10 Cadangan Kamera Tanpa Cermin untuk Pemula 2016

Sekiranya anda ingin mencuba dunia fotografi, tidak ada salahnya anda menggunakan kamera tanpa cermin terlebih dahulu sebagai permulaan. Sesungguhnya, kamera tanpa cermin menawarkan ciri dan kualiti fotografi yang tidak kalah dengan kamera DSLR. Kamera tanpa cermin ini sangat sesuai untuk memenuhi keperluan anda dalam seni fotografi.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran ketika memilih kamera tanpa cermin untuk pemula, akan membantu anda dengan senarai kamera tanpa cermin berikut. Kamera ini mungkin tidak secanggih seperti kamera tanpa cermin terbaik yang telah kita bincangkan sebelumnya, tetapi ciri-cirinya sangat sesuai untuk mereka yang masih dalam fasa pembelajaran.

10 Cadangan Kamera Tanpa Cermin untuk Pemula 2016

1. Panasonic GF7

Bagi pemula, ukuran kamera yang terlalu besar tentu akan menjadi masalah. Biasakan diri anda dengan kamera yang lebih kecil, seperti Panasonic GF7. Kamera tanpa cermin ini dilengkapi dengan paparan skrin sentuh yang sangat responsif.

Dengan sensor Micro Four Thirds 16 MP, Panasonic GF7 akan memberikan gambar yang cukup bagus untuk pemula. Kamera mampu merakam video sehingga resolusi 1080p tidak dilengkapi dengan pemidang tilik atau denyar . Walau bagaimanapun, kamera tanpa cermin untuk pemula dari Panasonic dijual dengan harga yang cukup berpatutan.

2. Nikon 1 J5

Kamera tanpa cermin Nikon 1 J5 untuk pemula

Walaupun kamera tanpa cermin lain sudah menggunakan sensor Micro Four Thirds atau sensor berkualiti tinggi yang lain, Nikon 1 J5 masih menggunakan sensor 1 inci. Namun, kamera ini membawa resolusi 20.8 MP yang cukup mampu.

Daya tarikan kamera tanpa cermin dari Nikon ini terletak pada reka bentuk robotnya yang sangat berkelas . Walau bagaimanapun, kelebihan Nikon 1 J5 terletak bukan hanya pada reka bentuknya, tetapi juga pada kelajuan AF dan pemotretan hingga 60fps. Sebenarnya, kamera ini dapat merakam video dengan resolusi 4K. Kamera berharga USD $ 496.95 sangat praktikal untuk dibawa ke mana sahaja.

3. Fuji X-M1

Fuji X-M1

Pada masa ini, harga Fuji X-M1 jauh lebih murah daripada ketika kamera tanpa cermin dilancarkan untuk pertama kalinya. Walau bagaimanapun, Fuji X-M1 adalah kamera tanpa cermin yang bagus dan berkualiti untuk pemula. Fuji melengkapkan kamera ini dengan sensor APS-C 16.3 MP dan lensa Fuji X-Mount.

Dengan reka bentuk retro dan klasik, Fuji X-M1 adalah kamera tanpa cermin yang cukup menarik bagi banyak orang. Sekiranya anda seorang pemula, Fuji X-M1 ini adalah kamera yang tepat untuk anda. Sebenarnya, Fuji telah menyediakan Sensor X-trans untuk meningkatkan ketajaman perincian halus dalam foto yang dihasilkan.

4. Olympus E-PL7

Olympus E-PL7

Dengan membawa reka bentuk klasik dan bahan logam, Olympus E-PL7 akan kelihatan menarik untuk mata anda. Sensor dan lensa kamera ini menggunakan jenis Micro Four Thirds. Sementara itu, resolusi yang ditawarkan adalah 16.1 MP.

Kelajuan mengambil gambar dari Olympus E-PL7 adalah 8fps. Kamera ini mampu merakam video dengan resolusi 1080p. Secara keseluruhan, Olympus E-PL7 adalah kamera yang bagus, sayangnya kamera ini tidak mempunyai ciri menonjol yang mengagumkan.

5. Sony A5100

Mungkin anda berminat dengan jumlah resolusi yang ditawarkan oleh kamera tanpa cermin Sony A5100. Ya, Sony A5100 memang dilengkapi dengan sensor APS-C dengan resolusi kamera 24.3 MP. Kualiti gambar yang dihasilkan oleh kamera ini memang sangat mengagumkan. Ditambah dengan kehadiran lensa Sony E-Mount, kamera ini sangat sesuai digunakan oleh pemula yang ingin menceburkan diri dalam bidang fotografi.

