5 Cara Mudah Mengeluarkan Garis pada Skrin Komputer Riba

Masalah skrin biasanya berlaku pada komputer riba berbanding komputer desktop. Masalahnya boleh disebabkan oleh perisian komputer riba seperti pemacu dan masalah perkakasan yang tidak serasi atau ketinggalan zaman. Masalah perkakasan boleh berlaku dengan kabel pita atau komponen komputer riba lain seperti RAM atau VGA.

Sebab-sebab kemunculan garis pada skrin komputer riba anda masih boleh memperbaiki diri anda. Anda boleh mencuba menggunakan kaedah di bawah untuk menghilangkan garis di skrin komputer riba anda. Langkah-langkah yang boleh anda ikuti juga dengan mudah tablet.

Walau bagaimanapun, sebelum anda bersedia mengikuti prosedur, anda harus terlebih dahulu mengetahui punca kemunculan garis pada skrin komputer riba, sama ada disebabkan oleh masalah perisian atau masalah perkakasan. Sekiranya tidak diperiksa terlebih dahulu, maka anda mungkin salah memilih cara mengatasinya.

Menentukan Masalah Talian untuk Laptop

Sebelum anda memulakan tindakan untuk menghilangkan garis di skrin komputer riba anda, anda mesti terlebih dahulu menentukan apakah masalahnya berkaitan dengan perisian atau perkakasan komputer riba. Bagaimana anda mendapat jawapan seperti ini? Ia cukup mudah. Anda hanya perlu pergi ke tetapan BIOS komputer riba anda.

Untuk memasuki tetapan BIOS, anda boleh mematikan (menghidupkan semula) komputer riba anda. Kemudian pada kali pertama skrin menyala, anda harus menekan butang khas yang dapat membawa anda ke tetapan BIOS. Paparan BIOS pada peranti komputer riba umumnya dilihat pada gambar di bawah ini, tetapi untuk beberapa komputer riba terdapat paparan BIOS yang lebih moden.

Contoh Paparan BIOS

Kunci khas untuk memasuki BIOS berbeza untuk setiap komputer riba. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu mengetahui bahawa kunci khas untuk komputer riba anda. Mengapa boleh diperiksa melalui BIOS? Ini kerana secara teknikalnya BIOS bukan sebahagian daripada sistem operasi (OS) yang anda gunakan pada komputer riba anda.

Sekiranya masalah talian pada skrin komputer riba berkaitan dengan perisian, talian tersebut tidak akan muncul di BIOS. Walau bagaimanapun, garis-garis ini masih muncul di BIOS, yang bermaksud masalahnya mempunyai hubungan dengan perkakasan komputer riba anda. Ia mudah ditentukan, bukan?

Cara menghilangkan garis pada skrin komputer riba

1. Kerana Masalah Perisian - Kemas kini Kad Video atau Pemacu Grafik

Kemas kini Pemandu

Sekiranya anda menemui garis di skrin komputer riba yang disebabkan oleh masalah perisian, kemungkinan besar penyebabnya ialah pemacu paparan (pemacu kad video atau kad grafik) yang sudah lapuk atau tidak serasi. Sekiranya demikian, anda boleh melakukan langkah-langkah di bawah:

 • Pergi ke laman web rasmi pengeluar komputer riba anda.
 • Pergi ke halaman Sokongan atau Muat turun di laman web ini.
 • Cari semua pemacu yang tersedia untuk komputer riba anda (mengikut OS yang anda gunakan).
 • Muat turun pemacu paparan terkini untuk komputer riba anda.
 • Pasang pemacu, kemudian mulakan semula komputer riba anda.
 • Selepas itu, periksa sama ada masalah talian pada skrin komputer riba anda telah diselesaikan atau tidak.

Itulah cara menghilangkan garis di skrin komputer riba jika disebabkan oleh masalah perisian. Agar masalah ini tidak berulang di kemudian hari, pastikan pemacu paparan komputer riba anda sentiasa dikemas kini. Jangan cuba memuat turun pemacu untuk komputer riba anda dari sumber tidak rasmi.

2. Kerana Masalah Perisian - Turunkan Pemacu Kad Video

Pemandu VGA

Masalah talian pada skrin komputer riba anda mungkin muncul setelah anda mengemas kini pemacu kad video komputer riba anda. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh cuba mengikuti langkah-langkah berikut.

