10 Telefon Nokia Terbaik Di Bawah 1 Juta pada tahun 2016

Walaupun sudah cukup langka di pasaran, tetapi telefon bimbit buatan Nokia masih banyak diminati. Ini kerana kualiti yang ditawarkan oleh telefon bimbit Nokia sangat baik dan telah diuji dari semasa ke semasa.

Baiklah, jika sebelum ini kita mengkaji harga Nokia Nokia 500 ribu, kali ini kita akan menyemak senarai telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta yang layak untuk anda sendiri. Dalam julat harga ini terdapat Nokia Asha, Lumia, dan bahkan sistem operasi Android. Apa benda itu?

10 Telefon Nokia Terbaik Di Bawah 1 Juta pada tahun 2016

1. Nokia Lumia 530 Dual

Bolehkah anda mendapatkan telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta dengan jenis telefon pintar? Sudah tentu saya boleh. Nokia Lumia 530 adalah telefon pintar dual-SIM yang menggunakan pemproses Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Nokia melengkapkan telefon ini dengan memori dalaman 4GB. RAM yang dimiliki oleh Lumia 530 Dual sesuai dengan harga yang ditawarkan.

Dalam sektor fotografi, pengguna Lumia 530 Dual berhak mendapat kamera belakang 5 MP. Walau bagaimanapun, telefon ini tidak mempunyai kamera depan untuk selfie atau panggilan video. Bateri yang digunakan oleh telefon pintar ini adalah jenis Li-ion 1430 mAh. Pada masa ini, telefon pintar dari Nokia ini dijual pada harga 900 ribu.

2. Nokia 225 Dual

Telefon bimbit Nokia 225 Dual Nokia di bawah 1 juta

Bukan sahaja kita akan membincangkan telefon pintar di bawah 1 juta di sini, tetapi kita juga akan membincangkan telefon bimbit bukan telefon pintar, seperti Nokia 225 Dual. Sistem operasi yang digunakan pada telefon ini adalah Nokia OS Series 30+. Terdapat skrin berukuran 2.8 inci di bahagian depan telefon bimbit ini. Telefon bimbit dwi-SIM ini terdapat dalam warna merah, kuning, hitam, putih dan hijau.

Walaupun bukan telefon pintar, Nokia 225 Dual masih menyediakan kamera utama dengan ukuran 2 MP. Terdapat sambungan Bluetooth yang boleh anda gunakan pada telefon bimbit ini yang dijual pada harga Rp 659.000. Anda boleh mendapatkan telefon ini secara dalam talian di pautan ini (sila pasang aplikasi Lazada terlebih dahulu untuk membuka pautan dari telefon pintar).

3. Nokia 208 Duos

Nokia 208 Duos

Masih membincangkan telefon bimbit bukan telefon pintar. Kali ini, kita berkenalan dengan Nokia 208 Duos. Telefon ini dengan harga IDR 649,000 menawarkan kamera utama dengan ukuran 1.3 MP. Di samping itu, Nokia 208 Duos dilengkapi dengan memori dalaman 256 MB dan RAM 64 MB. Mengapa saiz RAM telefon bimbit kecil? Kerana telefon bimbit ini tidak termasuk telefon pintar yang memerlukan RAM yang besar.

Dengan bateri Li-ion 1020 mAh, Nokia 208 dapat bertahan hingga 12 jam masa bercakap. Sebagai maklumat, Nokia 208 Duos telah dilengkapi dengan rangkaian 3G, sambungan Bluetooth, penyemak imbas, dan Stereo FM Radio. Anda boleh membeli telefon ini dalam talian di pautan ini.

4. Nokia Asha 501

Nokia Asha 501

Asha 501 bukan siri Windows Phone yang dihasilkan oleh Nokia. Secara keseluruhan, telefon ini masih dibayangi oleh sistem operasi Nokia Asha Platform v1.0. Ini adalah telefon bimbit dengan skrin sentuh 3 inci yang dilancarkan Nokia pada tahun 2013.

Walaupun kehadiran Asha tidak disambut baik oleh pengguna telefon pintar, tetapi nama besar Nokia, yang pernah menguasai pasaran mudah alih global, menjadikan telefon pintar ini cukup banyak dilihat di pasaran.

Asha 501 mempunyai kamera belakang 3,15 MP, tetapi bukan kamera depan. Telefon dengan 128MB ROM dan 64MB RAM menawarkan sambungan Bluetooth dan ciri Radio FM untuk mendengar siaran radio kegemaran di kawasan anda. Anda boleh membeli telefon bimbit ini secara dalam talian di pautan ini.

5. Nokia X

Oleh kerana Windows Phone masih kurang popular daripada Android dan iOS, akhirnya Nokia melancarkan telefon pintar berasaskan Android. Nokia X adalah telefon pintar dengan skrin 4 inci. Perkakasan telefon pintar ini dilengkapi dengan chipset Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play, CPU Dual Core 1 GHz, dan GPU Adreno 203.

