Cara menyelesaikan masalah Xiaomi Redmi Note 2

Tidak ada keraguan tentang Xiaomi Redmi Note 2. Telefon pintar ini boleh didapati dalam pilihan warna- warni yang boleh dipilih mengikut warna kegemaran anda. Telefon bimbit dengan skrin lebar 5.5 inci semakin terasa lengkap kerana dilengkapi dengan resolusi kamera utama 13 MP dan kamera sekunder 5 MP. Satu lagi perkara yang menjadikan Xiaomi Redmi Note 2 sangat popular di pasaran adalah harganya yang ekonomik dan dilengkapi dengan rangkaian 4G LTE.

Selalu ada masalah ketika kita menggunakan telefon pintar, termasuk ketika anda menggunakan Redmi Note 2 ini. Namun, tidak ada masalah yang tidak dapat diatasi? Oleh itu, saya akan berkongsi maklumat mengenai cara-cara menyelesaikan beberapa masalah dalam Redmi Note 2.

Kehilangan Tetapan 4G

Hari ini, rangkaian internet yang paling maju di Indonesia adalah 4G LTE. Oleh itu, adalah wajar bahawa banyak orang berminat membeli Xiaomi Redmi Note 2 untuk turut serta dalam merasai kepantasan rangkaian internet ini. Namun, kadangkala kerana tetapan yang salah , rangkaian 4G pada telefon pintar ini boleh hilang. Inilah cara memulihkan tetapan 4G yang hilang:

 1. Masukkan panel butang untuk membuat panggilan
 2. Tekan * # 4636 # * # *
 3. Pilih 4G LTE

Suara Kecil Semasa Membuat Panggilan Telefon

Untuk mengatasi masalah ini, pastikan terlebih dahulu bahawa anda telah menambah kelantangan telefon bimbit anda. Kerana pada dasarnya telefon bimbit ini tidak dapat mengeluarkan suara yang terlalu besar ketika membuat panggilan telefon.

Namun, ada satu jalan keluar untuk mengatasi masalah ini, iaitu dengan memasang L-Speed ​​pada Xiaomi Redmi Note 2. Anda perlu tahu bahawa aplikasi tersebut memerlukan root HP terlebih dahulu. Setelah berjaya memasang L-Speed, masukkan menu tweak Utama dan aktifkan audio Better in call .

Aktifkan Ketik Dua Kali untuk Membangunkan Ciri

xiaomi redmi note 2 masalah

Beberapa telefon pintar yang dikeluarkan sejak kebelakangan ini, ciri Double Tap to Wake Up sangat popular. Fungsi ini membolehkan anda mengaktifkan layar telefon bimbit yang terkunci atau dimatikan hanya dengan menekan skrin dengan cepat dua kali melalui jari anda.

Malangnya, Redmi Note 2 belum menyediakan ciri seperti ini. Namun, anda dapat menggunakan aplikasi tambahan untuk tetap dapat mencuba fitur ini, yaitu dengan memuat turun Gravity Screen atau Smart Screen On / Off Auto di Google Play Store.

Tidak Dapat Menghantar SMS

Walaupun platform sembang terkenal, seperti BBM atau WhatsApp telah berkembang pesat , tetapi kadang-kadang kita masih memerlukan ciri SMS. Malangnya, ada beberapa pengguna Note 2 yang mengadu masalah penghantaran SMS.

Untuk mengatasi masalah Xiaomi Redmi Note 2 yang tidak menghantar SMS, pastikan terlebih dahulu sama ada nombor yang akan anda kirimkan itu tidak disekat pada telefon pintar anda. Pastikan juga anda mempunyai kredit yang mencukupi untuk menghantar SMS. Berikut adalah 2 langkah untuk menyelesaikan masalah ini:

