Mari Ketahui Kekuatan dan Kelemahan Oppo F1

Oppo baru-baru ini mengeluarkan telefon bimbit yang disambut oleh peminat selfie di negara ini. Telefon bimbit yang telah dijuluki telefon kamera adalah Oppo F1. Ini adalah telefon pintar kelas pertengahan dengan harga yang berpatutan, tetapi mempunyai kamera yang dapat menghasilkan gambar yang tajam, jelas, dan mengagumkan.

Ramai peminat mudah alih kelas menengah menantikan kehadiran Oppo F1 ini. Adakah anda ingin tahu mengenai spesifikasi, kekurangan, dan kelebihan telefon pintar ini? Mari , lihat ulasan penuh Oppo F1 di bawah.

Rekaan

Oppo sentiasa berusaha memperbaiki reka bentuk setiap telefon pintar. Ini dapat dilihat pada reka bentuk Oppo F1 yang cenderung berada di kelas premium. Telefon pintar ini membawa dimensi 143.5 x 71 x 7.3 mm. Dengan saiz ini telefon pintar sebenarnya sangat selesa di tangan.

Sebaliknya, Oppo F1 seberat 134 gram. Berat ini menjadikan telefon pintar kelas menengah ini terasa ringan dan selesa dibawa ke mana sahaja. Telefon pintar ini, yang dilancarkan pada awal 2016, hadir dalam 3 pilihan warna yang mengingatkan kita pada warna iPhone 6, iaitu perak, emas dan emas mawar.

Skrin

kelebihan dan kekurangan Oppo F1

Di bahagian depan telefon pintar ini terdapat skrin IPS HD 5 inci. Layar ini mempunyai resolusi 720 x 1280 piksel dengan kepadatan layar 294 ppi yang menjadikan layar ini kaya warna dan kelihatan cukup tajam. Namun, warna pada layar ini tidak terlalu tajam ketika di bawah sinar matahari langsung.

Secara keseluruhan, skrin yang dibawa oleh Oppo F1 tidak terlalu buruk. Sebenarnya, layar telah mendapat perlindungan dari Corning Gorilla Glass 4. Di sudut kanan atas skrin terdapat LED yang merupakan petunjuk pemberitahuan dan di bawah layar terdapat butang kapasitif untuk navigasi yang tidak disertai dengan lampu latar.

Pemproses

Hari ini, terdapat sebilangan besar telefon pintar murah yang bergantung pada pemproses 64-bit Qualcom MSM8939 v2 Snapdragon 616, dan juga Oppo F1. Dalam tinjauan Oppo F1 ini, kami ingin memberikan sedikit gambaran mengenai pemproses telefon pintar ini.

Tidak ada yang istimewa mengenai pemproses ini. Oppo menggabungkan chipset dengan CPU Octa Core 1.7 GHz. Namun, landasan dapur telefon pintar ini tidak teruk dan mampu menjalankan pelbagai aktiviti multitasking dengan baik.

Dalam sektor grafik, Oppo F1 dilengkapi dengan GPU Adreno 405. Walaupun kad pemprosesan grafik ini tidak begitu istimewa, kehadirannya cukup untuk membantu telefon pintar ini menghasilkan paparan grafik yang lebih baik ketika digunakan untuk bermain video HD atau bermain permainan dengan grafik ringan.

Ingatan

Oppo sekali lagi membuat kejutan baru pada telefon pintar ini. Sebabnya, anda akan kagum dengan saiz RAM Oppo F1 yang besar, iaitu 3 GB. Dengan RAM yang banyak ini, tentunya prestasi telefon pintar ini jauh lebih stabil dan ketinggalan minimum walaupun anda menjalankan beberapa aplikasi sekaligus.

Di segmen memori dalaman, Oppo F1 juga ingin memuaskan penggunanya dengan menyediakan kapasiti penyimpanan dalaman yang lebih besar. Anda boleh memilih Oppo F1 dengan ROM 16 atau 32 GB. Sekiranya anda merasa memerlukan kapasiti storan yang lebih besar dan utama, pilih varian Oppo F1 dengan ROM 32 GB.

Tidak sampai di sini, anda juga boleh meningkatkan kapasiti penyimpanan luaran dengan mircoSD hingga 128 GB. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa slot microSD sama dengan SIM 2, jadi anda harus memilih satu.

