10 Telefon Jadul Nokia Terbaik dan Murah pada tahun 2016

Walaupun dilengkapi dengan pelbagai ciri canggih, tetapi tidak semua orang menyukai telefon pintar. Ya, pada masa ini masih banyak yang lebih suka menggunakan telefon bimbit alias telefon bimbit sekolah lama untuk menyokong keperluan komunikasi mereka.

Nah, jika anda salah seorang dari mereka, kali ini saya akan mengesyorkan 10 telefon bimbit Nokia lama terbaik pada tahun 2016. Tidak perlu risau untuk memasuki dompet anda kerana harganya cukup murah di bawah 1 juta.

10 Telefon Jadul Nokia Terbaik dan Murah pada tahun 2016

1. Nokia 225 Dual

Seperti namanya, telefon bimbit Nokia lama ini adalah telefon jenis dual-SIM. Nokia 225 Dual hadir dengan beberapa pilihan warna, seperti merah, kuning, hitam, putih, dan hijau. Walaupun tidak termasuk dalam kategori telefon pintar, telefon bimbit Nokia yang masih dihasilkan menggunakan Nokia OS Series 30+. Reka bentuk telefon ini nampaknya sudah lama, tetapi Nokia 225 Dual masih termasuk dalam kelas telefon bimbit terbaru.

Terdapat kamera 2 MP tertanam di bahagian belakang telefon ini. Telefon bimbit Rp 659.000 ini juga dilengkapi dengan sambungan Bluetooth untuk memudahkan anda bertukar data antara peranti. Terdapat juga Stereo FM Radio yang melengkapkan telefon skrin 2.8 inci ini. Sekiranya berminat, anda boleh membeli telefon ini secara dalam talian di pautan ini.

2. Nokia 208 Duos

Nokia 208 Duos

Ini adalah salah satu telefon Nokia terbaik kerana dilengkapi dengan rangkaian 3G. Harga Nokia 208 Duos tidak termasuk dalam kategori telefon bimbit termahal walaupun spesifikasi yang ditawarkan cukup bagus. Telefon bimbit, yang dilengkapi dengan memori dalaman berkapasiti 256MB dan 64MB RAM, dijual pada harga Rp 649.000.

HP ini dilengkapi dengan kamera utama berukuran 1.3 MP. Telefon bimbit yang dapat digunakan untuk melihat-lihat dan memainkan muzik berformat MP3 dapat digunakan untuk mendengar siaran radio kegemaran anda. Selain fitur Radio Stereo FM, Nokia 208 Duos juga telah dilengkapi dengan RDS dan Rakaman FM. Telefon ini boleh dibeli secara dalam talian di pautan ini.

3. Nokia 108

Nokia 108

Nokia 108 hadir dengan spesifikasi dan ciri yang sangat minimalis. Telefon bimbit seharga Rp 429.000 memang ditujukan untuk orang yang hanya memerlukan kemudahan telefon dan menghantar pesanan SMS. HP dengan skrin 1,8 inci dilengkapi dengan lampu suluh, yang merupakan lampu suluh yang boleh menyala ketika anda berada di tempat yang gelap.

Nokia menyediakan telefon ini dengan memori dalaman 4 MB, tetapi anda boleh meningkatkan memori luarannya hingga 32 GB. Terdapat kamera jenis VGA yang tertanam di bahagian belakang telefon ini. Walaupun kelihatan kuno, sebenarnya telefon bimbit ini dapat digunakan untuk memainkan muzik dengan format WAV dan MP3. Anda boleh membeli telefon bimbit ini secara dalam talian di pautan ini.

4. Nokia 515

Sekolah lama Nokia 515 hp

Selanjutnya, terdapat telefon bimbit Nokia yang diluncurkan pada tahun 2013, Nokia 515. Telefon ini termasuk dalam senarai telefon Nokia terbaik. Namun, malangnya telefon ini tidak lagi dihasilkan lagi. Nokia 515 menawarkan kamera utama berukuran 5 MP yang dilengkapi dengan LED Flash. Skrin 2.4 inci telefon ini juga mendapat perlindungan dari Corning Gorilla Glass 2.

Nokia menyediakan kapasiti memori dalaman 256MB dan 64MB RAM untuk telefon ini. Nokia 515 serasi pada rangkaian 3G. Telefon ini boleh digunakan untuk melayari juga, anda tahu . Untuk kemudahan dalam proses pertukaran data antara peranti, anda boleh menggunakan sambungan Bluetooth pada telefon ini.

5. Nokia 220

Nokia 220 tersedia dalam beberapa warna terang, seperti sian, kuning, merah, hitam dan putih. Telefon ini membawa skrin 2.4 inci dan butang T9. Kamera utama berukuran 2 MP adalah salah satu kelebihan yang dimiliki oleh telefon ini. Melayari aktiviti untuk meneroka dunia maya yang boleh anda lakukan dengan menggunakan telefon bimbit ini.

