10 Telefon Bimbit Giroskop Termurah untuk VR 2016

Anda mesti biasa dengan nama "Realiti Maya", bukan ? Ya, ini adalah teknologi yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan persekitaran ruang siber yang disimulasikan oleh telefon bimbit atau komputer. Untuk menyokong teknologi VR ini, anda memerlukan telefon bimbit dengan giroskop. Giroskop adalah sensor untuk mengukur atau mengekalkan orientasi dengan prinsip penetapan pada momentum sudut.

Apakah hubungan antara giroskop sokongan HP dan VR? Sensor giroskop pada telefon bimbit akan menyokong fungsi headtracking dalam VR. Fungsinya supaya anda dapat melihat sekitar 360 darjah ketika anda menggunakan cermin mata VR. Berikut ini merangkum senarai HP Gyroscope yang ada dengan harga yang cukup berpatutan.

10 Telefon Bimbit Giroskop Termurah untuk VR 2016

1. Xiaomi Redmi 2

Bermula senarai telefon bimbit yang versi yang paling murah giroskop Caris Signal, terdapat Xiaomi Redmi 2. Ini low-end telefon yang agak yang paling laris datang dengan skrin 4.7 inci dan dilengkapi dengan meter pecutan, Jarak, Ambient Light Sensor, dan sensor giroskop Sensor. Skrin telefon pintar ini juga mendapat perlindungan dari AGC Dragontrail Glass.

Xiaomi menyediakan dua varian berbeza untuk Redmi 2, iaitu 8GB ROM / 1GB RAM dan 16GB ROM / 2GB RAM. Telefon ini, mulai dari Rp. 1,599,000, dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Kamera utama Redmi 2 membawa resolusi kamera depan 8 MP dan 2 MP.

2. Xiaomi Redmi 3

kelebihan dan kekurangan Xiaomi Redmi 3

Mencari telefon bimbit yang menyokong VR dengan spesifikasi yang lebih baik daripada Redmi 2? Anda boleh memilih Xiaomi Redmi 3. Telefon 4G LTE ini membawa skrin 5 inci. Selain Gyroscope Sensor, Redmi 3 juga membawa sensor Accelerometer, Proximity, dan Ambient Light Sensor.

Sektor perkakasan diperkukuhkan dengan kehadiran pemproses Qualcomm MSM8939 v2 Snapdragon 616 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz. Grafik telefon pintar ini dengan ROM 16GB dan RAM 2GB menggunakan GPU Adreno 405 yang cukup bagus. Telefon pintar bernilai Rp 1,900,000 dilengkapi dengan kamera depan 5 MP dan kamera belakang 13 MP.

3. Xiaomi Redmi Note 4G

Xiaomi Redmi Note 4G Giroskop Sedia Ada

Masih berbincang rendah akhir telefon pintar yang menyediakan giroskop Sensor, kali ini terdapat satu nota Xiaomi Redmi 4G. Berbekalkan layar 5.5 inci dengan perlindungan dari Dragon Trail Class, Redmi Note 4G menggunakan pemproses grafik Adreno 305 yang cukup lumayan. Sementara itu, landasan dapur dengan RAM 2 GB di hadapan oleh pemproses Qualcomm MSM8928 Snapdragon 400 dengan CPU Quad Core 1.6 GHz.

Untuk mengambil gambar, anda boleh menggunakan kamera utama 13 MP dan kamera sekunder 5 MP. Sekiranya anda ingin menyimpan gambar atau fail lain, manfaatkan memori dalaman 8 GB yang terdapat pada 2 juta telefon bimbit ini.

4. Xiaomi Redmi Catatan 2

xiaomi redmi note 2 masalah

Walaupun ini bukan telefon bimbit terbaru dari Xiaomi, tetapi Redmi Note 2 hadir dengan Sensor Giroskop. Telefon bimbit yang membawa skrin lebar 5.5 inci membawa pemproses yang cukup berkemampuan, iaitu MediaTek MT6795 Helio X10 dengan CPU Octa Core 2 GHz. Untuk menyimpan fail peribadi anda, Xiaomi menyediakan memori dalaman 16 atau 32 GB.

Pemproses grafik yang digunakan oleh telefon bimbit dengan RAM 2GB adalah PowerVR G6200. Dalam garis fotografi, telefon bimbit Giroskop yang ada menawarkan kamera depan dengan resolusi 5 MP dan kamera belakang berukuran 13 MP.

5. Xiaomi Redmi 3 Pro

Dijual dengan Rp 2.100.000, Xiaomi Redmi 3 Pro merupakan salah satu yang rendah-akhir telefon pintar yang telah disokong oleh giroskop Sensor supaya ia boleh digunakan bersama-sama dengan VR. Telefon bimbit ini dilengkapi dengan sensor cap jari menawarkan skrin selebar 5 inci. Semasa di sektor memori, terdapat kapasiti memori dalaman 32 GB dan 3 GB RAM.

