10 Permainan Pendidikan Kanak-kanak Terbaik untuk dimainkan di PC

Tidak dapat dinafikan bahawa perkembangan teknologi pada masa ini begitu pesat. Sebenarnya, kanak-kanak sudah boleh mengendalikan telefon pintar atau tablet. Tidak masalah sama ada anak anda dapat mengendalikan pelbagai alat . Namun, sebagai ibu bapa anda mesti mengawasi anak-anak anda agar mereka tidak terlibat dalam penyalahgunaan teknologi.

Permainan adalah alat menyegarkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Sekiranya anda ingin memilih permainan yang sesuai untuk kanak-kanak, cadangan permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC dari ini mungkin menjadi rujukan untuk anda. Permainan ini sangat mendidik dan sangat sesuai untuk kanak-kanak.

10 Permainan Pendidikan Kanak-kanak Terbaik untuk PC

1.  Buku Maze

buku maze

Maze Book adalah salah satu permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC yang kami cadangkan untuk anda. Permainan yang satu ini bukan permainan yang berat. Maze Book agak ringan dengan ukuran hanya 1.99MB. Di samping itu, anda boleh bermain Buku Maze di luar talian. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah menyambung ke internet untuk bermain Maze Buku.

Dalam permainan, Maze Book mempunyai cara bermain dan kawalan yang mudah difahami oleh kanak-kanak. Di samping itu, permainan ini mempunyai konsep permainan di mana kanak-kanak mesti mencari jalan keluar dari Maze. Walaupun permainan ini tidak menggunakan grafik animasi 3D, tetapi animasi yang dipersembahkan cukup menarik untuk kanak-kanak. Sekiranya anda ingin bermain permainan ini, anda boleh memuat turun permainan secara langsung di sini.

2. Buku Mewarna

Buku mewarna

Sudah biasa dengan melukis? Nah, kali ini permainan Buku Mewarnai hadir di PC sebagai salah satu permainan pewarna maya. Sudah tentu permainan ini sangat sesuai untuk kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak yang suka mewarna. Juga, permainan ini  tersedia  untuk PC dengan Windows 7, Windows 8, Windows 10, Windows XP, dan juga Windows Vista.

Cara bermain sangat mudah. Dalam permainan ini, kanak-kanak akan diminta untuk mewarnai gambar yang telah disediakan dari permainan. Buku Mewarna juga telah menyediakan pelbagai warna yang menarik agar kanak-kanak dapat meluahkan imaginasi mereka. Bukan hanya itu, Buku Mewarna juga menyediakan ciri penghapusan warna. Mahu main? Muat turun di sini.

3. Permainan Pendidikan Anak Lengkap

permainan pendidikan anak yang lengkap

Sekiranya dua permainan sebelumnya menggunakan bahasa Inggeris, ia berbeza dengan permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC yang satu ini. Permainan ini mempunyai tajuk atau nama Permainan Pendidikan Anak Lengkap. Ya, dalam permainan ini tidak hanya ada 1 permainan, tetapi berbagai permainan yang dapat mendidik anak-anak secara maya.

Dalam permainan ini, pemain dapat mempelajari huruf, angka, pengiraan dan juga permainan yang dapat menajamkan ingatan anak-anak. Selain lengkap dengan pelbagai permainan, permainan PC ini juga memiliki grafik animasi yang cukup menarik dengan berbagai warna. Ingin memainkannya di PC? Muat turun di sini.

4. Dunia Zoo

dunia zoo

Simulator zoo satu ini dapat mengasah kreativiti kanak-kanak. World of Zoo adalah permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC yang membolehkan kanak-kanak membina zoo maya dengan puluhan spesies fauna yang berbeza.

Terdapat satu ciri " Animal Editor " yang berfungsi untuk menukar warna dan corak bulu dari haiwan di zoo ini, walaupun saiz telinga, hidung, ekor, dan kuku juga boleh diubah.

