10 Permainan Pendidikan Awal Kanak-kanak Terbaik di Telefon Android

Bukan hanya bertujuan untuk menghilangkan keletihan atau menghiburkan para pemain. Beberapa permainan yang boleh dimainkan pada peranti Android juga dapat memberikan pendidikan yang baik untuk kanak-kanak, orang dewasa dan juga kanak-kanak yang dikategorikan sebagai paud. Untuk kanak-kanak paud, kini mengkaji 10 permainan pendidikan pediatrik paud yang sesuai dan sesuai dengan usia mereka.

Permainan pendidikan kanak-kanak Paud mempunyai fungsi dan tujuan yang sama seperti permainan matematik atau permainan otak. Tujuan semua permainan ini adalah untuk membuat kanak-kanak merasa senang belajar perkara baru dan tentunya disesuaikan dengan usia mereka. Baiklah, bagaimana dengan permainan pendidikan untuk anak-anak di PlayStore? Lihat artikel ini hingga akhir!

10 Permainan Pendidikan Terbaik untuk Kanak-kanak Awal

1. Teka-teki Prasekolah Kanak-kanak

Teka-teki Prasekolah Kanak-kanak

Intellijoy Educational Games for Kids menawarkan dan mengembangkan permainan di mana anak-anak dapat memberi tahu haiwan, tumbuh-tumbuhan dan juga objek lain. Kids Preschool Puzzles, itulah nama yang dimasukkan ke dalam permainan yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 30,000 pengunduh di PlayStore.

Permainan ini akan sangat menarik untuk kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak yang baru memasuki usia paud. Teka-teki Prasekolah Kanak-kanak menyajikan potongan dengan pelbagai warna untuk kemudian dipadankan menjadi gambar kosong.

Setelah kanak-kanak berjaya mencocokkan segalanya, permainan pendidikan kanak-kanak Paud ini secara automatik akan memaparkan gambar sebenar dengan menyematkan nama di sebelahnya dalam bahasa Inggeris. Cukup untuk mendidik anak-anak mengenali warna seperti haiwan dan lain-lain, cukup klik di sini untuk memuat turun permainan.

2. Permainan Pendidikan untuk Kanak-kanak

Permainan Pendidikan untuk Kanak-kanak

Biasanya untuk mendidik usia anak-anak anda boleh menunjukkan gambar, warna, atau nombor. Sekarang, anda tidak perlu bersusah payah untuk benar-benar menunjukkan semua gambar. Anda hanya memerlukan permainan pendidikan satu ini dan memuat turunnya dengan mengklik di sini.

Educational Games for Kids adalah nama permainan yang mempunyai konsep di mana kanak-kanak dapat mengenal nama buah-buahan, haiwan, huruf, dan nombor dengan mudah. Tidak hanya memberikan kemudahan, penampilan yang berwarna-warni juga menjadi salah satu yang unggul.

3. Prasekolah ABC Percuma

Prasekolah ABC Percuma

Mengajar anak-anak paud untuk menghafal atau mengenali huruf yang boleh anda lakukan dengan mudah dengan menyematkan permainan pendidikan anak-anak paud yang disebut ABC Preschool Free. Ya, seperti namanya, permainan yang dibuat oleh pembangun Sound House LLC ini menyajikan permainan untuk anak-anak.

Permainan ini adalah pengenalan huruf dan angka. Bukan itu sahaja, malah kanak-kanak dapat belajar menulis huruf dan nombor secara langsung di telefon Android. Sekiranya kanak-kanak mempunyai hobi mewarna atau melukis, ABC Preschool Free siap dengan ciri-ciri mewarna. Lengkap dan praktikal, dapatkan permainan di sini.

4. Permainan Pembelajaran Prasekolah dan Tadika

Permainan Pembelajaran Prasekolah dan Tadika

15 permainan menarik dan pendidikan juga telah dipasang ke dalam permainan yang disebut Permainan Pembelajaran Prasekolah dan Tadika. Ini juga merupakan salah satu permainan pendidikan untuk kanak-kanak paud yang boleh menjadi pilihan terbaik untuk kanak-kanak usia paud. Bukan hanya mengenal huruf dan nombor.

Sebabnya, Permainan Pembelajaran Prasekolah dan Tadika menyajikan permainan di mana kanak-kanak dapat mengenali bentuk seperti segitiga, bulat, kotak, segi empat tepat dan bentuk lain. Tidak cukup untuk berhenti di situ, Permainan Pembelajaran Prasekolah dan Tadika bahkan menyajikan ciri-ciri supaya kanak-kanak dapat belajar membaca abjad. Lengkap bukan? Muat turun di sini.

