Cara menggunakan OTG USB pada Telefon Pintar dan Tablet Android

Kewujudan Pemacu Kilat USB memudahkan semua orang memindahkan data antara peranti PC dan komputer riba. Jika sebelumnya, orang menggunakan disket atau CD untuk menyimpan data yang akan dipindahkan ke PC lain, sekarang anda boleh menggunakan Pemacu Kilat USB. Kapasiti yang ditawarkan oleh USB Flash Drive juga lebih besar daripada pendahulunya, disket atau CD-R.

Seiring dengan perkembangan teknologi, kini USB tidak hanya dapat digunakan pada PC atau komputer riba. Anda boleh menyambungkan USB ini ke telefon pintar atau tablet menggunakan USB On-The-Go (OTG). USB OTG adalah spesifikasi standard untuk sambungan USB yang membolehkan peranti, seperti telefon pintar atau tablet, membaca data dari sambungan USB tanpa memerlukan PC atau komputer riba.

Bagaimana anda menggunakan USB OTG? Mengapa teknologi ini begitu menarik bagi sesetengah orang? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut.

Cara Mengetahui Peranti Android Sudah Menyokong OTG USB

USB OTG

Anda harus ingat bahawa tidak semua telefon pintar atau tablet Android serasi dengan USB OTG. Sebelum mengetahui cara menggunakan USB OTG, lebih baik anda mengetahui sama ada peranti Android anda sudah menyokong USB OTG atau tidak. Anda boleh melihat di kotak telefon bimbit anda atau spesifikasi di laman web pengeluar.

Sekiranya di kotak telefon bimbit atau spesifikasi yang terdapat di laman web jenama telefon pintar atau tablet anda terdapat logo seperti di bawah, maka anda boleh memastikan bahawa peranti tersebut menyokong USB OTG. Di samping itu, anda juga dapat memperoleh maklumat melalui laman web yang menyediakan spesifikasi alat seperti GSMArena dan mencari kata-kata "Host USB", yang bermaksud peranti anda menyokong USB OTG.

Mahukan kaedah yang lebih mudah untuk memeriksa sama ada telefon bimbit anda menyokong USB OTG atau tidak? Pasang Pemeriksa OTG USB di Play Store untuk mendapatkan jawapan pantas mengenai sokongan USB OTG pada telefon pintar atau tablet anda.

Apa yang Perlu Menggunakan OTG USB?

Kabel USB OTG Cara Menggunakan OTG USB

Apabila anda telah mengesahkan bahawa telefon pintar atau tablet anda menyokong USB OTG, anda boleh membeli kabel USB OTG di pasaran. Julat harga kabel USB OTG ini sekitar 50 ribu rupiah.

Cuba bawa telefon bimbit atau tablet anda semasa membeli kabel USB OTG. Ini supaya anda boleh mencuba memasukkan kabel USB OTG secara langsung ke port yang tersedia pada peranti anda. Ingat, bentuk port setiap peranti Android berbeza. Sekiranya perlu, bawa peranti anda supaya anda dapat mencubanya di tempat.

Cara menggunakan OTG USB pada Telefon Pintar dan Tablet Android

Cara menggunakan OTG USB pada Telefon Pintar dan Tablet Android

Sekiranya anda telah mendapatkan kabel USB OTG, sekarang adalah masa untuk mencuba menyambungkan kabel ke peranti anda. Siapkan terlebih dahulu USB yang berisi data (boleh berupa foto, lagu, atau video). Kemudian ikuti langkah-langkah bagaimana menggunakan USB OTG di bawah:

