10 Pilihan Jenama Drone Murah Terbaik pada tahun 2016

Masih menggunakan tongsis? Sudah tiba masanya anda beralih ke drone. Adakah itu drone? Ini adalah pesawat tanpa pemandu kecil yang dikendalikan oleh alat kawalan jauh. Drone mempunyai kamera yang dapat merakam atau mengambil gambar dari ketinggian. Selain itu, drone ini juga dilengkapi dengan GPS yang berfungsi sebagai kedudukan navigasi dan kunci.

Ya, drone memang sangat canggih dan luar biasa. Pada masa kini, drone digunakan secara meluas untuk menembak filem dan tujuan lain. Ingin memiliki drone anda sendiri? Ayuh , lihat senarai jenama drone murah terbaik di bawah yang sesuai untuk pemula!

10 Pilihan Jenama Drone Murah Terbaik pada tahun 2016

1. UDI U818A HD +

UDI U818A HD + adalah peningkatan daripada versi sebelumnya, UDI U818A. Drone ini mampu merakam gambar 720p pada 30fps. Ini adalah salah satu drone yang paling digemari di pasaran, kerana apabila anda membeli UDI U818A HD +, anda akan mendapat bateri tambahan. Di samping itu, salah satu jenama drone murah terbaik mempunyai skrin LCD untuk menunjukkan status penerbangan.

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh drone ini adalah kemampuannya untuk mengambil gambar dan video berkualiti HD dengan keseimbangan warna atau putih. Masa penerbangan UDI U818A HD + adalah 7-9 minit dengan jarak kawalan 30 meter.

2. Heli-Max 1SQ V-Cam

Heli-Max 1SQ V-Cam jenama drone murah terbaik

Quadcopter ini adalah pilihan ekonomi bagi anda yang ingin mencuba videografi dari udara. Kamera pada drone ini mampu merakam video dengan resolusi 1280 x 720 piksel pada 30fps. Anda juga boleh memulakan atau menghentikan rakaman dengan pemancar khas untuk drone ini.

Uniknya, drone ini boleh melakukan flip, depan-ke-belakang, belakang-ke-depan, atau dari satu sisi ke sisi lain. Heli-Max 1SQ V-Cam sangat sesuai untuk pemula yang baru menggunakan drone. Peranti ini juga dilengkapi dengan memori 2 GB, tetapi anda boleh menambahkan Pembaca Kad USB ke drone ini.

3. Hubsan X4 (H107C)

Hubsan X4 (H107C)

Kualiti Hubsan X4 (H107C) memang tidak diragukan. Kerana drone itu sudah dilengkapi dengan kamera 720 piksel terbina dalam . Di samping itu, kelebihan lain yang dimiliki oleh drone Hubsan adalah baterinya cukup kuat dan kuat.

Kamera fuselage sangat ringan dan mempunyai daya tahan yang baik. Masa pengecasan bateri drone hanya sekitar 30-40 minit. Bukan hanya itu, drone ini juga mempunyai jarak kawalan jauh yang cukup jauh, iaitu 100 meter.

4. Parrot MiniDrone Rolling Spider

Parrot MiniDrone Rolling Spider

Adakah drone yang boleh memanjat dinding seperti labah-labah? Terdapat. Parrot MiniDrone Rolling Spider dilengkapi dengan roda yang boleh dikeluarkan dan dipasang dengan mudah. Anda boleh menggunakan drone ini untuk terbang seperti biasa, tetapi anda juga dapat mengawal drone sehingga dapat merangkak ke dinding, lantai, atau siling.

Jenama drone murah terbaik dapat dikawal dengan mudah melalui telefon pintar atau tablet. Parrot MiniDron Rolling Spider juga mempunyai baling-baling pemutus litar untuk mengelakkan perlanggaran. Quadricopter pertama yang dapat merangkak dapat terbang selama 8 minit dengan kawalan jarak 20 meter.

5. USA Toyz UX5C

Sebenarnya, dalam keadaan angin kencang, USA Toyz UX5C dapat terbang dengan sangat stabil. Drone ini memang cukup kuat dan tahan lasak. Bukan itu sahaja, USA Toyz UX5C juga dilengkapi dengan bateri tambahan agar dapat terbang lebih lama. Kamera yang terdapat dalam drone ini berukuran 720p dan kualiti HD. Di samping itu, terdapat 2 GB memori yang terdapat dalam peranti ini.