5. Kanak-kanak ABC

paud permainan pendidikan anak-anak ABC

Permainan pendidikan anak paud ini hadir dan diimport oleh pembangun RV AppStudios. Permainan yang dinamakan ABC Kids ini mempunyai konsep dan mengkhusus dalam mendidik anak-anak untuk mengenali huruf sahaja. Tidak ada konsep lain dan menjadikan permainan ini lebih fokus kepada satu subjek sahaja.

Anak-anak akan dipermudah dalam menghafal juga mengenal huruf. Bukan hanya itu, antara muka dan persembahan animasi yang menarik dirancang supaya kanak-kanak berasa gembira dan juga merasa seperti di rumah untuk belajar huruf. Tidak ketinggalan ABC Kids juga menyematkan fitur bagaimana mengucapkan setiap huruf yang telah ditunjukkan. Adakah anda mahu memuat turun? Tekan di sini.

6. 384 Teka-teki

384 Teka-teki

Bermain teka-teki adalah salah satu cara untuk kanak-kanak belajar sambil bermain. Ini kemudian digunakan sebagai konsep untuk membuat permainan pendidikan untuk kanak-kanak paud. 384 Teka-teki, mengambil konsep sederhana tetapi cukup menarik bagi kanak-kanak. Tidak sukar dan cenderung sangat menggembirakan kanak-kanak.

384 Teka-teki hanya meminta kanak-kanak mengumpulkan kepingan teka-teki dan kemudian menyusunnya menjadi gambar kosong. Contohnya ada gambar zirafah tetapi hanya koson. Nah, di sebelahnya ada beberapa keping zirafah yang mesti disusun. Mudah kan? Sekiranya anda berminat memuat turunnya, anda boleh klik di sini.

7. Permainan Pendidikan Kanak-kanak 3 Percuma

Permainan Pendidikan Kanak-kanak 3 Percuma

Masih mengenai permainan pendidikan untuk anak-anak, sekarang Kids Educational Game 3 Free ikut serta dalam menjadi salah satu permainan yang diklasifikasikan sebagai pendidikan awal kanak-kanak. Dalam permainan ini, anak-anak akan diajak untuk mengenal nama haiwan, huruf, dan bahkan mengenali nombor menghafal.

Persembahan yang diberikan oleh Kids Educational Game 3 Free juga digolongkan sebagai kreatif dan menarik. Pelbagai animasi yang sangat mesra kanak-kanak juga disertakan dalam permainan yang telah memperoleh lebih dari 20,000 kali pengunduh ini.

Bukan hanya itu, bahkan anak-anak dapat mendengarkan bagaimana pengucapan semua perkara yang disediakan oleh Kids Educational Game 3 Free. Mahu juga? Klik di sini untuk mendapatkan permainan.

8. Masha dan Beruang

Masha dan Beruang

Adakah anda tahu watak kartun Masha dan beruang? Nah, permainan pendidikan yang satu ini diilhamkan oleh watak Masha dan menjadikannya sebagai salah satu permainan untuk mendidik anak kecil. Merupakan permainan Masha dan Bear di mana kanak-kanak dapat belajar sambil bermain. Terutama watak kartun yang comel dan menggemaskan Masha adalah pilihan kegemaran kanak-kanak.

Dalam permainan ini, anak anda tidak hanya bermain satu permainan. Kerana, Masha dan Beruang menyajikan pelbagai jenis permainan. Ada permainan,  ya  ? Ya, kanak-kanak boleh bermain melukis, mewarna, mengira, melukis gambar, dan banyak lagi. Menyenangkan kanak-kanak dan dapat mendidik anak-anak.

9. Kanak-kanak Piano

Kanak-kanak Piano

Belajar tidak bermaksud mengira atau melukis sahaja. Anda juga dapat meningkatkan kreativiti anak anda melalui muzik. Jika anda ingin mengajar anak-anak nota asas dalam muzik, mungkin anda boleh memuat turun permainan Piano Kids ini.

Kenapa? Dalam permainan Piano Kids ini, kanak-kanak bebas menekan butang seperti mereka bermain piano. Juga, setiap butang diberikan nada antara do untuk melakukan lagi. Bagaimana, berminat untuk memuat turunnya?

10. Permainan Pembelajaran Prasekolah Kanak-kanak

Permainan Pembelajaran Prasekolah Kanak-kanak

Bermain sambil belajar tentunya merupakan perkara yang menggembirakan yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak. Oleh itu, agar kanak-kanak merasa selesa belajar, anda boleh memanfaatkan permainan Kanak-kanak Prasekolah Pembelajaran Prasekolah di mana kanak-kanak akan mendapat pendidikan mengikut usia mereka. Pelbagai permainan dipersembahkan di Preschool Learning Games Kids.