 • Buka Panel Kawalan pada sistem komputer riba anda dan pergi ke bahagian Pengurus Peranti.
 • Setelah tetingkap baru dibuka, cari bahagian Display adapter.
 • Kemudian klik kanan pada pemacu kad video yang ada, kemudian pilih Properties.
 • Terdapat pilihan Roll Back Drivers jika setelah anda mengemas kini terdapat kesalahan pada skrin komputer riba anda.

3. Kerana Masalah Perisian - Ralat Penyelesaian Skrin

Resolusi skrin

Cara kedua anda boleh mencubanya jika menggunakan OS Windows 10 (OS Windows lain juga boleh dicuba). Kesalahan resolusi skrin juga boleh menjadi penyebab garis (baik menegak atau mendatar) pada skrin komputer riba. Kerana ini masih merupakan masalah perisian, anda boleh mengambil langkah di bawah untuk memperbaikinya.

 • Klik kanan pada kawasan kosong di skrin komputer riba anda. Dalam kotak dialog yang muncul, cari dan klik Tetapan Paparan.
 • Selepas itu skrin Tetapan Windows akan muncul di bahagian Paparan.
 • Di bahagian bawah paparan, anda akan menemui menu Penyelesaian. Terdapat beberapa pilihan resolusi untuk skrin komputer riba anda. Pilih resolusi yang mempunyai tanda Disyorkan.
 • Setelah dipilih, klik Simpan perubahan.

Sekiranya ternyata resolusi skrin komputer riba anda secara lalai menggunakan resolusi yang disyorkan (Disarankan), maka anda boleh cuba beralih ke resolusi yang lain terlebih dahulu. Selepas itu anda cuba menggunakan resolusi yang Disyorkan sekali lagi.

4. Kerana Masalah Perkakasan - Ganti Kabel Riben Laptop

Kabel Pita

Sekiranya ternyata garis pada skrin komputer riba tidak disebabkan oleh masalah perisian, maka kemungkinan besar masalahnya adalah kabel pita yang menghubungkan skrin komputer riba anda ke papan induk.

Lama kelamaan, kabel pita ini boleh usang dan bahkan retak (terutama pada engsel kerana komputer riba anda sering dibuka dan ditutup), menyebabkan terdapat garis di skrin.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh mengganti kabel pita dengan yang baru. Anda boleh membeli kabel pita yang sesuai dengan komputer riba dengan harga yang masih berpatutan (harga boleh berbeza-beza dan anda boleh mencarinya di Bukalapak - klik di sini). Anda juga boleh mencuba memasang kabel pita baru dengan mudah.

Yang perlu anda lakukan hanyalah melepaskan pelat muka komputer riba anda. Selepas itu, tanggalkan juga kabel pita lama dan gantikan dengan yang baru. Dalam banyak kes, satu hujung kabel pita masuk ke port skrin komputer riba dan yang lain masuk ke port motherboard.

Sebelum melakukan ini, anda mesti memastikan bahawa semua sumber komputer riba telah dikeluarkan. Setelah selesai mencuba prosedur ini, pasang semula pelat muka komputer riba dan pasang semula sumber kuasa. Kemudian hidupkan komputer riba anda dan lihat apakah masalahnya diselesaikan atau tidak.

5. Oleh kerana Masalah Perkakasan - Periksa keadaan inards komputer riba

ram-893259_960_720

Anda boleh memeriksa bahagian dalam komputer riba seperti RAM, VGA, atau cakera keras. Komponen ini boleh menyebabkan garis pada skrin komputer riba anda. Anda boleh mencuba mengeluarkan RAM atau VGA (yang boleh dikeluarkan) dan kemudian membersihkan pin.

Anda boleh menggunakan pemadam lembut untuk mencegah kerosakan dan meninggalkan coretan pada pin RAM atau VGA. Lakukan dengan perlahan sehingga kotoran dinaikkan dan pin kembali berkilat. Untuk cakera keras, anda boleh mencuba memeriksa kabel cakera keras dan memastikan sama ada ia dipasang dengan betul atau tidak.

Nah, itulah cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan garis di skrin komputer riba. Sekiranya anda telah mencuba semua perkara di atas tetapi garis di layar masih muncul, maka anda harus membawa komputer riba ke pusat servis. Pakar dalam bidang pembaikan komputer riba mungkin dapat membantu anda menyelesaikan masalah (terutama jika komputer riba anda masih mempunyai jaminan).

Sekiranya anda mempunyai masalah prestasi pada komputer riba lama anda, anda boleh membaca artikel ini: 10 Cara Meningkatkan Prestasi Laptop Lama dengan Mudah.