan aplikasi sokongan, cubalah 10 Aplikasi Pembelajaran Al-Quran yang dapat digunakan di Android ini.