10 Telefon Mudah Alih Termurah dengan Sensor Cap Jari pada tahun 2016

Sekiranya pada masa lalu telefon bimbit dengan ciri sensor cap jari hanya terdapat di beberapa telefon pintar kelas menengah atas, seperti iPhone, sekarang anda dapat menemukan sensor cap jari ini pada telefon pintar murah. Sebenarnya, kini terdapat banyak 2 juta telefon bimbit cap jari di pasaran. Sekarang, adakah anda berminat untuk memilikinya?

Hari ini, anda benar-benar boleh mendapatkan telefon bimbit dengan sensor cap jari yang murah. Namun, tidak semua telefon bimbit dengan ciri cap jari ini berkualiti. Ayuh , lihat saja senarai telefon bimbit dengan cap jari yang dijual dengan harga yang murah, tetapi mempunyai versi Caris Signal yang berkualiti.

10 Telefon Mudah Alih Termurah dengan Sensor Cap Jari pada tahun 2016

1. ZTE Blade V7 Lite

Tahukah anda bahawa terdapat 1 juta HP cap jari dengan pelbagai spesifikasi menarik? Ya, itulah ZTE Blade V7 Lite. Telefon bimbit dengan sensor cap jari hanya dijual dengan harga 1.5 juta rupiah. Telefon skrin 5 inci ini menggunakan pemproses yang diklasifikasikan sebagai berkelayakan, iaitu MediaTek MT6735P dengan CPU Quad Core 1 GHz.

Di samping itu, telefon yang sudah menggunakan sistem Android Marshmallow v6.0 menawarkan RAM 2GB dan memori dalaman 16GB. Dalam garis fotografi, ZTE Blade V7 Lite mempunyai kamera depan dan belakang dengan ukuran yang sama, iaitu 8MP, dan keduanya mempunyai lampu kilat LED.

2. Infinix Hot S

Infinix Hot S HP dengan Cap Jari

Anda akan bersetuju sekiranya anda meletakkan Infinix Hot S sebagai cap jari HP termurah yang menawarkan spesifikasi terbaik. Telefon pintar yang membawa skrin 5.2 inci dilengkapi pengimbas cap jari. Bukan hanya itu, telefon bimbit yang sudah berjalan pada sistem operasi Android Marshmallow v6.0 sudah serasi pada rangkaian 4G.

Landasan Infinixi Hot S telah didahului oleh pemproses Octa Core 1.3 GHz dari MediaTek. Untuk menjadikan telefon pintar ini ketinggalan minimum, terdapat 2 GB RAM yang tertanam di sektor memori. Telefon ini, yang berharga 1.7 juta, juga unggul dalam sektor kamera kerana mempunyai kamera utama 13MP dan kamera sekunder 8MP.

3. Xiaomi Redmi 3 Prime

Xiaomi Redmi 3 Prime

2 juta telefon bimbit cap jari seterusnya datang dari Xiaomi Redmi 3 Prime. Hanya dengan 2.5 juta, anda boleh membawa pulang telefon bimbit 5 inci dengan sensor cap jari ini. Xiaomi melengkapkan Redmi 3 Prime ini dengan RAM 3 GB untuk menyamai prestasi pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 616 dengan Octa Core 1.5 GHz CPU.

HP dengan sistem operasi Android Marshmallow v6.0 juga menawarkan memori dalaman 32 GB. Untuk kualiti kamera itu sendiri, Xiaomi Redmi 3 Prime mempunyai kamera depan 13MP dan kamera depan 5MP yang cukup baik.

4. ZTE Blade A711

ZTE Blade A711

Untuk memiliki telefon bimbit dengan cap jari yang dilengkapi dengan spesifikasi yang baik, anda hanya perlu memberikan 2.5 juta. ZTE Blade A711 adalah telefon 4G LTE dengan skrin 5.5 inci yang juga menawarkan ciri sensor cap jari.

Bukan hanya itu, perkakasan XTE Blade A711 diperkuat dengan kehadiran pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz. Di sektor memori, anda akan menemui ROM 16 GB dan RAM 2 GB. Dalam garis fotografi, telefon Android Lollipop v5.1 mempunyai kamera utama 13MP dan kamera selfie 5MP.

5. Xiaomi Redmi Catatan 3

Xiaomi Redmi Note 3 hadir dengan ciri sensor cap jari. Anda boleh mempertimbangkan untuk membeli telefon kelas menengah ini jika anda ingin merasakan ciri sensor cap jari. Telefon dengan skrin 5.5 inci mempunyai dua varian berbeza, iaitu 16GB ROM 2GB RAM untuk 2.2 juta dan 32GB-RAM 3GB ROM untuk 2.7 juta.

