Ini adalah 10 Konsep HP Paling Canggih

Pada awal tahun 2000 mungkin kita tidak pernah membayangkan telefon bimbit dikendalikan oleh skrin sentuh. Tetapi pada zaman ini kita telah menggunakan telefon bimbit ini. Dalam beberapa tahun akan datang, teknologi telefon bimbit pasti akan lebih canggih sehingga telefon masa depan akan muncul dengan teknologi yang paling terkini.

Melihat kenyataan ini, tidak mustahil telefon bimbit yang hanya kita lihat dalam filem fiksyen ilmiah akan menjadi kenyataan dalam beberapa tahun akan datang. Baiklah, kali ini kita akan mengkaji semula 10 konsep HP masa depan yang mungkin akan datang seperti yang dikutip oleh Digital Trends.

Ini adalah 10 Konsep HP Paling Canggih

1. Telefon Tron

Mungkin anda pernah menonton filem Tron: Legacy ? Filem ini, yang dirilis pada tahun 2010, mempunyai genre aksi dengan masa depan yang sangat moden. Jangan terkejut jika anda menjumpai pelbagai jenis objek berteknologi tinggi dalam filem itu.

Salah satu perkara yang diilhamkan oleh filem ini ialah Tron Phone, yang merupakan telefon bimbit masa depan. Walau bagaimanapun, telefon bimbit yang direka oleh Andrew D. Morgan ini mungkin tidak pernah dicipta. Sebabnya, telefon bimbit ini tidak boleh digunakan untuk apa-apa, kecuali untuk komunikasi.

Telefon masa depan Tron Phone

Walaupun bukan yang paling canggih, Tron Phone mempunyai penampilan yang sangat keren seperti filem Tron, yang merupakan badan telefon bimbit yang dilengkapi dengan lampu LED biru, sama seperti warna yang mendominasi filem. Berminat untuk memilikinya?

2. Nokia 2030

Nokia 2030 adalah telefon bimbit unik yang terbuat dari bahan titanium dan kaca. Anda boleh menggunakan filem tingkap berwarna untuk mengubahsuai telefon bimbit yang kelihatan telus ini. Telefon ini direka khas oleh Jim Chan. Ukuran Nokia 2030 tidak terlalu besar kerana hanya berukuran 2 x 4,75 x 0,25 inci.

Nokia 2030

Skrin yang terbuat dari kaca sudah dilengkapi dengan calar. Jadi, adakah itu skrin sentuh? Ya, skrin dari kaca adalah skrin sentuh . Namun, anda tidak perlu risau, kerana telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan pad yang berisi pad angka.

3. EmoPulse

Anda pastinya biasa dengan smartwatch. Jam tangan pintar sudah banyak diedarkan di pasaran. Malah, pada masa ini terdapat juga lebih ramai peminat jam tangan pintar daripada sebelumnya. EmoPulse adalah jam tangan pintar masa depan yang spesifikasinya menyaingi jam tangan pintar masa kini.

EmoPulse

Telefon ini mampu menampilkan tiga video HD secara serentak dan satu video 3D. Telefon bimbit berbentuk jam tangan ini dilengkapi dengan rangkaian 4G. Anda juga dapat menikmati kapasiti memori dalaman 128 - 256 GB yang terdapat dalam EmoPulse ini. Telefon bimbit kalis air ini mempunyai bateri yang boleh bertahan selama 2 hari. Harga untuk unit EmoPulse adalah sekitar $ 550.00.

4. iPhone Pro

IPhone Pro ini adalah konsep yang direka oleh Jinyoung Choi. Selama ini, pesaing Appel selalu memandang rendah kamera iPhone yang mempunyai resolusi kecil. Nah, jangan menolak kemungkinan jika di masa depan, Apple akan mempertimbangkan untuk menggabungkan iPhone dengan lensa kamera seperti yang ada pada kamera DSLR.

iPhone Pro

Dengan konsep iPhone seperti ini, anda pasti dapat menghasilkan foto dengan resolusi yang tidak kalah dengan kamera profesional, bukan ? Dalam konsep ini, lensa kamera ini dapat dikeluarkan dan dipasang dengan mudah. Jadi, telefon bimbit ini sangat fleksibel. Anda masih boleh memasukkan iPhone ini ke dalam poket seluar anda seperti biasa.

5. Philips Fluid

Telefon ini akan menjadi OLED yang dapat dibengkokkan ke pelbagai arah. Anda boleh menjadikan Philips Fluid ini sebagai jam tangan. Pada pandangan pertama, telefon bimbit masa depan ini kelihatan serupa dengan EmoPulse. Walau bagaimanapun, Philips Fluid tidak direka untuk penggunaan tangan.

Pereka Brazil bernama Dinard da Mata adalah tokoh yang merancang telefon pintar ini. Pereka mengatakan bahawa telefon pintar ini direka dengan reka bentuk yang sangat bergaya dan mengikuti trend fesyen pada masa akan datang. Bayangkan, bila lagi anda boleh memiliki telefon pintar elastik yang boleh digulung seperti sehelai kertas? Telefon ini mungkin tersedia dalam beberapa tahun akan datang.