 1. Tetapan> Aplikasi Sistem> Pemesejan> Tetapan Tambahan> Sistem> Periksa SMSC sama ada ia telah diisi oleh nombor pusat pengendali telefon. Sekiranya anda belum bertanya kepada penyedia perkhidmatan pelanggan anda mengenai nombor pusat SMS untuk mengisi SMSC.
 2. Atau anda boleh: Matikan Mi Mesage dengan menggunakan Tetapan> Aplikasi Sistem> Pemesejan

Paparan Peratusan Bateri

Peratusan bateri memang sangat penting sehingga kita dapat meneka bilakah bateri telefon pintar kita akan habis. Untuk memaparkan peratusan bateri pada Redmi Note 2, gunakan kaedah berikut:

 1. Masukkan Tetapan
 2. Pilih Tetapan Tambahan
 3. Pilih Bateri & Prestasi
 4. Tekan Petunjuk Bateri
 5. Pilih Peratusan

Cara Menguji Perkakasan

Menguji perkakasan adalah langkah wajib ketika membeli telefon pintar baru. Untuk menguji perkakasan Redmi Note 2, pergi ke Tetapan> Tentang Telefon>  Ketuk 5 kali pada Versi Kernel sehingga Ujian QC muncul.

Alat dengar Redmi Note 2 tidak cukup baik

Adakah anda pernah merasakan bahawa alat dengar Xiaomi Redmi Note 2 lalai mempunyai kualiti bunyi yang buruk? Sekiranya ya, selesaikan masalahnya dengan mengaktifkan Mi Sound Enhancer dengan pergi ke Tetapan> Suara & Getaran> Tetapan Audio . Sekiranya masih tidak bagus, muat turun aplikasi pihak ketiga seperti Dolby Atmos pada Redmi Note 2 anda.

Tiada Perkhidmatan Isyarat

Telefon bimbit ini adalah jenis DUAL-SIM yang bermaksud anda boleh menggunakan dua Kad SIM yang berbeza pada Redmi Note 2. Namun, apabila kami mematikan isyarat pada SIM 1, kadang-kadang apabila anda ingin mengaktifkan semula isyarat hilang dan kata-kata "Tiada Perkhidmatan" muncul   Cubalah langkah-langkah berikut untuk menyelesaikan masalah isyarat Tiada Perkhidmatan :

 1. Log masuk ke Tetapan> Tentang Telefon > Tekan Memori Dalaman berulang kali untuk keluar dari menu " Menguji "
 2. Pilih Maklumat Telefon 1 (atau di slot Kad SIM yang tidak dikesan)
 3. Pilih Hidupkan Radio , kemudian tetapkan Matikan Radio , dan lakukan dengan cara ini berkali-kali
 4. Sekiranya tidak berfungsi dengan baik, matikan SIM 1 dan biarkan SIM masih dalam slot
 5. Ulangi kaedah nombor 1, 2, dan 3, berakhir pada kedudukan di Matikan Radio
 6. Teruskan dengan SIM Hidupkan

Cara Menetapkan Smartfren 4G

Pada masa ini era GSM dan CDMA nampaknya telah berakhir kerana semua operator telah bergabung ke dalam rangkaian 4G LTE. Oleh itu, anda juga boleh menggunakan Smartfren pada telefon bimbit Redmi Note 2 ini. Inilah caranya:

 1. Pasang Kad SIM Smatfren yang Sedia 4G LTE di slot SIM 1
 2. Hidupkan semula telefon bimbit , tekan * # * # 4636 # * # * dan tekan OK
 3. Pilih LTE Sahaja untuk SIM 1
 4. Untuk mengelakkan isyarat 4G LTE Smartfren ditangkap oleh telefon pintar anda, tekan butang Matikan Radio , kemudian biarkan sebentar sebelum anda mengaktifkan semula semua isyarat dengan menetapkan Hidupkan Radio
 5. Isyarat Smartfren 4G LTE akan ditangkap oleh Redmi Note 2 anda

Cara Menetapkan Bolt 4G

Gunakan kaedah yang sama dengan menetapkan isyarat Smartfren 4G LTE di atas. Anda hanya perlu melakukan tetapan APN dengan pergi ke Tetapan> Tetapan Kad SIM> Nama Titik Akses> Tambah. Isi Bolt APN dengan Nama: Bolt 4G dan APN: internet, kemudian SIMPAN APN .