Dengan mod Tanpa Kepala, anda tidak perlu menyesuaikan kedudukan drone sebelum terbang. Satu kunci dalam drone ini adalah membuatnya dapat pulang dengan mudah. Masa penerbangan drone adalah 7-9 minit dengan jarak kawalan 30 meter.

6. Blade Nano QX RTF Quadcopter

Yang ini dikatakan sebagai drone terbaik untuk pemula. Kenapa? Kerana Blade Nano QX RTF Quadcopter sudah dilengkapi dengan teknologi SELAMAT, Sensor Assisted Flight Envelope. Teknologi ini membantu drone ini melepaskan dan mencegah perlanggaran atau perlanggaran.

Sekiranya pada bila-bila masa anda kehilangan kawalan untuk mengawal drone ini, maka drone akan melayang di atas tanpa menabrak apa-apa. Sama seperti produk quadcopter lain, Blade Nanon QX RTF Quadcopter juga dilengkapi dengan bateri tambahan. Drone ini boleh terbang selama 10 minit.

7. USA Toyz F180 +

USA Toyz F180 +

Tidak ada yang dapat menahan pesona USA Toyz F180 +. Drone ini direka khas untuk pemula, tetapi juga dapat digunakan oleh para profesional. Untuk memasang drone ini tidak memerlukan kepakaran khas, kerana peranti ini dapat dipasang dengan sangat mudah. Drone canggih ini mampu berpusing dan berputar hingga 360 darjah.

Mode 1 yang terdapat dalam drone ini sangat sesuai untuk mengambil gambar atau merakam video, sementara mode 2 membolehkan anda menjaga drone ini stabil walaupun angin kencang. Dengan bateri penuh, drone ini dapat terbang selama 7-9 minit dengan jarak kawalan 30 meter.

8. JJRC H8C

JJRC H8C

Mencari drone yang dapat mengawal kelajuannya mengikut keperluan anda? JJRC H8C nampaknya seperti pilihan yang tepat. Sebabnya, peranti ini menawarkan 4 mod kelajuan, antara 25%, 50%, 75%, hingga 100%. Dengan kara lain, JJRC H8C dapat dikendalikan oleh pemula atau profesional.

Salah satu jenama drone murah terbaik dilengkapi dengan LCD pada alat kawalan jauh untuk menunjukkan pendikit, lampu LED, kuasa bateri, dan keadaan isyarat. Drone, yang dilengkapi dengan kamera HD 2 MP, menawarkan jarak kawalan 80 meter dan jangka waktu penerbangan 8 minit.

9. SYMA X5C

SYMA X5C

SYMA X5C adalah salah satu drone paling laris di pasaran. Harga yang ditawarkan untuk peranti ini sangat setanding dengan kemampuannya untuk stabil dan mampu melakukan semua manuver yang anda mahukan.

Semasa membeli SYMA X5C ini, anda akan mendapat kamera 2 MP yang boleh merakam video. Ini adalah drone terbaik untuk pemula, jurugambar dan videografer. Masa terbang yang ditawarkan oleh SYMA X5C ini adalah 5-8 minit dengan jarak kawalan sekitar 50 meter.

10. NightHawk DM007

NightHawk DM007

Bagi pemula yang ingin bereksperimen dengan fotografi di udara, NightHawk DM007 nampaknya merupakan alat yang tepat untuk menyokong aktiviti anda. Drone ini sangat mudah digunakan kerana dilengkapi dengan ciri-ciri yang berkelayakan.

NightHawk DM007 menyediakan monitor LCD yang dapat menunjukkan pendikit, lampu LED, bateri, dan keadaan isyarat. Drone, yang menyediakan dua mod kelajuan yang berbeza, mampu terbang selama 6-8 minit dengan jarak kawalan yang cukup jauh 150 meter.

Berfikir untuk membeli drone untuk menyokong aktiviti fotografi anda? Sepuluh jenama drone murah terbaik boleh menjadi pilihan tepat untuk anda. Mempunyai kamera terbang tidak perlu menghabiskan terlalu banyak, anyway . Dengan pilihan drone di atas, anda boleh membeli drone berkualiti tanpa menguras kandungan dompet.

Semoga di masa hadapan ada drone buatan Indonesia yang berkualiti sehingga harganya lebih murah dan senang diperoleh. Sekiranya anda mahukan drone yang disatukan dengan kamera Gopro, sila lihat ulasannya di sini.