10 Senarai Penyedia E-mel Percuma untuk Android dan iOS

E-mel atau alias e-mel telah wujud selama beberapa dekad. Walaupun sekarang ada platform pemesejan atau pesanan segera yang biasa digunakan, kedudukan e-mel tetap tidak tergantikan. Ramai orang menggunakan e-mel atau e-mel untuk memohon pekerjaan untuk menghantar dokumen penting.

Baiklah, pada kesempatan ini, akan membincangkan sekitar 10 penyedia e-mel percuma di Internet. Apa benda itu? Lihat sahaja perbincangan berikut untuk mengetahui.

1. Gmail

aplikasi untuk membuka e-mel Gmail

Seperti yang kita ketahui, Gmail adalah alias perkhidmatan e-mel yang paling popular. Kenapa? Kerana sekarang hampir semua peranti Android memerlukan akaun Gmail untuk dapat mengakses dan memuat turun aplikasi.

Akaun Google juga biasanya diperlukan untuk memasuki laman atau aplikasi YouTube. Oleh itu, hampir semua orang di dunia menggunakan akaun Google dan perkhidmatan e-mel yang satu ini. Lebih-lebih lagi, Gmail juga mempunyai tahap keselamatan yang cukup baik dan tentunya kaya dengan ciri-ciri menarik.

Antaranya ialah fitur tunda yang berfungsi sebagai peringatan untuk membalas mesej yang tidak dijawab, e-mel dengan borang sembang yang memudahkan pengguna membalas kerana topik dan balasan e-mel tidak terpisah, tekan e-mel, buat panggilan video dengan pengguna lain, operator lanjutan dan carian untuk mencari e-mel lama dan banyak lagi.

Tidak hanya dapat diakses melalui web, Gmail yang memiliki kapasitas penyimpanan lebih dari 5 GB juga tersedia dalam bentuk aplikasi yang dapat digunakan pada ponsel Android dan iPhone. Untuk pengguna Android, sila muat turun aplikasi Gmail melalui pautan ini. Dan untuk mendaftar melalui web, sila klik pada pautan ini.

2. Mel iCloud

pembekal e-mel percuma icloud

iCloud Mail adalah perkhidmatan e-mel percuma dari Apple.Inc yang ditujukan untuk pengguna peranti iPhone ke iPad. Tidak seperti Gmail, yang dapat digunakan pada telefon Android, Mail iCloud hanya dapat dikendalikan pada peranti Apple.

Tetapi, anda juga dapat mengaksesnya melalui web atau iCloud untuk Windows. Dengan menggunakan akaun Mail iCloud, anda dapat menyusun dan menghantar e-mel dengan cepat dan mudah. Anda bahkan boleh menggunakan akaun Outlook untuk mengakses e-mel di komputer atau komputer riba dengan sistem operasi Windows.

Di samping itu, anda boleh membuka akaun e-mel dari penyedia lain seperti Gmail secara langsung di iCloud Mail. Oh ya, jika anda log masuk ke iCloud pada peranti Apple menggunakan akaun e-mel lain atau tanpa ID Apple yang berakhir dengan @ icloud.com, maka anda mesti membuat akaun untuk dapat menggunakan perkhidmatan e-mel percuma ini. Anda juga perlu mendaftar melalui peranti Apple.

3. Tinjauan

Outlook Mail adalah penyedia e-mel percuma

Microsoft juga mempunyai perkhidmatan e-mel percuma yang disebut Outlook. Pada masa lalu, Outlook dikenali sebagai Windows Live Hotmail. Sama seperti akaun Google, Outlook juga dapat menghubungkan anda dengan pelbagai produk andalan Microsoft seperti Skype, Microsoft Office Online ke One Drive Cloud.

Tahap keselamatan Outlook setaraf dengan syarikat sehingga privasi anda terjaga. Oh ya, anda juga boleh menggunakan kalendar lalai dari Outlook untuk menguruskan jadual penting. Sila buat akaun Outlook secara percuma di sini. Atau klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Microsoft Outlook untuk Android.

4. Yahoo! Surat

laman utama laman web yahoo

Sebelum Google dan Gmail dikenali, Yahoo! Mail adalah penyedia perkhidmatan e-mel percuma yang paling popular yang digunakan oleh hampir semua orang di dunia. Perkhidmatan e-mel ini telah wujud sejak tahun 1997. Dan Yahoo! Mail masih mempunyai peminat dan boleh digunakan hari ini. Perkhidmatan e-mel ini menawarkan akaun e-mel percuma dengan simpanan mencapai 1 terabait.

Dengan menggunakan Yahoo! Anda boleh menghantar e-mel ke mesej segera, anda tahu . Bagaimana , anda berminat menggunakan Yahoo! Surat? Sila muat turun aplikasi secara percuma melalui pautan ini. Atau daftar terus melalui web dengan mengklik pautan ini.

5. Surat AOL

surat aol

Terdapat satu lagi penyedia e-mel percuma yang boleh anda gunakan. Yup, AOL Mail adalah namanya. AOL Mail telah beroperasi sejak tahun 1993, jauh sebelum Yahoo! Mel dan Gmail ada di sini. Dan pada tahun 1997, AOL adalah penyedia perkhidmatan e-mel terbesar di alam maya.

Kemunculan Gmail dan Yahoo! Mail juga Outlook boleh dikatakan mengubah posisi AOL Mail. Tetapi, itu tidak bermakna perkhidmatan e-mel percuma akan mati. AOL Mail masih diminati oleh banyak pengguna. Terdapat ciri menarik yang dimiliki oleh penyedia perkhidmatan e-mel percuma untuk yang satu ini.

