10 Pilihan Kamera Tanpa Cermin Terbaik 2016

Mungkin ramai yang tidak mengetahui perbezaan antara kamera tanpa cermin dengan kamera DSLR. Pada pandangan pertama, paparan kedua-dua jenis kamera ini kelihatan serupa. Kamera tanpa cermin adalah kamera tanpa cermin yang mempunyai lensa yang boleh ditukar ganti. Mirrorless Interchangeable-Lens Camera (MILC) adalah kamera digital dengan ciri-ciri yang jauh lebih canggih daripada pendahulunya. Namun, kualiti kamera tanpa cermin masih tidak dapat dibandingkan dengan kamera DSLR.

Bagi pemula dalam bidang fotografi sangat digalakkan menggunakan kamera tanpa cermin. Sebabnya, kamera ini mempunyai ukuran yang lebih kecil, berat lebih ringan, dan fungsi yang tidak kalah canggih dengan kamera DSLR. Berikut adalah ulasan versi terbaik kamera tanpa cermin yang boleh dijadikan rujukan bagi anda yang berminat untuk memilikinya dalam masa terdekat.

10 Pilihan Kamera Tanpa Cermin Terbaik 2016

1. Fuji X-T10

Kamera tanpa cermin dengan harga yang cukup berpatutan dilengkapi dengan ukuran sensor APS-C. Fuji X-T10 mempunyai resolusi 16.3 MP, ukuran resolusi yang cukup baik jika dibandingkan dengan resolusi kamera digital.

Dengan monitor 3 inci dan 9,20,800 titik, kamera dengan reka bentuk yang menyerupai kamera digital kelihatan sangat prima. Harga Fuji X-T10 ialah USD 699.99. Kamera Fuji X-T10 mempunyai reka bentuk yang menyerupai DSLR, jadi orang akan menyangka bahawa anda menggunakan kamera DSLR.

2. Olympus OM-D E-M10 II

Olympus OM-D E-M10 II kamera tanpa cermin terbaik

Sekiranya anda mencari kamera tanpa cermin terbaik dengan ukuran, fleksibiliti, dan harga yang tepat, maka Olympus OM-D E-M10 II dapat menjadi pilihan yang tepat. Ukuran sensor yang ditawarkan oleh kamera ini adalah Micro Four Thirds. Sementara itu, resolusi kamera ini adalah 16.1 MP. Kelajuan menembak Olympus OM-D E-M10 II adalah 8.5 fps.

Kamera ini yang dapat merakam video dengan resolusi maksimum 1080p adalah kamera yang kuat. Harga yang ditawarkan untuk Olympus OM-D E-M10 II cukup murah, iaitu USD 549.00.

3. Sony A7 II

Sony A7 II

Siapa yang boleh menolak kamera tanpa cermin gaya DSLR yang dilengkapi dengan penstabilan 5 paksi terbina dalam ? Ya, Sony A7 II adalah kamera yang mempunyai kriteria ini. Dengan sensor bingkai penuh dan resolusi 24.3 MP, kamera ini menyajikan kualiti fotografi terbaik yang tidak kalah dengan kamera DSLR.

Kamera ini mampu mengambil gambar pada 5 fps. Untuk merakam video, kamera tanpa cermin ini dapat merakam video dengan resolusi 1080p. Secara keseluruhan , kualiti kamera yang berharga USD 1.445.00 sangat bagus dan tidak mengecewakan.

4. Fuji X-T1

Fuji X-T1

Fuji X-T1 menawarkan kawalan manual untuk kelajuan rana, bukaan lensa, dan tetapan ISO. Ini tentunya tidak menjadi masalah sekiranya anda sudah lama menceburkan diri dalam bidang fotografi. Reka bentuk klasik yang menyerupai DSLR adalah tarikan utama yang ditawarkan oleh Fuji X-T1.

Kamera ini dapat menghasilkan gambar yang sangat berkualiti. Monitor yang dimiliki oleh kamera ini adalah paparan miring 3 inci dengan 1,040,000 titik. Fuji X-T1 membawa ukuran sensor APS-C dengan resolusi kamera 16.3 MP. Anda boleh membeli Fuji X-T1 dengan harga USD $ 852.29.

5. Olympus OM-D E-M5 II

Kamera tanpa cermin dengan ukuran yang tidak terlalu besar tetapi membawa beberapa ciri yang mampu dimiliki adalah Olympus OM-D E-M5 II. Kamera ini dilengkapi dengan penstabilan 5 paksi yang cukup berkesan. Selain itu, kamera beresolusi 16.1 MP yang disokong oleh sensor Micro Four Thirds cukup baik untuk menghasilkan foto berkualiti tinggi.

