Tutorial Cara Membuat Bingkai dalam Kata dengan Mudah

Pada artikel terakhir, kami memberikan tutorial tentang cara membuat tanda air di Word. Baiklah, dalam artikel ini, kami akan memberikan persembahan mengenai cara membuat bingkai di Word. Seperti yang diketahui bahawa Ms. Word sekarang bukan hanya untuk menaip.

Dengan menggunakan Ms. Anda boleh melakukan banyak perkara selain menaip. Contohnya, membuat Tanda Air malah memperindah penampilan teks dengan bingkai. Selain itu, kaedah berikut dapat digunakan untuk membuat bingkai jemputan, anda tahu.

Penasaran dan ingin mencuba bagaimana membuat bingkai dengan mudah dan cepat? Segera, anda boleh merujuk ulasan berikut dalam artikel ini untuk membuat bingkai hiasan pada Ms. Perkataan.

Memahami Bingkai dan Penggunaannya

cara membuat bingkai dalam perkataan

Bingkai dalam Word tentu saja berbeza dengan bingkai dalam foto, ya. Rangka yang disebut dalam Ms. Kata ini adalah untuk membuat garis di tempat duduk kanan, kiri, dan atas ke bawah dalam teks yang telah ditulis.

Untuk kegunaannya sendiri juga berbeza-beza, ada yang menggunakan bingkai (sempadan) untuk meningkatkan penampilan teks dan ada juga yang menggunakan bingkai untuk kad jemputan. Ya, kerana fungsinya adalah untuk meningkatkan penampilan teks di Word, Word menyediakan pelbagai bentuk batas yang unik dan menarik yang anda tahu.

Anda boleh memilih beberapa sempadan unik di Word mengikut citarasa, keperluan, dan keinginan masing-masing. Terdapat garis putus-putus dan bergerigi, dan inilah yang disebut Gaya Sempadan .

Anda juga boleh membuat bingkai dengan gambar yang comel dan berwarna-warni. Sebagai contoh, anda boleh membuat bingkai dengan gambar hati, pohon cemara, gula-gula, bintang, dan gambar lain. Nah, untuk membuat bingkai ini, anda boleh menggunakan ciri Seni Sempadan.

Cara Membuat Sempadan Gaya

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa ada dua jenis untuk membuat bingkai di Word dan salah satunya adalah Gaya Sempadan. Ini adalah jenis yang paling mudah dan ringkas. Dengan jenis ini, anda boleh membuat bingkai dengan garis putus, sererasi, hitam dan putih dan lain-lain.

Di sini kita akan menunjukkan cara membuat bingkai menggunakan Ms. Office Word 2016 dan inilah cara membuat bingkai dengan gaya jenis sempadan:

 1. Buka dokumen Word yang ingin anda lampirkan ke bingkai.
 2. Selepas itu, sila pilih Reka bentuk dan klik Sempadan Halaman.

cara membuat bingkai dalam perkataan Cara Membuat Sempadan Gaya 1

 1. Kemudian pemilihan sempadan atau bingkai akan muncul secara automatik . Untuk membuat sempadan gaya , anda boleh memilih pelbagai jenis sempadan yang anda mahukan secara langsung .
 2. Nah, setelah anda menentukan jenis sempadan yang anda mahukan, kemudian klik

Cara Membuat Sempadan Gaya 2

 1. Dan, bingkai secara automatik akan dilampirkan pada teks Word yang anda pilih. Sangat mudah dan ringkas, bukan?

Cara Membuat Sempadan Gaya 3

Cara Membuat Seni Sempadan

Bosan dengan bentuk bingkai yang hanya garis putus-putus atau garis biasa? Sekiranya anda bosan, maka anda boleh menggunakan dan membuat sempadan seni. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, sempadan seni lebih menarik dan lebih unik.

Ya, jenis seni rupa lebih menarik untuk dilihat dengan gambar seperti pokok pinus, hati, buah, dan lain-lain. Jadi, jenis bingkai ini tentu akan meningkatkan penampilan teks di Word. Nah, bingkai jenis ini juga boleh digunakan sebagai bingkai undangan yang anda tahu. Mari ikuti langkah-langkah berikut untuk membuat bingkai seni sempadan:

 1. Buka teks Word di mana anda ingin menambahkan bingkai seni sempadan.
 2. Kemudian, anda boleh memilih Reka bentuk dengan segera dan kemudian anda hanya boleh klik pada Halaman Sempadan.

Cara Membuat Sempadan Kesenian 1

 1. Selepas itu, beberapa pilihan bingkai akan dipaparkan. Nah, sebelum anda memilih sempadan gaya , kali ini anda boleh memilih Seni Sempadan. Di sini anda boleh memilih dan mengklik pada jenis seni yang dikehendaki.
 2. Sekiranya anda telah menentukan jenis sempadan seni , maka anda hanya boleh mengklik

Cara membuat Seni Sempadan 2

 1. Secara automatik, bingkai yang anda pilih akan dilampirkan secara langsung ke teks Word anda. Rupa bingkai itu lucu, bukan?

