10 Cara termudah untuk mengatasi USB yang tidak dikenali

Pada zaman teknologi ini, mungkin ada orang yang tidak dapat bekerja jika tidak ada PC / komputer riba. Bukan hanya untuk menaip dan internet, kerana sekarang juga banyak orang yang memerlukan port USB untuk berbagai keperluan pemindahan data, baik dari PC ke perangkat USB atau sebaliknya.

Tetapi sayangnya, dalam penggunaan USB pada PC kadang-kadang ada halangan, salah satunya adalah USB Tidak Dikenali. Tidak jarang, ada orang yang keliru mengatasi masalah USB yang tidak dapat dibaca di PC. Adakah anda pernah mengalami masalah seperti ini? Jangan keliru untuk mengatasinya, kerana 10 cara mengatasi USB Tidak dikenali dengan mudah.

10 Cara Mengatasi USB Tidak Dikenali

1. Cabut Bekalan Kuasa

Cabut Bekalan Kuasa

Cara pertama untuk mengatasi USB Tidak Dikenali adalah dengan mencabut bekalan kuasa yang ada pada PC anda. Ini berlaku untuk anda yang menggunakan PC dan bukannya komputer riba. Di PC, terdapat peranti kabel Power Supply di bahagian belakang CPU. Anda boleh mencabut kabel dengan segera untuk mematikan komputer.

Setelah mencabut kabel Power Supply, tunggu beberapa saat dan biarkan motherboard di komputer "berehat" sejenak semasa ia mati. Sekiranya sudah beberapa minit, anda boleh memasang semula kabel Power Supply dan cuba mengendalikan PC seperti sebelumnya.

2. Cabut palam - Pasang semula USB

Cabut - Pasang semula USB

jika anda menghadapi masalah USB Tidak Dikenali pada PC, cuba cabut palam USB yang baru anda pasang. Tunggu beberapa saat sebelum anda mencuba memasangnya semula. Dengan cara ini PC akan disegarkan secara automatik sehingga PC lebih ringan ketika digunakan.

Selain itu, anda juga harus memperhatikan port USB di PC kerana mungkin rosak atau longgar, sehingga sukar untuk membaca USB yang anda pasang. Cuba padan kedudukan antara USB dan port USB yang ada.

3. Mulakan semula Komputer

Mulakan semula Komputer

Melangkah untuk menangani USB ketiga Tidak Dikenali, kali ini kami mengesyorkan untuk memulakan semula PC atau komputer riba. Ada kemungkinan, jika komputer riba yang anda gunakan terlalu berat untuk membaca USB.

Jadi, tidak ada salahnya jika anda memulakan semula untuk menyegarkan semula PC atau komputer riba anda. Jangan lupa juga mencabut semua USB yang terpasang pada port USB pada peranti PC terlebih dahulu supaya lebih ringan dan anda akan lebih mudah menggunakan port USB.

4. Pindah ke Port USB Lain

Sebenarnya, kaedah yang satu ini ada kaitannya dengan cara kedua di mana ada kemungkinan port USB anda rosak sehingga ada masalah USB Tidak Dikenali. Biasanya pada PC atau komputer riba terdapat beberapa port USB. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan USB Tidak Dikenali pada satu port USB, cuba pindahkan USB ke port lain.

Sekiranya USB berfungsi dengan baik di port lain, kemungkinan salah satu port USB anda rosak. Oleh itu, USB yang anda pasangkan ke port tidak akan dibaca pada komputer atau sistem PC.

5. Periksa Keadaan USB

uNiQue USB TV Tuner Star Vision

Dengan cara sebelumnya ada kemungkinan jika port USB yang dimiliki rosak. Baiklah, cara ini mungkin kerana anda menggunakan masalah USB. Contohnya, pemacu denyar yang anda gunakan mengalami ralat atau sudah rosak.

Sekiranya seperti itu biasanya USB tidak akan dibaca di PC. Baiklah, untuk mengetahui sama ada USB anda rosak atau tidak, maka anda boleh mencuba menggunakan USB lain untuk dipasang pada port USB. Sekiranya USB lain dibaca di PC anda, ini bermaksud bahawa memang ada masalah dengan USB anda.

6. Kemas kini Pemacu Peranti

Kemas kini Pemacu Peranti

Sekiranya lima cara menyelesaikan Nota USB yang Dikenali di atas belum dapat menyelesaikan masalah anda, mungkin Pemacu Peranti yang ada di PC / komputer riba anda belum dikemas kini. Sebabnya, jika anda belum menaik taraf, pemacu peranti USB automatik tidak dapat dikendalikan secara optimum. Inilah cara menaik taraf Pemacu Peranti pada PC:

 • Klik Mula , kemudian cari atau taip devmgmt. msc.
 • Kemudian, masukkan menu Device Manager dan klik Universal Bus.
 • Cari menu Peranti Tidak Dikenal.
 • Akhirnya, anda boleh memilih Kemas kini Pemandu dengan segera dan selesai.

