10 Telefon Bimbit Menggunakan Gorilla Glass Termurah 2016

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, telefon pintar yang membawa skrin sentuh lebih digemari daripada telefon yang dilengkapi pad kekunci. Namun, memiliki telefon bimbit layar sentuh juga bermaksud harus memperhatikan pemeliharaan skrin. Sebilangan besar telefon pintar yang ada pada masa ini mempunyai perlindungan terpasang di skrin. Salah satu jenis pelindung skrin yang paling terkenal ialah Gorilla Glass.

Nah, layar yang mendapat perlindungan dari Gorilla Glass cenderung kuat dan mempunyai ketahanan yang baik terhadap semua jenis kerosakan. Ingin mencari telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass tetapi dijual dengan harga yang murah? Dapatkan jawapan dalam senarai yang telah dibuat berikut.

10 Telefon Bimbit Menggunakan Gorilla Glass Termurah 2016

1. Nota Coolpad 3

Walaupun hanya menggunakan layar IPS 5.5 inci, Coolpad Note 3 termasuk dalam senarai telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass pada harga termurah. Telefon bimbit ini dengan resolusi skrin 720 x 1280 piksel menggunakan perlindungan Corning Gorilla Glass 3.

Walaupun masih menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.1, Coolpad Note 3 telah dikuasakan oleh pemproses yang sengit. Perkakasan telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses MediaTek MT6753 dengan CPU Octa Core 1.3 GHz. Terdapat 3GB RAM yang menjadikan telefon ini ketinggalan minimum dan 16GB ROM untuk menyimpan fail peribadi anda. Sementara itu, telefon bimbit 1.8 juta ini juga menawarkan kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP.

2. Xiaomi Redmi 2

Xiaomi Redmi 2

Tambahan pula, terdapat telefon 4G LTE yang mempunyai skrin berukuran 4.7 inci dengan perlindungan Corning Gorilla Glass 2. Xiaomi Redmi 2 adalah salah satu yang paling laris rendah akhir telefon pintar . Kerana, dengan dana hanya 1.5 juta, anda sudah dapat memiliki telefon bimbit yang dihadapi oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Xiaomi Redmi 2 tersedia dalam dua varian, iaitu 8GB ROM dengan 1GB RAM atau 16GB ROM dengan 2GB RAM. Kameranya tidak terlalu bagus, tetapi cukup bagus kerana membawa ukuran 8MP untuk kamera utama dan 2MP pada kamera depan.

3. Xiaomi Mi 4i

Xiaomi Mi 4i

Masih dari Xiaomi, kali ini mempunyai Xiaomi Mi 4i yang menyediakan skrin 5 inci dengan perlindungan kaca tahan calar Corning. Telefon pintar yang mempunyai skrin piksel 1080 x 1920 berharga sekitar 2.6 juta rupiah. Perkakasan Xiaomi Mi 4i dimuatkan dengan pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 dengan CPU Octa Core 1.7 GHz.

Terdapat dua pilihan kapasiti memori dalaman pada telefon bimbit yang menawarkan RAM 2 GB, iaitu 16 atau 32 GB. Dalam garis fotografi, telefon pintar ini menyediakan kamera belakang 13MP dengan Dwi-LED Flash dan kamera depan 5MP.

4. Xiaomi Redmi Note

kelebihan dan kekurangan Xiaomi Redmi Note

Walaupun agak lama sekolah , namun Xiaomi Redmi Note masih layak dimasukkan dalam barisan telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass dengan harga yang berpatutan. Telefon yang menawarkan skrin 5 inci dengan resolusi 720 x 1280 piksel menggunakan perlindungan Corning Gorilla Glass 3.

Di sektor memori, telefon bimbit yang menyediakan memori dalaman 8 GB menawarkan dua pilihan ukuran RAM, iaitu 1 atau 2 GB. Landasan Xiaomi Redmi Note didahului oleh pemproses MediaTek MT6592 dengan CPU Octa Core 1.7 GHz. Walaupun telefon ini telah dikeluarkan sejak awal tahun 2015, namun Xiaomi Redmi Note sudah memiliki kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP seperti telefon pintar masa kini.

5. Huawei Honor 3C

Huawei Honor 3C adalah telefon bimbit 2 juta yang membawa layar 5 inci dan telah dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 2. Telefon ini tidak dapat digunakan pada jaringan 4G LTE, tetapi Huawei Honor 3C kelihatan lebih unggul dari segi RAM. Telefon pintar yang mempunyai memori dalaman 8 GB dilengkapi dengan RAM 2 GB.