  1. Sambungkan Pemacu Kilat USB ke kabel OTG USB yang disambungkan ke peranti anda
  2. Buka aplikasi Pengurus Fail , yang biasanya tersedia pada peranti Android. Sekiranya tidak ada aplikasi Pengurus Fail lalai dari peranti anda, anda harus memasangnya terlebih dahulu di Play Store, ketik kata kunci Pengurus Fail dan pilih aplikasi yang akan dipasang pada peranti anda.
  3. Cari nama fail Pemacu Kilat USB anda di Pengurus Fail. Nama USB mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis peranti yang digunakan. Sebagai contoh, pada telefon ASUS secara amnya fail USB mempunyai nama Removable / USBdisk1
  4. Cuba buka atau salin fail pada USB ke telefon pintar atau tablet anda
  5. Setelah selesai menggunakan USB OTG, jangan cabut USB hanya kerana boleh merosakkan USB dan peranti. Pergi ke Tetapan> Penyimpanan> Klik Lepaskan Storan Luaran di Penyimpanan USB> Tunggu sehingga proses selesai, kemudian cabut palam USB

Kelebihan USB OTG

Sekiranya anda berpendapat bahawa USB OTG hanya dapat digunakan untuk membaca dan membuka data dari USB Flash Drive, maka anda perlu mengetahui beberapa kelebihan lain dari USB OTG ini.

  • Bermain Permainan dengan Pengawal

Xbox 360 Controller berfungsi dengan baik pada tablet Android atau telefon pintar yang dilengkapi dengan USB OTG. Cara menggunakan USB OTG untuk bermain permainan dengan pengawal Xbox 360 sangat mudah.

Bermain permainan seperti Asphalt 8: Airbone atau Modern Combat 5 pada peranti anda dengan alat kawalan ini menjadi lebih menyeronokkan dan menyeronokkan. Selain dapat menyambungkan Xbox 360 Controller ke peranti anda, penggunaan USB OTG yang lain adalah untuk menyambungkan PlayStation 3 Controller ke telefon pintar atau tablet Android anda.

  • Cetak Dokumen dari Peranti Android

Adakah anda pernah menerima dan membuka e-mel yang mengandungi fail yang mesti dicetak dengan segera, tetapi anda tidak mempunyai PC atau komputer riba untuk mencetak dokumen melalui pencetak? Dengan USB OTG, anda boleh mencetak dokumen atau gambar secara langsung dari telefon pintar atau tablet Android anda.

Caranya sangat mudah kerana anda hanya perlu menyambungkan peranti Android ke pencetak menggunakan USB OTG. Mencetak dokumen tidak akan semudah seperti sebelum terdapat OTG USB.

  • Menyambungkan Papan Kekunci ke Peranti Android

Sambungkan papan kekunci ke peranti Android USB OTG

Walaupun semua peranti Android tersedia dengan Microsoft Office, tetap bersedia bertaruh bahawa anda sangat jarang atau hampir tidak pernah menggunakan perisian untuk menaip dalam jumlah besar seperti pada PC atau komputer riba.

Ya, ini disebabkan oleh menaip di skrin sentuh tidak merasa selesa. Oleh itu, anda boleh menggunakan USB OTG untuk menyambungkan papan kekunci ke peranti anda. Dengan cara itu, anda boleh menggunakan Microsoft Office pada telefon pintar atau tablet anda untuk menaip dokumen. Walau bagaimanapun, elakkan membeli papan kekunci atau tetikus yang memerlukan anda memasang perisian khas ke peranti anda, seperti tetikus Logitech T400.

  • Kawal Kamera DSLR

Jurugambar pasti akan menyukai fungsi USB OTG yang satu ini. Ya, dengan menyambungkan kamera DSLR ke telefon pintar atau tablet Android dengan USB OTG, gambar dapat dilihat dengan lebih jelas tanpa menggunakan komputer riba.

Telefon pintar atau tablet Android anda dapat menjadi layar langsung raksasa untuk memaparkan foto dari kamera DSLR. Namun, anda perlu tahu bahawa beberapa jenama kamera memerlukan aplikasi tambahan yang mesti dipasang pada peranti anda untuk dapat melihat foto dari kamera DSLR.

Nah, inilah cara menggunakan USB OTG dengan beberapa fungsi USB OTG lain selain membaca Pemacu kilat USB. Adakah anda berminat untuk mencuba teknologi yang satu ini? Pastikan jika peranti anda mempunyai sokongan untuk teknologi ini. Sekiranya peranti anda tidak menyokong OTG USB, maka anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli peranti Android baru yang sudah menyokong USB OTG.