10 HP dengan Kamera Depan 8MP 2016 yang Murah dan Terbaik

Tidak berpuas hati dengan HP dengan kamera depan 5MP? Tidak ada masalah kerana masih ada beberapa telefon bimbit yang membawa kamera dengan resolusi yang lebih baik, yaitu 8MP. Dengan kamera depan 8MP, anda boleh mendapatkan selfie berkualiti tinggi.

Jadi, adakah HP yang membawa kamera depan 8MP dijual dengan harga yang mahal? Tenanglah, tidak semua telefon bimbit dengan kamera depan 8MP selalu menguras isi poket anda. Ingin mencari telefon bimbit dengan kamera depan yang bagus, tetapi dengan harga yang menjimatkan? Ayuh , lihat senarai lengkap perkara berikut.

10 HP dengan Kamera Depan 8MP 2016 yang Murah dan Terbaik

1. Mito Fantasy Selfie 2 A330

Adakah anda percaya bahawa dengan hanya 750 ribu rupiah, anda boleh mendapatkan telefon bimbit dengan kamera depan 8MP? Ya, dalam Mito Fantasy Selfie 2 A330 anda boleh mendapatkan kamera depan dan belakang dengan ukuran 8MP. Telefon SIM dua ini hanya mempunyai satu kamera, tetapi kamera ini dapat diputar ke depan dan ke belakang.

Mito Fantasy Selfie 2 A330 dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6572 dengan CPU Dual Core 1.3 GHz. Memori dalaman telefon bimbit 4 inci ini mempunyai kapasiti 4 GB, sementara RAM adalah 1 GB.

2. Mito Fantasy Selfie A77

Mito Fantasy Selfie A77 HP dengan Kamera Depan 8MP

Sama seperti Mito Fantasy Selfie 2 A330, telefon pintar ini juga membawa kamera putaran 8MP yang dapat diputar ke depan dan ke belakang. Kamera ini juga dilengkapi LED Flash, jadi Anda juga dapat menggunakan lampu kilat ketika mengambil selfie . Walau bagaimanapun, telefon ini menawarkan skrin yang lebih besar, iaitu 4.5 inci.

Perkakasan Mito Fantasy Selfie A77 dilengkapi dengan pemproses MediaTek MT6572 dengan CPU Dual Core 1.3 GHz. Telefon pintar 900 ribu rupiah ini juga membawa memori dalaman 4 GB dan 1 GB RAM.

3. Acer Liquid Z530

Acer Liquid Z530

Jenama ini yang biasanya menghasilkan komputer riba kini menawarkan telefon pintar dengan kualiti yang agak baik. Acer Liquid Z530 mempunyai dua kamera dengan ukuran yang sama, kamera depan 8MP dan kamera belakang 8MP. Untuk menyimpan foto dan fail lain, anda boleh menggunakan memori dalaman yang tersedia.

Acer menawarkan dua varian berbeza untuk telefon pintar ini, iaitu 1GB RAM dan 8GB ROM atau 2GB RAM dan 16GB ROM. Telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.1 juga dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6735 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz.

4. Advan Barca 5

Advan Barca 5

Di kedudukan keempat kita berkenalan dengan Advan Barca 5, telefon bimbit dengan kamera depan 8MP. Bukan hanya unggul daripada kamera depan, telefon ini yang dijual dengan harga 1.7 juta juga menawarkan kamera belakang 13MP yang dilengkapi dengan LED Flash.

Di sektor memori, telefon bimbit yang membawa skrin 5 inci dilengkapi dengan memori dalaman 8 GB dan RAM 1 GB. Sementara itu, Advan Barca menggunakan pemproses MediaTek MT6592M dengan CPU Octa Core 1.4 GHz. Namun, sayangnya telefon dwi-SIM ini belum serasi dengan rangkaian 4G LTE.

5. Xiaomi Mi 4

Selain itu, ada telefon bimbit berharga 2 juta yang membawa spesifikasi premium. Xiaomi Mi 4 dilengkapi dengan kamera resolusi 8MP sekunder dan kamera utama 13MP yang dilengkapi dengan pelbagai ciri. Kamera berkualiti ini juga diimbangi oleh skrin sentuh 5 inci di bahagian depan HP ini.

