10 Pilihan Kamera Poket Terbaik 2016

Kamera poket sangat berguna untuk merakam momen istimewa di mana sahaja anda berada. Sebabnya, kamera ini mempunyai ukuran yang sangat kecil sehingga senang dibawa ke mana sahaja. Beberapa jenis kamera poket boleh dimasukkan ke dalam poket seluar anda. Di samping itu, kualiti kamera saku umumnya lebih baik daripada kamera telefon pintar.

Sekiranya anda adalah orang biasa yang sering mengambil gambar dengan rakan atau merakam semua momen di sekeliling anda, anda mesti mempunyai kamera saku di dalam beg atau seluar seluar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai kamera poket, anda boleh membuat senarai kamera saku terbaik sebelum membeli kamera.

10 Pilihan Kamera Poket Terbaik 2016

1. Panasonic Lumix TZ80

Siri Panasonix TZ telah lama menjadi kegemaran di kalangan pengguna kamera poket. Ini Panasonic Lumix TZ80 adalah salah satu penjual terbaik varian kamera poket terbaik . Panasonic melengkapkan kamera ini dengan pemidang tilik elektronik terbina dalam yang membolehkan anda masih dapat melihat gambar dengan jelas walaupun anda berada di bawah terik matahari.

Ciri utama Panasonic Lumix TZ80 adalah lensa zoom optik 30x. Selain itu, kamera ini juga membawa autofokus berkualiti utama yang dapat menstabilkan gambar dengan baik. Kamera poket ini mempunyai skrin sentuh yang memudahkan anda mengendalikannya.

2. Canon Powershot G7 X / G7 X II

Kamera poket Canon Powershot G7 X terbaik

Kali ini, Canon membuat kamera saku dengan sensor 1 inci dan fokus gambar berkualiti tinggi. Canon Powershot G7 X / G7 X II juga membawa beberapa penambahbaikan yang lebih baik daripada versi sebelumnya, seperti skrin sudut kecondongan dan cincin yang berfungsi sebagai kawalan lensa berganda.

Selain semua fitur yang telah disebutkan, Canon menambahkan layar sentuh pada kamera saku ini sehingga pengguna dapat mengendalikan dan menyesuaikannya dengan lebih mudah. Dijamin, anda akan dapat memahami kawalan dan ciri kamera ini dalam masa yang singkat.

3. Panasonic Lumix FZ330

Panasonic Lumix FZ330

Cemerlang dalam sektor lensa zoom, biasanya kebanyakan kamera poket mempunyai kualiti pencahayaan yang agak rendah. Namun, itu tidak berlaku dengan Panasonic Lumix FZ330. Kamera ini membawa bukaan f / 2.8 untuk memberikan pencahayaan yang lebih baik untuk setiap foto yang diambil menggunakan kamera ini.

Pada kamera ini, Panasonic telah menambahkan skrin sentuh super responsif untuk memudahkan anda mengubah tetapan kamera saku terbaik ini. Dengan begitu, anda tidak perlu bersusah payah menekan butang kecil pada kamera yang cukup menyusahkan.

4. Sony Cyber-Shot RX100 IV

Sony Cyber-Shot RX100 IV

Reka bentuk yang sederhana dan bersaiz kecil tidak menjadikan Sony Cyber-Shot RX100 IV mempunyai kemampuan terhad. Kamera poket ini sebenarnya menawarkan spesifikasi yang cukup mampu. Sony melengkapkan kamera ini dengan sensor 1 inci. Namun, kamera ini dapat merakam video dengan resolusi hingga 4K.

Kecanggihan kamera poket ini tidak berhenti di situ, Sony menyediakan pemidang tilik elektronik terpasang keluar pada kamera ini. Skrin LCD sudut kecondongan yang menyertai kamera kelihatan sangat baik untuk memudahkan anda mengawal kamera ini. Walaupun tidak dilengkapi dengan lensa zoom yang canggih, tetapi Sony Cyber-Shot RX100 IV mempunyai kawalan cincin lensa dan bukaan f / 1.8 - 2.8.

5. Panasonic Lumix LX100

Boleh dikatakan bahawa Panasonic Lumix LX100 adalah kamera saku pertama yang telah menggunakan sensor Micro Four Thirds untuk menghasilkan kualiti gambar yang luar biasa. Seperti yang anda ketahui, sensor Micro Four Thirds biasanya terdapat pada kamera DSLR. Panasonic juga menyediakan autofokus yang dapat berfungsi dengan cukup baik dan bukaan f / 1.7 - 2.8 pada kamera ini.

