4 Jenis Papan Induk Yang Paling Digunakan di Dunia

Anda yang sudah biasa dengan dunia pengkomputeran mesti tahu apa itu motherboard dan komponennya. Ini kerana salah satu kunci komputer yang boleh dikendalikan adalah motherboard ini. Motherboard tidak hanya terdapat di komputer, tetapi juga pada peranti moden lain seperti telefon bimbit, tablet dan komputer riba.

Motherboard itu sendiri adalah papan litar bercetak (Printed Circuit Board atau PCB) yang menyimpan semua komponen utama komputer, seperti slot RAM, slot CPU, BIOS, dan sebagainya. Seperti ibu negara, motherboard berfungsi sebagai pusat komunikasi antara semua komponen komputer yang lain.

Salah satu jenis motherboard lama yang tidak lagi digunakan sekarang ialah motherboard AT. Disebut kerana papan induk ini menggunakan soket dan palam enam pin yang berfungsi sebagai Teknologi Lanjutan atau penyambung kuasa AT.

Papan induk yang dihasilkan pada tahun 80-an memiliki ukuran yang cukup besar (13,8 x 12 inci), jadi tidak mungkin digunakan pada komputer kecil. Selain itu, dimensi yang besar juga menyukarkan pemasangan pemacu baru.

Kini terdapat banyak jenis papan induk di pasaran yang boleh anda pilih. Walau bagaimanapun, terdapat empat jenis motherboard yang paling popular digunakan di banyak peranti komputer hari ini, iaitu motherboard ATX, motherboard Micro-ATX, motherboard Mini ATX, dan motherboard E-ATX.

Jenis Motherboard Yang Paling Popular

Berikut adalah beberapa jenis papan induk yang paling kerap digunakan pada masa kini.

1. Papan induk ATX

Papan Induk ATX

Ini adalah jenis motherboard yang lebih maju daripada motherboard AT yang ditinggalkan. ATX yang merupakan singkatan dari Advanced Technology eXtended bermaksud motherboard ini telah mengalami beberapa peningkatan berbanding motherboard generasi sebelumnya.

Motherboard ATX mempunyai bentuk yang lebih kecil berbanding motherboard AT, dengan dimensi umum 12 x 9,6 inci atau 30,5 x 24,4 cm. Faktor bentuk ATX standard (panjang 305 mm dan lebar 244 mm) adalah yang paling popular kerana mempunyai setiap ciri yang dapat memenuhi hampir semua keperluan, sama ada untuk permainan atau produktiviti.

Motherboard jenis ini mempunyai sejumlah kelebihan, seperti menyediakan beberapa slot PCI dan sekurang-kurangnya 4x slot DIMM yang dapat menyokong banyak memori, dan mempunyai banyak port SATA dan port peranti penyimpanan lain. Sebenarnya, motherboard ATX kelas atas mempunyai 3 hingga 4 slot PCI-Ex 16 yang dapat menangani pelbagai kad grafik.

2. Papan induk Mikro-ATX

Motherboard Mikro-ATX

Seperti namanya, motherboard yang satu ini mempunyai ukuran yang lebih kecil daripada dimensi umum motherboard ATX, iaitu 9,6 x 9,6 inci atau 24,4 x 24,4 cm. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan pengeluar yang membuat motherboard Micro-ATX yang lebih kecil, yang berukuran 9,6 x 8,1 inci atau 24,4 x 20,6 cm bergantung pada slot dan port yang disertakan.

Motherboard mikro-ATX mempunyai sejumlah kelebihan berbanding motherboard ATX, termasuk bentuk yang lebih kecil dan padat dan harga yang lebih berpatutan. Terdapat juga varian motherboard Micro-ATX yang lebih tinggi dengan ciri unggul.

Sekiranya kebanyakan motherboard ATX moden mempunyai maksimum tujuh slot pengembangan PCI atau PCI-Express, maka motherboard microATX hanya mempunyai maksimum empat. Jumlahnya juga berbeza-beza bergantung pada dimensinya.

3. Papan Induk Mini ITX

Papan Induk Mini ITX

Ini adalah papan induk yang sangat kecil dengan ukuran hanya 6,7 ​​x 6,7 inci atau 17 x 17 cm. Walaupun begitu, motherboard Mini ITX dapat menyediakan semua ciri asas yang terdapat pada motherboard bersaiz besar.

