Inilah Cara termudah dan praktikal untuk mengisi wang tunai

TCash adalah kaedah pembayaran moden yang disediakan oleh Telkomsel untuk membayar barang yang anda beli. TCash adalah wang elektronik yang boleh anda gunakan semasa membeli-belah. Sudah tentu untuk menggunakan TCash anda memerlukan keseimbangan di dalamnya dan anda juga perlu tahu cara mengisi TCash.

Cara mengisi TCash boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Anda boleh mengisi TCash melalui Bank dan anda juga boleh terus datang ke Telkomsel Grapari. Berikut adalah beberapa ulasan mengenai kandungan TCash yang mudah dan praktikal.

Ini adalah kaedah termudah dan praktikal untuk mengisi TCash

1. Cara mengisi TCash melalui GraPARI

Kaedah kandungan TCash pertama adalah dengan mengunjungi galeri Telkomsel GraPARI terdekat. Ini tentunya akan sangat memudahkan anda kerana anda akan dilayan terus oleh Telkomsel. Sebelum ini, pastikan nombor Telkomsel anda telah didaftarkan untuk menjadi pelanggan TCash.

Selepas itu, cuba pergi ke Telkomsel GarPARI terdekat untuk mengisi semula baki TCash anda. Mula-mula anda mengambil nombor giliran yang disediakan untuk menunggu giliran anda untuk mengisi baki TCash anda.

Kemudian, nombor giliran anda akan mula dipanggil dan pergi ke perkhidmatan di GraPARI. Selepas itu, maklumkan kepada GraPARI mengenai nombor telefon bimbit anda dan baki nominal atau jumlah yang anda mahu tambah nilai ke dalam TCash.

Selepas itu, pegawai GraPARI akan memproses baki TCash anda. Setelah pegawai menyelesaikan baki TCash anda, secara automatik anda akan mendapat atau menerima pemberitahuan dalam bentuk SMS bahawa baki TCash anda telah diisi.

Baki TCash akan diisi sesuai dengan pembelian nominal baki TCash sebelumnya. Nah, sekarang anda sudah selesai dan berjaya menambah baki TCash anda. Cara mengisi TCash senang bukan?

2. Cara mengisi TCash di Indomaret

Seperti yang kita ketahui bahawa pasar mini Indomaret telah tersebar di mana-mana dan sangat mudah dicari. Sekiranya anda sukar untuk menambah baki TCash anda dengan mengunjungi GraPARI, mungkin lebih mudah bagi anda untuk menambah baki dengan mengisi TCash melalui Indomaret.

Sebelum menambah baki TCash anda di Indomaret, pastikan nombor anda didaftarkan untuk menggunakan TCash. Selepas itu langkah pertama anda adalah menaip sms dengan format: PIN TOKEN (ruang). Contohnya: TOKEN 123456 maka anda boleh menghantar sms ke 2828.

Setelah menghantar sms, anda akan mendapat sms balasan dalam bentuk kod pin untuk menambah baki TCash anda di Indomaret. Setelah mendapat sms ini, anda segera mengunjungi Indomaret terdekat untuk mengisi.

Sebelum menunjukkan nombor atau kod token, beritahu juruwang Indomaret terlebih dahulu bahawa anda ingin menambah baki TCash anda. Selepas itu, maklumkan kepada pegawai Indomaret mengenai jumlah atau baki nominal yang ingin anda tambah dalam TCash anda.

Pegawai di Indomaret akan menjalankan proses pengisian. Setelah menyelesaikan proses pengisian, pastikan anda mendapat pemberitahuan dalam bentuk sms dari Telkomsel yang memberitahu bahawa baki TCash anda telah berjaya. Selepas anda mendapat sms, kemudian bayar kepada pegawai Indomaret dan anda berjaya menambah baki TCash anda. Cara mengisi TCash senang bukan?

3. Cara mengisi TCash melalui ATM

Sekiranya anda merasa terganggu untuk menghantar teks dan pergi ke Indomaret, cara mudah lain untuk mengisi baki TCash anda adalah melalui ATM. Penggunaan ATM yang meluas menjadikan mesin ATM mudah didapati di pelbagai tempat. ATM bukan hanya untuk membuat transaksi wang, tetapi sekarang anda boleh menggunakan ATM untuk menambah baki TCash anda.

Telkomsel bekerjasama dengan pelbagai bank, iaitu BCA, Mandiri, BNI, dan ATM Bersama. Oleh kerana kerjasama ini, lebih mudah bagi pelanggan Telkomsel, terutama pengguna TCash, untuk menambah baki TCash mereka di ATM.

