10 Komputer riba untuk Pelajar Terbaik pada tahun 2016

Bagi pelajar, terutama mereka yang belajar di fakulti teknologi maklumat, kejuruteraan awam, dan reka bentuk seni bina, mempunyai komputer riba dengan sektor grafik berkualiti tinggi sangat penting. Kerana sektor grafik yang berkualiti akan menyokong semua aktiviti multitasking mereka, seperti reka bentuk grafik, penggunaan aplikasi CAD, dan mengedit gambar dan video.

Oleh itu, untuk memenuhi keperluan pelajar untuk komputer riba ekonomi dengan spesifikasi yang berkelayakan untuk menyokong aktiviti pembelajaran mereka, akan mengeluarkan senarai komputer riba untuk pelajar terbaik pada tahun 2016. Mari lihat senarai berikut!

10 Komputer riba untuk Pelajar Terbaik pada tahun 2016

1. Asus Zenbook UX305

Asus Ultrabook ini adalah salah satu komputer riba terbaik untuk pelajar. Asus Zenbook UX305 adalah komputer riba 13.3 inci yang dikuasakan oleh pemproses Intel Core M 5Y10 dengan kelajuan 2 GHz. Kekukuhan pemproses juga diimbangi dengan kehadiran 8 GB RAM.

Asus memasukkan kad grafik Intel HD 5300 ke dalam komputer riba yang membawa SSD 250 GB ini. Kad grafik sangat menyokong aktiviti pelajar kejuruteraan mekanikal atau kejuruteraan industri yang sering menggunakan aplikasi yang memerlukan grafik yang tinggi.

2. Chromebook Acer 15

Komputer riba Acer Chromebook 15 untuk pelajar

Perlukan komputer riba dengan sistem operasi Chrome? Mungkin Acer Chromebook 15 ini adalah pilihan yang sesuai untuk anda. Pelajar yang mengambil jurusan kejuruteraan dan reka bentuk seni bina pastinya akan merasa lebih lega sekiranya mereka dapat melakukan kerja dengan komputer riba dengan skrin besar.

Acer Chromebook 15 membawa skrin HD penuh 15.6 inci yang disatukan dengan Intel HD Graphics GPU. Komputer riba ini menggunakan pemproses Intel Celeron 3205U dengan kelajuan jam 1.5 GHz. Komputer riba yang diklaim mempunyai jangka hayat bateri yang panjang sepanjang hari menyediakan RAM 4GB, SSD 32 GB, dan Bluetooth 4.0.

3. Apple MacBook Pro 13.3 inci dengan Retina Display

Apple MacBook Pro 13.3 inci dengan Retina Display

Semua pelajar dari fakulti kejuruteraan informatika, kejuruteraan awam, hingga reka bentuk seni bina pasti akan merasa selesa ketika melakukan kerja mereka dengan Apple MacBook Pro 13.3 inci ini. Sebabnya, layar notebook ini telah menggunakan teknologi Retina Display yang menjadikannya kelihatan lebih jelas, lebih tajam, dan kaya dengan warna.

Komputer riba ini yang menawarkan SSD 128GB juga menyediakan pemproses grafik yang sangat kuat, Intel Iris Graphics 6100. Di sektor landasan dapur, notebook ini yang membawa RAM 8GB dikuasakan oleh pemproses yang sangat pantas, Intel Core i5 dengan kelajuan 2.7 GHz.

4. Acer Chromebook 15 C910

Chromebook Acer 15 C910

Dikuasakan oleh Intel Core i5 5200 dengan kadar jam 2.2 GHz, Acer Chromebook 15 C910 didakwa sebagai notebook yang mempunyai prestasi yang sangat pantas. Komputer riba ini dengan RAM 4GB membawa skrin HD penuh 15.6 inci yang menawarkan resolusi 1920 x 1080 piksel.

Sementara itu, untuk menjadikan paparan grafik komputer riba ini lebih hebat, Acer menanamkan Intel HD 5500 GPU. Komputer riba yang menggunakan Chrome OS mempunyai bateri yang kuat dan tahan lama.

5. Apple MacBook Air 13 inci

Pelajar pasti memerlukan komputer riba super dengan bateri yang tahan lama dan kuat. Apple MacBook Air 13-inci adalah notebook yang mempunyai bateri dengan daya tahan yang sangat lama. RAM 4 GB sengaja disemat untuk menyamai prestasi Intel Core i5 dengan kelajuan jam 1.3 GHz yang terdapat di landasan dapur komputer riba ini.