Nokia 220 juga dilengkapi dengan rangkaian 3G dan sambungan Bluetooth. Malangnya, tidak ada sambungan Wi-Fi di telefon bimbit ini. Namun, telefon bimbit minimalis ini dapat memainkan muzik dalam format MP3. Untuk mendengar siaran radio kegemaran di kawasan anda, manfaatkan ciri Stereo FM Radio di telefon ini. Anda boleh membeli telefon ini dalam talian di pautan ini.

6. Nokia 206

Membawa skrin 2,4 inci dan butang T9, telefon bimbit Nokia lama ini mempunyai reka bentuk yang cukup elegan dan menawan, terutama untuk varian hitam. Nokia 206 dijual dalam bentuk sian, hitam, magenta, kuning dan putih. Walau bagaimanapun, telefon bimbit ini belum serasi pada rangkaian 3G.

Di garisan fotografi, kita dapati kamera belakang dengan ukuran 1.3 MP. Nokia 206 menyediakan memori dalaman 64 MB untuk menyimpan gambar atau muzik kegemaran anda. Sekiranya anda merasakan kapasiti memori dalaman kurang, anda boleh meningkatkan memori luaran dengan memasang pin microSD hingga 32 GB. Nokia juga menyematkan Bluetooth v2.1 dalam siri 206 ini.

7. Nokia 130

Nokia 130

Nokia 130 adalah telefon lama dengan harga paling murah. Kenapa paling murah? Kerana telefon bimbit dengan layar 1,8 inci dijual dengan harga hanya Rp 349,000. Telefon bimbit yang dilengkapi dengan Lampu suluh LED masih boleh diperoleh di pasaran dalam keadaan baru.

Walaupun sekolah lama dan tidak termasuk dalam kategori telefon pintar, Nokia 130 dilengkapi dengan Bluetooth dan penyemak imbas. Telefon bimbit ini tidak mempunyai kamera. Di sektor bateri, Nokia 130 dikuasakan oleh bateri Li-ion 1020 mAh yang menawarkan masa bercakap sehingga 13 jam. Ciri Radio FM juga terdapat di dalam telefon bimbit yang tersedia dalam warna hitam, putih dan merah. Sekiranya berminat, anda boleh membelinya secara dalam talian di pautan ini.

8. Nokia 112

Nokia 112

Selain itu, terdapat telefon bimbit dua SIM yang tidak lagi dihasilkan oleh Nokia. Namun, Anda bisa mendapatkan ponsel Nokia 112 bekas dengan harga sekitar Rp 300.000. Telefon ini dilengkapi dengan kamera VGA yang berfungsi sebagai kamera utama.

Telefon bimbit yang terdapat dalam varian kelabu, sian, merah dan putih memberikan memori dalaman 16 MB. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan slot microSD yang tersedia hingga 32 GB. Telefon bimbit yang dilengkapi Bluetooth ini sudah dapat digunakan untuk memainkan lagu-lagu MP3 kegemaran anda. Bateri Li-ion 1400 mAh yang tertanam di bahagian belakang Nokia 112 menawarkan masa bercakap sehingga 14 jam.

9. Nokia 110

Nokia 110

Nah, yang ini juga merangkumi jenis telefon bimbit dual-SIM. Nokia 110 dalam keadaan terpakai dijual dengan harga IDR 300,000 sahaja. Telefon ini menawarkan beberapa pilihan warna, seperti magenta, hitam, hijau limau, dan cyan. Dengan kamera VGA di bahagian belakang telefon ini, anda boleh mengambil gambar dengan kualiti standard.

Untuk menukar gambar atau jenis fail lain, cukup gunakan Bluetooth yang terdapat di telefon bimbit ini dengan ROM 10MB. Ciri radio FM pada telefon bimbit ini cukup lengkap kerana dilengkapi dengan RDS dan Rakaman FM. Bateri yang digunakan oleh Nokia 110 adalah jenis Li-ion 1020 mAh yang memberikan masa bercakap 10 jam 30 minit.

10. Nokia 109

Telefon Nokia lama ini adalah salah satu telefon bimbit termurah yang dibincangkan dalam artikel ini. Nokia 109 saat hanya dijual pada harga Rp 250.000. Sangat murah, bukan ? Nokia juga menyediakan memori dalaman 64 MB dan RAM 16 MB pada telefon ini.

Sayangnya, Nokia 109 tidak disertakan dengan kamera, walaupun hanya kamera VGA. Namun, anda tidak perlu putus asa, kerana telefon bimbit ini dapat memainkan lagu dalam format MP3, anda tahu . Sebenarnya, terdapat ciri Stereo FM Radio yang terdapat di dalam telefon ini. Anda boleh mendengar siaran radio kegemaran anda semasa merakamnya dengan ciri Rakaman FM. Anda boleh membeli telefon bimbit ini secara dalam talian di pautan ini.

Berikut adalah senarai telefon bimbit Nokia lama yang kami cadangkan kepada anda pada tahun 2016. Dengan menggunakan telefon bimbit ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah sekiranya terpaksa membawanya semasa dalam perjalanan. Di samping itu, pelbagai telefon bimbit juga merupakan bateri yang sangat cekap.

Artikel Berkaitan