Petua Mengatasi Masalah Xiaomi Redmi Note 3

Xiaomi Redmi Note 3 adalah telefon pintar dengan ukuran skrin 5.5 inci yang telah menjadi penjual terbaik sejak dilancarkan awal. Harga yang berpatutan dan spesifikasi yang memenuhi syarat menjadikan Redmi Note 3 sebagai telefon yang paling dicari pada tahun 2015 hingga 2016. Malahan, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan rangkaian internet terkini, iaitu 4G LTE.

Mempunyai telefon pintar yang berkualiti tidak bermaksud anda tidak akan menemui halangan semasa penggunaan. Terdapat beberapa rintangan yang sering berlaku dalam Redmi Note 3. Kali ini, Caris Signal akan berkongsi penyelesaian untuk mengatasi beberapa masalah Xiaomi Redmi Note 3.

Nombor Siri (S / N) Perbezaan Antara Kotak dan Telefon bimbit

Secara amnya, Nombor Siri (S / N) yang dicetak pada mesin HP akan sama dengan kotak. Walau bagaimanapun, pada Redmi Note 3, S / N pada mesin berbeza dari kotak. Ini kerana yang dicetak pada mesin adalah cip S / N atau motherboard.

Sementara S / N yang terdapat di dalam kotak akan sama dengan S / N yang berada di belakang diplastik yang membungkus telefon bimbit ketika baru dibuka. Oleh itu, simpan plastik sehingga anda dapat dengan mudah semasa anda ingin menjual telefon ini.

Perbezaan antara Jaminan Rasmi dan Pengedar

xiaomi redmi note masalah 3

Hingga kini belum ada pernyataan resmi dari Xiaomi Indonesia mengenai jaminan resmi untuk Redmi Note 3. Walaupun izin / sijil dari Direktur Jenderal Pos dan Telekomunikasi telah dikeluarkan untuk Xiaomi Indonesia. Walaupun pada masa ini tertunggak adalah jaminan pengedar bukan rasmi yang tersebar luas di kedai dalam talian dan luar talian.

Perbezaan antara keduanya cukup jelas, peranti dengan jaminan rasmi telah disiapkan untuk pasar Indonesia. Sekiranya terdapat kerosakan, maka jaminan perkhidmatan dijamin. Bagi peranti jaminan pengedar, peranti ini biasanya diimport langsung dari China dan mempunyai banyak pepijat sehingga harus dipancarkan terlebih dahulu.

Pemasangan MicroSD

Mikro SD Redmi Catatan 3

Anda tidak boleh memasang microSD pada Redmi Note 3 dengan pemproses MediaTek. Walau bagaimanapun, Redmi Note 3 Pro yang membawa pemproses Snapdragon menyediakan slot microSD hingga 128 GB. Walau bagaimanapun, slot microSD ini mempunyai slot yang sama dengan Kad SIM kedua, jadi anda harus memilih salah satu daripadanya.

Jenis / Varian Redmi Note 3

Terdapat dua jenis / varian telefon bimbit ini, iaitu Redmi Note 3 dengan pemproses MediaTek dan Redmi Note 3 Pro yang bergantung pada pemproses Snapdragon. Selain itu, terdapat juga perbezaan ukuran memori dalaman dan RAM, iaitu RAM 2 GB / RAM 16 GB dan RAM 3 GB / 32 GB.

Perbezaan antara MediaTek Handset dan Snapdragon dari Dus

dus redmi nota 3

Ramai yang bertanya bagaimana membezakan Redmi Note 3 dari MediaTek dan Snapdragon dari kotak. Perbezaannya dapat dilihat dari belakang kotak. Redmi Note 3 Pro membaca Snapdragon (dalam bahasa Mandarin) 650, sementara Redmi Note 3 biasanya menggunakan pemproses MTK Helio X10.

Muat turun Aplikasi PlayStore Tanpa Wi-Fi

Mungkin anda tidak dapat memuat turun atau memasang aplikasi Play Store jika anda menggunakan pelan data kerana secara lalai anda harus menggunakan WiFi. Tetapi anda masih boleh memuat turun aplikasi menggunakan pelan data selular dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pilih Alat
 2. Masuk ke menu Muat turun
 3. Tekan Tetapan
 4. Tetapkan had muat turun ke "Tidak terhad"

Nyahpasang Aplikasi Lalai

Sekiranya anda ingin menjimatkan penggunaan memori dalaman dengan menyahpasang aplikasi lalai yang anda rasa tidak perlu, maka anda tidak boleh melakukannya secara langsung. Untuk menyahpasang aplikasi lalai, anda mesti membasmi telefon bimbit ini terlebih dahulu . Atau kilatkan lagi dengan bloatware ROM percuma .

Tetapan Penyemak Imbas Lalai

Sekiranya anda ingin membuka pautan dari aplikasi lain, tetapi penyemak imbas stok selalu terbuka, maka anda mesti membuat tetapan berikut supaya anda dapat membukanya di penyemak imbas lain yang anda mahukan:

 1. Masuk ke menu Tetapan
 2. Pilih Aplikasi yang Dipasang
 3. Di bahagian bawah, pilih Lalai , kemudian pilih Penyemak Imbas

Tetapan 3G dan 4G

Untuk tetapan Hanya 3G atau 4G sahaja, anda tidak boleh melakukan ini di menu Tetapan . Kerana dalam menu Tetapan hanya terdapat rangkaian pilihan 2G, 3G, 2G / 3G, dan 2G / 3G / 4G. Gunakan kaedah berikut untuk mengunci hanya satu rangkaian:

 1. Masukkan kekunci nombor untuk membuat panggilan telefon, masukkan * # * # 4636 # * # *
 2. Cari lajur yang bertuliskan GSM Auto atau LTE / GSM Auto
 3. Tetapkan ke LTE Hanya untuk kunci 4G atau WCDMA Hanya untuk kunci 3G

Tetapan Papan Kekunci Tersuai

Terdapat banyak aplikasi papan kekunci terbaik yang ada sekarang. Jika anda memilih untuk menggunakan salah satu aplikasi papan kekunci ini pada Redmi Note 3, maka anda harus menetapkannya menjadi lalai sehingga anda tidak perlu menetapkannya setiap saat. Untuk tetapan papan kekunci tersuai menjadi lalai, ada dua langkah mudah, iaitu:

 1. Langkah 1 : Masukkan Tetapan > Pilih Bahasa & Input> Tentukan papan kekunci yang diingini
 2. Langkah 2 : Pergi ke Keselamatan > Kebenaran > Mula Auto > Kemudian pilih papan kekunci yang diingini

Tetapan Getaran yang Sesuai

Sebilangan orang mengadu bahawa telefon bimbit Xiaomi Redmi Note 3 sering menghasilkan getaran tersendiri apabila diletakkan di dalam poket seluar. Sebenarnya, tidak ada pemberitahuan apa pun yang masuk ke dalam telefon bimbit.

Cara mengatasi masalah ini adalah dengan meletakkan telefon dengan posisi sidik jari menghadap ke luar atau di depan seluar, kerana sensor pengimbas cap jari sangat sensitif jika anda meletakkannya menghadap ke paha.

Mengatasi Bug Mod Anak

redmi note 3 mod kanak-kanak

Masalah yang satu ini sangat sering dialami oleh pengguna Xiaomi Redmi Note 3. Bug ini menjadikan beberapa aplikasi terkunci dan tidak dapat digunakan. Untuk menyelesaikan bug mod kanak-kanak, anda boleh segera melakukan langkah-langkah di bawah:

 1. Hidupkan Mod Udara atau keluarkan Kad SIM utama yang biasa anda gunakan
 2. Matikan mod ini, kemudian kunci skrin peranti anda
 3. Pilih Kecemasan dan hubungi 112
 4. Pilih Kenalan
 5. Pilih Halaman Kuning
 6. Ketik pada ruangan Carian
 7. Tekan Bandar
 8. Tekan Tetapan Rangkaian
 9. OK, terus masuk ke menu Tetapan dan matikan Mode Anak

Tetapan Kamera Cermin Depan

Dalam beberapa kes, banyak pengguna Xiaomi Redmi Note 3 yang mengeluh kerana hasil foto dengan kamera depan selalu terbalik. Sebenarnya, masalah ini dapat diatasi dengan mudah melalui kaedah berikut:

 1. Di menu Kamera, pergi ke kamera depan terlebih dahulu
 2. Masukkan Tetapan
 3. Pilih Aplikasi Sistem - Kamera
 4. Pilih Kamera Depan Cermin

Menghilangkan garis merah semasa menaip

Sebilangan pengguna sering mengadu tentang garis merah yang agak menjengkelkan ketika menaip. Berikut adalah cara untuk menghilangkan garis merah yang sering muncul semasa anda menaip:

 1. Masuk ke menu Tetapan
 2. Pilih Tetapan Tambahan
 3. Pilih Bahasa dan Input
 4. Pilih Papan Kekunci Google
 5. Pilih Bahasa , kemudian aktifkan Bahasa Indonesia dan nyahaktifkan Bahasa Inggeris
 6. Mulakan semula telefon bimbit anda

Tidak bersambung ke Internet

Untuk mengatasi masalah Xiaomi Redmi Note 3 yang tidak tersambung ke internet, anda boleh mematikan telefon bimbit anda, kemudian mengeluarkannya dan memasang semula Kad SIM anda. Atau anda boleh menukar kedudukan SIM Card 1 dan SIM Card 2, dan sebaliknya.

Tetapan Pemberitahuan Tidak Kelewatan

Selalunya beberapa aplikasi pesanan segera seperti WhatsApp, LINE, dan yang lain tidak langsung memaklumkan pemberitahuan semasa menerima mesej. Untuk mengatasinya, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Mengunci aplikasi agar tetap berjalan sebagai latar belakang dengan menyeretnya ke bawah sehingga ikon "gembok" muncul
 2. Pergi ke Keselamatan> Kebenaran> Mula Auto> HIDUP aplikasi yang selalu ingin dijalankan di latar belakang
 3. Masukkan semula Keselamatan > Bateri dan jangan pilih mod Maraton atau Tidur

Skrin HIDUP / MATI Dengan Cap Jari

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan butang kuasa untuk menghidupkan atau mematikan peranti, maka anda boleh menggunakan sensor cap jari untuk melakukannya. Petua ini juga sangat berguna untuk mengelakkan butang kuasa cepat hilang. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pergi ke menu Tetapan> Skrin Kunci dan Kata Laluan> Kata Laluan & Cap Jari
 2. Pilih salah satu Corak / PIN / Kata Laluan
 3. Masukkan Mod Kunci anda
 4. Pilih Imbasan Cap Jari.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi masalah yang sering muncul pada Xiaomi Redmi Note 3. Semoga kaedah ini dapat menjadi jalan keluar untuk mengatasi masalah pada telefon bimbit anda. Sekiranya anda mempunyai masalah lain, anda boleh bertanya terus melalui forum perbincangan di Kaskus di pautan ini.