RAM 3 GB sengaja disematkan untuk mengimbangi prestasi pemproses Qualcomm MSM8974-AC Snapdragon 801 dengan CPU Quad Core 2.5 GHz. Xiaomi Mi 4 menyediakan dua varian yang mempunyai perbezaan dalam kapasiti memori dalaman, iaitu 16 atau 64 GB.

6. Lenovo S90 Sisley

Hanya dengan 3 juta rupiah, anda dapat membawa pulang telefon bimbit 4G LTE yang mempunyai kamera depan 8MP. Ya, itulah Lenovo S90 Sisley, telefon pintar AMOLED 5-inci super pintar. Terdapat 2GB RAM dan 32GB ROM pada telefon pintar yang juga menawarkan kamera belakang 13MP.

Di sektor perkakasan, Lenovo S90 Sisley didahului oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Walaupun telefon 4G LTE ini tidak unggul dalam sektor perkakasan, telefon kelas menengah ini menawarkan kamera depan dan belakang yang berkualiti.

7. Oppo F1

Oppo F1

Telefon bimbit ini, berharga 3 juta, diklaim sebagai telefon kamera kerana mempunyai kualiti yang baik untuk kamera depan dan belakang. Oppo F1 dilengkapi dengan kamera depan 8MP dan kamera belakang 13MP. Kamera jernih ini juga disokong oleh sejumlah spesifikasi lain. Contohnya, skrin telefon bimbit 4G LTE 5-inci telah mendapat perlindungan dari Corning Gorilla Glass 3.

Oppo membenamkan RAM 3 GB untuk menyamai prestasi pemproses Qualcomm MSM8939 v2 Snapdragon 616 dengan CPU Octa Core 1.7 GHz yang digunakan. Untuk telefon ini, Oppo menyediakan dua pilihan memori dalaman, iaitu kapasiti 16 atau 32 GB.

8. OnePlus X

OnePlus X

OnePlus X juga mengisi senarai telefon bimbit dengan kamera depan 8MP versi Caris Signal terbaik. Telefon pintar ini dengan skrin AMOLED 5 inci juga menyediakan kamera belakang 13MP.

Selain itu, OnePlus X juga diperkuat dengan pemproses Qualcomm MSM8974 Snapdragon 801 dengan CPU Quad Core 2,3 GHz. Telefon ini juga ketinggalan minimum kerana sudah menggunakan RAM 3 GB. Untuk menyimpan fail, manfaatkan kapasiti memori dalaman 16 GB pada telefon pintar yang menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.1.

9. Lenovo Vibe Shot

Lenovo Vibe Shot

Walaupun dijual dengan harga yang sedikit mahal, tetapi kualiti kamera Lenovo Vibe Shot dapat diadu dengan telefon pintar serupa yang lain. Telefon bimbit 4.5 juta ini menawarkan kamera selfie 8MP dan kamera belakang 16MP dengan flash LED tiga kali ganda.

Tidak hanya unggul daripada kamera, Lenovo Vibe Shot juga mempunyai perkakasan yang sukar. Telefon ini dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU Octa Core 1.7 GHz. Bukan itu sahaja, Lenovo juga melengkapkan telefon ini dengan ROM 32GB dan RAM 3GB.

10. Oppo R7 Lite

Oppo R7 Lite

Menutup senarai telefon dengan kamera depan 8MP adalah Oppo R7 Lite yang berharga 3.8 juta rupiah. Sama seperti beberapa telefon bimbit premium lain, Oppo R7 Lite dilengkapi dengan kamera depan 8MP dan kamera belakang 8MP. Kualiti kamera Oppo R7 Lite tidak perlu diragui lagi.

Di samping itu, telefon ini yang mempunyai skrin AMOLED 5 inci bergantung pada pemproses yang kuat, Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU Octa Core 1.3 GHz. Oppo juga menambah memori dalaman 16 GB dan RAM 2 GB ke telefon kamera ini .

Itulah ulasan beberapa telefon bimbit dengan kamera depan 8MP yang murah dan versi terbaik Caris Signal. Dari sepuluh telefon bimbit, yang mana satu yang paling ingin anda beli sekarang?