Beberapa kelebihan motherboard yang satu ini selain ukurannya yang menjimatkan ruang adalah mempunyai sistem penyejukan tanpa kipas yang membolehkan penggunaan kuasa rendah dan papan yang dapat digunakan dalam banyak cara yang dirancang untuk ATX, Micro-ATX dan varian ATX lain jika dikehendaki.

Kerana saiz mini, motherboard Mini-ITX hanya mampu menyediakan maksimum 1x slot PCI-Ex 16 dan slot DIMM 2x untuk memori. Hampir setiap papan ITX hanya mempunyai port SATA 4x untuk penyimpanan dan beberapa header kipas, tetapi ciri lain boleh berbeza-beza bergantung pada harga yang ditawarkannya.

4. Papan induk E-ATX

Motherboard Asus ROG E-ATX

Ini adalah papan induk terbesar di antara semua papan induk yang dibincangkan di sini, berukuran 12 x 10.9 inci atau 30.5 x 27.7 cm. Saiznya cukup besar kerana motherboard ini menawarkan lebih banyak slot DIMM, sehingga pengguna dapat menambahkan lebih banyak memori.

Motherboard E-ATX adalah pilihan yang sangat baik jika anda memerlukan komputer yang cukup kuat untuk bermain permainan dan tugas berat lain, seperti rendering dan pemprosesan video. Papan induk ini mempunyai soket dan pemproses yang jauh lebih berkuasa, jadi ia mempunyai kemampuan yang luar biasa.

Beberapa ciri motherboard E-ATX mempunyai banyak slot PCI-Ex 16 (empat atau lebih), mempunyai slot 8x DIMM untuk RAM, dapat menyokong 3 hingga 4 kad grafik, menyokong pemasangan RAM hingga 128GB, mempunyai wifi, kad terpasang suara, dan lain-lain.

Kerana menawarkan banyak kelebihan dan ciri-ciri canggih, motherboard E-ATX pastinya berharga cukup mahal.

Komponen Motherboard

Komponen_Papan Papan

Terdapat beberapa komponen yang membina motherboard, seperti slot pengembangan, slot RAM, soket CPU, BIOS, penyambung kuasa, dan sebagainya. Berikut adalah beberapa komponen penting dalam papan induk.

  • Slot Pengembangan: soket yang digunakan untuk memasukkan kad pengembangan (atau papan litar), yang memberikan ciri tambahan kepada komputer seperti video, suara, grafik canggih, dan lain-lain.
  • Slot RAM: membolehkan RAM dimasukkan ke dalam komputer. Jumlah slot berbeza-beza di setiap papan induk. Semakin besar kapasiti RAM, semakin baik prestasi komputer.
  • Soket CPU / pemproses: penyambung pada papan induk yang memegang CPU dan membentuk antara muka elektrik dan hubungan dengan CPU. Soket pemproses menggunakan pin grid array (PGA) di mana pin di bahagian bawah pemproses disambungkan ke lubang di soket pemproses.
  • BIOS: Cip ROM terdapat di papan induk yang membolehkan kita mengakses dan mengurus sistem komputer pada tahap paling asas.
  • Bateri CMOS: bateri yang menguruskan masa, tarikh, cakera keras, dan tetapan konfigurasi lain dalam memori CMOS. Bateri CMOS kecil dan dipasang terus ke papan induk.
  • Penyambung Kuasa Motherboard: setiap bekalan kuasa PC mempunyai penyambung khas yang dipasang pada papan induk, memberikan kuasa ke sistem pemproses, memori, dan semua papan tambahan yang diletakkan (ISA, PCI, AGP).
  • Penyambung SATA atau Serial Advanced Technology Attachment: pasangkan satu hujung ke port pada motherboard, biasanya berlabel SATA, dan yang lain (seperti yang miring) ke bahagian belakang peranti penyimpanan seperti cakera keras SATA.

Nah, itu adalah perbincangan ringkas mengenai jenis papan induk yang paling banyak digunakan pada komputer hari ini. Sekiranya anda mempunyai rancangan untuk membeli papan induk, anda mesti memilih papan induk yang sesuai dengan bahagian lain komputer anda.

Sekiranya anda sudah mengetahui motherboard yang tepat untuk komputer anda, mari dapatkan produk dengan mudah di Bukalapak melalui pautan ini. Di Bukalapak terdapat banyak pilihan papan induk, baru dan bekas, dengan harga yang kompetitif.