Biarkan kanak-kanak mencipta haiwan dengan ciptaan mereka sendiri. Setelah semua haiwan diciptakan, kanak-kanak akan berinteraksi dengan haiwan di kebun binatang dengan merawat dan memberi makan. World of Zoo dijual di Amazon dengan harga US $ 17.81.

5. Nancy Drew

Permainan Pendidikan Kanak-kanak Nancy Drew untuk PC

Sekiranya bayi anda sedikit besar, jemput mereka bermain Nancy Drew. Ini adalah permainan bertemakan detektif, di mana Nancy Drew akan menyamar untuk menyiasat sesuatu yang mencurigakan yang sedang berlaku di sekolah.

Dikatakan bahawa ada seorang pelajar yang benar-benar ingin menjadi seorang valedictorian dan mengancam akan membunuh untuk merealisasikan hasratnya. Anak anda akan menolong Nancy Drew bergerak, memeriksa dari bilik ke bilik, dan berusaha menyelesaikan misteri ini. Nancy Drew boleh didapati dengan harga US $ 19.99.

6. Itzabitza

Itzabitza

Permainan ini nampaknya sangat sesuai untuk kanak-kanak yang baru belajar membaca. Kerana, Itzabitza akan menguji kemampuan membaca kanak-kanak dengan permintaan bertulis yang meminta anak-anak melukis sesuatu.

Objek yang mereka lukis mestilah semenarik mungkin kerana kemudian gambar mereka akan menjadi sebahagian daripada pemandangan animasi. Watak dalam permainan ini akan berinteraksi dengan objek yang dilukis oleh kanak-kanak. Oleh itu, bimbing anak-anak melukis dengan sebaik mungkin agar mereka dapat menikmati hasil gambar mereka sendiri sepanjang permainan.

7. Penjagaan Bayi Mania

Mania menjaga anak

Dalam Babysitting Mania, anak itu akan melakonkan watak Stacy, seorang gadis remaja yang bekerja bebas sebagai pengasuh anak-anak untuk mendapatkan wang yang akan digunakannya untuk membeli teleskop. Sayangnya, menjaga dan menjaga anak-anak bukanlah tugas yang mudah kerana mereka akan menimbulkan kekacauan di rumah. Stacy akan membersihkan tumpahan di lantai, mencuci pakaian, dan mengambil sampah.

Permainan pendidikan anak-anak untuk PC ini adalah jenis permainan pengurusan masa yang menyeronokkan. Dalam permainan ini, kanak-kanak akan melatih kepantasan dan ketangkasan mereka untuk menyelesaikan kerja Stacy sebelum masa yang diperuntukkan habis. Dengan hanya US $ 6.99 anda boleh mendapatkan permainan Babysitting Mania.

8. Kek Mania 3

mania kek

Tidak ada yang lebih menggembirakan daripada bermain permainan yang menguruskan perniagaan kita sendiri. Di Cake Mania 3, anak itu akan bermain dengan Jill Evans, seorang koki pastri yang luar biasa yang sedang bersiap untuk perkahwinannya dan mesti menguruskan kedai kuihnya.

Untuk dapat pulang ke rumah, Jill harus membina kedai kue di tempat-tempat yang menakjubkan, seperti di China kuno, Inggeris abad pertengahan, dan revolusi Perancis. Permainan sci-fi ini sangat menarik untuk dimainkan.

Anak akan belajar mengamalkan kepantasannya kerana keadaan di kedai roti akan menjadi huru-hara setelah menerima pesanan kek, membakar kek, dan memberikan aising ke atas kek. Semua perkara mesti dilakukan untuk membuat pelanggan berasa gembira.

9. Star Wars The Saga Lengkap

Star Wars The Saga Lengkap

Permainan yang memulakan revolusi lego akhirnya tersedia untuk PC juga. Star Wars The Complete Saga adalah permainan dengan watak-watak yang dibuat dari Lego dan menggabungkan enam filem Star Wars. Watak dan penjahat pahlawan intergalaksi dalam permainan ini dibuat dalam bentuk Lego yang sangat lucu.

