10 Tablet Murah dengan RAM 1 GB pada tahun 2016

Tablet dengan harga di bawah 1 juta biasanya masih dilengkapi dengan RAM 512 MB. Ini agak mengecewakan kerana aplikasi dan permainan pada sistem operasi Android pada masa ini memerlukan RAM yang lebih besar.

Nasib baik, pada masa ini beberapa pengeluar telah mula mengeluarkan pelbagai tablet murah dengan RAM 1 GB. Tablet ini berasal dari pengeluar alat tempatan atau antarabangsa. Apa benda itu? Berikut adalah senarai lengkap.

10 Tablet Murah dengan RAM 1 GB pada tahun 2016

1. K-Touch Apollo

Tablet kos rendah pertama dengan RAM 1GB adalah K-Touch Apollo. Tablet yang berharga di bawah 1 juta tidak menyokong panggilan suara, SMS dan MMS. Untuk menyambung ke internet, anda boleh menggunakan sambungan Wi-Fi di tablet 7 inci ini. K-Touch membenamkan memori dalaman 4 GB dan RAM 1 GB di Apollo.

Selain itu, perkakasan tablet ini dimuat dengan chipset AllWinner A20, CPU 1.2 Ghz Dual Core, dan GPU Mali-400 MP2. Kamera utama berukuran 2 MP K-Touch Apollo telah dilengkapi dengan LED-Flash. Untuk selfie , anda boleh menggunakan kamera depan VGA pada tablet 500 ribu ini.

2. Zyrex OnePad SM742

Tablet murah Zyrex OnePad SM742 dengan ram 1 gb

Tablet dengan skrin lebar 7 inci boleh didapati dalam varian hitam dan putih. Sementara itu, tablet ini dikuasakan oleh pemproses WM8850 dengan CPU Teras Tunggal 1.2 GHz. Malangnya, sistem operasi yang menjalankan OnePad SM742 masih Android Ice Cream Sandwich v4.0.

Zyrex menyematkan kamera 2 MP di belakang dan kamera VGA di bahagian depan tablet ini. ROM 8 GB yang dapat Anda gunakan untuk menyimpan data dalam bentuk foto, muzik, video, dan aplikasi favorit. RAM 1 GB juga disematkan untuk memastikan tablet ini ketinggalan minimum .

3. Pad Mini Cyrus 8

Pad Mini Cyrus 8

Walaupun tidak disokong oleh rangkaian 2G atau 3G, Cyrus Mini Pad 8 masih diakui sebagai tablet murah berkualiti tinggi. Tablet 8 inci ini dijalankan pada sistem operasi Android Ice Cream Sandwich v4.0.4. Tablet ini, yang menggunakan RAM 1 GB, dilengkapi dengan pemproses AllWinner Sunxi A10s dengan CPU Teras Tunggal 1 GHz.

Cyrus menawarkan memori dalaman 8 GB yang boleh anda gunakan untuk menyimpan data dan aplikasi. Namun, jika anda merasakan bahawa kapasiti ROM kurang, anda boleh meningkatkan memori luaran hingga 32 GB. Kamera depan Mini Pad 8 adalah jenis VGA, sementara kamera belakang beresolusi 2 MP.

4. IMO Z9

IMO Z9

Mencari tablet dengan harga di bawah 1 juta yang boleh dipanggil? IMO Z9 adalah tablet yang memenuhi kriteria ini. Selain dapat digunakan untuk panggilan telepon, tablet dengan layar 9,7 inci juga mendukung SMS dan MMS. Di sektor dapur pacu, tablet ini dikuasakan oleh pemproses MTK MT8317T dengan CPU Dual Core 1.2 GHz.

Kad grafik PowerVR SGX531 menjadikan penampilan grafik tablet ini kelihatan lebih berkualiti. Selain 1 GB RAM, IMO juga menawarkan memori dalaman 8 GB untuk tablet ini. Kualiti kamera IMO Z9 juga cukup baik berbanding dengan tablet lain yang serupa. Kerana tablet ini membawa kamera depan 1.9 MP dan kamera belakang 5 MP.

5. Lenovo Tab 2 A7-10

Dengan harga Rp 799,000, tablet yang membawa RAM 1 GB sememangnya bernilai jempol. Terdapat skrin selebar 7 inci yang tersemat di bahagian depan tablet Android KitKat v4.4.4 ini. Lenovo tidak melengkapkan tablet ini dengan slot SIM-Card. Jadi, anda hanya boleh menyambung ke internet melalui sambungan Wi-Fi.

