10 Petua Mengambil Foto dengan Kamera Android yang Baik

Tidak mempunyai kamera DSLR atau kamera aksi bukan penghalang bagi anda untuk dapat mengambil gambar dan mendapatkan gambar yang bagus. Hari ini, banyak telefon pintar dilengkapi dengan kamera berkualiti dan mampu menghasilkan gambar yang tidak kalah dengan kamera digital dan DSLR. Anda hanya perlu melakukan beberapa helah agar foto dari kamera Android kelihatan lebih baik.

Tidak perlu putus asa jika anda tidak mempunyai kamera digital atau DSLR. Sebabnya, akan memberikan petua mengambil gambar dengan kamera Android untuk menghasilkan foto yang sempurna. Malah, anda juga boleh memuat naik gambar terus ke media sosial dari telefon pintar anda.

1. Bersihkan Lensa Kamera Android

Bersihkan lensa kamera HP

Tanpa anda sedari, kadangkala tangan berpeluh menyentuh lensa kamera utama telefon pintar anda. Nah, tahukah anda bahawa minyak atau peluh di tangan anda boleh meninggalkan titik nipis pada lensa anda? Petua mengambil gambar dengan kamera Android terlebih dahulu mengesyorkan agar anda membersihkan lensa kamera telefon Android anda terlebih dahulu sebelum digunakan.

Bersihkan lensa dengan tisu atau pakaian anda. Sebabnya, jika tidak dibersihkan maka foto akan kelihatan kabur kerana minyak atau debu ditutup. Membersihkan lensa adalah salah satu cara menjaga kamera di telefon bimbit anda.

2. Manfaatkan Ciri-ciri Sentuhan untuk Menangkap dan Kelantangan Kelantangan

Manfaatkan Ciri Sentuhan untuk Menangkap dan Petua Pengatup Kelantangan untuk Mengambil Foto dengan Kamera Android

Semasa anda sibuk mengambil gambar diri sendiri , anda mungkin merasa sedikit kesulitan apabila anda perlu menekan butang khas. Oleh itu, manfaatkan ciri sentuhan untuk menangkap kerana dengan ciri ini anda dapat mengambil gambar diri ketika menyentuh semua bahagian skrin telefon pintar.

Selain ciri ini, ada juga telefon pintar yang dilengkapi dengan kemampuan untuk menukar butang kelantangan menjadi rana . Oleh itu, semasa anda ingin mengambil gambar sendiri, anda hanya perlu menekan butang kelantangan pada telefon bimbit anda. Ciri-ciri ini pastinya memudahkan anda mengambil gambar diri sendiri . Kerana, jika anda menghadapi masalah menekan butang rana yang asal, maka risiko telefon bimbit anda jatuh juga lebih besar.

3. Jangan Terlepas Mengambil Gambar dengan Pelancaran Pantas

Jangan Terlepas Mengambil Gambar dengan Pelancaran Pantas

Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda harus mengambil gambar objek yang cepat berlalu, tetapi anda masih sibuk mencari menu kamera di telefon bimbit anda? Untuk mengatasi masalah ini, fitur Quick Launch dibuat di hampir semua telefon pintar. Quick Launch adalah jalan pintas untuk membuka aplikasi, termasuk menu kamera.

Pada sebilangan telefon Samsung, Pelancaran Cepat untuk membuka kamera adalah ketuk dua kali pada butang utama. Semasa berada di Asus Zenfone Selfie, anda dapat dengan cepat menarik huruf 'S' walaupun layar telefon dimatikan. Manfaatkan Pelancaran Pantas di telefon bimbit anda untuk membuka kamera dengan lebih pantas.

4. Tembak Melalui Landskap

Matlamat Melalui Landskap

Mungkin anda sudah biasa dengan format 16: 9 ketika merakam melalui kamera telefon bimbit. Namun, pernahkah anda perhatikan bahawa gambarnya kelihatan biasa dan tidak kelihatan istimewa? Dalam petua mengambil gambar dengan kamera Android kali ini, ingin mengajak anda mengambil gambar di lanskap.

Beberapa objek mungkin kelihatan menarik dalam gambar potret. Namun, kadang-kadang anda dapat merakam foto objek-objek ini secara lanskap, dari jauh. Ayuh , cuba mengambil gambar di lanskap menggunakan kamera telefon pintar!

