Ini adalah Kaedah Mudah untuk Menetapkan Semula dan Reboot Asus HP

Sekiranya anda pengguna HP Asus Zenfone, anda mungkin masih keliru tentang cara menggunakan HP dengan betul. Terutama apabila anda ingin menetapkan semula dan but semula HP Asus. Anda tidak tahu cara yang betul untuk menetapkan semula dan menghidupkan semula Asus HP.

Jadi, bagaimana anda melakukannya? Sudah tentu jelaskan kepada anda bagaimana. Itulah sebabnya anda berada dalam artikel ini. Segera, lihat cara berikut.

Cara Menetapkan Semula HP Asus

Untuk tutorial pertama yang akan dibincangkan adalah mengenai cara menetapkan semula HP Asus. Kaedah ini biasanya dilakukan ketika HP Asus anda mengalami pelbagai masalah serius. Contohnya ialah virus, pendedahan kepada masalah yang menyebabkan HP lambat, atau kerana prestasi keseluruhan HP telah menurun.

Sehingga prestasi HP kembali normal, salah satu kaedah terbaik adalah menetapkan semula HP Asus. Untuk melakukan ini, anda perlu melakukan tetapan semula kilang. Apakah tetapan semula kilang? Tetapan semula kilang berubah setelah HP menjadi selepas kilang atau ke tetapan ketika HP pertama kali dihidupkan.

Kerana ia berubah menjadi awal, secara automatik, semua data pada HP akan hilang. Atas sebab ini, penting bagi anda untuk membuat sandaran data terlebih dahulu sebelum menetapkan semula telefon bimbit anda. Sekiranya ia menjadi  sandaran,  sila ambil langkah berikut.

Untuk melakukan tetapan semula kilang, pertimbangkan langkah di bawah:

 1. Pertama, masukkan menu  " Tetapan " pada telefon bimbit Asus anda.
 2. Selepas itu masukkan bahagian  " Sistem " .
 3. Kemudian pilih menu  "Tetapkan semula pilihan " .Cara menetapkan semula Asus HP
 4. Kemudian anda hanya memilih pilihan " Tetapkan semula ke tetapan kilang"
 5. Anda akan diberi amaran mengenai penghapusan data. Sekiranya anda pasti, pilih "Tetapkan Semula Telefon".
 6. Tunggu beberapa saat sehingga telefon memberitahu proses memuat semula.
 7. Biasanya HP Asus anda akan dimulakan semula.
 8. Masa yang diperlukan untuk proses penetapan semula ini tidak terlalu lama, jadi anda tidak perlu risau.
 9. Setelah log masuk semula, anda akan diminta untuk mengatur semula telefon anda, bermula dengan tetapan keselamatan akaun Gmail dan telefon bimbit anda.
 10. Pastikan anda membuat sandaran data nombor telefon bimbit di akaun Gmail anda sehingga apabila anda log masuk dengan akaun Gmail yang sama, nombor telefon bimbit muncul kembali.

Cara Reboot Asus HP

Nyalakan semula Asus Asus

Untuk tutorial kedua, but semula HP Asus. Untuk melakukan ini, apa sebenarnya yang anda ingin lakukan untuk anda? Sekiranya hanya but semula telefon bimbit, anda boleh menghidupkan semula telefon bimbit anda.

Cara untuk memulakan semula adalah mudah, dengan menekan butang kuasa pada Asus HP anda. Selepas itu, anda boleh memilih "restart" atau "restart" dengan segera. Atau anda juga boleh memilih pilihan "matikan telefon bimbit". Perbezaannya ialah pilihan ini tidak menghidupkan telefon bimbit anda secara automatik.

Terdapat juga cara untuk menghidupkan semula HP Asus yang rumit. Anda boleh memasuki mod pemulihan dengan menekan butang kuasa dan butang kelantangan secara serentak. Setelah log masuk, yang perlu anda lakukan ialah memilih pilihan "Reboot Now". Pilihan sebenarnya agak rumit untuk anda lakukan jika anda hanya mahu reboot semula.

Cara masuk ke Pemulihan HP Asus

cara reboot HP Asus

Untuk tutorial ketiga adalah cara memasuki mod pemulihan. Terdapat pelbagai objektif untuk memasuki mod pemulihan, bergantung pada tujuan anda. Namun, secara amnya, ketika anda memasuki mod pemulihan, anda biasanya ingin melakukan tetapan semula keras kerana telefon bimbit anda mengalami pelbagai gangguan yang membebankan.

Untuk memasuki mod pemulihan sendiri, anda cukup mematikan telefon bimbit Asus anda. Selepas itu, tekan butang kuasa dan turunkan serentak. Nanti telefon bimbit anda akan masuk ke "mod pemulihan".

