10 Cara Menjaga Kamera DSLR yang Betul Untuk Tahan Lama

Memiliki kamera DSLR bermaksud anda mesti bersedia dengan berhati-hati. Ya, kamera ini juga memerlukan penjagaan agar lensa sentiasa bersih dari habuk. Selain itu, penjagaan kamera DSLR juga dilakukan untuk menjaga kamera ini agar tetap tahan lama. Cara menjaga kamera DSLR yang betul memang sangat berguna untuk memanjangkan jangka hayat kamera.

Adakah anda tahu bahawa acuan boleh tumbuh pada kamera DSLR yang tidak dibersihkan secara rutin? Oleh itu, jika anda mempunyai kamera DSLR, berhati-hatilah membersihkannya dengan kerap. Kali ini, akan berkongsi cara menjaga kamera DSLR untuk pemula. Mari , lihat langkah seterusnya di bawah!

1. Jauhkan Kamera dari Air

kamera dslr air

Walaupun kamera DSLR anda diklaim tahan air atau cuaca ditutup, cubalah menjauhkan kamera dari air. Kamera DSLR sangat sensitif terhadap air. Air yang memasuki kamera boleh merosakkan komponen dalaman kamera DSLR anda.

Selain itu, sisa air yang mengendap juga dapat membuat lensa menjadi lembap. Cara membersihkan lensa DSLR tanpa menggunakan air adalah dengan alat pembersih. Kit pembersih adalah rangkaian alat pembersih kamera sehingga tidak berkulat dan berdebu.

2. Pastikan Lensa Kamera Bersih

Pastikan lensa kamera sentiasa bersih

Sentiasa pastikan lensa kamera anda bersih walaupun kamera tidak akan digunakan. Salah satu cara membersihkan lensa DSLR adalah dengan menggunakan alat pembersih, tetapi anda juga boleh menggunakan cecair pembersih khas. Namun, jangan menyemburkan cecair pembersih secara langsung ke lensa, tetapi semburkan cecair ke kain microfiber, kemudian lap kain di seluruh bahagian lensa.

Selain itu, selalu pasangkan penutup lensa apabila lensa tidak digunakan. Tutup lensa akan melindungi lensa kamera anda dari habuk atau cap jari. Tidak hanya mampu menjaga lensa tetap bersih, penutup lensa juga menjaga lensa terlindung dari semua jenis perlanggaran.

3. Bawa Kamera dalam Beg Khas

Bawa Kamera dalam Beg Khas

Apabila anda ingin membawa kamera untuk memburu foto, gunakan beg khas untuk kamera DSLR. Beg ini dilengkapi dengan bantalan empuk di dalamnya yang menjaga kamera dari semua jenis perlanggaran. Di dalam beg khas ini juga terdapat ruangan khas untuk menyimpan lensa, pengecas, penapis, dan peralatan lain yang akan menyokong aktiviti fotografi anda.

Beg khas ini akan melindungi kamera DSLR anda daripada mudah rosak. Elakkan meletakkan kamera ke dalam beg atau ransel biasa, kerana beg tersebut tidak dilengkapi pelindung untuk menjaga keselamatan kamera.

4. Lengkapkan LCD Kamera dengan Pelindung Skrin

Lengkapkan LCD Kamera dengan Pelindung Skrin

Sama seperti telefon bimbit, bagaimana untuk merawat kamera DSLR, terutamanya pada LCD adalah untuk memasang kawalan skrin atau pelindung skrin. Pelindung ini akan memastikan skrin tidak tergores atau cap jari. Sebenarnya, pelindung skrin akan memastikan skrin LCD dilindungi dari air atau habuk.

Harga pelindung skrin ini murah, tetapi banyak jurugambar lupa atau malas memasangnya. Sebenarnya, pelindung skrin adalah satu-satunya cara untuk memastikan skrin LCD kamera berjalan lancar dan bersih.

5. Bersihkan Badan Kamera Secara Berkala

bersihkan kamera dslr

Rawatan tidak hanya dilakukan pada layar LCD, tetapi juga pada badan kamera. Cuba bersihkan badan kamera anda dengan minyak kayu putih. Kenapa? Kerana minyak kayu putih mengering lebih cepat dan mempunyai kandungan air yang sangat sedikit.

Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat banyak pembersih cecair yang tersedia untuk merawat badan kamera. Sapukan cecair ke kain lembut, kemudian gosokkan kain ke seluruh badan kamera. Jangan lupa untuk menghubungi cincin zoom getah dan cincin fokus pada lensa kamera, kerana bahagian-bahagian ini biasanya sering diabaikan ketika seseorang membersihkan badan kamera DSLR.

6. Pasang Penapis untuk Melindungi Lensa

penapis dslr uv

Satu perkara lagi yang mesti dipertimbangkan jika anda ingin menjaga kamera DSLR agar tahan lama, jangan lupa memasang penapis UV pada lensa anda. Tenang, memasang penapis pada lensa tidak akan mengurangkan kualiti gambar.

Seperti namanya, UV Filter akan melindungi lensa dari pengaruh buruk sinar matahari yang mengandung ultraviolet. Selain itu, fungsi penapis adalah untuk mengelakkan habuk dan kotoran melekat pada lensa. Penapis juga mesti dibersihkan secara berkala semasa anda membersihkan lensa. Namun, anda tidak perlu berhati-hati ketika membersihkan penapis lensa ini, cukup gosok penapis dengan kain lembut.

7. Letakkan Tudung Lens di Lensa

Letakkan Tudung Lensa di Lensa

Apakah fungsi tudung lensa? Adakah fungsinya hanya untuk menjadikan kamera DSLR kelihatan lebih sejuk? Tidak. Tudung lensa berguna untuk mencegah cahaya berlebihan memasuki sensor kamera. Anda harus tahu bahawa cahaya yang memasuki sensor kamera dalam jangka panjang sebenarnya dapat mengurangkan kepekaan sensor itu sendiri.

Oleh itu, semasa anda memburu foto di tempat terbuka pada siang hari, selalu gunakan tudung lensa dan penapis UV. Sebagai maklumat, harga tudung lensa juga tidak terlalu mahal.

8. Perhatikan Penjagaan Bateri Kamera

Perhatikan Penjagaan Bateri Kamera

Bateri lithium-ion yang digunakan dalam kamera anda biasanya mempunyai sekitar 500 kali kitaran pengecasan. Jadi, jika sudah melewati 500 kali masa pengecasan , secara amnya kuasa bateri akan berkurang dan anda mesti segera mengganti bateri.

Cara menjaga kamera DSLR agar bateri tetap tahan lama tidak membiarkan bateri kamera disimpan di dalam bilik dengan suhu yang melampau 43 darjah. Jangan lupa mengecas bateri jika sudah lama tidak menggunakan kamera.

9. Gunakan Tali Bahu Semasa Mengambil Foto

Gunakan Tali Bahu Semasa Mengambil Foto

Perkara sederhana ini juga merupakan sebahagian daripada menjaga kamera. Ya, anda mesti menggunakan tali bahu semasa merakam gambar di mana sahaja anda berada. Tali ini digunakan untuk menggantung kamera di leher anda semasa anda mengambil gambar.

Kerana kami tidak pernah tahu apa yang akan berlaku, tali bahu membuat kamera tidak jatuh dari genggaman anda. Harga tali bahu ini murah, tetapi dapat melindungi kamera anda dengan optimum.

10. Simpan Kamera dalam Kotak Kering

Simpan Kamera dalam Kotak Kering Cara Merawat Kamera DSLR

Cara yang betul untuk menyimpan kamera DSLR adalah meletakkannya di dalam kotak kering. Kotak kering akan melindungi kamera daripada perubahan suhu yang melampau. Seperti namanya, kotak penyimpanan ini akan memastikan kamera tetap kering dan mengelakkan kelembapan yang boleh merosakkan komponen dalaman kamera.

Kotak kering juga berguna untuk melindungi kamera DSLR daripada berjamur. Kerana menyimpan kamera di tempat yang lembab dapat membuat kamera berkulat, terutama pada lensa optik.

Itulah cara menjaga kamera DSLR agar tidak tahan lama dan bersih. Menjaga kamera DSLR agak mudah dan sukar, tetapi ini adalah suatu keharusan bagi anda yang memiliki kamera DSLR. Anda perlu menjaga kamera secara berkala dan memperhatikan kebersihan setiap komponen yang terpasang pada kamera.