Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram dengan Mudah

Setelah puas meninjau cara menyimpan cerita di Instagram, kami sekarang akan mengulas tentang cara menetapkan semula kata laluan Instagram anda. Menetapkan semula kata laluan anda di IG ternyata sangat berguna untuk keselamatan akaun Instagram anda . Terutama bagi anda yang mempunyai ratusan ribu malah berjuta-juta pengikut.

Biasanya, bagaimanapun, yang mempunyai banyak pengikut adalah selebgram. Namun, ia tidak menolak akaun fanbase dan akaun besar lain juga disasarkan oleh penggodam yang anda kenal. Oleh itu, dalam artikel ini kami akan memberikan tutorial bagaimana menetapkan semula kata laluan Instagram anda.

Di samping itu, kami akan memberikan faedah menetapkan semula kata laluan secara berkala. Sebenarnya, di sini kami juga akan memberikan petua untuk memilih kata laluan yang selamat untuk mengelakkan tangan yang tidak bertanggungjawab. Ingin tahu? Tonton langsung artikel ini hingga akhir!

Faedah Menukar Kata Laluan Secara Berkala

Faedah Menukar Kata Laluan Secara Berkala

Sekarang, sebelum kita masuk ke perbincangan mengenai cara menetapkan semula kata laluan Instagram anda, alangkah baiknya jika anda mengetahui beberapa faedah menetapkan semula kata laluan akaun IG anda. Kerana, dengan menukar kata laluan secara berkala akan membuat penggodam keliru dan sudah tentu anda tidak boleh melakukannya terlalu kerap, ya, tetapi secara berkala!

Sebab utama mengapa anda perlu menukar kata laluan IG secara berkala adalah untuk mengelakkan penggodam bodoh yang sering ingin masuk ke akaun IG anda. Penggodam biasanya akan menyasarkan akaun besar, seperti akaun selebriti dengan berjuta-juta pengikut.

Nah, untuk mengelirukan penggodam, anda boleh menukar kata laluan akaun Instagram anda secara berkala. Namun, pastikan anda menukar kata laluan yang sukar diteka. Contohnya, kata laluan awal anda adalah "cutiepies" dan kemudian anda boleh menggantinya dengan kata laluan "letmeknow." Anda mesti menukar kata laluan yang jauh berbeza dengan kata laluan asal.

Oleh itu, jika anda menukar kata laluan akaun IG secara berkala ia boleh dikatakan memperdaya penggodam. Juga, buat kata laluan yang sama sekali tidak dapat diramalkan oleh orang lain dan hanya anda yang mengetahui asal usul kata laluan.

Tukar kata laluan Instagram anda secara berkala di sini, jangan gunakannya terlalu banyak. Contohnya, anda menggantinya sebulan sekali atau dua bulan sekali, sudah cukup. Jangan ganti setiap hari. Sebenarnya, jika anda menukar kata laluan IG sepanjang masa, itu akan memudahkan penggodam masuk ke akaun Instagram anda

Petua Memilih Kata Laluan yang Selamat

petua memilih kata laluan yang selamat

Tidak mahu akaun Instagram anda diceroboh oleh orang-orang bodoh yang tidak bertanggungjawab? Sekiranya ada, ubah kata laluan anda dengan kerap! Selain mengubahnya secara berkala, anda juga harus memastikan untuk menggantinya dengan betul dan jangan biarkan penggodam mengetahui corak menukar kata laluan anda, ya. Berikut adalah beberapa petua untuk memilih kata laluan yang betul dan selamat:

1. Elakkan kata laluan yang berkaitan dengan anda

Apakah maksudnya? Tujuan menukar kata laluan yang dikaitkan dengan anda adalah, jangan gunakan kata laluan untuk kelahiran, ulang tahun, atau tarikh penting lain. Kerana, perkara seperti tarikh lahir kata laluan sangat mudah ditebak. Akibatnya, akaun Instagram anda bahkan diretas.

