Cara Menggunakan Kamera Xiaomi Yi untuk Lebih Maksimum

Kamera aksi seperti Gopro sememangnya sangat popular, terutama bagi pelancong yang selalu mendokumentasikan perjalanan dan aktiviti mereka. Sayangnya, walaupun cara menggunakan Gopro agak mudah, tetapi harga kamera aksi agak mahal. Tidak ketinggalan sekarang ada kamera drone yang dapat merakam semua aktiviti dari ketinggian. Namun, sekali lagi harga drone yang mahal menjadikan tidak semua orang dapat memilikinya.

Untuk memenuhi keperluan kamera aksi di kelas menengah bawah, kini hadir Xiaomi Yi. Kamera yang dimulakan oleh vendor dari China yang juga mengeluarkan telefon pintar ini sangat laris di pasaran. Selain murah, kualiti kamera Xiaomi Yi juga tidak kalah dengan sebilangan kamera aksi lain. Baik, ingin tahu bagaimana menggunakan kamera Xiaomi Yi dan mengatasi pelbagai masalah biasa dengan kamera murah ini? Lihat ulasan dari yang berikut!

Cara Menghubungkan Kamera Xiaomi Yi dengan Telefon Pintar

Untuk melihat gambar yang dirakam oleh kamera Xiaomi Yi, anda mesti menyambungkan kamera ini ke telefon pintar. Pertama, anda mesti memasang perisian Xiaomi Yi pada iPhone atau Android anda. Kemudian, hidupkan kamera dan WiFi (butang WiFi terletak di sisi kamera).

Sekiranya LED WiFi menyala, ini bermakna kamera WiFi ON. Buka WiFi di telefon pintar, kemudian cari kamera WiFi Xiaomi Yi dan sambungkan. Masukkan kata laluan lalai Xiaomi Yi, iaitu 1234567890. Tunggu beberapa saat sehingga kamera akan disambungkan ke telefon pintar.

Cara Menukar Nama dan Kata Laluan WiFi Xiaomi Yi

Cara Menukar Nama dan Kata Laluan WiFi Yi Yi Cara Menggunakan Kamera Xiaomi Yi

Sekiranya anda ingin menukar nama dan kata laluan WiFi Xiaomi Yi anda, anda mesti melakukannya semasa kamera disambungkan ke telefon pintar. Oleh itu, sambungkan Xiaomi Yi terlebih dahulu dengan telefon bimbit anda seperti di atas.

Melalui telefon pintar, masukkan menu Tetapan pada telefon pintar, kemudian pilih Tetapan WiFi untuk menetapkan nama dan kata laluan baru untuk peranti Xiaomi Yi anda. Setelah menamakan semula WiFi, tunggu sebentar kerana Xiaomi Yi akan menyambung semula dengan telefon pintar anda.

Cara mengambil gambar

Cara mengambil gambar

Berikut adalah cara menggunakan kamera Xiaomi Yi untuk mengambil gambar. Anda hanya perlu menghidupkan kamera, maka secara automatik anda akan berada dalam mod foto. Untuk memastikan kamera berada dalam mod foto dan dapat digunakan secara langsung untuk mengambil gambar, lampu LED kecil tidak berwarna merah.

Apabila anda berada dalam mod foto, anda boleh meletakkan kamera dengan segera di tongsis dan mula mengambil gambar. Sekiranya anda ingin memastikannya lebih jauh, cuba ambil gambar dan lihat hasilnya melalui telefon pintar anda.

Cara mengambil video

Cara mengambil video

Tidak dapat dinafikan bahawa Xiaomi Yi lebih banyak digunakan untuk mengambil video daripada gambar. Cara menggunakan kamera Xiaomi Yi untuk mengambil video adalah dengan menukar mod video dari mod foto dengan menekan butang kuasa sekali sahaja. Apabila kamera ini berada dalam mod video, lampu LED di bahagian atas, belakang, dan bawah akan menjadi merah.

Untuk mula merakam video, tekan butang di bahagian atas kamera. LED akan berkelip merah semasa mengambil video. Jika anda ingin menggunakan Xiaomi Yi untuk merakam di dalam air, anda harus menyiapkan kamera dalam keadaan rakaman sebelum anda menyelam, kecuali jika anda sudah mahir menyelam maka anda boleh menekan butang rakam semasa anda berada di dalam air.