Anda boleh mengisi semula baki TCash anda melalui ATM BNI, ATM BCA, dan ATM Mandiri. Cara mengisi TCash melalui ATM sangat mudah dan kaedah ini berlaku di semua ATM yang berfungsi dengan Telkomsel. Berikut adalah langkah-langkah bagaimana mengisi TCash melalui ATM:

 1. Langkah pertama untuk mengisi baki anda di ATM, anda pergi ke ATM terdekat dan pastikan nombor anda didaftarkan untuk menggunakan TCash.
 2. Selepas itu, masukkan kad ATM anda ke mesin ATM dan masukkan nombor PIN ATM anda dengan betul.
 3. Kemudian pilih menu "Transaksi Lain" di sudut kanan bawah.
 4. Setelah anda memilih "transaksi lain" maka anda memilih menu "transfer" di sebelah kiri.
 5. Selepas itu, pilih menu "Ke Akaun Bank Lain" sekali lagi.
 6. Maka akan muncul bahawa anda harus menaip kod Bank. Kod untuk memasukkan baki TCash adalah 911, kemudian taipkan kodnya.
 7. Selepas anda menaip kod, pilih atau tekan butang "BENAR".
 8. Selepas itu anda memasukkan baki TCash nominal yang anda perlukan. Pembelian minimum baki TCash adalah 10,000. Kemudian anda boleh menekan butang "BENAR" apabila anda merasa sudah selesai mengetik baki yang anda inginkan.
 9. Selepas itu anda akan diminta memasukkan akaun TCash anda. Akaun TCash adalah nombor yang terdapat di telefon bimbit anda. Ketik dengan betul kemudian tekan butang "BENAR".
 10. Kemudian, skrin mesin ATM akan muncul dan nama dan jumlah baki TCash yang anda isi bermaksud anda telah menyelesaikan dan berjaya menambah baki TCash melalui ATM. Mudah kan?

4. Cara mengisi TCash melalui BNI SMS Banking

Sekiranya anda pengguna BNI SMS Banking, anda boleh menambah baki TCash anda melalui BNI SMS Banking. Kaedah ini agak mudah dan bebas dari masalah. Anda cukup taip sms dengan menghantarnya ke 3346, bagaimana:

Format: Antara bank (ruang) trf (ruang) 911 (nombor telefon bimbit anda) (ruang) transger nominal (ruang) ##

Contoh : Pemindahan antara bank 9110812345678 100000 ##

Kemudian setelah selesai mengirim format SMS seperti yang dicontohkan sebelumnya, Anda akan menerima balasan SMS dalam bentuk PIN Perbankan SMS. Selepas itu, anda menaip PIN Perbankan SMS sesuai dengan balasan SMS yang anda terima dan kemudian hantarkan ke 3346 dan anda berjaya mengisi semula baki TCash anda.

Perbankan SMS BNI 1

Setelah anda menghantar dan menerima pesanan dari BNI SMS Banking, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Muat turun aplikasi Menu Perbankan SMS dengan menghantar sms ke 3346 dengan format: Menu muat turun (ruang)
 2. Kemudian anda akan dihantar balasan SMS yang mengandungi pautan untuk memuat turun aplikasi. Klik pada pautan dan muat turun.
 3. Setelah anda memuat turun, masukkan aplikasi dan pilih menu "transfer" dengan kod bank "911-TCASH."
 4. Masukkan nombor telefon bimbit anda di lajur "nombor akaun destinasi".
 5. Masukkan baki yang diinginkan di ruangan "jumlah pemindahan".
 6. Klik "proses."
 7. Kemudian ketik urutan PIN Perbankan SMS yang sepadan dengan SMS yang anda terima lebih awal di perbankan SMS. Selepas itu anda dapat menambah baki TCash anda.

Perbankan SMS BNI 2

5. Cara mengisi TCash melalui m-BCA

Sekiranya anda mempunyai perbankan mudah alih BCA atau apa yang disebut m-BCA, anda juga boleh menambah baki TCash anda dengan cara yang mudah. Sebelum ini, pastikan anda mempunyai aplikasi BCA Mobile dan TCash terlebih dahulu. Setelah anda berdua, ikuti langkah berikut:

1. Masukkan aplikasi BCA Mobile, kemudian pilih menu m-BCA. Masukkan kod akses anda.

1 cara untuk mengisi tcash

2. Kemudian pilih menu m-transfer.

2

3. Selepas itu pilih menu "Antara Bank".

4. Seterusnya pilih TCash dan masukkan No. akaun destinasi dalam bentuk nombor telefon bimbit anda.

5. Setelah selesai, tekan butang "kirim" di sudut kanan atas.

5

6. Anda berjaya menambah baki TCash anda dan m-BCA akan memberikan pemberitahuan.

Sekarang ini adalah beberapa kaedah mudah dan praktikal untuk mengisi baki TCash anda. Pilih cara yang paling praktikal untuk anda dan jangan lupa untuk memeriksa semula nombor TCash anda sebelum anda melakukan transaksi. Cara mengisi TCash senang bukan?