Kaji kelebihan dan kekurangan Lenovo Vibe K5 Plus

Baru-baru ini, vendor mudah alih China, Lenovo, mengeluarkan K5 Plus. Ini adalah telefon pintar pertengahan yang membawa skrin 1080p. Sebenarnya, melihat kali ini Lenovo menyajikan reka bentuk yang berbeza dan lebih istimewa daripada telefon pintar yang dibuat oleh Lenovo sebelumnya.

Di Indonesia, telefon bimbit Lenovo sangat diminati oleh pengguna telefon pintar berkualiti rendah di negara ini. Namun, adakah kali ini Lenovo Vibe K5 Plus bernilai untuk dibeli? Ketahui dalam ulasan berikut mengenai Lenovo Vibe K5 Plus, mari !

Rekaan

Terdapat sesuatu yang berbeza dalam reka bentuk Lenovo Vibe K5 Plus ini. Ya, telefon pintar ini muncul lebih elegan daripada telefon pintar Lenovo sebelumnya. Sebenarnya, pada pandangan pertama penampilan telefon bimbit ini kelihatan seperti iPhone 6.

Telefon bimbit dengan dimensi 142 x 71 x 8 mm nipis dan bahagian belakangnya dilapisi logam halus. Walau bagaimanapun, badan di belakang telefon terdedah kepada calar jika anda meletakkannya di permukaan yang kasar.

Telefon bimbit yang elegan ini terdapat dalam dua pilihan warna mewah, iaitu Champagne Gold dan Graphite Grey. Warna-warna ini juga menjadikan Lenovo Vibe K5 Plus lebih mirip dengan iPhone 6.

Skrin

kelebihan dan kekurangan Lenovo Vibe K5 Plus

Walaupun beberapa telefon bimbit kelas menengah lain sibuk melancarkan telefon layar besar, Lenovo Vibe K5 Plus dilengkapi dengan skrin bersaiz sederhana, iaitu 5 inci. Layar ini disokong dengan resolusi 1920 x 1080 piksel dengan kepadatan layar 440 ppi. Oleh kerana telefon pintar ini mempunyai 450 nit kecerahan, kami mendakwa bahawa skrin Lenovo Vibe K5 Plus sangat terang.

Di bawah skrin terdapat butang sentuh kapasitif yang tidak disertai dengan lampu latar. Walau bagaimanapun, butang sentuh memberikan maklum balas yang sangat responsif. Sementara jenis skrin yang terdapat pada telefon pintar ini adalah berkilau yang rentan terhadap cap jari pengguna.

Pemproses

Prosesor atau dapur landasan adalah bahagian yang paling menarik untuk dibincangkan dalam ulasan Lenovo Vibe K5 Plus ini. Ya, telefon ini dilengkapi dengan perkakasan yang diklasifikasikan sebagai sangat matang, iaitu pemproses Qualcomm MSM8939v2 Snapdragon 616 dengan CPU Quad Core 1.5 GHz Cortex-A53 dan Quad Core 1.2 GHz Cortex A-53.

Pemproses ini dapat menjalankan UI tanpa ketinggalan walaupun menggunakan lebih banyak RAM. Sementara itu, dalam sektor grafik Lenovo bergantung pada GPU Adreno 405 untuk menghasilkan paparan grafik yang lebih lancar dan lebih baik .

Ingatan

Tidak seperti telefon pintar lain yang bersaing untuk memberikan pilihan memori dalaman yang cukup banyak, Lenovo Vibe K5 Plus hanya menyediakan satu pilihan ukuran ROM, iaitu 16 GB. Setelah digunakan untuk aplikasi telefon pintar lalai, anda hanya mendapat storan dalaman 10.6 GB, tetapi anda masih boleh menggunakan memori dalaman hingga 32 GB.

Untuk mengimbangi prestasi pemproses yang matang, Lenovo melengkapkan telefon pintar ini dengan 2 GB RAM. Saiz RAM ini cukup baik, kerana RAM standard telefon pintar pada masa ini adalah sekitar 2 GB.

Kamera

Kamera Lenovo Vibe K5 Plus

Di zaman media sosial seperti ini, kamera adalah aspek yang juga harus dipertimbangkan ketika membeli telefon pintar. Dalam tinjauan Lenovo Vibe K5 Plus ini, sudah tentu kita akan memberikan kebocoran mengenai kamera telefon pintar ini.

Bermula dari kamera sekunder telefon ini bersaiz 5 MP. Kamera ini tidak dilengkapi dengan lampu kilat LED, tetapi cukup bagus untuk mengambil gambar diri di ruangan yang mempunyai pencahayaan yang baik.

