10 Cadangan Kamera Prosumer Terbaik 2016

Kamera prosumer juga dikenal sebagai kamera jambatan, di mana mereka menempati posisi di tengah kamera saku dan kamera DSLR. Sekiranya anda ingin mengganti kamera saku dengan kamera yang lebih canggih, tetapi anda tidak mahu membeli kamera DSLR, maka anda boleh membeli salah satu kamera prosumer terbaik.

Kamera jambatan ini adalah alternatif bagi anda yang tidak mahu membeli kamera DSLR. Sebabnya, kamera ini menawarkan kawalan manual dan lensa zoom yang serupa dengan kamera DSLR. Berikut ini akan berkongsi senarai kamera prosumer terbaik untuk anda.

10 Cadangan Kamera Prosumer Terbaik 2016

1. Panasonic FZ1000

Panasonic FZ1000 membawa sensor 1 inci, tetapi kamera ini dapat merakam video hingga resolusi 4K. Zum optik yang dihasilkan oleh kamera ini hanya 16 kali, ini relatif rendah berbanding zoom optik yang ditawarkan oleh kamera prosumer lain.

Kamera dengan resolusi 20.1 MP menyediakan bukaan f / 2.8 dengan sudut lebar maksimum. Aperture f / 2.8 membolehkan anda memenangi gambar dengan cahaya rendah tanpa menggunakan kepekaan ISO yang tinggi. Panasonic melengkapkan kamera ini dengan Stabilisasi Imej Optik 5 paksi Hibrid untuk meminimumkan gegaran kamera.

2. Canon G3 X

Kamera prosumer Canon G3 X terbaik

Canon memperkenalkan kamera superzoom dengan sensor kamera 1 inci yang mempunyai resolusi 20.2 MP. Canon menambah 25 kali zoom optik yang juga menjadi tarikan utama kamera prosumer ini kerana dapat memperbesar gambar objek dengan mudah.

Keistimewaan Canon G3 X juga terdapat pada kawalan skrin sentuh 3.2 inci yang memudahkan anda menyesuaikan tetapan kamera ini. Kamera ini mampu merakam video dalam kualiti Full HD, tetapi sayangnya tidak dengan resolusi 4K. Canon juga menyediakan pemproses Imej Digic 6 premium pada kamera jambatan ini.

3. Sony RX10 II

Sony RX10 II

Sama seperti dua kamera prosumer terbaik yang telah kita bincangkan sebelumnya, Sony RX10 II juga menawarkan sensor 1 inci dengan resolusi 20.2 MP. Tidak ada zoom optik yang menyertai kamera ini, tetapi Sony menjamin bahawa RX10 II adalah kamera prosumer berkualiti premium yang dapat menghasilkan foto dengan kualiti yang lebih baik.

Kamera ini dapat merakam dengan resolusi hingga 4K yang cukup tajam. Sekiranya anda lebih kerap menggunakan kamera prosumer untuk tujuan rakaman video, Sony RX10 II adalah pilihan terbaik untuk memenuhi keperluan anda.

4. Canon Powershot SX60 HS

Canon Powershot SX60 HS

Selain itu, terdapat kamera prosumer yang menawarkan pelbagai jenis ciri khas. Canon Powershot SX60 HS boleh melakukan zoom sehingga 65 kali. Selain itu, kamera ini juga membawa sensor yang cukup standard, iaitu sensor 1 inci 16.1 MP.

Kamera ini yang masih menggunakan kawalan manual membawa pemidang tilik elektronik dengan kemampuan yang sangat baik. Jangan berhenti di situ, Canon juga menambahkan Wi-Fi dan NFC terbina dalam untuk memindahkan gambar ke peranti lain dengan mudah. Secara keseluruhan , Canon Powershot SX60 HS dapat menghasilkan gambar berkualiti.

5. Nikon Coolpix P610

Mungkin Nikon Coolpix P610 adalah kamera prosumer termurah dalam senarai ini. Walaupun murah, kamera ini membawa ciri dan spesifikasi yang cukup baik. Kamera yang mempunyai sensor 16.1 MP 1 inci dilengkapi dengan Zum Optik 60 kali. Dengan kata lain, Nikon Coolpix P610 adalah kamera superzoom yang cukup menyaingi kualiti zoom optik Canon Powershot P610.

