10 Telefon Bimbit Terbaik yang Dibuat di Indonesia pada tahun 2016

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran telefon pintar Indonesia tidak hanya dikuasai oleh pengeluar antarabangsa. Sebabnya, beberapa pengeluar tempatan juga berjaya menghasilkan pelbagai produk terlaris di pasaran.

Sebut namanya seperti Smartfren, Evercoss, kepada Mito yang berjaya menguasai segmen telefon pintar kelas atas. Walaupun kebanyakan hanya penjenamaan semula dari jenama lain, tetapi pelbagai telefon pintar layak disebut jenama tempatan terbaik.

Baik untuk anda yang berminat memiliki telefon bimbit tempatan, berikut ini akan mengulas 10 telefon bimbit terbaik yang dibuat di Indonesia pada tahun 2016. Pelbagai telefon bimbit ini menawarkan spesifikasi yang tidak kalah dengan jenama antarabangsa. Apa benda itu?

10 Telefon Bimbit Terbaik yang Dibuat di Indonesia pada tahun 2016

1. Smartfren Andromax I3s

Smartfren Andromax I3 terbaik buatan Indonesia

Kedudukan teratas telefon bimbit terbaik buatan Indonesia diduduki oleh Smartfren Andromax I3s. Telefon pintar ini dengan skrin 5 inci tergolong dalam kategori jarak pertengahan. I3 dilengkapi dengan memori dalaman 4 GB, tetapi anda boleh meningkatkan memori luaran hingga 32 GB.

Landasan I3s dipenuhi dengan pemproses Qualcomm MSM8612 Snapdragon 200 dan 1.2 GHz Quad Core. Adreno 302 GPU juga disematkan untuk memberikan kualiti grafik yang cukup baik untuk telefon bimbit dengan RAM 1 GB. Kamera utama I3 berukuran 5 MP dan 1.3 MP kamera belakang.

Telefon bimbit bernilai IDR 1.399.000 ini juga mempunyai ciri Quick Charge 1.0 untuk mengecas bateri dengan lebih pantas. Sekiranya anda berminat, anda boleh membeli telefon ini secara dalam talian di pautan ini (sila pasang aplikasi Lazada terlebih dahulu untuk membuka pautan dari telefon pintar).

2. Evercoss One X

Evercoss One X

Telefon bimbit seterusnya yang dibuat oleh anak-anak negara ini ialah Evercoss One X. Telefon bimbit dua SIM ini membawa skrin 4.5 inci dan sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.1. Perkakasan One X dimuatkan dengan chipset MediaTek MT6582, CPU Quad Core 1.3 GHz, dan GPU Mali-400 MP2.

Kapasiti memori dalaman lebih besar daripada Andromax I3s, iaitu 8 GB. Sementara itu, RAM telefon ini berukuran 1 GB. Telefon pintar ini juga bergantung pada kamera belakang 5 MP, dan kamera depan 2 MP. Secara keseluruhan , harga Rp 1,199,000 yang berharga untuk telefon bimbit ini cukup setara dengan spesifikasi yang ditawarkan. Anda boleh membeli telefon ini dalam talian di pautan ini.

3. Zon Polytron 5

Polytron Zap 5

Mencari telefon pintar 4G LTE dengan harga yang sangat menjimatkan? Mungkin jenama asli Indonesia ini boleh menjadi rujukan untuk anda. Polytron Zap 5 adalah telefon dwi-SIM yang dapat digunakan pada jaringan 850, 900, dan 1800 LTE. Telefon dengan layar 4,5 inci bergantung pada pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz.

Saiz memori dalaman memang biasa dengan standard yang rendah-akhir telefon , iaitu 8 GB. RAM 1 GB juga dilengkapi dengan telefon bimbit dengan sistem operasi Android KitKat v4.4.4 yang dikhabarkan akan ditingkatkan ke Android Lollipop v5.0. Polytron Zap 5 dijual pada harga Rp 1,099,000 dan dilengkapi dengan kamera utama 5 MP. Anda boleh membelinya secara dalam talian di pautan ini.

4. AccessGo 4E

Landasan yang digunakan dalam AccessGo 4E adalah sama seperti di Evercoss One X. Namun, harga jualan AccessGo 4E jauh lebih murah daripada telefon bimbit dari Evercoss. AccessGo 4E dipasarkan dengan harga IDR 799,000. Namun, memori dalaman pada telefon pintar ini hanya bersaiz 4 GB.

Namun, kualiti kamera juga tidak kalah dengan Evercoss One X. Ya, telefon pintar ini juga mempunyai kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP. Malangnya, telefon pintar ini masih menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4.2. AccessGo 4E juga menampilkan Slank Content dan Skye Mobile Money.