Sementara itu, dalam sektor perkakasan mudah alih yang masih berjalan pada sistem operasi Android JellyBean v4.2.2, ia membawa pemproses MediaTek MT6582 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Untuk mengambil gambar, anda boleh menggunakan kamera belakang dengan resolusi 8MP dan kamera depan 2MP.

6. LG Beat G3

Mencari telefon pintar yang boleh digunakan dengan 4G LTE, tetapi layarnya telah mendapat perlindungan Corning Gorilla Glass? LG G3 Beat nampaknya pilihan yang tepat. Skrin 5 inci telefon ini dilapisi dengan Corning Gorilla Glass 3. Telefon pintar ini dilengkapi dengan spesifikasi yang layak, walaupun tidak terlalu sengit.

Terdapat kapasiti memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM yang disematkan dalam telefon bimbit ini dengan sistem operasi Android KitKat v4.4.2. Dalam garis fotografi, LG G3 Beat dilengkapi dengan kamera belakang 8MP dan kamera depan 1.3MP. Sektor dapur LG G3 Beat dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

7. LG L Fino

LG L Fino yang menggunakan Gorilla Glass

LG L Fino bukanlah telefon bimbit baru. Walau bagaimanapun, telefon mewah ini dilengkapi dengan spesifikasi minimalis, dan oleh itu harganya sangat murah iaitu 1.4 juta rupiah. Di bahagian depan telefon adalah layar 4,5 inci dengan resolusi 400 x 800 piksel yang dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 3.

Memori dalaman juga agak kecil, iaitu 4 GB sahaja. LG juga menyediakan RAM 1 GB yang berfungsi untuk menyamai prestasi pemproses Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz yang digunakan dalam telefon ini. Di sektor kamera, LG L Fino hanya mempunyai kamera depan VGA dan kamera belakang 8MP.

8. ASUS Zenfone 4

kelebihan dan kekurangan Asus Zenfone 4

Tidak mahu ditinggalkan oleh pesaingnya, ASUS juga mengeluarkan telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass, Zenfone 4. Telefon pintar pelayaran 4 inci ini telah mendapat perlindungan Corning Gorilla Glass 3. ASUS melengkapkan telefon ini dengan pemproses Intel Atom Z2520 dengan CPU Dual Core 1.2 GHZ.

Zenfone 4 juga menawarkan memori dalaman 8 GB dan RAM 1 GB. Telefon yang dikhabarkan akan mendapat peningkatan Android Marshmallow v6.0 mempunyai kamera yang cukup standard, iaitu ukuran 5MP di belakang dan VGA di bahagian depan.

9. ASUS Zenfone 5

Asus Zenfone 5

Dikuasakan oleh pemproses Intel Atom Z2560 dengan CPU Dual Core 1.6 GHz, ASUS Zenfone 5 tergolong dalam telefon pintar yang cukup hebat. Bukan hanya hebat dalam prosesor, telefon ini juga mempunyai skrin 5 inci yang kuat kerana dilengkapi dengan perlindungan Corning Gorilla Glass 3.

Zenfone 5 mempunyai dua varian, iaitu yang pertama dengan 8GB ROM dan 2GB RAM dan 16GB ROM dan 2GB RAM. Telefon pintar, yang bermula pada 1.7 juta, juga menawarkan kamera belakang 8MP dan kamera depan 2MP.

10. Laser ASUS Zenfone 2

Laser Asus Zenfone 2

Siapkan dana dari 1.8 juta untuk membawa pulang Zenfone 2 Laser. Pada telefon ini, anda boleh mempunyai ukuran layar 5 atau 5.5 inci. Keduanya sama-sama dilindungi dari Corning Gorilla Glass 4. ASUS juga menyediakan varian untuk RAM dan memori dalaman.

Telefon pintar yang sistem operasinya dapat ditingkatkan ke Android Marshmallow v6.0 dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass juga mempunyai kamera belakang 13MP dan kamera depan 5MP yang dilengkapi dengan dual-LED Flash.

Sepatutnya, sepuluh telefon bimbit yang menggunakan Gorilla Glass tentunya mempunyai skrin yang lebih kuat dan hebat. Jadi, bukan hanya telefon bimbit kamera yang bagus menarik perhatian orang ramai, malah telefon dengan layar yang kuat juga dapat dipertimbangkan. Telefon Gorilla Glass mana yang menarik bagi anda?