Bateri

Sekiranya anda mahukan telefon pintar dengan jangka hayat bateri yang panjang, maka Oppo F1 bukanlah pilihan yang tepat. Ramai yang telah menguji bateri berkapasiti 2.500 mAh yang terdapat pada telefon pintar ini. Hasilnya, jika anda menggunakan telefon pintar ini secara aktif dan mengaktifkan rangkaian 4G, maka telefon pintar ini hanya dapat bertahan selama 8 jam 53 minit.

Namun, jika anda tidak menggunakan telefon pintar ini secara aktif dan hanya mengaktifkan rangkaian 4G, bateri boleh bertahan selama sehari. Bateri Oppo F1 adalah sejenis alias yang tidak boleh ditanggalkan tidak dapat dikeluarkan, jadi kos penggantian pastinya lebih mahal jika ada kerosakan.

Ciri

Telefon pintar ini dengan OS Android Lollipop v5.1 menawarkan beberapa ciri, mulai dari sokongan Audio FLAC, sehingga anda dapat memperoleh kualiti audio yang lebih baik ketika mendengarkan muzik di telefon pintar ini menggunakan headset.

Kemudian, ada juga fitur Beautify 3.0 yang dapat menghasilkan selfie yang lebih sempurna, kerana anda dapat menyembunyikan kekurangan yang terdapat pada wajah dengan fitur ini. Malangnya, telefon pintar ini tidak dilengkapi dengan NFC yang berguna untuk pelbagai fail atau pembayaran elektronik.

Kamera

Contoh kamera Oppo F1

Inilah yang pasti anda nantikan dalam tinjauan Oppo F1. Ya, terutamanya jika bukan perbincangan mengenai kamera. Kamera memang menjadi kekuatan penjualan telefon pintar ini. Kamera utama Oppo F1 mempunyai sensor 13 MP dengan bukaan f / 2.2 dan juga disertakan dengan LED Flash. Kita harus mengakui bahawa kualiti kamera Oppo F1 memang seperti yang diharapkan, iaitu bunyi yang tajam, jernih, dan minimum.

Di bahagian depan juga terdapat kamera selfie dengan sensor 8 MP. Dengan resolusi ini, tentu saja, kamera depan telefon pintar ini kelihatan sempurna untuk memenuhi keinginan anda untuk mengambil gambar diri sendiri . Walaupun tidak dilengkapi dengan lampu kilat LED, kamera depan Oppo F1 dilengkapi dengan fitur skrin kilat, di mana layar akan lebih terang untuk menggantikan fungsi LED Flash.

Kesalinghubungan

semakan oppo f1

Dari segi kesambungan yang akan dibincangkan dalam tinjauan Oppo F1 ini, anda tidak perlu risau. Kerana telefon pintar ini serasi dengan rangkaian 4G LTE. Dengan kata lain, anda sudah dapat merasakan kelajuan internet di rangkaian 4G LTE semasa anda menggunakan telefon ini. Namun, pastikan penyedia yang anda gunakan sudah menyokong rangkaian 4G 4G.

Di samping itu, terdapat sejumlah sambungan lain yang melengkapi Oppo F1, bermula dari Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth v4.0, dan USB On-The-Go. Tidak ada sambungan NFC yang melengkapkan telefon pintar murah ini dengan kualiti yang cukup baik.

Harga

Sekarang, untuk memiliki telefon pintar selfie dengan iklan komersial yang dibintangi oleh Isyana Sarasvati dan Rio Haryanto, berapa banyak wang yang perlu anda belanjakan? Oppo F1 dengan ROM 16 GB berharga sekitar 3.4 juta rupiah. Harganya agak mahal, memandangkan ada juga pesaing terkuat Oppo F1, Asus Zenfone Selfie, yang dijual dengan harga hanya 2.8 juta rupiah.

Kesimpulan dari tinjauan Oppo F1 ini adalah bahawa harganya agak mahal . Telefon pintar ini ditujukan untuk peminat gambar selfie dan fotografi, tetapi kami sangat tidak mengesyorkan anda peminat permainan untuk menggunakan telefon pintar ini. Kerana walaupun kuat di sektor RAM, Oppo F1 masih kurang di sektor pemproses dan GPU jika anda menggunakannya untuk permainan. Walau bagaimanapun, telefon pintar ini cukup memuaskan jika anda hanya menggunakannya untuk melayari dan aktif di media sosial.