5. Elakkan menggunakan denyar

Lampu suluh pintar

Di kebanyakan telefon pintar memang ada lampu kilat ( flash ). Walau bagaimanapun, cuba jangan terlalu kerap menggunakan denyar. Sebenarnya, hanya kamera flash DSLR yang digunakan hanya dalam keadaan segera. Kerana, setiap foto pasti kelihatan lebih baik dengan cahaya yang lebih semula jadi. Mungkin kehadiran lampu kilat boleh menjadi penolong ketika kita mahu mengambil gambar objek dalam keadaan gelap.

Namun, ketahuilah bahawa kerana lokasi lensa dan denyar sangat berdekatan, ia boleh menimbulkan kesan buruk pada foto. Sekiranya cahaya semula jadi tidak cukup untuk mencerahkan foto anda, tingkatkan nilai pendedahan (EV) dan ISO pada kamera telefon. Namun, ingat bahawa peningkatan ISO boleh menyebabkan banyak kebisingan dalam hasil foto.

6. Jangan Gunakan Zum Digital

Kamera ZOOM FX

Sudah diketahui umum bahawa ciri zoom digital pada kamera telefon bimbit sebenarnya menjadikan hasil foto menjadi lebih buruk. Kecuali kamera mudah alih anda mempunyai zoom optik , lensa kamera akan kelihatan menonjol dari peranti anda, seperti Samsung Galaxy K Zoom.

Kerana penggunaan zoom digital hanya akan mempersempit pilihan penyuntingan foto. Sebaliknya, gambar dengan jarak umum, tanpa perlu memperbesar , kemudian potong pada foto objek yang ingin diperbesarkan.

7. Peraturan Ketiga

Peraturan Ketiga

Peraturan pertiga adalah helah sederhana dalam dunia fotografi, tetapi sangat menarik untuk menjadikan gambar kelihatan lebih hebat. Dalam peraturan ketiga ini kedudukan objek mesti diletakkan selari dengan jalan mendatar atau menegak. Dengan kata lain, mata kita akan tertarik pada gambar yang terbahagi kepada tiga, di mana subjeknya berada di tengah-tengah foto.

Untuk menghasilkan foto seperti ini, gunakan grid dua mendatar dan menegak semasa mengambil gambar dengan telefon bimbit anda. Subjek foto mestilah berada di salah satu daripada empat persimpangan garis ini secara teori.

8. Gunakan Mod HDR

Gunakan Mod HDR

HDR adalah mod yang terdapat di kebanyakan kamera ponsel Android dan fungsinya adalah untuk mengambil gambar objek pegun. Mod Rentang Dinamik Tinggi (HDR) memastikan bahawa pencahayaan dan bayangan dalam foto terdedah secara merata.

Mod HDR ini sangat berguna untuk foto dengan kontras tinggi. Dalam petua untuk menembak dengan kamera Android ini, mod HDR memerlukan dua atau lebih gambar dari pelbagai pendedahan secara serentak. Anda boleh menggabungkan dua foto terbaik dalam satu foto.

9. Gunakan Penapis Pasca Pemprosesan

Gunakan Penapis Selepas Pemprosesan

Ramai orang menganggap remeh terhadap penapis yang sebenarnya dapat meningkatkan foto anda. Namun, bagi anda yang ingin menjalani fotografi serius dengan kamera telefon Android, maka anda boleh memanfaatkan semua penapis yang ada, mulai dari retro, hitam dan putih, sepia, dan banyak lagi.

Sebilangan besar telefon pintar moden kini dilengkapi dengan pelbagai penapis yang dapat menjadikan gambar lebih bersifat. Walau bagaimanapun, jika anda tidak sesuai untuk penapis telefon kamera terpasang, cuba muat turun Pixlr pada telefon pintar anda.

10. Trik Reflektif pada Cermin Mata Hitam

Trik Reflektif Cermin Mata Hitam

Sekiranya anda mempunyai cermin mata dengan lapisan reflektif pada lensa kaca, gunakan ini untuk menangkap perspektif hasil foto anda. Sumber cahaya mesti dipantulkan dari lensa untuk membantu anda menangkap lebih banyak pemandangan dalam perspektif anda.

Percayalah, pantulan pada lensa cermin mata hitam akan membuat gambar dengan perspektif yang sejuk. Berani mencuba cermin mata perjalanan reflektif ini dengan kamera telefon bimbit anda?

Berikut adalah 10 petua untuk mengambil gambar dengan kamera Android dari Caris Signal. Mulai sekarang, manfaatkan kamera telefon bimbit anda untuk menghasilkan foto yang lebih baik. Ingat, tidak mempunyai kamera digital, DSLR, atau kamera aksi tidak semestinya membuat anda tidak dapat menghasilkan foto yang bagus. Ayuh , bawa telefon pintar Android anda dan segera ikuti petua dari atas.