5 Cara Wifi Indihome Tidak Dapat Diretas Dengan Mudah

Apabila anda menjumpai rangkaian internet atau WiFi yang dipasang terpecah kepada orang yang tidak dikenali, anda akan segera merasa terganggu, bukan? Terutama jika anda menggunakan internet untuk bekerja atau menyelesaikan tugas kuliah di rumah.

Baiklah, pada kesempatan ini, akan membincangkan tentang cara-cara bahawa WiFi IndiHome tidak dapat dicuri secara sembarangan oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Ingin tahu? Ayuh, rujuk saja tinjauan berikut untuk mengetahui.

Cara mengesan WiFi yang rosak

Sekarang, sebelum mengetahui tentang cara mengamankan IndiHome Wifi sehingga tidak mudah putus, akan membincangkan tentang cara mengesan sambungan WiFi yang telah dicuri terlebih dahulu. Apa benda itu? Mari, lihat ulasan berikut untuk mengetahui.

1. Gunakan Aplikasi

Aplikasi iPhone

Cara pertama adalah menggunakan aplikasi yang dapat membantu mengetahui siapa yang menggunakan sambungan WiFi anda secara haram. Terdapat banyak aplikasi untuk Windows dan Mac yang dapat Anda gunakan untuk mengetahui pencuri rangkaian WiFi. Selain menggunakan aplikasi untuk komputer, Anda juga dapat menggunakan aplikasi pengesanan pengguna WiFi langsung dari HP.

2. Alamat IP di Penghala

Masalah dengan Penghala WiFi

Selain mengesan melalui aplikasi, Anda juga dapat mengetahui siapa yang menggunakan sambungan WiFi gratis melalui laman web penghala yang Anda gunakan. Caranya, masukkan dahulu halaman utama penghala dan masukkan alamat IP anda.

Selepas itu, log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda. Sekiranya demikian, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai senarai nama peranti ke alamat IP yang disambungkan ke rangkaian WiFi yang kami gunakan. Sekiranya anda menjumpai peranti atau alamat IP yang bukan milik anda, anda harus berhati-hati kerana mungkin sambungan WiFi IndiHome anda telah diretas oleh orang lain.

Cara WiFi IndiHome Tidak Rosak

Setelah membincangkan cara mengesan rangkaian WiFi yang dicuri, sekarang akan meninjau bagaimana IndiHome WiFi tidak dipecahkan oleh sesiapa sahaja sehingga anda dapat menikmati sambungan internet yang stabil. Apa benda itu? Untuk mengetahui, rujuk terus perbincangan di bawah.

1. Gunakan Kata Laluan yang Kuat

petua memilih kata laluan yang selamat

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mendapatkan sambungan WiFi agar tidak mudah terputus atau dipecah dengan mudah adalah dengan menggunakan kata laluan yang kuat dan unik. Ingat, jangan gunakan tarikh lahir atau kata laluan lain yang mudah diketahui.

Pilih kata laluan yang sukar diingat oleh orang lain, tetapi senang anda ingat. Kata laluan yang kuat biasanya menggunakan gabungan huruf besar dan kecil.

2. Gunakan Penyulitan WPA2

supaya wifi tidak dipecah masuk

Sekarang, jika anda tidak mahu sambungan WiFi menjadi lebih tidak stabil dan mengganggu keselesaan anda semasa bekerja, menyelesaikan tugas atau bahkan menonton video dari vlogger kegemaran anda di laman perkongsian video seperti YouTube, gunakan WiFi Protected Access atau penyulitan WPA2.

Selain WPA 2, anda juga dapat menggunakan enkripsi lain seperti WEP (Wired Equivalent Privacy) atau WPA generasi sebelumnya. Namun, buat masa ini, WiFi Protection Access 2 atau WPA2 adalah kaedah keselamatan rangkaian yang dianggap paling selamat digunakan. Jadi, jika anda tidak mahu dicuri, pastikan sambungan WiFi anda menggunakan standard keselamatan ini, ya.

3. Tukar SSID Rangkaian WiFi

wifi

Cara lain yang boleh anda lakukan agar sambungan WiFi bebas dari pemutus yang tidak bertanggungjawab adalah dengan menukar Service Set Identifier (SSID) rangkaian WiFi. Untuk makluman anda, SSID adalah nama rangkaian WiFi yang anda gunakan. Sekarang, agar WiFi anda tidak dipecah masuk, gunakan nama SSID WiFi yang unik.

4. Matikan ciri WPS

pasport wifi google

Mematikan WiFi Protup Setup atau fitur WPS dari rangkaian WiFi anda juga dapat dilakukan untuk mencegah rangkaian WiFi IndiHome yang Anda gunakan tidak dicuri. WPS adalah sistem keselamatan pada WiFi yang digunakan untuk menghubungkan penghala ke telefon bimbit atau komputer riba.

Penggunaan WPS dapat membuat seseorang masuk ke jaringan WiFi dengan menggunakan aplikasi dengan mudah tanpa memasukkan kata sandi, Anda tahu. Jadi, anda harus mematikan fitur WiFi Protected Setup jika anda mahu rangkaian WiFi IndiHome tetap selamat.

5. Sekat Alamat MAC

supaya wifi tidak dipecah masuk ke alamat mac

Menyaring Alamat Kawalan Akses Media atau Alamat MAC juga dapat dilakukan agar rangkaian WiFi tidak mudah dipecah oleh orang lain. Alamat MAC adalah alamat rangkaian atau 'kod unik' yang biasanya terdapat pada peranti seperti komputer riba atau telefon bimbit.

Anda boleh mengawal siapa yang masuk dan menggunakan rangkaian WiFi dengan menyekat Alamat MAC yang diinginkan sehingga pengguna tidak dapat masuk ke dalam rangkaian WiFi anda.

Menyekat Alamat Kawalan Akses Media, alias Alamat MAC, dan empat cara di atas adalah kaedah yang cukup berkesan untuk mengelakkan IndiHome WiFi digodam atau secara tidak sengaja rosak.

Sekarang, bukan hanya dengan empat cara di atas, ada banyak cara lain yang boleh anda gunakan untuk mengamankan rangkaian WiFi IndiHome yang anda gunakan. Hadkan penggunaan IndiHome WiFi dengan cara lain yang kuat yang dapat anda lihat dalam artikel bertajuk 'Cara Membataskan Pengguna WiFi' di laman portal-uang.com 

Itulah lima cara untuk mendapatkan sambungan WiFi IndiHome agar tidak mudah ditembusi. Kaedah ini boleh anda praktikkan dengan mudah, anda tahu. Jadi, anda tidak perlu risau dan takut ditipu kerana rangkaian WiFi anda telah terganggu. Semoga berjaya!

Oh ya, jika anda mempunyai maklumat lain mengenai cara mencegah WiFi IndiHome daripada mudah diretas atau diretas oleh orang lain, sila hantarkan terus melalui ruangan komen yang disediakan di bawah.