Walaupun harganya sangat murah, Nikon Coolpix P610 menyediakan ciri Wi-Fi dan NFC. Berdasarkan keseluruhan ciri dan spesifikasi, saya rasa anda tidak akan menyesal membeli kamera jambatan ini dari Nikon.

6. Panasonic Lumix DMC-FZ72

Sekarang, sudah tiba masanya Panasonic Lumix DMC-FZ72 untuk pamer. Ini adalah kamera prosumer termurah yang tidak akan menguras dompet anda. Dilengkapi dengan sensor 16.1 MP 1 inci, Panasonic Lumix DMC-FZ72 juga dilengkapi dengan zoom optik 60 kali.

Kelajuan pengambilan gambar yang ditawarkan oleh kamera ini ialah 9fps. Sementara itu, kamera jambatan ini dapat merakam video dengan resolusi 1080p. Tidak ada sambungan Wi-Fi yang menyertai kamera ini, tetapi Panasonic memberikan harga yang cukup sepadan dengan spesifikasi yang ditawarkan oleh Lumix DMC-FZ72.

7. Sony Cybershot HX300

Sony Cybershot HX300

Masih membincangkan kamera prosumer terbaik dari Sony, kali ini terdapat siri HX300, di mana kamera ini memberikan spesifikasi yang hampir sama dengan DSC-HX400V. Kamera prosumer ini juga mempunyai sensor 20.4 MP 1 inci.

Kamera ini dapat merakam video dalam kualiti Full HD. Di samping itu, kawalan manual cincin lensa yang ditawarkan oleh kamera jambatan ini adalah tarikan utama yang menarik minat pembeli. Walau bagaimanapun, anda tidak akan menemui Wi-Fi atau GPS pada kamera dengan harga yang lebih murah daripada Sony Cybershot DSC-HX400V.

8. Fujifilm FinePix HS50 EXR

Fujifilm FinePix HS50 EXR

Sensor hanya berukuran ½ inci ditambah dengan resolusi 16 MP, jadi apa ciri Fujifilm FinePix HS50 EXR ini? Jika dilihat dari sensor, kamera ini tidak kelihatan istimewa berbanding dengan kamera prosumer lain dalam senarai ini. Namun, Fujifilm FinePix HS50 EXR membawa kelebihan lain dalam bentuk cincin zoom tradisional di sekitar tong lensa yang menjadikannya kelihatan seperti kamera SLR.

Di samping itu, Fujifilm juga memasukkan pemidang tilik elektronik yang sangat baik . Kamera yang membawa 42 kali zoom digital menawarkan foto yang tidak kalah dengan Sony Cybershot DSC-HX400V dan Panasonic Lumix DMC-FZ72.

9. Nikon Coolpix P900

Nikon Coolpix P900

Setakat ini hanya Nikon Coolpix P900 yang memegang tajuk kamera prosumer dengan zoom optik terbaik dalam senarai ini. Ya, kamera yang membawa sensor 1 MP 16 inci diperkuat dengan zoom optik 83 kali. Nikon Coolpix P900 didakwa sebagai kamera jambatan dengan zoom optik terpanjang di dunia. Inilah yang menjadikan kamera ini salah satu produk terlaris Nikon .

10. Sony Cybershot DSC-HX400V

Sony Cybershot DSC-HX400V

Kamera superzoom dari Sony ini pantas dilakukan. Kerana Sony Cybershot DSC-HX400V dilengkapi dengan sensor 1 inci yang seimbang dengan resolusi 20.4 MP. Kualiti sensor kamera ini lebih hebat dengan Zum optik 50 kali ganda.

Mungkin zoom optikal pada kamera ini tidak sebanyak Panasonic Lumix DMC-FZ72, tetapi kamera ini menjimatkan kelebihan lain, iaitu adanya sambungan Wi-Fi yang memudahkan anda menghantar gambar ke peranti lain.

Malangnya, kamera yang membawa reka bentuk ergonomik ini mempunyai pemidang tilik elektronik yang masih relatif rendah. Walau bagaimanapun, anda akan sedikit terhibur dengan harga ekonomi yang ditawarkan oleh Sony Cybershot DSC-HX400V ini.

Kamera prosumer terbaik dalam senarai ini berharga rata-rata 3-7 juta rupiah. Anda boleh memilih kamera prosumer ini mengikut anggaran atau ciri yang anda minati. Tetapi, jika ada lebih banyak dana, anda harus membeli kamera DSLR secara langsung dan bukannya kamera prosumer.