Nah, sudah tiba masanya anda mencuba lagi menggunakan USB pada PC / komputer riba. Semoga berjaya!

7. Matikan Pengurusan Kuasa pada Root Hub USB

cara menyelesaikan USB Tidak dikenali Matikan Pengurusan Kuasa pada Root Hub USB

Terdapat satu cara lain yang berkesan untuk mengatasi masalah USB Tidak Dikenali, iaitu dengan menggunakan USB Root Hub. Anda boleh mencuba kaedah ini jika anda yakin bahawa port USB dalam keadaan baik dan tidak rosak, berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Klik Mula dan taip Pengurus Peranti.
 • Kemudian, klik Universal Serial Bus Controller dan segera pilih USB Root Hub.
 • Kemudian, anda boleh memilih menu Pengurusan Daya dan hapus centang senarai semak di Benarkan komputer mematikan peranti ini untuk menjimatkan kuasa.
 • Akhirnya, anda boleh klik OK di bahagian bawah.

Selepas anda menetapkan pengurusan kuasa , anda boleh menghidupkan semula komputer. Selepas itu, cuba pasang semula USB, adakah kaedah ini berjaya menyelesaikan masalah USB Tidak Dikenali?

8. Lakukan Imbasan untuk Perubahan Perkakasan

USB masih sama dan tidak dapat dibaca di PC anda? Jika ya, cuba untuk mengimbas untuk peranti yang pada PC atau komputer riba anda. Kaedah pengimbasan ini berguna untuk mengetahui perkakasan mana yang telah berubah dan komputer akan disegarkan secara automatik .

Ada kemungkinan, peranti perkakasan pada port USB pada PC anda telah berubah jadi anda perlu melakukan pengimbasan terlebih dahulu. Jangan keliru dalam mengimbas kerana anda boleh melakukannya dengan mudah:

 • Tekan kekunci Windows + R secara serentak pada papan kekunci.
 • Kemudian, anda boleh menaip devmmgmt. msc dan segera klik OK.
 • Kemudian, anda boleh memilih menu Tindakan dan klik pada ciri Imbas perubahan perkakasan.

Anda telah selesai mengimbas sebarang perubahan perkakasan yang ada di PC anda. Sekarang, anda boleh mencuba memasukkan USB ke port lagi, masih ada masalah?

9. Nyahpasang Peranti Tersembunyi

Biasanya, pada PC hanya terdapat peranti USB yang sudah dipasang tetapi tidak digunakan semula. Dengan banyaknya USB yang terpasang ini, mereka biasanya akan dipanggil Peranti Tersembunyi kerana sudah lama tidak digunakan.

Sekiranya terdapat terlalu banyak Peranti Tersembunyi, biasanya kerosakan atau kesalahan akan menjadikan USB Tidak Dikenali. Oleh itu, anda boleh Nyahpasang Peranti Tersembunyi dengan langkah-langkah berikut:

 • Buka menu Pengurus Peranti dan pilih menu  Lihat.
 • Kemudian, klik Tunjukkan peranti tersembunyi maka semua peranti tersembunyi akan muncul secara automatik.
 • Selepas itu klik kanan dan klik pada pilihan Nyahpasang untuk setiap peranti tersembunyi.

10. Nyahpasang Peranti USB

Nyahpasang Peranti USB

Cara mengatasi USB yang Tidak Dikenali ini yang sengaja kita letakkan di akhir kerana dengan penyelesaian ini anda akan memadamkan semua peranti USB dari sistem yang ada di komputer. Untuk menyahpasang Peranti USB sangat mudah, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Klik menu Mula dan segera pilih menu Pengurus Peranti.
 • Selepas itu, anda boleh mengklik menu  Tindakan.
 • Pada menu Action, ada beberapa pilihan, salah satunya adalah Uninstall Device , anda boleh langsung mengklik pilihan tersebut.

Selesai, semua peranti USB telah dipadamkan dan dinyahpasang dari sistem PC anda. Jangan lupa untuk memasang Peranti USB sekali lagi supaya anda boleh memasang semula USB.

Oleh itu, terdapat 10 cara untuk menangani USB yang Tidak dikenali dengan mudah. Anda boleh mencuba salah satunya mulai dari mencabut kabel bekalan kuasa hingga menyahpasang Peranti USB. Sekiranya anda mempunyai penyelesaian lain, mari kongsikannya dengan pembaca lain di ruangan komen. Saya harap ini dapat membantu!