10 Output Telefon Pintar Terkini pada November 2016

Belum sempat membeli telefon bimbit baru yang dikeluarkan pada Oktober 2016? Itu tidak menjadi masalah kerana anda boleh membeli telefon bimbit yang dikeluarkan pada bulan November 2016. Pada bulan November, Samsung masih mengeluarkan telefon pintar di kelas kelas rendah dan kelas pertengahan . Sementara itu, Xiaomi juga mengeluarkan beberapa telefon bimbit terbarunya. Malah, bulan ini Google juga tidak mahu ketinggalan memperkenalkan telefon pintar terbarunya.

Sudah penasaran dengan barisan telefon pintar terbaru pada bulan November 2016 yang akan dibincangkan kali ini? Ayuh , lihat senarai telefon pintar yang terdapat di pasaran bulan ini.

10 Output Telefon Pintar Terkini pada November 2016

1. Samsung Z2

Beberapa ketika yang lalu Samsung ingin memperkenalkan OS terbaru yang akan digunakan pada telefon pintar terbarunya, OS Tizen. Ini dibuktikan oleh Samsung melalui telefon pintar November 2016 terbaru, Samsung Z2. Telefon pintar ini yang dilengkapi dengan rangkaian LTE membawa OS Tizen v2.4.

Samsung Z2 dilengkapi dengan layar 4 inci, RAM 1GB, dan juga kapasiti memori dalaman 8GB. Memandangkan ini adalah low-end telefon bimbit, maka telefon bimbit 900 ribu rupiah masih menawarkan kamera belakang 5MP dan kamera hadapan VGA.

2. Samsung Galaxy J2 Prime

Telefon Pintar Samsung Galaxy J2 Prime Terkini November 2016

Walaupun belum dilancarkan secara rasmi di Indonesia, Samsung Galaxy J2 Prime telah dilancarkan di beberapa negara pada bulan November 2016. Telefon pintar kelas menengah ini diprediksi akan berharga 1.9 - 2 juta rupiah. Telefon pintar ini dilengkapi dengan skrin selebar 5 inci dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6737T dengan GPU Quad Core 1.4 GHz.

Di sektor memori, terdapat ROM 8GB dan RAM 1.5GB yang melengkapkan Galaxy J2 Prime ini. Untuk mengambil gambar, telefon pintar ini dengan sistem operasi Android Marshmallow v6.0 menawarkan kamera depan 5MP dan kamera belakang 8MP.

3. Piksel Google

Piksel Google

Beberapa bulan yang lalu Google mengumumkan akan mengeluarkan telefon pintar terbarunya dalam masa terdekat. Nah, pada bulan November 2016 Google menepati janjinya dengan melepaskan Google Pixel. Telefon pintar LTE ini membawa skrin AMOLED 5 inci dan dilengkapi dengan sensor cap jari . Beralih ke perkakasan, telefon bimbit ini dengan RAM 4GB membawa chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 dengan CPU Quad Core 2.15 GHz.

Tidak bersemangat, HP dengan spesifikasi yang sangat berkualiti sudah menggunakan sistem operasi Android Nougat v7.1. Dalam garis fotografi, telefon bimbit yang dilaporkan akan dijual dengan harga 8.5 juta rupiah membawa kamera sekunder 8MP dan kamera utama 12MP.

4. Google Pixel XL

Google Pixel XL

Tidak berpuas hati dengan Google Pixel yang hanya membawa skrin 5 inci? Anda boleh membeli Google Pixel XL yang juga merupakan telefon pintar terbaru yang dikeluarkan pada bulan November 2016. Namun, telefon ini menawarkan skrin berukuran 5.5 inci. Selebihnya spesifikasi yang ditawarkan oleh Google Pixel XL hampir sama dengan Google Pixel.

Telefon LTE yang satu ini menawarkan dua pilihan kapasiti memori dalaman, 32 atau 128 GB. Di sektor penyambungan, Google Pixel XL dilengkapi dengan Bluetooth v4.2, USB v3.0, WiFi, dan NFC. Google Pixel menawarkan bateri dengan kapasiti 3,450 mAh dan ciri pengecasan pantas . Harga jualan telefon bimbit ini adalah sekitar 9 juta rupiah.

5. Xiaomi Redmi 4

Setakat ini, Xiaomi terkenal sebagai vendor telefon pintar berkualiti yang cukup berjaya di pasaran Indonesia. Kali ini, vendor dari China memperkenalkan Xiaomi Redmi 4 yang merupakan telefon bimbit 5 inci dengan sistem operasi Android Marshmallow v6.0.1.