Cara Membuat Seni Sempadan 3

Cara Mengedit Bingkai

Di Word, anda bukan sekadar membuat bingkai. Dengan adanya sempadan halaman, anda juga dapat mengedit bingkai yang telah anda buat. Intinya adalah, anda boleh menyesuaikan ketebalan, susun atur bingkai, bahkan anda juga dapat mengedit bingkai menjadi kesan 3D, anda tahu.

Semua ciri ini dapat dimanfaatkan di Page Border. Uniknya, anda juga dapat mengubah warna bingkai sesuai dengan keperluan dan keinginan anda. Ingin mencuba mengedit bingkai? Segera rujuk langkah berikut:

 1. Langkah awal masih sama, anda boleh membuka teks Word yang ingin dibingkai. Kemudian anda boleh memilih Reka Bentuk dan kemudian anda mengklik Halaman Sempadan.
 2. Selepas itu, anda boleh memilih jenis bingkai yang anda mahukan. Di sini kita akan memilih jenis sempadan gaya dengan jenis garis biasa.
 3. Untuk menukar warna bingkai, anda dapat mengklik Warna dan anda dapat dengan segera memilih warna yang diinginkan.

Cara Mengedit Bingkai 1

 1. Nah, bagi anda yang ingin menebal bingkai, anda boleh langsung klik Width dan memilih ketebalan sesuai dengan keperluan dan citarasa anda.

Cara Mengedit Bingkai 2

 1. Masih tidak berpuas hati dengan hanya mengedit warna dan ketebalan? Kemudian anda boleh menambahkan kesan 3D ke bingkai anda dengan mengklik 3D di sebelah kiri.

Cara Mengedit Bingkai 3

 1. Harap diperhatikan bahawa Word juga memberikan kesan lain selain 3D, misalnya anda dapat memilih kesan bayangan, kotak, 3D, atau Untuk kesan khusus, di sini anda dapat menentukan bingkai hanya di sebelah kiri, kanan, atas, atau bawah dengan mengklik simbol yang ada di bahagian pratonton.

Cara Mengedit Bingkai 4

 1. Setelah anda merasakan bahawa semua pengeditan sudah cukup, maka anda boleh klik OK untuk menerapkan bingkai dalam teks Word.

Cara Mengedit Bingkai 5

 1. Dan ini adalah hasil penyuntingan bingkai. Bagaimana, mudah bukan?

Cara Mengedit Bingkai 6

Cara Memohon Bingkai pada Halaman Yang Ditentukan

Jika anda hanya mahu untuk memohon bingkai pada halaman tertentu, maka anda boleh terus edit pada Memohon kepada yang Page Borders. Anda boleh memutuskan untuk menerapkan bingkai pada keseluruhan halaman atau hanya pada halaman pertama. Sekarang, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menerapkan bingkai pada halaman tertentu:

 1. Buka teks Word yang anda mahu letakkan bingkai.
 2. Pilih Reka bentuk dan kemudian pilih Halaman Sempadan.
 3. Kemudian perhatikan bahagian Terapkan ke, ada beberapa pilihan iaitu Seluruh Dokumen (berlaku di semua halaman), Bahagian ini (hanya di halaman saat ini), Bahagian ini - Halaman Pertama Sahaja (hanya di halaman pertama), dan Bahagian ini - Semua kecuali Halaman Pertama (semua halaman kecuali halaman 1)

Cara Memohon Bingkai pada Halaman Yang Ditentukan

 1. Pilih dan klik salah satu daripadanya sesuai dengan keperluan Anda, kemudian segera klik Secara automatik akan segera diterapkan sesuai dengan pengaturan yang Anda buat.

Cara memadam bingkai

Selain cara membuat bingkai di Word, Anda juga dapat menghapus bingkai yang telah dibuat. Memadam tentu lebih mudah daripada cara membuat bingkai di Word. Sekarang, untuk menghapusnya, mari kita lihat beberapa langkah:

 1. Buka teks Word yang mempunyai bingkai terpasang.
 2. Kemudian anda boleh memilih Reka bentuk kemudian klik Sempadan halaman.
 3. Selepas itu, klik pilihan Tiada di sebelah kiri, kemudian klik

Cara memadam bingkai

 1. Secara automatik, bingkai akan terhapus dari teks Word anda.

Itulah tutorial bagaimana membuat bingkai dalam Word dengan mudah, sederhana dan praktikal. Anda boleh mempraktikkannya secara langsung di PC / komputer riba anda masing-masing. Bagaimana, sangat mudah bukan?