5. Evercoss Elevate Y A66A

Penjual, yang sebelumnya disebut Cross, mengeluarkan Elevate Y A66A sebagai telefon bimbit 5 inci yang mempunyai ROM 8 GB dan RAM 1 GB. Kelebihan telefon pintar ini terletak pada sektor kamera. Elevate Y A66A mempunyai kamera utama 13 MP yang dilengkapi dengan LED Flash. Kamera depan telefon ini berukuran 5 MP, kamera yang cukup baik untuk mengambil gambar diri sendiri .

Telefon bimbit ini, dengan harga Rp 1,299,000, menggunakan CPU Quad Core 1,3 GHz. Walau bagaimanapun, telefon pintar ini masih menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.2. Sebenarnya, telefon pintar serupa yang lain sudah menggunakan sistem Android Kitkat v4.4 atau bahkan Android Lollipop v5.0. Anda boleh membeli telefon pintar ini dalam talian di pautan ini.

6. Kesan Mito

hp di bawah 1 juta, Mito Impact A10 terbaik

Mito selalu menghasilkan telefon bimbit dengan harga murah, tetapi kualitinya cukup berkualiti. Seperti Mito Impact, telefon layar 4.5 inci ini sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.1 dan dilengkapi dengan memori dalaman 8 GB dan slot microSD hingga 32 GB.

Telefon pintar, yang dipasarkan dengan harga di bawah 1 juta, dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Telefon kamera utama 5 MP dan kamera depan 2 MP menggunakan kad grafik Mali-400 MP2 yang membolehkan Mito Impact memainkan video dan bermain permainan berkualiti HD.

7. Smartfren Andromax V

Smartfren Andromax V

Secara keseluruhan, Smartfren Andromax V, yang dijual dengan 900.000, tawaran spesifikasi yang agak baik untuk rendah akhir kelas telefon pintar . Telefon bimbit berlayar 5 inci ini dilengkapi dengan pemproses MediaTek MT6589 dan CPU Quad Core 1.2 GHz. Untuk memaparkan grafik, Andromax V menggunakan GPU PowerVR SGX544.

Di sektor kamera, telefon pintar murah ini mempunyai kamera belakang 8 MP dan kamera depan 1.3 MP. Untuk tujuan menyimpan aplikasi, foto dan data lain, ROM 4 GB disediakan. Sekiranya anda merasa kekurangan, maka anda boleh menggunakan microSD hingga 32 GB pada telefon bimbit yang menggunakan RAM 1 GB.

8. Mito Fantasy U A60

Mito Fantasy U A60

Seperti biasa, Mito selalu menghasilkan telefon bimbit buatan Indonesia terbaik, seperti siri Fantasy U A60 ini. Hanya dengan harga Rp975.000, anda dapat menikmati pelbagai spesifikasi menarik seperti berikut. Bermula dari skrin 5 inci yang telah dilindungi dengan Corning Gorilla Glass. Selanjutnya, Mito juga menyediakan memori dalaman 8 GB untuk menyimpan pelbagai data yang anda miliki.

Telefon pintar ini juga dimulakan dengan pemproses Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400 dan Quad Core 1.2 GHz. Landasan ini cukup berkualiti. Di samping itu, anda juga mendapat fotografi berkualiti tinggi melalui telefon pintar ini. Fantasy U A60 mempunyai kamera belakang 13 MP dan kamera depan 5 MP. Kedua-dua kamera dilengkapi dengan lampu kilat LED.

9. Pemenang Evercoss T

Pemenang Evercoss T

Selain itu, ada telefon bimbit domestik dengan harga Rp 749,000. Evercoss Winner T adalah telefon dwi-SIM dengan skrin selebar 5 inci yang dilindungi oleh Hard Glass Screen. Memori dalaman yang disertakan dalam telefon ini berukuran 8 GB.

Perkakasan Winner T dimuatkan dengan chipset Spreadtrum SC8830, CPU Quad Core 1.2 GHz, dan GPU Mali-400 MP2. Telefon pintar dengan OS Android Lollipop v5.1 juga menyediakan kamera utama 5 MP dan kamera depan 2 MP. Secara keseluruhan , Evercoss Winner T adalah telefon pintar ekonomi dengan spesifikasi yang cukup baik.

10. Penemuan IMO II

Walaupun masih menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.2, IMO Discovery II terus menjadi antara telefon bimbit buatan Indonesia terbaik untuk dipertimbangkan. Dijual pada harga Rp.888.000, IMO Discovery II menawarkan kamera belakang 8 MP dan kamera depan 2 MP.

Telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Pemproses ini cukup bagus memandangkan harga telefon pintar ini hanya sekitar 800 ribu. Di samping itu, IMO juga memasukkan memori dalaman 4 GB dan RAM 1 GB untuk mengimbangi prestasi landasan telefon bimbit tempatan ini.

Inilah senarai 10 telefon bimbit terbaik yang dibuat di Indonesia pada tahun 2016. Pelbagai telefon bimbit ini sangat sesuai untuk anda yang mahukan telefon bimbit berkualiti tinggi tetapi dengan harga yang lebih murah berbanding jenama antarabangsa.

Artikel Berkaitan