Xiaomi melengkapkan Redmi 4 ini dengan pemproses Snapdragon 430 Qualcomm 8937 dengan CPU Octa Core 1.4 GHz. Telefon ini juga menyediakan memori dalaman dengan kapasiti 16GB dan 2GB RAM. Kamera yang ditawarkan oleh Redmi 4 cukup lumayan, iaitu kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP. Harga untuk satu Xiaomi Redmi 4 ialah 1.8 juta rupiah.

6. Campuran Xiaomi Mi

Suka telefon pintar skrin lebar? Anda harus mempertimbangkan untuk membeli Xiaomi Mi Mix. Kerana HP 4G LTE menyediakan skrin 6,4 inci dengan sensor ultrasonik dan sensor cap jari . Di sektor dapur pacu, telefon pintar ini diperkuat dengan chipset Qualcomm MSM8996 Pro Snapdragon 821 dengan CPU Quad Core 2,35 GHz.

Telefon pintar ini membawa kamera depan 5MP dan kamera belakang dengan resolusi 16MP. Xiaomi Mi Mix tersedia dalam 2 varian, iaitu 128GB ROM / 4GB RAM untuk 6.7 juta dan 256GB ROM / 6GB RAM untuk 7.6 juta rupiah.

7. Xiaomi Mi Catatan 2

Xiaomi Mi Note 2

Sekiranya setakat ini Xiaomi terkenal sebagai vendor yang menghasilkan banyak telefon pintar berkualiti murah, kali ini Xiaomi cuba memasuki pasaran kelas menengah ke atas. Xiaomi Mi Note 2 adalah telefon pintar terbaru yang dikeluarkan pada bulan November 2016 dan dijual dengan harga 7 juta.

Xiaomi Mi Note 2 menggunakan skrin OLED 5,7 inci dan dilengkapi dengan sensor cap jari. Seperti biasa, Xiaomi memberikan 2 pilihan memori pada telefon ini, iaitu 64GB ROM / 4GB RAM dan 128GB ROM / 6GB RAM.

Perkakasan telefon pintar ini diperkuat dengan pemproses Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 dengan CPU Quad Core 2,35 GHz. Tidak yakin dengan kualiti kamera HP ini sebenarnya tidak perlu diragui. Terdapat kamera depan 8MP dan kamera belakang 22.57MP yang melengkapkan Xiaomi Mi Note 2.

8. Huawei Nikmati 6.

Huawei Nikmati 6

Siapa kata dengan dana 2.5 juta anda tidak boleh memiliki telefon pintar kelas menengah dengan skrin 5.5 inci dan RAM 3GB? Ini tidak mustahil jika anda membeli Huawei Enjoy 6. Telefon bimbit dengan kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP diperkuat dengan chipset MediaTek MT6750 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz.

Selain itu, telefon bimbit ini dengan sistem operasi Android Marshmallow v6.0 juga menawarkan memori dalaman 16GB. Plus, Huawei Enjoy 6 ini serasi pada rangkaian 4G LTE.

9. HTC BOLT

HTC BOLT

Nama Bolt tidak bermaksud bahawa HTC bekerjasama dengan penyedia Bolt, tetapi nama itu diambil dari nama pelari yang memenangi pingat emas Olimpik dari Jamaica. Ini kerana telefon LTE ini mempunyai prestasi secepat pelari itu. HTC Bolt membawakan layar 5.5 inci yang mendapat perlindungan dari Corning Gorilla Glass 5.

Memecah sektor memori, anda akan menemui 3GB RAM dan 32GB memori dalaman. Kamera depan yang ditawarkan adalah kamera belakang 8MP dan 16MP. HTC Bolt dijangka dijual dengan harga 8 juta rupiah.

10. Motorola Moto M

Motorola Moto M

Di posisi terakhir, ada Motorola Moto M yang ditawarkan dengan harga 3.8 juta rupiah. Telefon 4G LTE ini menawarkan skrin Super AMOLED 5.5 inci. Telefon pintar ini berjalan pada chipset MediaTek MT6755 Helio P15 dengan CPU Octa Core 2.2 GHz. Motorola menawarkan ROM 32GB dan RAM 4GB untuk telefon ini.

Untuk mengambil gambar, anda boleh menggunakan kamera belakang dengan resolusi 16MP dan kamera depan 8MP. Ada sejumlah fitur yang mendukung kualiti telefon pintar ini, mulai dari sensor cap jari , pengisian cepat , dan Dolby Atmos.

Apa ulasan 10 telefon pintar terbaru yang dikeluarkan pada bulan November 2016? Mula membuat pertimbangan untuk membeli salah satu telefon pintar di atas. Pada pendapat anda, mana dari telefon pintar di atas yang mempunyai spesifikasi terbaik?

Artikel Berkaitan