Berpusing ke belakang, anda akan menjumpai kamera 13 MP yang tertanam di Lenovo Vibe K5 Plus. Kamera dilengkapi dengan lampu kilat LED, Sensor Omnivision OV13850, bukaan f / 2.2, dan lensa 5P. Kamera utama juga semakin baik dengan adanya HDR, pemilihan nisbah aspek, keseimbangan putih, dan ISO.

Bercakap mengenai kualiti gambar yang disasarkan oleh kamera utama Lenovo Vibe K5 Plus, kami menyimpulkan bahawa kamera telefon pintar ini kelihatan bagus pada siang hari, tangkapan makro yang baik, tetapi sukar untuk fokus pada satu objek. HDR kamera ini juga terlalu terang, sehingga gambarnya tidak kelihatan sempurna.

Kesalinghubungan

Kerana ini adalah usia rangkaian LTE 4G, Lenovo memahami hal ini dan tentunya vendor dari negara tirai buluh menjadikan K5 Plus serasi dengan rangkaian internet 4G LTE. Telefon pintar ini adalah jenis dwi-SIM dan kedua-dua SIM menyokong rangkaian 4G. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menggunakan satu rangkaian 4G dari salah satu dari mereka.

Kesambungan lain yang ditawarkan oleh telefon pintar ini ialah Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac yang pastinya memberikan kelajuan internet yang lebih baik dan lebih baik daripada telefon pintar yang masih menggunakan sambungan Wi-Fi 802.11 b / g / n.

Selain itu, terdapat juga penyambungan Bluetooh v4.0 yang memudahkan anda memindahkan fail antara peranti yang juga mempunyai sambungan Bluetooth. Bukan itu sahaja, Lenovo Vibe K5 Plus juga menyokong USB On-The-Go.

Bateri

Bateri Lenovo Vibe K5 Plus

Dalam tinjauan ini Lenovo Vibe K5 Plus, akan membincangkan bateri yang dibawa oleh telefon pintar ini. Lenovo menggunakan bateri yang boleh ditanggalkan ( dilepas ) dengan ukuran 2,750 mAh. Ini adalah bateri bersaiz standard dan tidak terlalu istimewa.

Apabila anda mengaktifkan rangkaian 4G dan dwi-SIM, jangka hayat bateri telefon pintar ini hanya mencapai kurang dari sehari. Namun, kelebihan telefon pintar ini adalah ketersediaan mod penjimat bateri, di mana mod ini dapat meminimumkan penggunaan kuasa dengan mengurangkan prestasi telefon ketika bateri rendah .

Ciri

Untuk K5 Plus, Lenovo masih mempercayakan sistem operasinya ke Android Lollipop v5.1. Sementara UI yang dibawa oleh telefon ini kelihatan sedikit berbeza dengan UI yang dibawa oleh Vibe K4 Note dan Vibe X3. Lenovo sendiri belum membuat pengumuman rasmi sama ada K5 Plus akan mendapat peningkatan Android Marshmallo v6.0.

Ciri yang menjadikan K5 Plus kelihatan menarik adalah mod skrin terbelah dalam yang membolehkan anda melihat keseluruhan UI menggunakan kacamata VR. Beberapa aplikasi yang lalai dari telefon pintar ini adalah Google dan sebilangan aplikasi utiliti lain.

Lenovo juga melengkapkan telefon pintar ini dengan Dolby Atmos, PM8916 Audio Codec, dan dua pembesar suara sehingga kualiti audio yang dihasilkan oleh telefon pintar ini cukup baik. Dengan begitu, telefon pintar ini juga sangat sesuai untuk anda yang gemar mendengar muzik.

Harga

Seperti yang kami maklumkan sebelumnya, Lenovo Vibe K5 Plus adalah telefon kelas menengah. Harga untuk satu Lenovo Vibe K5 Plus adalah sekitar 2 juta. Harga ini murah memandangkan spesifikasi yang dibawa oleh telefon pintar ini juga cukup bagus. Dengan melaksanakan harga murah , kami yakin bahawa peminat Lenovo Vibe K5 Plus di pasaran akan semakin banyak.

Kesimpulannya

Dari perbincangan di atas, dapat disimpulkan bahawa telefon pintar ini mempunyai kelebihan dari segi skrin, prestasi, dan pembesar suara. Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan dalam kapasiti bateri yang tidak cukup besar sehingga anda mesti bersedia membawa power bank.

Setakat ini, tinjauan mengenai Lenovo Vibe K5 Plus dari Caris Signal. Pada masa ini, Lenovo Vibe K5 Plus belum dilancarkan secara rasmi di Indonesia. Telefon pintar ini baru sahaja dilancarkan secara rasmi di India. Namun, diramalkan bahawa telefon pintar ini kemungkinan besar akan dikeluarkan dalam masa terdekat. Jadi, adakah anda berminat untuk membawa pulang berharga ini rendah akhir telefon kelas menengah ?