3 Cara Mengehadkan Penggunaan Wifi Dengan Mudah dan Praktikal

Mengenai nama internet, hampir semua orang memerlukannya, ada yang menggunakan pakej data dalam bentuk kuota, dan ada juga yang bergantung pada Wifi.

Sekiranya anda menggunakan rancangan data seperti kuota, Anda tidak perlu bimbang tentang peranti lain yang 'mencuri' internet, kerana biasanya hanya satu perangkat yang dapat mengakses internet, kecuali jika anda mengatur sistem hotspot pada perangkat tersebut.

Berbeza dengan Wifi, untuk rangkaian internet seperti Wifi, hampir semua peranti dapat mengaksesnya, dan bahkan beberapa tangan jahil memasuki akses internet WiFi, walaupun dilindungi dengan  kata laluan. Nah, untuk mengatasi terlalu banyak jumlah peranti yang menggunakan Wifi, maka anda boleh mengatasinya dengan menghadkan penggunaan Wifi.

Sebabnya, jika anda tidak membataskan penggunaan Wifi untuk peranti tertentu, kemungkinan anda akan mengalami nama 'slack' ketika anda meluncur di dunia maya. Kenapa? Kerana, jumlah yang menggunakan Wifi akan menjadikan jaringan internet mesti dibahagikan mengikut jumlah peranti yang diakses dengan Wifi anda.

Dengan menggunakan cara untuk membatasi penggunaan Wifi juga berguna untuk menangkis peranti lain yang masuk ke rangkaian internet Wifi anda sehingga tidak mudah dipecah masuk. Baiklah, anda boleh segera merujuk tutorial berikut untuk membatasi penggunaan Wifi agar isyarat Wifi tetap kuat dan stabil . Nantikan !

1. Menggunakan NetLimiter

cara menghadkan penggunaan Wifi NetLimiter

NetLimiter adalah salah satu cara untuk mengehadkan kelajuan Wifi anda. Ini adalah program yang dapat menguruskan lebar jalur Wifi. Perisian ini cukup popular dan berkualiti. Untuk caranya, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pertama, sudah tentu anda mesti mempunyai perisian terlebih dahulu dan memasangnya di PC / komputer riba anda, anda boleh memuat turun aplikasi di sini.
 2. Selepas itu, anda boleh membuka aplikasi NetLimiter secara langsung dan anda dapat melihat senarai proses aplikasi yang berjalan di komputer riba / PC. Di sini juga, anda dapat melihat proses aplikasi yang melibatkan internet, sama ada terdapat peranti atau aplikasi yang menyedut terlalu banyak internet atau tidak.
 3. Kemudian, untuk mengehadkan kelajuan internet, anda boleh menyemak senarai di bahagian had muat turun (DL) dan had muat naik (UL). Jangan lupa klik KB / s, RuleEditor akan muncul secara automatik  .
 4. Seterusnya, anda menukar nombor di bahagian Nilai> Had kepada had nombor yang ingin anda hadkan.
 5. Akhirnya, boleh terus klik  simpan. Mudah dan sangat ringkas, bukan?

2. Menggunakan P2pover

P2pover

P2pover juga merupakan aplikasi yang dapat mengatur atau membatasi lebar jalur yang digunakan pada Wifi. Tidak kurang hebatnya dengan NetLimiter, anda juga boleh menyiapkannya dengan mudah dan praktikal. Sekiranya anda ingin mengetahui caranya, anda boleh segera memeriksa langkah-langkah berikut:

 1. Langkah awal, tentu saja, anda mesti mempunyai perisian P2pover ini pada peranti PC / komputer riba. Anda boleh memuat turun perisian dengan mengklik di sini.
 2. Sekiranya sudah memiliki aplikasi, Anda dapat menjalankan aplikasi dengan segera, kemudian memilih tetapan sistem dan memilih penyesuai rangkaian yang digunakan oleh anda. Sudah selesai? Segera, anda klik  OK.
 3. Langkah seterusnya adalah, anda boleh memilih menu Tetapan Jadual> Baru (N). Nah, pada peringkat ini, anda boleh memberikan nama di bahagian Jadual Nama.
 4. Setelah anda memberikan nama pada jadual, maka anda dapat dengan segera memilih Select All (A) dan boleh langsung klik  OK. Seterusnya, anda boleh menutup menu tetapan jadual yang masih terbuka.
 5. Sudah tiba masanya anda mengehadkan kelajuan Wifi dengan mengklik pilihan> Tetapan Peraturan> Baru. Jangan lupa untuk memberikan nama pada bahagian Peraturan Peraturan, itu boleh diisi dengan nama apa pun yang anda suka.
 6. Setelah selesai, anda boleh memilih Jadual yang anda buat sebelumnya.
 7. Seterusnya, anda boleh menentukan kuantiti di bahagian Masuk (muat turun) dan Keluar (Muat Naik). Tolong susun mengikut keperluan dan keinginan anda.
 8. Setelah menetapkan tahap muat turun dan muat naik, anda cukup mengklik Seterusnya> Selesai dan tutup menu Tetapan Peraturan.
 9. Masih berterusan, anda boleh langsung klik Scan (logo kaca pembesar) untuk memaparkan senarai peranti aktif menggunakan rangkaian Wifi anda. Sekiranya anda melihat peranti (PC / komputer riba) yang berada di atas, itu bermaksud Local Host, komputer yang anda gunakan untuk mengatur kelajuan Wifi.
 10. Sekarang, untuk mengawal setiap pengguna Wifi anda, anda boleh memilih pilihan Control All> Start.
 11. Anda boleh mengawal setiap peranti yang sedang disambungkan ke Wifi anda dan klik kanan pada salah satu peranti yang sedang disambungkan ke Wifi, kemudian klik Terapkan Peraturan untuk Host yang Dipilih.
 12. Selesai, sekarang tidak ada peranti rawak yang menghisap Wifi berlebihan. Anda juga dapat menyekat peranti dengan mengklik Jatuhkan Host yang Dipilih pada perangkat yang menggunakan rangkaian Wifi anda.

3. Ciri-ciri Pengurusan Lebar Jalur di Router

Pengurusan Lebar Jalur

Yang mempunyai Wifi mesti mempunyai penghala . Nah, setiap penghala juga biasanya mempunyai ciri yang disebut Bandwidth Management, ciri lalai dari vendor. Walau bagaimanapun, untuk cara menggunakannya berbeza dan bergantung pada jenis penghala setiap vendor.

Tetapi bersungguh-sungguh , tidak jauh bezanya . Malah, anda juga dapat mengikuti petunjuk di setiap manual penghala untuk memudahkan anda menyesuaikan kelajuan dan batasan penggunaan Wifi. Baiklah, di sini kita akan memberikan tutorial bagaimana membatasi penggunaan Wifi pada penghala Tp-Link. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Langkah pertama, anda boleh membuka  penyemak imbas web di PC / latop dengan mengetik Router Alamat IP di Browser Bar Alamat. Untuk Alamat IP, anda boleh memeriksa manual penghala yang anda miliki.
 2. Selepas itu, anda hanya boleh memasukkan nama pengguna dan kata laluan pentadbir. Sekiranya anda tidak mengetahui nama pengguna dan kata laluan , anda boleh menyemak manual penghala.
 3. Selepas itu, anda akan memasuki panel kawalan penghala. Seterusnya, anda boleh langsung mengklik Kawalan Lebar Jalur> Tetapan Kawalan pada menu.
 4. Kemudian, anda boleh langsung klik Kawalan Lebar Jalur> Senarai Peraturan> Baru.
 5. Nah, sekarang anda boleh memasukkan atau menaip Alamat IP yang anda mahu hadkan kelajuan internet Wifi secara langsung.
 6. Untuk menghadkan hanya 1 Alamat IP (satu peranti), anda boleh memilih IP Tunggal. Namun, jika terdapat lebih dari satu Alamat IP yang ingin anda hadkan, maka pilih Julat IP.
 7. Kemudian, anda boleh menetapkan kelajuan muat naik maksimum melalui Port WAN dengan memilih Lebar Jalur Egress. Sementara itu, untuk menetapkan kelajuan muat turun, anda boleh memilih Ingress Bandwidth.
 8. Langkah terakhir, anda boleh segera memasukkan senarai semak untuk pilihan Aktifkan, ini menunjukkan bahawa tetapan anda akan diaktifkan. Kemudian, anda boleh klik  Simpan.

Nah, itulah cara untuk menghadkan penggunaan Wifi dengan mudah dan praktikal. Anda boleh menggunakan perisian atau melalui penghala yang ada. Sekiranya anda bergantung pada ciri pada penghala, pastikan anda mempunyai manual, ya. Selain membatasi pengguna, anda juga dapat membatasi kelajuan WiFi dengan mengikuti tutorial dalam artikel ini. Ada cara lain yang mudah? Kongsi dengan kami dan pembaca lain di ruangan komen.