10 Telefon Sony Di Bawah 2 Juta Terbaik pada tahun 2016

Pada awal kemunculan sistem operasi Android, telefon pintar buatan Sony dan Samsung mempunyai persaingan ketat di kelas 2 juta. Tetapi kini Sony mula digantikan dan lebih suka memberi tumpuan kepada telefon pintar utamanya.

Tetapi sekarang anda masih dapat menemui telefon pintar berkualiti Sony yang dijual dengan harga kurang dari 2 juta. Berikut ini akan mengkaji 10 telefon bimbit Sony di bawah 2 juta terbaik yang boleh anda pilih pada tahun 2016.

10 Telefon Sony Di Bawah 2 Juta Terbaik pada tahun 2016

1. Sony Xperia E4

Dalam senarai telefon bimbit Sony di bawah 2 juta, yang pertama adalah Xperia E4. Telefon bimbit ini membawa skrin 5 inci yang disertakan dengan kaca tahan calar. Telefon pintar, yang dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582 dengan pemproses Quad Core 1.3 GHz, dijual pada harga Rp 1.750.000.

Sementara itu, Xperia E4 juga menawarkan kapasiti memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM. Sekiranya anda merasakan kapasiti memori dalaman ini kurang, anda boleh meningkatkan memori luaran hingga 32 GB. Telefon bimbit ini dengan kamera utama 5 MP dan kamera depan 2 MP mempunyai teknologi Clear Audio + dan Sony 3D Surround Sound yang akan menghasilkan kualiti audio yang sangat jelas.

2. Sony Xperia E4g

Sony Xperia E4g Sony Mobile di bawah 2 juta

Harga jualan Xperia E4g sedikit lebih mahal daripada Xperia E4. Walau bagaimanapun, telefon bimbit ini dengan harga 1.9 juta rupiah sudah serasi pada rangkaian 4G LTE. Sony memasang skrin 4,7 inci di bahagian depan telefon pintar ini. Perkakasan Xperia E4g dimuatkan dengan chipset MediaTek MT6732, CPU Quad Core 1.5 GHz, dan GPU Mali-T760 MP2.

Sistem operasi yang digunakan oleh telefon bimbit dengan RAM 1 GB adalah Android KitKat v4.4.4. Untuk tujuan menyimpan data, anda boleh memanfaatkan ruang dalam memori dalaman 8 GB. Kualiti kamera telefon pintar ini sama dengan Xperia E4.

3. Sony Xperia E3

Sony Xperia E3

Xperia E3 adalah telefon pintar 4G LTE dari Sony yang dijual pada harga Rp 1.699.000. Telefon ini membawa spesifikasi yang cukup minimalis. Bermula dari skrin 4.5 inci yang telah dilapisi kaca tahan calar. Kemudian, terdapat kapasiti memori dalaman 8 GB dan 1 GB RAM.

Landasan telefon pintar ini dilengkapi dengan pemproses Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Untuk menghasilkan paparan grafik yang berkemampuan, Sony menggunakan GPU Adreno 305 pada Xperia E3. Dalam garis fotografi, telefon pintar yang menampilkan Baterry Stamina Mode dilengkapi dengan kamera utama 5 MP dan kamera depan VGA.

4. Sony Xperia E1

Sony Xperia E1

Tambahan lagi, ada telefon bimbit Sony yang mungkin tidak dianggap sebagai siri terbaru. Walau bagaimanapun, salah satu telefon pintar mewah ini mempunyai spesifikasi yang cukup baik dan bernilai harganya. Xperia E1 menggunakan skrin 4 inci. Di sektor memori, terdapat memori dalaman 4 GB dan RAM 512 MB.

Telefon pintar ini di hadapan oleh pemproses Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 dengan CPU Dual Core 1.2 GHz. Kamera utama berukuran 3.15 MP juga tertanam di bahagian depan telefon pintar ini. Melihat spesifikasi yang ada, harga Rp 849,000 sangat berpatutan pada Xperia E1 ini.

5. Sony Xperia E

Xperia E telah menjadi telefon pintar terbaik Sony pada awal pelancarannya. Terdapat pemproses Snapdragon Qualcomm MSM7227A dengan CPU Single Core 1 GHz yang memberi kuasa kepada telefon pintar ini. Sony juga memasukkan memori dalaman 4 GB dan RAM 512 MB pada telefon pintar yang membawa skrin lebar 3,5 inci.

Xperia E tidak dilengkapi dengan kamera depan, tetapi ada kamera utama berukuran 3.15 MP yang tertanam di belakang telefon ini. Sistem operasi yang digunakan oleh Xperia E adalah Android JellyBean v4.1. Kerana Xperia E dikeluarkan pada tahun 2012, telefon ini belum serasi pada rangkaian 4G LTE, anda masih harus menggunakan 3G atau Wi-Fi pada telefon pintar ini.