Kanak-kanak mesti berjuang dan mempertahankan watak yang mereka mainkan. Watak Lego ini hanya akan hancur ketika mereka mati. Satu ciri menarik ialah anda boleh menggunakan blok Lego untuk membina item baru. Star Wars The Complete Saga juga boleh didapati di Wii, Xbox 360 dan PS3.

10. Kelucuan

Ketulenan

Bolehkah anda bayangkan bahawa ketika membaca buku cerita, tiba-tiba watak-watak dalam buku itu hidup dan bergerak? Itulah yang berlaku dalam permainan Lucidity. Di mana kita harus menolong pemimpin muda yang mesti meneruskan perjalanan. Apa yang akan kita lakukan?

Kami akan membantu meletakkan barang-barang, seperti tangga, jambatan, dan papan loncatan. Dengan kata lain, sebagai pemain kanak-kanak mesti mencari jalan supaya pemuda itu dapat meneruskan perjalanannya.

Walau bagaimanapun, tugas pemain tidak berhenti di situ. Sebabnya, kanak-kanak mesti menolong watak tersebut daripada menjebak dan binatang berbahaya. Nampaknya sederhana, tetapi Lucidity sangat mencabar untuk dimainkan.

Cadangan Permainan Lain

Selain 10 permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC di atas, kami juga mempunyai beberapa cadangan permainan pendidikan yang lain. Cadangan permainan berikut sama baiknya dengan 10 permainan yang disebutkan dalam ulasan di atas. Apa benda itu? Berikut adalah cadangannya.

11. Fizik Krayon

Fizik Crayon

Satu lagi permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC yang memerlukan kanak-kanak untuk otak mereka dan melibatkan imaginasi mereka. Crayon Physics adalah permainan pelbagai peringkat yang memerlukan pemain memindahkan bola ke tempat tertentu untuk menang.

Cara untuk melakukan ini adalah dengan menarik objek baru, mulai dari sketsa tanjakan, tangga, slaid, atau apa sahaja yang merupakan muslihat untuk menggerakkan bola. Tidak ada peraturan dan syarat untuk objek itu dilukis, jadi pemain dapat menarik apa saja untuk menyelesaikan permainan teka-teki ini. Fizik Crayon menawarkan paparan grafik yang menyerupai krayon di atas kertas dalam masa nyata.

12. Kedai Haiwan Peliharaan Littlest

Kedai Haiwan Peliharaan Littlest

Kanak-kanak pasti akan menyukai Littlest Pet Shop. Dalam permainan ini, kita akan membina kedai haiwan peliharaan maya kita sendiri. Permainan ini mempunyai 32 haiwan peliharaan yang popular. Tugas anak sebagai pemain adalah meneroka tiga persekitaran unik dan menyelesaikan 16 teka-teki dan permainan mini. Tujuannya adalah untuk mendapatkan haiwan peliharaan, aksesori, dan set permainan baru.

13. Sims saya

Sims saya

Siapa kata The Sims hanya untuk orang dewasa? Kini, kanak-kanak juga dapat memainkan permainan ini dengan pelbagai bungkusan. My Sims adalah versi Sims untuk anak-anak, jadi ibu bapa tidak perlu risau ketika anak-anak bermain permainan ini.

Ya, pemain dapat mengubah suai seni bina, bermain permainan mini, berbual menggunakan emotes, dan menari. Pembangun permainan ini, EA, juga telah menambahkan sistem berbilang pemain, yang menjadikan My Sims dapat dimainkan secara dalam talian .

Oleh itu, adakah anda memilih permainan pendidikan kanak-kanak untuk PC untuk bayi anda? Anda juga boleh membenarkan anak anda memilih salah satu permainan di atas untuk mereka bermain di komputer atau komputer riba. Selain bermain permainan untuk PC, anak-anak juga dapat memainkan permainan terbaik untuk NDS atau PSP.