Komputer riba ini untuk pelajar juga menggunakan Intel HD 5000 VGA yang menjadikan paparan grafik kelihatan lebih luar biasa. Malangnya, Apple MacBook Air 13 inci tidak dilengkapi dengan paparan teknologi Retina Display.

6. Asus ROG GL551

Sebenarnya, pelajar tidak menggunakan komputer riba hanya untuk belajar atau membuat tugasan. Namun, mereka juga suka bermain permainan atau menonton filem di komputer riba. Untuk menyokong aktiviti belajar dan bermain, Asus ROG GL551 dilengkapi dengan pemproses yang sangat kuat, Intel Core i7 4710HQ yang menawarkan kelajuan 2.5 GHz.

Pemproses yang sengit seimbang dengan RAM 16 GB. Untuk menghasilkan paparan grafik yang sangat istimewa, komputer riba 15,6 inci ini menggabungkan pemproses grafik Nvidia GeForce GTX 860M dengan Intel HD 4600. Malah, notebook permainan ini juga menawarkan ruang simpanan dalaman berkapasiti besar, 1 TB.

7. Acer Aspire V7

Acer Aspire V7

Reka bentuk yang elegan dan skrin yang sangat mengagumkan adalah ciri khas Acer Aspire V7. Perkakasan komputer riba 14 inci ini dimulakan oleh Intel Core i5 4200U dengan kadar jam 1.7 GHz. Dalam sektor grafik, Acer menggabungkan GPU Nvidia GeForce GT 750M dengan Intel HD 4400 untuk menjadikan paparan grafik notebook ini kelihatan lebih sempurna.

Acer juga membakar RAM 8 GB dan HDD 500 GB untuk memperkuatkan sektor memori komputer riba ini. Dengan cara itu, anda dapat menyimpan banyak data kuliah di dalamnya. Acer Aspire V7 adalah penyelesaian pintar untuk memenuhi keperluan pelajar.

8. Microsoft Surface 3

Microsoft Surface 3

Layar tipis, ekonomik, dan terang, itulah kata-kata yang dapat menggambarkan Microsoft Surface 3. Laptop ini sememangnya membawa reka bentuk yang sangat mewah dan elegan. Microsoft Surface 3 membawa skrin ClearType Full HD Plus 10,8 inci. Di sektor dapur pacu, komputer riba ini didahului oleh pemproses Intel Atom Quad Core x7-78700 dengan kelajuan 1.6 GHz.

Bukan itu sahaja, anda juga akan menemui RAM 4 GB dan SSD 128 GB di sektor memori komputer riba ini. Microsoft Surface 3 adalah komputer riba yang sesuai untuk pelajar kerana reka bentuknya nipis, ringkas , dan senang dibawa kemana sahaja.

9. Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4

Kombinasi tablet dan notebook yang hebat boleh didapati di Microsoft Surface Pro 4. RAM 8 GB yang digunakan untuk memastikan peranti ini tetap stabil walaupun menggunakan Intel Core i5 6300U dengan kelajuan 2.4 GHz.

Selain itu, Microsoft Surface 4 juga menggunakan kad grafik Intel HD 520 yang cukup baik. Kerana peranti ini boleh menjadi tablet, Microsoft menyediakan kamera depan 5 MP dan kamera belakang 8 MP.

10. Lenovo ThinkPad E555

Komputer riba pelajar terbaru ialah Lenovo ThinkPad E555. Komputer riba ini, yang mempunyai papan kekunci yang sangat selesa, dilengkapi dengan pemproses APD AMD A8-7100. Bukan itu sahaja, komputer riba ini mempunyai prestasi yang lebih stabil berkat sokongan RAM 4 GB.

Notebook pelayaran 15.6 inci ini bergantung pada pemproses kad grafik AMD Radeon R5 sehingga cukup mampu untuk bermain permainan kelas menengah. Anda juga boleh menyimpan data peribadi anda pada HDD 500 GB yang disediakan oleh Lenovo.

Hampir semua komputer riba untuk pelajar kolej di atas menawarkan kad pemproses dan pemproses grafik yang luar biasa. Oleh itu, senarai komputer riba yang disyorkan oleh ini boleh menjadi rujukan pintar bagi pelajar yang ingin membeli komputer riba berkualiti tinggi.