Cara Menetapkan MI Remote (MIUI 6)

MI Remote adalah salah satu ciri yang akan memudahkan aktiviti anda di rumah. Ya, MI Remote akan menjadikan Redmi Note 2 anda sebagai alat kawalan jauh sehingga anda tidak perlu repot lagi dengan jumlah alat kawalan jauh yang tersebar di rumah. Inilah cara menetapkan Jauh MI:

 1. Buka aplikasi MI Remote
 2. Pilih Pasangkan Jauh Baru
 3. Pilih jenis alat elektronik yang ingin anda gunakan dengan alat kawalan jauh ini
 4. Pilih jenama
 5. Arahkan telefon ke alat elektronik sambil menahan butang ketuk ke udara
 6. Sekiranya terdapat tanda-tanda bahawa item tersebut merespon Catatan Redmi 2 anda, ketuk dan pilih Peranti Dibalas

Pasang Aplikasi di Play Store Tanpa Wi-Fi

Secara lalai Redmi Note 2 akan memuat turun aplikasi menggunakan rangkaian WiFi. Namun, ketika tidak ada jaringan Wi-Fi di sekitar Anda, sementara anda masih ingin memuat turun aplikasi atau data tanpa Wi-Fi, gunakan kaedah berikut:

 1. Masukkan Alat
 2. Pilih menu Muat turun
 3. Klik ikon tiga titik yang diselaraskan di sudut kanan atas
 4. Pilih Tetapan
 5. Tukar Had Ukuran Muat turun dengan Tidak terhad

Petua Penjimatan Bateri

Bateri yang boros adalah salah satu perkara yang boleh mengganggu aktiviti anda, sekarang berikut adalah beberapa petua yang akan dikongsi dengan anda agar bateri Redmi Note 2 akan tetap cekap, iaitu:

 • Elakkan menjalankan aplikasi masa nyata seperti Clean Master, 360 Security, Power Clean yang menggunakan memori. Kami mengesyorkan menggunakan CC Cleaner jika diperlukan
 • Laraskan kecerahan skrin hingga 20%
 • Keluarkan aplikasi yang tidak anda perlukan, seperti Google+, Cuaca, Hangouts, dll.
 • Jangan gunakan antivirus yang berat, terutamanya jika antivirus ini berlaku
 • Lumpuhkan skrin Putar Auto
 • Elakkan menggunakan Getar pada kalkulator, papan kekunci, dll. Hanya gunakan getaran untuk panggilan masuk sahaja
 • Elakkan menggunakan dua Kad SIM sekaligus jika tidak terlalu diperlukan
 • Kurangnya aktiviti melayari atau membuka media sosial sekerap mungkin

Pemberitahuan Sembang Tidak Log Masuk

Mungkin kebanyakan orang mengalami masa ketika pemberitahuan BBM, LINE, atau WhatsApp tidak dapat dimasukkan secara automatik. Kita mesti membuka aplikasi terlebih dahulu, kemudian pemberitahuan dapat masuk.

Menyelesaikan masalah ini cukup mudah. Pertama, periksa terlebih dahulu sama ada aplikasi ditetapkan ke Auto Start in Security - Permission . Kedua, aktifkan Aplikasi Pemberitahuan di bahagian Keutamaan . Ketiga, kunci semua aplikasi sembang dengan menggeser ikon aplikasi ke bawah di bahagian multitasking.

Nah, inilah caranya dan petua untuk mengatasi masalah dengan Xiaomi Redmi Note 2. Dengan cara ini, harap anda dapat terus menggunakan Redmi Note 2 dengan lancar dan tanpa halangan. Sekiranya anda masih mempunyai masalah lain, anda boleh bertanya terus ke forum perbincangan di Kaskus di pautan ini.