Cara melihat foto dan video

Sekiranya anda telah menyambungkan kamera dengan Xiaomi Yi, foto-foto tersebut dapat dilihat secara langsung di telefon pintar dengan memuat turunnya dari aplikasi Xiaomi Yi. Namun, jika anda menggunakan Xiaomi Yi tanpa telefon pintar, maka anda harus bergantung pada pembaca kad dan memindahkan microSD yang terdapat di dalam kamera ke pembaca kad sehingga anda dapat melihat foto dan video dari komputer.

Di samping itu, anda juga boleh menyambungkan kamera ke komputer secara langsung untuk menyusun foto dan video secara langsung. Untuk kaedah yang terakhir, anda mesti mempunyai kabel USB untuk menyambungkan kamera ke komputer.

Pengesanan MicroSD yang rosak

MicroSD adalah sejenis kad memori yang serasi dengan kamera Xiaomi Yi. Walau bagaimanapun, microSD juga boleh rosak walaupun sedang dipasang di kamera. Nah, cara untuk mengesan kerosakan microSD pada kamera Xiaomi Yi cukup mudah.

Secara umum, jika microSD rosak, kamera akan memberikan maklumat kepada anda melalui lampu LED yang terus berkelip dan mengeluarkan bunyi BIP. Selain itu, butang kuasa pada kamera juga tidak akan berfungsi. Penyelesaiannya adalah dengan mengeluarkan microSD dari kamera dan cuba menggantinya dengan microSD baru.

Cara Merawat Baterai Xiaomi Yi

Cara Merawat Baterai Xiaomi Yi

Kamera Xiaomi Yi dilengkapi dengan bateri yang mampu bertahan selama 85 minit untuk mengambil gambar dan merakam video. Tempoh masa yang paling tepat untuk mengecas bateri kamera ini ialah 90 minit.

Pastikan anda mengecas bateri pada kamera yang telah dimatikan. Sebabnya, pengisian bateri semasa kamera masih hidup hanya akan menjadikan suhu kamera tinggi dan terasa panas ketika disentuh. Sekiranya bateri terisi penuh, lampu penunjuk yang menyala akan mati secara automatik.

Cara Mengatasi Masalah Biasa dengan Xiaomi Yi

Cara Mengatasi Masalah Biasa dengan Xiaomi Yi

Walaupun cara menggunakan kamera Xiaomi Yi kelihatan mudah, itu tidak bermaksud bahawa ia tidak mempunyai masalah. Beberapa masalah biasa dengan kamera aksi murah ini biasanya adalah kegagalan menyambungkan kamera dengan telefon pintar. Solusinya, pastikan kemas kini aplikasi pada telefon pintar paling terkini, fungsi WiFi pada kamera aktif, kata laluan yang dimasukkan betul, dan jarak antara kamera dan telefon pintar tidak lebih dari 100 meter.

Dalam resolusi tertentu, Xiaomi Yi juga tidak dapat digunakan untuk mengambil foto ketika merekam video. Berikut adalah resolusi video yang tidak menyokong pengambilan gambar: 1080p 60 / 48fps, 960p 60fps, 720p, 120fps, dan 480p 240fps. Data yang ada pada kamera juga dapat dihapus ketika Anda membuka fungsi perekaman kitaran , yaitu menghapus data lama untuk memberi ruang bagi data baru. Penyelesaiannya, pindahkan data anda ke komputer untuk memberi ruang pada kamera ini.

Cara Menggunakan Kamera Xiaomi Yi Semasa Melancong

Cara Menggunakan Xiaomi Yi Semasa Melancong

Cara menggunakan kamera ini sebenarnya sama seperti menggunakan kamera aksi yang lain. Anda boleh meletakkan kamera ini di tongsis, topi keledar, mulut, atau juga kenderaan anda semasa dalam perjalanan. Malah, anda juga boleh menggunakan Xiaomi Yi untuk merakam di dalam air. Namun, jangan lupa menggunakan casing air agar kamera tetap selamat digunakan di dalam air.

Cara Membersihkan Skrin Kamera

Untuk membersihkan skrin kamera Xiaomi Yi, gunakan kain lembut yang biasa digunakan untuk membersihkan cermin mata. Keluarkan habuk di skrin menggunakan berus lembut.

Jangan gunakan alkohol, minyak atau air untuk membersihkan skrin kamera Xiaomi Yi. Sekiranya anda mahu skrin mengelakkan calar, pasang pelindung layar di skrin.

Begitulah cara menggunakan kamera Xiaomi Yi bersama dengan bagaimana mengatasi pelbagai masalah umum pada kamera aksi ini . Kesimpulannya, Xiaomi Yi adalah rendah akhir kamera tindakan yang sangat bernilai mempunyai.