6. Kambala

Telefon bimbit canggih yang mungkin ada di masa hadapan adalah Kambala. Telefon bimbit ini adalah gabungan telefon bimbit dengan alat dengar bluetooth . Seperti yang kita ketahui, alat dengar dan telefon bimbit biasanya dijual secara berasingan. Anda mesti menyambungkan alat dengar dengan telefon bimbit anda menggunakan sambungan Bluetooth.

Dengan Kambala, telefon ini boleh diletakkan terus di telinga seperti alat dengar. Telefon ini nampaknya dilengkapi dengan sensor untuk mengenali warna kulit anda. Kerana telefon ini akan berubah menjadi telus dan warna kulit anda apabila terpasang pada alat dengar. Telefon ini direka oleh pereka berbakat bernama Ilshat Garipov.

7. iPhone Seterusnya G.

iPhone Seterusnya G.

Sekiranya anda peminat filem Star Wars, kehadiran alat komunikasi holografik sudah tentu tidak asing bagi anda. Seperti iPhone, Next G dirancang untuk muncul dalam bentuk hologram. Bentuk fizikal iPhone Next G kelihatan seperti jam tangan yang berfungsi sebagai unjuran. Jam tangan ini akan memancarkan unjuran skrin iPhone ke telapak tangan anda.

Namun, kami tidak tahu pasti bagaimana telefon ini sesuai dengan telapak tangan pengguna, memandangkan bentuk dan ukuran tapak tangan setiap orang berbeza. Samuel Lee Kwon adalah orang yang merancang reka bentuk Next G iPhone. Nah, adakah anda berminat memiliki telefon pintar hologram dari Apple? Mari tunggu beberapa tahun akan datang.

8. Docomo Fujitsu

Fujitsu Docomo

Fujitsu telah menyampaikan konsep telefon bimbit ini tahun lalu. Docomo Fujitsu adalah telefon pintar skrin sentuh biasa. Apa yang menjadikan telefon ini kelihatan berbeza dan unik adalah skrin sentuh telus yang dapat dikendalikan dari dua arah sekaligus. Ini adalah kejayaan baru untuk telefon bimbit dengan skrin sentuh.

Antara muka telefon ini akan kelihatan sedikit buruk. Namun, itu wajar kerana Fujitsu adalah vendor pertama yang memulakan konsep ini. Sekiranya serius, Fujitsu pasti akan memperbaiki skrin paparan telefon bimbit ini. Adakah Fujitsu akan melepaskan docomo ini dengan serius? Ayuh , kami sedang menunggu tarikh permainan!

9. ZTE Eco Mobius

ZTE Eco Mobius

Pada masa ini, tidak ada telefon bimbit yang mesra alam di pasaran. Anda bersedia membuang telefon bimbit lama anda apabila anda ingin mengganti dengan yang baru. Aksi ini tentunya tidak begitu mesra alam. Berdasarkan ini, ZTE memulakan telefon bimbit Eco Mobius. Telefon bimbit mesra alam yang membolehkan anda mengganti komponen telefon bimbit satu demi satu.

Anda tidak perlu mengganti telefon bimbit anda dengan yang lebih mahal, kerana jika anda hanya ingin mengganti prosesor atau inti kamera, maka anda boleh meningkatkan bahagian yang ingin anda ganti. HP masa depan sememangnya sangat mesra alam dan pastinya lebih menjimatkan. Telefon bimbit ini kemungkinan akan segera hadir melalui Ara Project Google.

10. Modai

Modai

Menarik. Itulah satu perkataan yang menggambarkan telefon bimbit ini. Selama ini, telefon bimbit dianggap sebagai pasangan hidup yang setia. Sebenarnya, kebanyakan orang mendakwa mereka tidak boleh hidup tanpa telefon pintar. Modai adalah telefon yang lebih "mudah alih".

Apabila ada panggilan masuk atau penggera berbunyi, maka telefon bimbit ini akan berdiri tegak dari kedudukan mendatar. Untuk mematikannya, anda hanya perlu mengembalikan telefon ke kedudukan mendatar. Penarikan diri, teknologi "mengupas" Modai diklaim sebagai pengganti getaran.

Satu perkara yang unik dari telefon bimbit ini ialah kemampuan telefon bimbit untuk dapat menggambarkan ekspresi wajah. Telefon ini dapat memaparkan ekspresi pelbagai emoticon. Dengan Modai, anda akan merasa seperti mempunyai "kawan" yang lebih hidup.

Oleh itu, adakah salah satu kaunselor telefon bimbit masa depan yang menarik perhatian anda? Sebilangan alat ini mungkin akan datang tidak lama lagi, dan sebahagian daripada mereka mungkin masih memerlukan puluhan tahun lagi. Mari tunggu tarikh permainan.

Artikel Berkaitan