Perkakasan Tab 2 A7-10 dilengkapi dengan chipset MediaTek MT8127, CPU Quad Core 1.3 GHz, dan GPU Mali-450 MP4. Sayangnya, tidak ada kamera utama yang disematkan dalam tablet ini, tetapi hanya kamera depan VGA. Walau bagaimanapun, Lenovo menyediakan memori dalaman 8 GB.

6. SpeedUp Pad Genius

Mencari tablet murah dengan RAM 1 GB dengan harga 1 juta? SpeedUp akan memberi anda RAM 2GB! Melalui Pad Genius, anda dapat menikmati tablet dengan RAM 2 GB dengan harga hanya 1 juta rupiah. Tablet tablet 7 inci ini dimulakan oleh Intel Atom Z2520 Clover Trail + dengan CPU Dual Core 1.2 GHz.

Android KitKat v4.4.2 adalah sistem operasi yang digunakan pada Pad Genius ini. Tablet, yang membawa memori dalaman 8 GB, juga menyediakan kamera utama 2 MP dan kamera sekunder VGA. Sekiranya anda ingin menyambung ke internet, anda boleh menggunakan sambungan Wi-Fi 802.11 b / g / n pada tablet berkualiti ini.

7. Tablet Fantasi Mito T35

Tablet Fantasi Mito T35

Tablet dwi-SIM ini serasi pada rangkaian 3G. Anda boleh menyambung ke internet dengan rancangan data dari penyedia yang anda gunakan pada tablet ini. Mito T35 dikuasakan oleh Intel Atom SoFIA x3-C3230RK dengan CPU Quad Core Silvermont 1 GHz.

Terdapat kamera utama 5 MP yang dilengkapi dengan LED-Flash dan resolusi kamera sekunder 2 MP pada tablet ini. ROM 8 GB yang ditawarkan sangat berguna untuk menyimpan data dan aplikasi peribadi anda. Tablet dengan sistem operasi Android Lollipop v5.1 ini berharga Rp 999.000.

8. Tablet Fantasi Mito T75

Tablet Mito T75 Fantasy

Masih dari Mito, kali ini vendor tempatan menawarkan tablet dual-SIM dengan harga yang lebih murah daripada Mito T35, yang hanya Rp 949.000. Tablet 7 inci ini dilengkapi dengan memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM.

Di sektor dapur, anda akan menemui chipset MediaTek MT8382, CPU Quad Core 1.3 GHz, dan GPU Mali-400 MP2. Di garis fotografi, terdapat kamera 2 MP yang dilengkapi dengan LED-Flash di bahagian depan tablet. Bukan hanya itu, tablet yang menggunakan Android OS KitKat v4.4.2 juga menawarkan kamera selfie jenis VGA.

9. Esia AHA AirTab A10

Esia AHA AirTab A10

Dijual pada harga Rp 749,000, tablet dari Esia ini menyokong panggilan suara, SMS dan MMS. AirTab A10 membawa kamera utama resolusi 2 MP dan kamera VGA jenis sekunder. Pemproses AllWinnerA10 dengan CPU Single Core 1 GHz memenuhi ruang dapur landasan tablet 7 inci ini.

Sementara itu, terdapat ROM 8GB dan RAM 1GB yang tertanam di bahagian memori tablet ekonomi ini. Namun, AirTab A10 masih menggunakan sistem operasi Android Ice Cream Sandwich v4.0. Beberapa kesambungan yang melengkapi tablet murah ini dari Esia adalah Bluetooth, USB, Wi-Fi, HDMI, dan TV-Out.

10. Mito Prime T330

Lengkap dan berkualiti. Itulah kata-kata yang dapat menggambarkan spesifikasi tablet murah dengan RAM 1 GB yang akan dicadangkan oleh Caris Signal. Mito Prime T330 menawarkan kamera belakang 2 MP dan kamera depan VGA. Tablet ini di hadapan dengan pemproses Broadcom Capri BCM23550 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Kad grafik Broadcom VideoCore IV di dalam Prime T330 menjadikan tablet ini mempunyai grafik berkualiti tinggi. Selain dilengkapi dengan RAM 1 GB, tablet ini juga menyediakan memori dalaman 4 GB. Tablet dual-SIM yang serasi pada rangkaian 3G ini dijual dengan harga di bawah 1 juta rupiah.

Dari senarai tablet murah dengan RAM 1 GB di atas, mana yang akan menjadi pilihan anda? Sekiranya anda merasakan 1 GB RAM masih kurang menyokong aktiviti harian, maka anda juga dapat melihat cadangan untuk tablet murah dengan 2 GB RAM di sini.