Tidak ketinggalan, Panasonic Lumix LX100 juga dilengkapi dengan pemidang tilik berlian elektronik . Malangnya, anda tidak akan menemui skrin sudut kecondongan atau skrin sentuh responsif pada kamera ini. Namun, jika anda menginginkan kamera saku dengan kelas kamera sensor DSLR, Panasonic Lumix LX100 adalah pilihan yang paling ideal.

6. Fujifilm X100T

Pada awal dilepaskan, Fujifilm akan memasarkan X100T dalam mewah pasaran kamera poket . Namun, mengikut spesifikasi yang ditawarkan oleh Fujifilm X100T, ia tidak layak untuk dimasukkan ke dalam kelas kamera saku kelas menengah atas.

Walau bagaimanapun, kamera ini masih mempunyai kelebihan yang dapat menarik minat pembeli, salah satunya adalah reka bentuk retro yang kelihatan berkelas . Kamera ini tidak mempunyai lensa zoom, tetapi sensor yang digunakan oleh kamera ini adalah APS-C. Secara keseluruhan , ciri-ciri yang ditawarkan oleh Fujifilm X100T sebenarnya cukup baik untuk merakam momen di sekeliling anda setiap hari.

7. Fujifilm X70

Fujifilm X70

Tambahan pula, terdapat kamera Fujifilm X70 yang mengisi kedudukan ketujuh dalam senarai versi kamera saku terbaik Caris Signal. Mungkin kamera ini direka khas untuk anda peminat selfie . Kerana, pada kamera ini ada layar sentuh yang dapat diputar 180 derajat ketika anda ingin mengambil selfie dengan kamera ini.

Skrin sentuh ini juga boleh menjadi kawalan yang baik untuk menyesuaikan tetapan kamera ini. Fujifilm X70 membawa kamera dengan resolusi 16.3 MP, resolusi standard yang cukup standard jika anda menggunakan kamera saku ini untuk tujuan fotografi sehari-hari sahaja.

8. Leica Q

Leica Q

Leica Q mendapat gelaran sebagai poket kamera bingkai penuh terbaik. Mungkin apabila dilihat kamera ini tidak seperti kamera poket lain. Kerana Leica Q membawa lensa 28 mm dengan bukaan f / 1.7.

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh kamera ini adalah sensor bingkai penuh yang cukup besar. Biasanya, sensor ini hanya terdapat pada kamera DSLR. Leica Q tampil sangat hebat dengan kehadiran kawalan skrin sentuh dan autofokus dengan kualiti yang luar biasa. Jadi, walaupun kamera ini tidak mempunyai ciri zoom, ia tetap bernilai dibeli.

9. Panasonic Lumix TZ100

Panasonic Lumix TZ100

Walaupun Panasonic Lumix TZ100 hanya membawa sensor 1 inci, tetapi Panasonic menyertakan kualiti zoom hingga 10 kali lebih baik daripada kamera lain. Kombinasi sempurna ini membolehkan anda mengambil gambar dengan hasil yang jelas walaupun anda mengambil gambar di bawah sinar matahari walaupun sekali. Kamera kompak yang satu ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda yang tidak memerlukan kamera dengan sensor yang besar.

10. Canon Powershot N100

Canon adalah jenama besar dengan produk kamera berkualiti yang tidak perlu diragui. Selain melepaskan kamera DSLR, Canon juga mengeluarkan produk kamera saku. Salah satu kamera poket terbaik yang dimiliki Canon adalah Powershot N100.

Kamera ini membawa sensor CMOS dengan resolusi 12.1 MP. Resolusi kamera ini kecil, tetapi ada layar sentuh yang dapat dilipat sehingga memudahkan anda mengambil gambar selfie . Canon Powershot N100 juga dilengkapi Zum Optik 5 kali dan Zum Digital 4 kali.

Senarai kamera poket terbaik dari ini boleh menjadi petunjuk bagi anda yang ingin memiliki kamera saku yang berkualiti. Dengan kamera ini, anda boleh mengambil gambar dengan kualiti yang cukup baik tanpa perlu membawa kamera besar seperti DSLR.