Pada kamera ini, Olympus menambah 40 mod resolusi tinggi yang menjadikan kualiti foto lebih hebat. Kamera tanpa cermin terbaik dengan kelajuan menembak 10 fps ditawarkan pada harga USD $ 881.80.

6. Panasonic G7

Murah dan berkualiti, itu adalah dua perkataan yang dapat menggambarkan Panasonic G7. Kamera tanpa cermin ini dijual pada harga USD $ 529,99, bahkan harga penggunaan kamera ini di bawah 5 juta. Panasonic G7 adalah kamera yang menawarkan gabungan ciri, teknologi, kepraktisan, dan harga yang sangat baik.

Panasonic G7 mempunyai sensor Micro Four Thirds dengan resolusi 16 MP. Kelajuan mengambil gambar dari kamera ini ialah 8 fps. Walau bagaimanapun, resolusi maksimum untuk mengambil video dengan kamera tanpa cermin ini ialah 4K. Dengan pemidang tilik elektronik, Panasonic G7 muncul sebagai kamera ekonomi dengan ciri-ciri yang luar biasa.

7. Panasonic GH4

Panasonic GH4

Adakah Panasonic GH4 kamera tanpa cermin? Atau adakah ini kamera video resolusi 4K? Jawapannya ialah Panasonic GH4 adalah kamera tanpa cermin yang mampu merakam video dengan resolusi 4K. Sementara itu, resolusi kamera yang disediakan oleh Panasonic GH4 hampir sama dengan resolusi yang terdapat dalam barisan kamera tanpa cermin terbaik dalam senarai ini.

Sejak awal pelancarannya, Panasonic GH4 telah dipercayai oleh kebanyakan orang yang sering membuat filem. Ini tidak dapat dipisahkan dari besarnya resolusi yang ditawarkan oleh kamera ini semasa merakam video. Harga jualan Panasonic GH4 adalah USD $ 799.99.

8. Sony A6000

Sony A6000

Mencari kamera mirroless dengan harga di bawah 5 juta? Sony A6000 adalah jawapan yang tepat untuk memenuhi keperluan anda. Ini adalah kamera tanpa cermin yang membawa pemidang tilik elektronik. Selain itu, Sony juga menyematkan sistem AF hibrid yang diklaim sebagai salah satu yang terpantas di dunia.

Resolusi kamera yang ditawarkan oleh Sony A6000 juga sangat tinggi, yakni 24.3 MP. Secara keseluruhan, Sony A6000 yang patut digelar sebagai high-end kamera tanpa cermin . Namun, kamera ini dijual dengan harga yang cukup murah, iaitu USD $ 498.00.

9. Panasonic GX8

Panasonic GX8

Nah, ini adalah kamera tanpa cermin laris dari Panasonic. Kerana Panasonic GX8 tetap digadang dengan sensor yang paling terkini. Kamera ini membawa sensor Micro Four Thirds dengan resolusi 20.3 MP.

Semasa diuji, sensor yang ditawarkan oleh Panasonix GX8 hampir sama dengan sensor yang terdapat pada kamera DSLR. Malah, kamera ini juga membawa resolusi rakaman video sehingga 4K. Kamera ini mempunyai kualiti yang sangat baik. Panasonic GX8 boleh dibeli dengan harga USD $ 598.00.

10. Nikon 1 J5

Sekiranya kebanyakan kamera tanpa cermin menggunakan mikro Four Thirds, APS-C atau sensor bingkai penuh, Nikon 1 J5 hanya menawarkan sensor 1 inci. Tetapi sensor ini masih cukup bagus untuk menghasilkan foto yang lebih baik daripada kamera digital biasa.

Kamera ini kecil dan praktikal dibawa ke mana sahaja menjadikannya sesuai untuk pemula. Resolusi yang diberikan oleh Nikon 1 J5 adalah 20.8 MP. Walaupun ukuran sensornya agak kecil, Nikon 1 J5 mampu merakam video dengan resolusi hingga 4K. Anda boleh membawa kamera ini pulang dengan membelanjakan USD $ 496.95.

Itulah senarai versi kamera tanpa cermin terbaik Caris Signal. Sebilangan besar kamera tanpa cermin dalam senarai ini berharga 5 hingga 9 juta rupiah. Anda boleh memilih salah satu kamera ini mengikut ciri yang anda perlukan dan dana yang ada.