Kelajuan kamera ini dalam mengambil gambar adalah 6fps. Selain itu, Sony A5100 juga mampu merakam video sehingga resolusi 1080p. Nilai tambahan Sony A5100 adalah harganya yang cukup murah, iaitu USD $ 448.00.

6. Fujifilm X-A2

Cadangan kamera tanpa cermin seterusnya ialah Fujifilm X-A2, kamera dengan gaya yang sangat bergaya dan dilengkapi dengan sensor APS-C CMOS dan resolusi 16 MP, ini adalah ukuran yang sama dengan kebanyakan kamera DSLR. Sensor ini membolehkan kamera ini menghasilkan foto yang bagus walaupun anda mengambil gambar di ruangan gelap.

Terdapat skrin LCD yang dapat bergerak ke atas 175 darjah untuk memudahkan anda mengambil gambar diri sendiri . Kamera ini juga mampu merakam video dengan resolusi 1080p. Uniknya, Fujifilm X-A2 juga dilengkapi dengan Wi-Fi terbina dalam . Kamera ini ditawarkan dengan harga USD $ 500.00.

7. Canon EOS M10

Canon EOS M10

Jika dilihat dari spesifikasi dan kualiti kamera, Canon EOS M10 mungkin lebih rendah daripada kamera tanpa cermin lain dalam senarai ini. Walau bagaimanapun, Canon EOS M10 adalah kamera tanpa cermin untuk pemula yang cukup bernilai dibeli.

Canon membawa sensor CMOS APS-C dengan resolusi 18 MP untuk memastikan gambar yang dihasilkan kelihatan baik dan sempurna. Kamera ini juga mempunyai autofokus CMOS AF II Hybrid. Merakam video HD 1080p juga lebih mudah jika anda menggunakan Canon EOS M10 ini. Saiz kamera ini lebih kecil daripada kamera tanpa cermin lain. Anda boleh membawa pulang kamera ini dengan menyediakan dana sebanyak USD $ 450.00.

8. Sony Nex-3N

Sony Nex-3N

Ciri dan spesifikasi yang dibawa oleh Sony Nex-3N mungkin serupa dengan kamera tanpa cermin lain yang serupa, seperti sensor APS-C 16 MP, miring LCD, dan kemampuan untuk merakam video pada resolusi 1080p. Tidak ada butang mod luaran atau port aksesori yang melengkapkan kamera ini, tetapi Sony menyediakan denyar terpasang pada Nex-3N ini.

Bagi pemula, Sony Nex-3N cukup untuk memberikan titik antara muka yang cukup jelas. Dalam kamera ini, foto juga tidak terlalu banyak sehingga kualiti foto menjadi lebih baik. Sony Nex-3N juga membawa beberapa fitur gaya Sony tambahan, seperti Auto HDR, Sweep Panorama, dan kemampuan untuk merakam video HD pada resolusi 1080p.

9. Samsung NX2000

Samsung NX2000

Dalam kamera tanpa cermin ini, Samsung menawarkan sensor APS-C dengan resolusi 20 MP. Malah, Samsung NX2000 juga menyediakan skrin sentuh yang sangat responsif. Setelah diuji, kamera ini mempunyai pencahayaan yang baik dalam ISO rendah.

NX200 adalah kamera yang sangat sesuai untuk anda yang selalu menyukai antara muka yang menggunakan skrin sentuh. Dalam kamera ini, anda juga akan mendapati terbina dalam Wi-Fi, memandangkan tidak banyak kamera yang membawa terbina dalam Wi-Fi, Samsung NX2000 adalah pilihan yang tepat untuk anda yang memerlukan kamera mirrorless dengan skrin sentuh.

10. Pentax Q7

Pentax Q7 adalah kamera mirrorless dengan padat saiz jadi ia adalah lebih praktikal apabila mengambil foto memburu ke mana-mana, termasuk semasa anda bercuti ke tempat-tempat menarik. Kamera ini membawa sensor CMOS 1 / 1.7 "dengan resolusi 12.4 MP.

Walaupun resolusi kamera ini tidak terlalu besar, Pentax Q7 mampu menghasilkan gambar dengan kualiti yang baik. Rakaman video berkualiti HD 1080p juga boleh dilakukan menggunakan Pentax Q7 ini.

Senarai kamera tanpa cermin ini untuk pemula boleh menjadi cadangan tepat bagi anda yang ingin mengikuti fotografi. Setelah mahir menggunakan kamera tanpa cermin, anda boleh beralih ke kamera yang lebih profesional, seperti kamera DSLR.