Nokia menyediakan memori dalaman dengan kapasiti 4 GB dan slot memori luaran yang dapat diisi dengan microSD hingga 32 GB. Malangnya, telefon pintar ini tidak dilengkapi dengan kamera depan. Hanya ada kamera belakang dengan ukuran 3.15 MP yang tertanam di telefon pintar ini.

6. Nokia X2 Dual

Seterusnya, ada satu telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta yang juga menggunakan sistem operasi Android. NokiaX2 Dual adalah telefon dwi-SIM yang menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.3. Skrin 4.3 inci telefon ini sudah dilapisi dengan kaca tahan calar. Pengguna X2 Dual berhak mendapat memori dalaman 4 GB dan RAM 1 GB.

Telefon pintar Android dari Nokia ini dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 dengan CPU Dual Core 1.2 GHz. Telefon pintar ini dengan harga 1 juta menyediakan kamera depan berkualiti VGA dan kamera belakang 5 MP. Rangkaian yang boleh digunakan pada telefon ini adalah 2G, 3G, dan Wi-Fi.

7. Nokia Asha 210 Dual

Nokia Asha 210 Dual

Telefon dwi-SIM dari Nokia ini membawa skrin selebar 2.4 inci dan papan kekunci QWERTY. Terdapat kapasiti memori dalaman 64 MB dan 32 GB RAM yang disematkan di dalam telefon bimbit ini. Secara keseluruhan , kesambungan yang ditawarkan oleh HP cukup baik, iaitu Bluetooth dan Wi-Fi. Walau bagaimanapun, telefon ini hanya dapat digunakan pada rangkaian 2G.

Dalam garis fotografi, Nokia Asha 210 Dual hanya memiliki kamera belakang dengan ukuran 2 MP sahaja. Telefon bimbit ini, yang tersedia dalam warna hitam, kuning, putih, sian, dan magenta, hanya dapat diperoleh dalam keadaan terpakai kerana pengeluaran telah dihentikan. Nokia Asha 210 Dual terpakai kedua dijual sekitar Rp 500.000.

8. Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Ini adalah telefon bimbit berasaskan Windows Phone 8.1 yang ditawarkan oleh Nokia. Dilihat dari spesifikasi, telefon pintar Windows Phone cukup bagus. Bermula dengan skrin 4 inci dengan lapisan kaca tahan calar yang tertanam di bahagian depan telefon ini. Nokia juga menyediakan kapasiti memori dalaman 8 GB pada telefon pintar ini.

Tidak hanya itu, landasan dapur Lumia 520 didahului oleh pemproses Qualcomm MSM8227 dengan CPU Dual Core 1 GHz. Kerana pemproses yang digunakan cukup mudah, Nokia hanya menyediakan RAM sebanyak 521 MB pada telefon bimbit ini. Selain itu, telefon pintar ini mempunyai kamera belakang dengan ukuran 5 MP.

9. Nokia Asha 205 Dual

Nokia Asha 205 Dual

Asha 205 Dual dikeluarkan pada akhir tahun 2012. Jangan terkejut jika spesifikasi telefon ini sangat minimalis. Kamera belakang telefon ini masih berkualiti VGA. Telefon dwi-SIM ini menyediakan memori dalaman 64 MB. Asha 205 Dual tidak termasuk dalam kategori telefon pintar. Walaupun begitu, telefon bimbit ini dapat memainkan muzik dalam format MP3 dan Stereo FM Radio dengan cukup baik.

Terdapat skrin 2,4 inci dan papan kekunci QWERTY yang terdapat di dalam telefon bimbit tersedia dalam pilihan warna putih, magenta, oren, merah jambu, dan sian. Nokia Asha 205 Dual dalam keadaan terpakai dijual di pasar dengan harga Rp 450.000.

10. Nokia Asha 309

Spesifikasi yang dibawa oleh Asha 309 sedikit lebih unggul daripada Asha 205 Dual. Telefon kamera ini mempunyai ukuran 2 MP. Asha 309 adalah sejenis telefon layar sentuh yang cukup dinamik dari segi reka bentuk. Nokia mengemas skrin 3 inci dalam bentuk yang cukup minimalis dan elegan.

Terdapat ROM 128MB dan 64MB RAM yang tersedia di telefon ini. Walaupun terkesan minimalis, Asha 309 telah dilengkapi dengan sambungan Bluetooth dan Wi-Fi. Fitur tambahan, seperti Radio FM, RDS, dan Rakaman FM juga disertakan dalam telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta.

Sekarang ini adalah koleksi telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta yang kami sarankan pada tahun 2016. Pilihlah telepon yang sesuai dengan kebutuhan Anda, baik itu ponsel berfitur, telepon Nokia seri Asha, atau telepon Nokia dengan sistem operasi Windows Phone dan Android.

Artikel Berkaitan