Cara Memasang Font Windows pada Sistem Operasi Linux

Sehingga kini sistem operasi Linux dengan MacOS Apple masih merupakan sistem operasi alternatif Microsoft Windows. Sistem operasi ini dikenali sebagai sistem operasi dengan lesen sumber terbuka , sistem operasi yang dapat disesuaikan dan dimodifikasi sesuai keinginan pengguna. Sistem operasi yang diubah suai ini kemudiannya dapat diedarkan kepada orang lain.

Inilah yang menyebabkan sistem operasi Linux mempunyai banyak jenis variasi. Jenis variasi ini dikenali sebagai pembahagian atau pembahagian . Berdasarkan konsep ini, sistem operasi Linux sebenarnya sangat menarik kerana berbeza-beza dan dapat disesuaikan dengan keperluan. Walau bagaimanapun, sistem operasi ini juga mempunyai halangan bagi orang yang terbiasa dengan sistem operasi Windows yang seragam. Seragam dari segi cara menggunakan, jenis aplikasi, jenis fail, dan seragam juga masalahnya: keselamatan.

Sebagai sistem operasi yang menggunakan lesen sumber terbuka , pengedaran Linux juga tidak boleh sewenang-wenangnya menyertakan program atau aplikasi dalam paket pengedarannya. Peraturan ini juga berlaku untuk elemen pelengkap sistem operasi seperti pemacu dan fon (fail fon).

Linux tidak boleh dengan sewenang-wenangnya memasukkan font ke dalam pengedaran kerana sebenarnya beberapa fon mempunyai lesen penggunaan yang berbeza. Terdapat fon yang boleh digunakan dengan bebas kerana ia percuma, ada yang hanya dapat digunakan setelah dibeli. Oleh itu, jangan terkejut jika anda menjumpai pelbagai jenis fon semasa menaip pada sistem operasi Linux.

Anda boleh mendapatkan jenis fon biasa di Microsoft Windows seperti Arial, Arial Black, Comic Sans, Impact, dan Trebuchet. Walau bagaimanapun, banyak jenis fon lain seperti Calibri yang kini merupakan fon standard Microsoft Office tidak akan tersedia secara lalai dalam pengedaran Linux. Begitu juga dengan Verdana, Tahoma dan Monotype Corsiva.

Dalam tutorial ini, saya akan menerangkan cara memasang fon tambahan ke dalam sistem operasi Linux. Fon yang dipasang adalah fon Windows khas dan fon percuma yang boleh dimuat turun dari internet.

Sementara itu, sistem operasi yang saya buat sebagai contoh dalam tutorial ini adalah sebaran Linux MX. Pengedaran linux ini dikembangkan dari Debian sebagai pangkalan sehingga serupa dengan Ubuntu atau Linux Mint. Oleh itu, tahap yang digunakan tidak jauh berbeza. Langkah-langkah yang dijelaskan di sini kebanyakannya dapat digunakan pada Debian, Ubuntu, atau Linux Mint.

Memasang Font Windows di Linux Berasaskan Debian Dalam Talian

Kaedah standard untuk memasang fon standard Windows ke sistem operasi Linux adalah memuat turun fon secara dalam talian ( dalam talian ). Kami sebenarnya tidak perlu membuka laman web kerana kami menggunakan perintah SUDO . Namun, kerana berasaskan dalam talian, kami masih memerlukan penyambungan ke internet.

Saiz fail yang dimuat turun tidak terlalu besar. Oleh itu, jika tidak ada sambungan internet di rumah, anda boleh menggunakan sambungan melalui penambatan telefon pintar. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Buka tetingkap aplikasi Terminal . Terdapat banyak cara untuk menjalankan program Terminal. Tetapi kaedah paling mudah adalah dengan menekan kekunci F4 pada papan kekunci untuk membuka drop-down Terminal. Seperti namanya, drop down Terminal adalah program Terminal (sejenis Command Prompt di Microsoft Windows) yang muncul dari bahagian atas layar dan dapat dibuka dan ditutup menggunakan kunci F4.