Perkakasan mudah alih ini dilengkapi dengan pemproses Qualcomm MSM8939 v2 Snapdragon 616 dengan CPU Octa Core 1.6 GHz. Anda juga dapat menggunakan kamera depan 5 MP untuk selfie dan kamera belakang 13 MP untuk mengambil gambar di persekitarannya.

6. Lenovo A7000 Plus

Dengan hanya Rp 2.350.000, Anda dapat memiliki ponsel dengan Sensor Giroskop yang membawa spesifikasi yang memenuhi syarat, seperti Lenovo A7000 Plus. Telefon bimbit 5.5 inci ini mempunyai memori dalaman dengan kapasiti 16 GB dan memori luaran hingga 32 GB.

RAM 2 GB pada telefon pintar ini ditugaskan untuk mengimbangi prestasi pemproses MediaTek MT6752 dengan CPU Octa Core 1.7 GHz. Selain itu, kamera belakang 13 MP dan kamera depan 5 MP pada telefon pintar ini juga dilengkapi dengan dual-LED Flash.

7. Laser ASUS Zenfone 2

Kajian semula mengenai Zenfone 2 Laser

Tambahan lagi, ada HP Gyroscope yang ada dengan spesifikasi yang sangat baik, iaitu ASUS Zenfone 2 Laser. Telefon 4G LTE ini menyediakan dua pilihan ukuran skrin, iaitu 5 dan 5.5 inci. Selain itu, Zenfone 2 Laser juga menyediakan varian memori dalaman 8 atau 16 GB dan 2 atau 3 GB RAM.

Semua siri Zenfone 2 Laser dilengkapi dengan Gyroscope Sensor. Sementara itu, dalam sektor kamera, semua siri telefon pintar menawarkan kamera utama 13 MP dan kamera sekunder 5 MP dengan LED berkembar LED. Telefon pintar ini berharga mulai Rp 1.800.000.

8. Lenovo Vibe P1m

Telefon bimbit Lenovo Vibe P1m Lenovo di bawah 2 juta

Telefon dwi-SIM ini yang serasi pada rangkaian 4G LTE juga menawarkan Sensor Giroskop untuk digunakan bersama dengan VR. Berbekalkan ROM 16 GB dan RAM 2 GB, sektor memori telefon ini cukup standard dan baik. Di landasan dapur, Lenovo Vibe P1m menggunakan pemproses MediaTek MT6735P dengan CPU Quad Core 1 GHz.

Untuk mengambil gambar, anda boleh menggunakan kamera utama 8 MP dan kamera depan 5 MP. Telefon pintar kelas menengah rendah ini dijual dengan harga hanya 2 juta.

9. Andromax R2

Andromax R2

Siapkan dana sebanyak Rp 1.600.000 jika anda ingin agar Giroskop menyokong HP dengan kualiti yang tinggi. Ya, Andromax R2 adalah salah satu daripada banyak telefon pintar dengan Gyroscope Sensor. Telefon bimbit 5 inci ini menawarkan kapasiti simpanan dalaman 16 GB dan RAM 2 GB.

Andromax R2 dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8929 Snapdragon 415 dengan CPU Octa Core 1.4 GHz. Bercakap tentang kamera, Andromax R2 membawa kamera berkualiti yang cukup baik kerana mempunyai kamera depan 5 MP dan kamera belakang 13 MP.

10. Samsung Galaxy Grand Prime

Samsung Galaxy Grand Prime

Akhirnya terdapat telefon bimbit mewah dari Samsung, Galaxy Grand Prime. Siapkan anggaran  2 juta rupiah jika anda ingin membawa pulang telefon pintar dengan Gyroscope Sensor yang menawarkan pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Telefon ini juga menyediakan kamera utama 8 MP dan kamera selfie 5 MP. Secara keseluruhan, spesifikasi Galaxy Grand Prime tidak terlalu menonjol, tetapi telefon ROM 8GB ini cukup menjimatkan jika anda ingin mencuba teknologi VR dengan Gyroscope Sensor.

Siapa kata jika sensor giroskop hanya terdapat di high-end telefon pintar ? Daripada senarai yang telefon bimbit paling murah dari giroskop, kita mengetahui bahawa yang rendah-akhir telefon juga boleh menyediakan pengalaman VR tidak dapat dilupakan. Ayuh , cari cermin mata VR terbaik untuk digabungkan dengan telefon bimbit yang membawa sensor Giroskop.