Contohnya ada satu permainan di mana pemain mesti memadankan warna dengan jumlah bola yang ada. Secara tidak langsung kanak-kanak akan belajar warna dan juga mengenali nombor dengan perkara yang menyeronokkan. Bukan hanya permainan itu, anda tahu apa lagi? Lihat di sini!

Cadangan Permainan Lain

Selain 10 permainan pendidikan untuk kanak-kanak paud di atas, kami masih mempunyai beberapa permainan pendidikan lain yang sesuai untuk kanak-kanak paud. Permainan yang disarankan berikut juga bagus seperti permainan yang disebutkan sebelumnya. Berikut adalah beberapa cadangan.

11. Permainan Pembelajaran Prasekolah Kanak-kanak - Greysprings

Permainan Pembelajaran Prasekolah Kanak-kanak - Greysprings

Tidak hairanlah anak-anak kadang-kadang suka melukis atau mewarnai. Dengan cara mereka mewarnai, kanak-kanak akan mudah mengenali warna. Kini, telefon Android anda dapat digunakan sebagai alat mewarna dan juga alat pembelajaran untuk anak-anak. Anda hanya perlu memuat turun permainan Kanak-kanak Prasekolah Pembelajaran Prasekolah di sini.

Permainan ini menyajikan permainan di mana anak-anak akan diminta untuk mewarnai gambar yang ditampilkan di layar perangkat Android anda. Bukan itu sahaja, malah permainan lain seperti permainan yang mencari perbezaan dari dua gambar serupa disisipkan di dalamnya. Seronok, menarik, dan pastinya sesuai untuk anak-anak.

12. Permainan Pendidikan Anak Lengkap

Permainan Pendidikan Kanak-kanak Lengkap

Sekiranya sembilan permainan pendidikan anak pud yang telah disebutkan adalah permainan berasaskan bahasa Inggeris, kali ini Game Pendidikan Anak Lengkap dibawa sebagai salah satu permainan pendidikan untuk anak-anak pud di Indonesia. Selengkap permainan yang lain.

Permainan pengusung daripada SekarMedia pemaju juga akan membantu kanak-kanak awal kanak-kanak mengenali huruf, nombor dan warna dengan interaksi dalam bentuk permainan yang menarik. Bukan itu sahaja, malah Permainan Pendidikan Anak Lengkap mempunyai ciri-ciri di mana kanak-kanak juga dapat mengenali nama buah dan juga jenis haiwan. Cukup lengkap kan? Sekiranya berminat, dapatkan permainan di sini.

13. Makanan Lucu 3!

Makanan Lucu 3

Belajar mengira mungkin sangat membosankan bagi kanak-kanak. Namun, itu tidak berlaku jika anda memuat turun permainan Funny Food 3! untuk anak anda. Dalam permainan ini, kanak-kanak akan diajar cara mengira semasa bermain.

Bukan hanya itu, animasi grafik, gambar, dan warna-warna cerah dengan ceria menjadi daya tarikan bagi kanak-kanak untuk menikmati belajar mengira. Jadi tunggu apa lagi? Mari ajar anak anda mengira semasa bermain dengan Makanan Lucu 3!

14. Mewarnakan halaman untuk kanak-kanak

Halaman mewarna untuk kanak-kanak

Kanak-kanak sangat suka mewarnai nama. Nah, pada zaman moden seperti ini, kanak-kanak juga boleh,  anda tahu,  mewarnai menggunakan peranti Android. Sangat mudah, anda boleh memuat turun permainan Mewarnai halaman untuk kanak-kanak. Ya, di sini para pemain akan dijemput untuk mewarnai setiap gambar yang telah disediakan. Pilihan warna juga pelbagai. Sudah tentu kanak-kanak akan suka memainkannya!

15. Lagu Anak Indonesia

Lagu Anak Indonesia

Selain mengajar muzik kepada kanak-kanak, anda juga dapat mengajar nyanyian dengan permainan Lagu Anak Indonesia ini. Ya, ini adalah salah satu cara bermain sambil belajar. Anak anda boleh diajak menyanyikan lagu dalam Lagu Anak Indonesia dan mengingat liriknya. Nah, Lagu Anak Indonesia hanya menyediakan koleksi lagu anak-anak yang popular di Indonesia,  Anda tahu.

Itulah koleksi permainan pendidikan untuk kanak-kanak usia paud yang merupakan versi terbaik dan terbaik dari isyarat Caris. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah membawa anak-anak ke sekolah Paud. Kerana, anda boleh mengajar anak-anak sambil bermain salah satunya dengan bermain 10 permainan yang telah disebutkan. Apa pendapat kamu?

Artikel Berkaitan