Memasang Font Windows di Linux Berdasarkan Debian Online 1

Sekiranya tetingkap Terminal tidak terbuka, anda boleh membukanya dengan mengklik Menu MX, kemudian mengetik "terminal" di kotak carian. Dari hasil carian, klik aplikasi Terminal Emulator .

 • Di tetingkap terminal yang terbuka masukkan arahan berikut:

sudo apt-get pasang ttf-mscorefonts-installer

 • Kemudian, tekan Enter untuk menjalankan perintah.

Memasang Font Windows pada Linux Online berasaskan Debian 2

 • Masukkan kata laluan log masuk profil jika diminta, kemudian tekan Enter.

Memasang Font Windows di Linux Berdasarkan Debian Online 3

 • Sekarang, biarkan program Terminal memproses perintah anda. Program Terminal akan memuat turun fail pemasang sambil memasangnya ke sistem operasi.

Memasang Font Windows pada Linux Online berasaskan Debian 4

 • Tunggu sehingga proses muat turun dan pemasangan selesai. Tanda penyelesaian proses adalah bahawa tidak ada lagi baris laporan proses pemasangan yang muncul dan baris terakhir program Terminal menunjukkan kedudukan yang siap untuk menerima perintah.

Memasang Font Windows di Linux Berdasarkan Debian Online 5

 • Sekarang, anda boleh menyemak fon yang telah dipasang dalam program pemprosesan kata LibreOffice Writer atau program serupa yang dapat memaparkan senarai Font.

Memasang Font Windows di Linux Berdasarkan Debian Online 6

 • Sekiranya program LibreOffice Writer memaparkan fon seperti Andale Mono, Arial, Arial Black dan fon khusus Windows yang lain, ini bermaksud bahawa pemasangan yang telah anda lakukan berjaya.

Muat turun Fail Font dari Internet

Pemasangan menggunakan perintah Terminal seperti yang dijelaskan di atas hanya dapat diterapkan pada beberapa font kerana tidak semua font dikemas dan disimpan dalam perisian repositori Debian. Pakej fon Microsoft Windows yang pemasangannya dijelaskan di atas dapat dipasang melalui perintah sudo apt-get kerana fail pemasang disimpan di repositori perisian .

Jadi bagaimana jika kita memerlukan fon lain yang tidak termasuk repositori perisian ? Jawapannya, ya, muat turun fon itu sendiri.

Kita boleh mendapatkan fon baru dan pelbagai dari internet. Terdapat banyak laman web yang menyediakan muat turun fon percuma. Terdapat ribuan fail fon yang boleh anda muat turun dari laman web ini. Berikut adalah cara untuk mendapatkan fon percuma dari laman web di internet.

 • Buka salah satu alamat laman web berikut!
 1. dafont.com
 2. urbanfonts.com
 3. fonspace.com
 4. fonsquirrel.com

Laman web ini adalah pengumpul fon percuma yang beredar di internet. Sebilangan besar fon yang beredar di antara laman web ini adalah sama. Jadi, anda boleh memilih salah satu daripada laman sumber. Untuk tutorial ini, saya menggunakan laman web dafont.com.

Memuat turun Fail Font dari Internet 1

 • Di halaman utama, terdapat beberapa jenis fon yang baru saja ditambahkan ke laman Dafont.com. Anda boleh memilih fon langsung daripadanya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mencari fon dengan jenis reka bentuk atau kategori tertentu, gunakan senarai kategori yang terdapat di bahagian atas laman web.

Muat turun Fail Font dari Internet 2

 • Untuk memuat turun fon, perhatikan senarai fon yang terdapat di halaman laman web ini. Anda boleh memuat turun fon secara langsung dengan butang Muat turun. Walau bagaimanapun, jika anda ingin melihat perincian fon yang ingin anda muat turun, klik nama fon yang dimaksud.

Memuat turun Fail Font dari Internet 3

 • Untuk memuat turun fail, cukup klik butang Muat turun dalam senarai fon atau di halaman butiran fon yang berkaitan.

Memuat turun Fail Font dari Internet 4

 • Simpan fail Font ke folder yang ditentukan. Fail yang dimuat turun dalam format ZIP, jadi kami mesti menyahzipnya terlebih dahulu sebelum dapat memasangnya.