2. Gunakan Perkataan Aneh

Nah, untuk petua mengenai perkara ini cukup berkesan yang anda tahu. Sekiranya anda menggunakan kata-kata pelik, sukar bagi penggodam untuk meneka kata laluan akaun IG anda. Elakkan nama sebenar, nama keluarga, atau nama teman lelaki anda untuk membuat kata laluan, ya!

Anda boleh menggunakan nama yang pelik, misalnya "croaacckqoach" atau mungkin anda boleh menggantinya dengan "kodokgajahsemut." Dengan nama pelik ini, penggodam akan sukar meneka kata laluan akaun IG anda.

3. Gunakan Gabungan Nombor dan Huruf

Ini juga sangat penting! Anda bukan hanya menulis kata laluan yang unik, tetapi juga menggabungkannya dengan nombor. TETAPI , pastikan itu bukan nombor yang berkaitan dengan tarikh penting, ya. Contohnya anda boleh membuat kata laluan "croccoakch9234." Kata laluan seperti itu akan sukar ditebak oleh penggodam yang anda kenal.

4. Gunakan Huruf Besar dan Huruf Kecil

Nah, salah satu cara untuk menyukarkan penggodam untuk meneka kata laluan IG anda adalah dengan menggunakan gabungan huruf besar dan huruf kecil dalam kata laluan. Selain gabungan angka, anda juga dapat mengubah kata laluan menggunakan huruf besar dan kecil sehingga sukar diteka oleh penggodam.

5. Buat Kata Laluan Panjang

Akhirnya, anda boleh memilih kata laluan yang panjang tetapi mudah diingat untuk anda. Jangan gunakan kata laluan yang panjang, anda tidak ingat. Anda boleh menggabungkan nombor, huruf dan simbol untuk membuat kata laluan yang panjang. Ingat, buat kata laluan yang sukar ditebak tetapi senang anda ingat.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram

Sudah memahami faedah dan memilih kata laluan yang selamat? Sekarang inilah intinya, bagaimana menetapkan semula kata laluan Instagram anda. Sekiranya anda telah menetapkan kata laluan selamat, inilah masanya untuk anda menukarnya. Bagaimana untuk? Mudah dan sangat mudah, segera dengarkan langkah-langkah berikut, mari kita pergi!

  • Log masuk ke akaun Instagram anda menggunakan kata laluan lama.
  • Selepas itu, anda boleh terus klik pada tanda alias orang tersebut dan klik pada profil akaun Instagram anda.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram 1

  • Seterusnya, anda boleh mengklik simbol titik di sudut kanan atas.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram 2

  • Di sini, anda telah memasukkan alat pilihan. Sekarang, anda boleh menatal ke bawah dan klik Ubah Kata Laluan untuk menetapkan semula kata laluan akaun IG anda.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram 3

  • Kemudian, anda boleh menaip kata laluan semasa anda di lajur Kata laluan semasa. Kemudian, tulis juga kata laluan baru dalam kata laluan Baru dan tulis lagi untuk kali kedua kata laluan baru dalam kata laluan Baru, sekali lagi.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram 4

  • Sekiranya anda sudah selesai dan pasti menukar kata laluan, maka anda hanya boleh mengklik simbol senarai semak di sudut kanan atas.

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Instagram 5

Dan, anda telah berjaya menetapkan semula kata laluan akaun Instagram anda. Bagaimana, sangat mudah dan sederhana, bukan?

Itulah cara menetapkan semula kata laluan Instagram anda dengan mudah dan selamat. Ingat, anda boleh menukar kata laluan anda secara berkala, tetapi berikan masa dan tidak terlalu kerap. Anda juga mesti memperhatikan memilih kata laluan yang betul untuk mengelakkan diri daripada digodam. Ada cadangan lain? Kongsi dengan kami dan pembaca lain di ruangan komen, ya. Semoga bermanfaat!