Redmi Note 3 dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6795 Helio X10 dengan CPU Octa Core 2 GHz. Anda juga boleh menggunakan kamera belakang dengan resolusi 13MP dan kamera depan 5MP pada telefon pintar ini untuk mengambil gambar.

6. Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Siapa kata anda mesti membeli iPhone 6 atau Samsung Galaxy S6 kelas telefon bimbit terlebih dahulu untuk mencuba ciri cap jari? Dengan Xiaomi Redmi Note 3 Pro dengan harga 2.6 juta, anda boleh mencuba ciri sensor cap jari. Telefon yang membawa skrin 5 inci ini menawarkan dua varian RAM dan ROM yang berbeza, iaitu RAM 2 atau 3 GB dan ROM 16 atau 32 GB.

Xiaomi Redmi Note 3 Pro dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650 dengan CPU Hexa Core 1.8 GHz. Tidak hanya sukar di landasan dapur, telefon 4G LTE juga menyediakan kamera dengan kualiti yang sangat baik. Terdapat kamera belakang 16MP dan kamera depan 5MP yang tertanam di dalam telefon bimbit yang dilaporkan juga mendapat peningkatan Android Marshmallow v6.0.

7. Alcatel Flash Plus 2

Alcatel Flash Plus 2

Telefon bimbit dengan harga 2 juta juga tidak mahu ketinggalan zaman untuk turut menawarkan ciri sensor cap jari. Alcatel Flash Plus 2, yang merupakan telefon bimbit 5.5-inci yang dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6755 Helio P10 dengan CPU Octa Core 1.8 GHz. Telefon yang berjalan pada sistem operasi Android Marshmallow v6.0 juga menyediakan pilihan memori dalaman 16 atau 32 GB, serta RAM 2 atau 3 GB.

Alcatel Flash Plus 2 mempunyai kamera dengan kualiti premium. Di kamera depan ada kamera dengan resolusi 5MP dengan LED Flash, sementara di belakang ada kamera 13MP yang juga dipersenjatai dengan LED Flash dua nada.

8. AccessGo Gotune 5S

AccessGo Gotune 5S

AccessGo Gotune 5S adalah telefon bimbit dengan sensor cap jari yang dijual pada harga 2.4 juta rupiah. Di bahagian depan telefon ini terdapat layar 5.5 inci yang dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 3. Sementara itu, terdapat RAM 3GB yang digunakan untuk mengimbangi prestasi pemproses MediaTek MT6753 dengan CPU Octa Core 1.3 GHz pada telefon pintar ini.

Mudah alih yang serasi pada rangkaian 4G LTE juga menyediakan RAM 3 GB dan ROM 16 GB. Di sektor fotografi, terdapat kamera utama 13MP dan kamera depan 5MP yang mempunyai kualiti yang baik.

9. Coolpad Bersinar

kelebihan dan kekurangan penyejukan coolpad

3 juta telefon bimbit ini baru dilancarkan pada awal September 2016. Telefon pintar dengan sensor cap jari dilengkapi dengan skrin 5.5 inci. Namun, telefon bimbit ini dengan RAM 2 GB hanya mempunyai memori dalaman 8 GB. Sementara telefon pintar serupa yang lain sudah menawarkan ROM minimum 16 GB.

Landasan Coolpad Shine dipenuhi dengan pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz. Kualiti kamera telefon pintar ini juga tidak terlalu istimewa kerana hanya mempunyai kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP. Coolpad Shine cukup mahal, kerana spesifikasi tidak terlalu bagus.

10. Nota Lenovo Vibe K4

Nota Lenovo Vibe K4

Telefon cap jari seterusnya ialah Lenovo Vibe K4 Note. Di manakah 2.9 juta telefon bimbit menyediakan ciri sensor cap jari seperti telefon bimbit menengah ke atas. Terdapat dua varian yang terdapat pada telefon 4G LTE ini, iaitu 2 GB RAM 8/16/32 GB storan dan 3 GB RAM 16 GB storan .

Lenovo Vibe K4 Note menggunakan pemproses MediaTek MT6753 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz. Di garis fotografi, terdapat kamera 13 MP dengan LED dual-tone Flash tertanam di bahagian belakang telefon dan kamera 5MP di bahagian depan.

Ya, itu senarai telefon bimbit dengan cap jari yang dijual dengan harga murah. Jadi, tidak semua telefon yang mempunyai ciri cap jari dijual dengan harga tinggi. Sekarang, di antara sepuluh telefon bimbit di atas, mana yang anda mahu miliki?

Artikel Berkaitan