Memuat turun Fail Font dari Internet 5

Penyemak imbas web anda akan menyimpan fail fon yang anda kemas dalam format ZIP. Ini bermaksud, anda mesti menyahpasangnya terlebih dahulu sebelum memasang. Untuk memasang fon, langkah-langkahnya akan dijelaskan di bahagian seterusnya.

Sebagai catatan tambahan, anda juga perlu ingat bahawa setiap fon juga mempunyai lesen sendiri. Ada fon yang dapat diunduh, dipasang, digunakan, dan bahkan diubah kembali, tetapi ada juga fon yang tidak dapat diubah. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis fon yang tidak boleh digunakan sebelum dibeli atau tanpa kebenaran pengarang. Semua ini bergantung pada jenis lesen fon yang beredar dan dimuat turun.

Pasang Fail Font yang dimuat turun

Selepas memuat turun fail fon, anda mesti memasangnya secara manual ke folder sistem operasi Linux. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 • Setelah proses muat turun selesai, klik butang senarai muat turun, kemudian klik butang Buka folder yang terbuka . Buka folder tempat fail ZIP disimpan mengandungi fon.

Memasang Fail Font yang Dimuat turun 1

 • Di folder lokasi muat turun, cari fail fon ZIP, kemudian klik kanan pada fail tersebut. Menu akan muncul, kemudian pilih Ekstrak di sini .

Pasang Fail Font 2 yang dimuat turun

 • Folder baru akan muncul yang mengandungi fail fon yang akan dipasang.

Pasang fail Font 3 yang dimuat turun

 • Buka folder baru. Perhatikan bahawa dalam folder yang tidak dizip dari muat turun, biasanya terdapat fail readme dan fail fon. Fail fon yang akan dipasang adalah dalam format OpenType atau TrueType . Fail OpenType menggunakan pelanjutan OTF , sementara fon TrueType menggunakan peluasan TTF .

Pasang fail Font yang dimuat turun 4

 • Anda tidak perlu memasang kedua-duanya. Cukup pilih satu, sama ada fail TrueType atau OpenType.
 • Sekarang, pilih fail fon untuk dipasang, klik kanan, kemudian pilih menu Salin ke ...

Pasang Fail Font 5 yang dimuat turun

 • Tetingkap pengurus fail akan dibuka. Di panel kiri, klik Laman Utama .

Pasang Fail Font 6 yang dimuat turun

 • Seterusnya, di panel kanan yang mengandungi senarai fail, klik kanan di mana sahaja di tempat kosong. Pada menu yang muncul, klik kotak Tunjukkan fail tersembunyi untuk memunculkan fail dan folder tersembunyi .

Memasang Fail Font yang Dimuat turun 7

 • Cari folder .local , kemudian klik dua kali untuk membukanya. Di dalam folder, terdapat folder lain yang dilabelkan bahagian . Buka folder.

Pasang fail Font yang dimuat turun 8

 • Dalam folder kongsi, cari folder berlabel Font . Sekiranya tidak ada, buat folder baru dengan label Font .

Pasang fail Font yang dimuat turun 9

 • Di folder fon , klik butang Pilih di tetingkap pengurus fail.

Pasang fail Font 10 yang dimuat turun

 • Selepas itu, tutup tetingkap Pengurus Fail. Cuba jalankan program pemprosesan kata LibreOffice Writer. Periksa sama ada fon yang dipasang dipasang dalam senarai fon.

Memasang Fail Font Yang Telah Dimuat turun 11

 • Sekiranya ia didaftarkan, ini bermaksud fon dipasang dengan betul.

Itulah tutorial mengenai cara memasang fon Windows dan fon tambahan ke sistem operasi Linux berasaskan Debian. Seperti yang saya nyatakan di atas, tutorial ini boleh dicuba untuk latihan pada sistem operasi Linux berasaskan Debian lain, seperti Ubuntu dan Linux Mint.

Namun, jika anda bosan dengan paparan kursor yang monoton di Windows 10, cubalah membaca artikel Cara Mengubah Kursor di Windows 10 agar paparan kursor lebih bervariasi. Selamat mencuba!