Dalam menu "mod pemulihan", anda boleh memilih untuk menghapus partisi mudah alih, root, atau melakukan reset kilang. Ya, anda boleh melakukan tetapan semula kilang pada mod pemulihan telefon bimbit anda. Kaedah ini lebih mudah dilakukan, walaupun sudah tentu cara pertama atau yang telah disebutkan di atas juga merupakan kaedah yang mudah dilakukan.

Perbezaan antara Reset Kilang dan Reset Keras

Telah disebutkan sebelumnya, jika menur "recovery mode" adalah pilihan untuk melakukan hard reset. Jadi, apa perbezaan antara tetapan semula kilang dan tetapan semula kilang? Adakah kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama atau berbeza? Untuk menjawabnya, rujuk penjelasan mengenai Reset Kilang dan Reset Keras berikut.

 • Tetapan semula kilang
tetapan semula kilang

Tetapan semula kilang adalah satu langkah supaya tetapan telefon bimbit anda dapat diubah menjadi tetapan kilang, dan juga mengubah keadaan perisian di dalamnya sama seperti ketika anda pertama kali membeli telepon.

Seperti yang disebutkan di atas, cara untuk melakukan reset kilang adalah dengan memasuki bahagian pengaturan. Pilihan ini tidak hanya berlaku untuk telefon bimbit Asus. Untuk telefon bimbit lain, corak yang sama. Biasanya pergi ke "tetapan" atau "tetapan" kemudian pilih "sandaran & tetapkan semula". Selepas itu pilih "tetapkan semula data kilang", "tetapkan semula telefon", dan pilih "hapus segalanya".

Pilihan untuk menghapus semua atau menghapus semuanya adalah pilihan untuk menghapus semua data di telefon bimbit anda. Ini bermaksud bahawa telefon anda akan menghapus semua aplikasi atau aplikasi pihak ketiga yang telah anda pasang. Telefon bimbit akan kembali ke keadaannya ketika telefon pertama kali dihidupkan, yang merupakan sistem operasi Android dengan pelbagai aplikasi lalai.

Setelah tetapan semula kilang, tidak ada lagi data seperti foto dan video, tidak ada data lagu atau mp3 yang anda simpan. Tidak ada data kenalan, kecuali anda memasukkan kenalan anda ke dalam akaun Google. Oleh itu, penting untuk membuat sandaran data sebelum tetapan semula kilang.

Penyetelan semula kilang ini dapat dilakukan apabila telefon bimbit anda masih dapat dikendalikan dengan mudah. Maksudnya, anda masih boleh masuk ke sistem operasi dengan betul. Itu mungkin kerana prestasi telefon bimbit anda lambat atau terdapat banyak virus yang menyerang sistem, jadi pilihan set semula kilang adalah pilihan terbaik agar telefon bimbit anda pulih seperti sebelumnya.

 • Tetapan semula
keras semula asus

Hard reset pada dasarnya adalah cara untuk memulihkan selepas telefon bimbit ke kilang. serupa dengan tetapan semula kilang. Perbezaannya, untuk melakukan tetapan semula keras, anda mesti menggunakan kombinasi kunci.

Seperti pada telefon bimbit Asus, dan umumnya pada telefon Android lain, kombinasi utama untuk menetapkan semula keras adalah memasuki mod pemulihan dan memilih pilihan tetapan semula keras. Namun, tidak sedikit pilihan untuk memasuki mod pemulihan juga menggunakan butang lain, seperti kombinasi tombol power dan naikkan volume. Ada yang menggunakan butang rumah untuk memasuki mod pemulihan.

Sama seperti tetapan semula kilang, tetapan semula keras juga mempengaruhi kehilangan data yang terdapat pada telefon bimbit. Oleh itu, seperti sebelum melakukan tetapan semula kilang, tetapan semula keras juga memerlukan anda membuat sandaran data.

Hard reset itu sendiri adalah pilihan apabila anda tidak dapat melakukan reset kilang. Biasanya tetapan semula keras dilakukan sekiranya anda terlupa kata laluan telefon anda Atau yang paling teruk, telefon bimbit anda mengalami bootloop jadi satu-satunya pilihan untuk menghidupkan semula telefon anda adalah dengan reset semula.

Dengan pemahaman ini, dapat disimpulkan jika hard reset dan factory reset pada dasarnya mempunyai persamaan, iaitu mengembalikan keadaan telefon ke keadaan ketika pertama kali dihidupkan. Perbezaannya adalah bahawa tetapan semula keras dilakukan apabila telefon bimbit tidak dapat melakukan operasi tetapan semula kilang.

Demikian penjelasan mengenai cara menetapkan semula dan menghidupkan semula Asus HP bersama dengan penjelasan mengenai tetapan semula keras dan tetapan semula kilang. Semoga maklumat ini membantu anda.

Oh ya,  selain cara menetapkan semula dan menghidupkan semula ASUS HP, kami juga telah membincangkan mengenai petua dan trik untuk membuang iklan di ASUS HP. Anda boleh mengetahui petua dalam artikel ini.