10 Telefon Bimbit Termurah dengan Kamera Depan 5MP pada tahun 2016

Sekiranya pada masa lalu hanya kualiti kamera belakang yang diperhatikan oleh vendor telefon bimbit, kini kualiti kamera depan juga diperhitungkan. Kecenderungan mengambil gambar selfie menjadikan vendor telefon bimbit bersaing untuk menyediakan telefon bimbit yang mempunyai kamera depan berkualiti. Sekurang-kurangnya setiap telefon pintar kini mempunyai kamera depan 5MP.

Ingin memiliki telefon pintar dengan kamera depan 5MP, tetapi bajet anda terhad? Tenang, tidak semua HP dengan kamera depan 5MP berharga dengan harga yang mahal pula ! Berikut ini merangkum senarai telefon bimbit kamera depan 5MP dengan harga yang berpatutan.

10 Telefon Bimbit Termurah dengan Kamera Depan 5MP pada tahun 2016

1. Smartfren Andromax A

Hanya dengan dana 650 ribu anda dapat membawa pulang telefon bimbit anda dengan kamera depan 5MP yang bagus. Smartfren Andromax A dilengkapi dengan kamera belakang dan kamera depan dengan ukuran yang sama, iaitu 5MP. Telefon pintar ini, yang membawa skrin 4.5-inci, berjalan pada sistem operasi Android Lollipop v5.0.

Perkakasan Andromax A dimuatkan dengan pemproses Qualcomm MSM8909 Snapdragon 210 dengan CPU Quad Core 1.1 GHz. Untuk mengimbangi prosesor, terdapat 1 GB RAM yang tertanam di sektor memori. Kapasiti ROM 8 GB juga dapat digunakan untuk menyimpan pelbagai fail peribadi anda.

2. Smartfren Andromax E2

Smartfren Andromax E2 Mobile dengan Kamera Depan 5MP

Sedikit lebih mahal daripada Andromax A, Smartfren Andromax E2 dipasarkan dengan harga 900 ribu rupiah. Telefon dwi-SIM ini sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE. Layar HP 4.5 inci dilengkapi dengan kapasiti memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM.

Sementara itu, landasan Andromax E2 didahului oleh pemproses Qualcomm MSM8909 v2 Snapdragon 212 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Kedua-dua kamera utama dan kamera sekunder telefon pintar ini mempunyai resolusi 5MP.

3. Advan Barca S50D

Advan Barca S50D

Advan Barca S50D dilengkapi dengan kamera depan 5MP. Kamera belakang telefon bimbit yang membawa skrin 5 inci juga bersaiz 5MP dan dilengkapi dengan lampu kilat LED. Sistem operasi telefon pintar ini masih menggunakan Android KitKat v4.4.

Di samping itu, terdapat 8 GB memori dalaman dan 1 GB RAM yang disematkan dalam Advan Barca S50D ini. Sayangnya, telefon dwi-SIM ini tidak dapat digunakan pada rangkaian 4G LTE. Harga Advan Barca S50D adalah sekitar 900 ribu rupiah.

4. Pemenang Evercoss Y1

Pemenang Evercoss Y1

Walaupun beberapa telefon bimbit dengan kamera depan 5MP lain menawarkan kamera belakang dengan ukuran yang sama, Evercoss Winner Y1 dilengkapi dengan kamera belakang beresolusi 8MP. Sebenarnya, kamera utama sudah dilengkapi dengan LED Flash, HDR, Digital Zoom, dan banyak lagi.

Terdapat skrin selebar 5 inci pada HP yang menawarkan ROM 8GB dan RAM 1GB. Sementara itu, sistem operasi yang digunakan oleh Evercoss Winner Y1 adalah Android KitKat v4.4. Untuk memiliki telefon pintar dwi-SIM ini, anda hanya perlu mengeluarkan kurang dari 1 juta, iaitu sekitar 900 ribu.