6. Sony Xperia M

Dengan kamera utama 5 MP, telefon bimbit Sony di bawah 2 juta seterusnya juga dilengkapi dengan ciri zoom digital 4x dengan fokus automatik. Pemproses yang digunakan oleh telefon pintar ini ialah Qualcomm MSM8227 Snapdragon S4 Plus dengan CPU Dual Core 1 GHz. Selain kamera utama, Sony juga mempunyai kamera VGA di bahagian depan Xperia M.

Sistem operasi yang digunakan oleh telefon pintar ini adalah Android JellyBean v4.3. Telefon bimbit 115 gram ini menggunakan bateri Li-Po 1750 mAh yang menyediakan 454 jam waktu tunggu dan 9 jam masa bercakap di rangkaian 3G. Harga Xperia M terpakai sekitar Rp 1,250,000.

7. Sony Xperia J

Sony Xperia J

Sony membawa skrin 4 inci dengan perlindungan dari Corning Gorilla Glass untuk Xperia J. Terdapat memori dalaman 4 GB yang tersedia di telefon pintar ini. Bukan itu sahaja, Sony juga menyediakan RAM 512 MB pada Xperia J untuk mengimbangi pemproses Snapdragon Qualcomm MSM7227A dengan CPU Single Core 1 GHz.

Kamera utama 5 MP dan kamera depan jenis VGA melengkapkan sektor fotografi telefon ini. Sony Xperia J tersedia dalam empat warna, iaitu hitam, merah jambu, emas, dan putih. Harga jual Xperia J dalam keadaan sebelumnya adalah sekitar 1.3 juta rupiah.

8. Sony Xperia C

Sony Xperia C

Telefon dwi-SIM ini adalah salah satu telefon pintar Sony terbaik dengan harga di bawah 2 juta. Perkakasan Xperia C dilengkapi dengan chipset MTK MT6589, CPU Quad Core 1.2 GHz, dan GPU PowerVR SGX544. Di sektor fotografi, anda akan menemui kamera utama 8 MP dan kamera depan VGA.

Di samping itu, telefon pintar yang membawa skrin 5 inci telah dilengkapi dengan memori dalaman 4 GB dan RAM 1 GB. Sony telah menghentikan pengeluaran Xperia C, tetapi anda boleh mendapatkan telefon pintar ini dalam keadaan terpakai hanya sekitar 1.6 juta rupiah.

9. Sony Xperia L

Sony Xperia L

Ditawarkan dengan harga bekas Rp 1.700.000, Xperia L hadir dengan spesifikasi yang memenuhi syarat. Skrin 5 inci dengan kaca tahan calar yang terpasang di bahagian depan telefon pintar ini. Selain itu, telefon pintar ini menggunakan pemproses yang cukup hebat, iaitu Qualcomm MSM8230 Snapdragon S4 dengan CPU Dual Core 1.2 GHz.

Sony juga menyediakan kamera utama 8 MP di bahagian belakang Xperia L. Malangnya, kamera depan HP ini hanya jenis VGA. Dengan memori dalaman 8 GB, anda akan lebih bebas menyimpan data dan aplikasi di telefon pintar ini dengan RAM 1 GB.

10. Sony Xperia Miro

Layar yang digunakan oleh Xperia Miro adalah jenis LED-Backlit LCD dengan 16 juta warna yang mempunyai ukuran 3.5 inci. Kaca mesti dilindungi oleh lapisan tahan calar. Harga Xperia Miro terpakai adalah Rp 1,250,000. RAM 512MB disematkan untuk menyeimbangkan prestasi pemproses Qualcomm MSM7225A dengan CPU Single Core 800 MHz yang tidak memerlukan RAM terlalu banyak.

Kamera 5 MP tertanam di bahagian belakang Xperia Miro. Untuk mengambil gambar diri sendiri , anda boleh menggunakan kamera VGA di bahagian depan telefon pintar ini. Sony juga membekalkan telefon bimbit Sony di bawah 2 juta dengan memori dalaman 4 GB. Sekiranya kapasiti tidak mencukupi, anda boleh menggunakan slot microSD dengan memori hingga 32 GB.

Inilah koleksi telefon bimbit Sony di bawah 2 juta yang anda dapat sekarang. Walaupun mereka tidak mempunyai pensijilan kalis air atau ciri canggih lain, namun pelbagai telefon bimbit mencukupi untuk penggunaan sehari-hari.

Kemas kini: Untuk senarai telefon Sony di bawah 2 juta terbaik pada tahun 2017, anda boleh membaca ulasan di pautan ini.