Di antara saiz peti mel yang cukup besar hingga 250 GB, perlindungan dari spam dan virus, hingga berbagai pilihan domain. Bermula dari @ aol.com, @ love.com, @ games.com dan @ wow.com.

Anda juga boleh menghubungkan akaun AOL Mail anda dengan akaun e-mel dari penyedia lain seperti Gmail dan Outlook. Adakah anda berminat menggunakan AOL Mail? Klik pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi secara percuma atau klik pada pautan ini untuk mendaftar melalui laman web rasmi.

6. Mel

penyedia e-mel percuma dot com

United Internet mempunyai portal web dan perkhidmatan e-mel percuma yang dipanggil Mail.com. Mail.com juga muncul sebelum Yahoo! Surat, tepat pada tahun 1995 yang lalu. Mail.com sendiri mempunyai beberapa ciri khas seperti pengumpul surat yang membolehkan anda mengumpulkan semua e-mel dari akaun yang berlainan dalam satu e-mel dan kapasiti penyimpanan yang cukup besar 2 GB.

Mail.com juga mempunyai penapis spam dan antivirus yang menjaga keselamatan akaun e-mel anda. Oh ya, anda juga boleh melampirkan lampiran hingga 30 MB dengan perkhidmatan e-mel percuma untuk yang satu ini. Sekiranya anda ingin mencuba menggunakan perkhidmatan e-mel Jerman ini, sila muat turun aplikasi secara langsung melalui pautan ini. Anda juga boleh terus mendaftar melalui laman web rasmi di pautan ini.

7. Surat Yandex

mel yandex

Yandex Mail juga boleh menjadi pilihan bagi mereka yang mencari perkhidmatan e-mel percuma, ya . Sama seperti penyedia lain, Yandex juga cukup selamat digunakan. Anda tidak akan mudah terjebak dengan penipuan atau mendapat banyak spam.

Untuk mengakses akaun e-mel anda, anda dapat menggunakan PIN dan cap jari. Walaupun terkesan rumit, tetapi ini telah menjadi kelebihan tersendiri yang dimiliki oleh Yandex Mail. Ya, dengan sistem keselamatan seperti ini, akaun anda tidak akan mudah dibobol oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Untuk makluman anda, Yandex Mail mempunyai kapasiti penyimpanan yang besar, iaitu mencapai 10 GB. Anda juga dapat menyesuaikan antara muka paparan peti masuk anda mengikut kehendak anda. Sangat sejuk, bukan? Klik pada pautan ini untuk memuat turun aplikasi Yandex Mail atau mendaftar terus melalui laman web rasmi dengan mengklik pautan ini.

8. Mel GMX

GMX Mail adalah penyedia e-mel percuma

Selain itu, terdapat GMX Mail yang juga merupakan penyedia perkhidmatan e-mel percuma yang dimiliki oleh United Internet. GMX Mail sendiri mula beroperasi sejak tahun 1997 dan masih wujud hingga sekarang. GMX Mail mempunyai kapasiti penyimpanan 65 GB.

Sama seperti Mail.com, GMX mempunyai pengumpul surat, antivirus, penapis spam dan banyak lagi ciri. Dengan GMX Mail, anda juga dapat mengirim lampiran dengan ukuran fail hingga 50MB. Anda boleh memuat turun aplikasi GMX Mail untuk Android mudah alih melalui pautan ini. Anda juga boleh membuat akaun e-mel GMX secara langsung melalui laman web dengan mengklik pautan ini.

9. Surat Zoho

mel zoho

Sekiranya anda ingin memiliki akaun e-mel yang selamat, peribadi dan bebas iklan, Zoho Mail boleh menjadi pilihan. Surat Zoho menjamin keselamatan. Untuk melindungi data penggunanya, Zoho menggunakan serangkaian alat canggih sehingga maklumat atau data yang anda simpan tetap selamat.

Anda juga dapat mendaftarkan alamat e-mel dengan domain khusus yang biasanya digunakan untuk tujuan perniagaan. Klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi sekarang. Dan sudah tentu anda boleh mendaftar melalui laman web rasmi dengan mengklik pautan ini.

10. Mel Proton

protonmail

Anda juga boleh bergantung pada Proton Mail untuk menghantar e-mel secara percuma. Penyedia perkhidmatan e-mel percuma ini berpusat di Switzerland, jadi semua data milik penggunanya aman dan dilindungi oleh undang-undang privasi yang berlaku di negara ini.

Dengan Proton Mail, anda boleh membuat akaun e-mel tanpa nama dan melindungi privasi anda sendiri. Proton Mail sangat mudah digunakan dan boleh digunakan kapan saja, di mana sahaja. Muat turun aplikasi Proton Mail Android melalui pautan ini. Atau daftar terus melalui laman web di pautan ini.

Pada ketika ini perbincangan mengenai penyedia e-mel percuma. Adakah terdapat sepuluh perkhidmatan e-mel percuma di atas yang pernah anda gunakan? Sekiranya ada, kongsi pengalaman anda dengan pembaca lain melalui ruangan komen yang disediakan di bawah.

Oh ya,  jika anda keliru mencari aplikasi e-mel untuk Android, kami mempunyai beberapa cadangan untuk aplikasi e-mel terbaik dalam artikel ini.