5. Advan Barca S4X

Siapa kata jika telefon bimbit yang membawa kamera depan 5MP selalu berharga 2 juta? Advan Barca S4X hadir dengan kamera belakang dan depan 5MP. Sebenarnya, kedua-dua kamera ini disertakan dengan lampu kilat LED. Telefon kelas rendah ini menggunakan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Kemudian, di sektor memori anda akan menemui memori dalaman 8 GB dan RAM 1 GB. Terdapat skrin selebar 4 inci di bahagian depan telefon bimbit dual-SIM ini. Cukup untuk menyediakan dana 800 ribu rupiah untuk memiliki Advan Barca S4X.

6. Advan S50F

Selain itu, terdapat telefon pintar berharga 1 juta yang dilengkapi dengan kamera depan 5MP. Ukuran kamera depan adalah sama dengan ukuran kamera belakang. Advan S50F cukup baik di sektor dapur pacu kerana ia dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582M dengan CPU Quad Core 1.3 GHz.

Memori dalaman yang tersedia pada telefon pintar ini ialah 8 GB, tetapi anda boleh memasukkan memori luaran hingga 32 GB. Selain itu, terdapat 1 GB RAM yang menjadikan prestasi Advan S50F ini menjadi ketinggalan minimum . Walaupun masih berjalan pada sistem operasi Android KitKat v4.4.2, tetapi secara keseluruhan spesifikasi yang ditawarkan oleh Advan S50F cukup baik.

7. Bolt PowerPhone E1

Bolt PowerPhone E1

Bolt PowerPhone E1 adalah HP yang digabungkan bersama dengan penyedia Bolt. Ini adalah telefon bimbit minimalis dengan skrin selebar 4.5 inci. Di barisan fotografi, anda dapat menemui kamera depan 5MP, sementara kamera belakang juga membawa resolusi 5MP.

Landasan BoltPowerPhone E1 dilengkapi dengan pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Telefon dwi-SIM ini sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.0. Anda boleh membeli Bolt PowerPhone E1 ini dengan harga hanya 1 juta.

8. Smartfren Andromax Ec

Smartfren Andromax Ec

Ingin memiliki telefon bimbit dengan kamera depan 5MP yang sudah boleh digunakan pada rangkaian 4G LTE? Smartfren Andromax Ec adalah pilihan yang tepat. Kedua-dua kamera depan dan belakang telefon ini bersaiz 5MP. Kedua-duanya juga dilengkapi dengan LED Flash.

Android Lollipop v5.0 dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Di sektor memori, terdapat ROM 8GB dan RAM 1GB yang menemani telefon bimbit 4 inci ini. Harga jual telefon bimbit yang sudah boleh digunakan di rangkaian 4G LTE adalah 900 ribu rupiah.

9. Smartfren Andromax Es

Smartfren Andromax Es

Dijual pada harga yang sama dengan Andromax Ec, Smartfren Andromax Es ini juga membawa lebih kurang spesifikasi yang sama dengan Andromax Ec. Terdapat lampu kilat LED yang melengkapkan kamera depan dan belakang yang keduanya berukuran 5MP.

Di samping itu, anda juga dapat menggunakan memori dalaman 8 GB untuk menyimpan foto dan fail peribadi yang lain. RAM 1 GB sengaja disematkan untuk mengimbangi prestasi pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Telefon bimbit dengan skrin 4 inci juga dapat digunakan pada rangkaian 4G LTE.

10. Mito Fantasy U A60

Mito Fantasy U A60

Mito Fantasy U A60 tidak hanya menawarkan kamera depan 5MP dengan kualiti yang baik, tetapi telefon pintar ini juga unggul dalam kualiti kamera belakangnya. Kamera belakang 950 ribu HP berukuran 13MP. Kedua-dua kamera dilengkapi dengan lampu kilat LED.

Layar Mito Fantasy U A60 5-inci juga telah mendapat perlindungan dari Corning Gorilla Glass 3. Perkakasan telefon pintar ini diperkuat dengan pemproses Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Melihat senarai telefon bimbit dengan kamera depan 5MP dengan harga terendah, yang mana satu yang menarik perhatian anda? Sekiranya anda mempunyai cadangan telefon pintar kamera depan 5MP yang lain, sila kongsi dengan kami di ruangan komen.

Artikel Berkaitan