10 Telefon Samsung Di Bawah 1 Juta Terbaik pada tahun 2016

Walaupun segmen telefon pintar kelas atas didominasi oleh telefon pintar buatan Indonesia dan China, itu tidak bermaksud pengeluar besar hanya melupakannya. Seorang yang masih aktif mengeluarkan telefon pintar Samsung yang murah.

Walaupun tidak seberapa banyak telefon pintar kelas menengah dan atas, tetapi sebilangan telefon pintar murah dari Samsung cukup untuk memenuhi keperluan pengguna setia. Ciri-cirinya juga dianggap cukup mampu di kelas harga.

Sekarang bagi anda yang ingin membeli telefon pintar Samsung yang murah, kali ini akan menyemak senarai 10 telefon bimbit Samsung di bawah 1 juta terbaik pada tahun 2016. Senarai ini boleh dijadikan panduan bagi anda yang merancang untuk membeli telefon bimbit baru dalam masa terdekat.

10 Telefon Samsung Di Bawah 1 Juta Terbaik pada tahun 2016

1. Samsung Galaxy Young 2

Telefon bimbit Samsung pertama di bawah 1 juta adalah Galaxy Young 2. Telefon bimbit 800 ribu rupiah ini adalah dwi-SIM yang membawa skrin 3.5 inci. Kerana Young 2 adalah telefon kelas bawah, jangan terkejut jika spesifikasinya minimalis. Telefon pintar ini dengan RAM 512MB dikuasakan oleh pemproses Spreadtrum SC6815A dengan CPU Teras Tunggal 1 GHz.

Samsung Galaxy Young 2 Samsung bergerak di bawah 1 juta

Samsung juga melengkapkan Young 2 dengan memoeri dalaman 4 GB. OS yang digunakan oleh telefon pintar ini ialah Android KitKat v4.4.2. Kamera depan yang ditawarkan mempunyai ukuran 3.15 MP. Malangnya, telefon pintar yang berpatutan ini tidak mempunyai kamera depan.

2. Samsung Galaxy Tak Terbatas

Kini, telefon pintar dual-SIM (GSM-CDMA) semakin jarang berlaku. Ini kerana CDMA ISP yang masih bertahan di Indonesia hanya satu. Galaxy Infinite adalah telefon pintar dual-SIM (GSM-CDMA) yang dilengkapi dengan skrin 4 inci dan RAM 768 MB. Dapur telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses Snapdragon Qualcomm MSM8625Q dengan CPU Dual Core 1.2 GHz.

Samsung Galaxy Tak Terbatas

Perisian telefon pintar ini dimuatkan dengan sistem operasi Android JellyBean v4.1.2. Di sektor penyimpanan, Infinite dilengkapi dengan memori dalaman 4 GB dan memori luaran yang dapat ditingkatkan menjadi 32 GB. Kualiti kamera yang dimiliki oleh Infinite adalah sama dengan Young 2. Telefon bimbit 700.000 rupiah ini juga tidak mempunyai kamera depan.

3. Samsung Galaxy Pocket Neo Duos S5312

Sekiranya anda mencari telefon pintar murah dengan spesifikasi minimalis yang tidak bertualang, Galaxy Pocket Neo Duos S5312 adalah pilihan yang tepat. Telefon bimbit dengan skrin 3 inci sudah menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.1.2.

Samsung Galaxy Pocket Neo Duos S5312

RAM 512 MB juga disematkan untuk mengimbangi pemproses Broadcom BCM21654 dengan CPU Teras Tunggal 850 MHz yang menjalankan telefon pintar ini. Memori dalaman 4 GB juga disertakan untuk menyimpan aplikasi, foto, muzik dan data lain dalam S5312 ini.

Sama seperti dua telefon bimbit sebelumnya, S5312 hanya memiliki kamera utama dengan ukuran 2 MP. Telefon bimbit berharga 600 ribu dan juga dilengkapi dengan sambungan Bluetooth dan Wi-Fi.

4. Samsung Galaxy Star Duos S5282

Samsung Galaxy Star Duos S5282

Galaxy Star Duos S5282 mempunyai spesifikasi yang tidak jauh berbeza dengan Galaxy Pocket Neo Duos S5312. Kedua-dua telefon ini mempunyai skrin 3 inci. ROM 4GB dan RAM 512MB juga disertakan dalam telefon pintar ini dengan harga Rp 619,000.

Pemproses yang digunakan oleh telefon pintar ini adalah SP8810 dengan CPU 1 Inti Tunggal. Ya, CPU yang mempunyai Star Duos satu tahap lebih unggul daripada Neo Duos. Telefon yang menggunakan OS Android JellyBean v4.1.2 tidak mempunyai kamera depan, tetapi ada kamera utama berukuran 2 MP yang melengkapkan telefon ini.

5. Samsung Galaxy Fame S6810

Nah, telefon pintar ini sememangnya lebih unggul dalam bidang spesifikasi berbanding dengan 4 telefon bimbit yang telah kita bincangkan sebelumnya. Galaxy Fame S6810 dijual pada harga Rp 999.000. Telefon layar 3.5 inci ini mempunyai dua kamera, iaitu kamera utama dengan ukuran 5 MP dan kamera depan VGA.

Walaupun masih menggunakan OS Android JellyBean v4.1.2, telefon dengan RAM 512MB dikhabarkan akan mendapat peningkatan Android KitKat v4.4. Samsung juga menyediakan memori dalaman 4 GB, serta peningkatan memori luaran yang lebih besar hingga 64 GB.

6. Samsung Galaxy Chat B5330

Seterusnya, terdapat telefon bimbit Samsung di bawah 1 juta yang menggabungkan skrin sentuh selebar 3 inci dengan papan kekunci QWERTY. Seperti namanya, telefon pintar ini yang mempunyai memori dalaman 4 GB menyediakan papan kekunci QWERTY untuk memudahkan pengguna untuk berbual dengan lebih cepat.

Sistem operasi yang digunakan pada ponsel 800 ribu rupiah masih Android Ice Cream Sandwich v4.0, tetapi OS dapat ditingkatkan ke Android JellyBean v4.1. Kamera utama yang dimiliki oleh Galaxy Chat berukuran 2 MP. Malangnya, telefon ini tidak dilengkapi dengan kamera depan. Walaupun begitu, telefon bimbit yang bergantung pada CPU Single Core 850 MHz cukup popular.

7. Samsung Galaxy Young S6310

Samsung Galaxy Young S6310

Tidak berpuas hati dengan kualiti kamera Galaxy Star Plus Duos, mungkin anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli Galaxy Young S6310 terpakai. Kerana saiz kamera utama telefon pintar ini lebih besar, 3.15 MP. Namun, telefon pintar ini yang mempunyai ROM 4GB tidak mempunyai kamera depan.

Saiz RAM Young S6310 lebih besar, iaitu 768 MB. Di sektor dapur pacu, terdapat pemproses Qualcomm MSM7227A dengan CPU Single Core 1 GHz yang menjalankan telefon ini. Harga bekas telefon bimbit yang menggunakan Android JellyBean v4.1.2 adalah sekitar 600 ribu rupiah.

8. Samsung C3312 Deluxe Duos

Samsung C3312 Deluxe Duos

Deluxe Duos tidak termasuk telefon pintar, kerana telefon ini tidak mempunyai sistem operasi Android seperti 8 telefon pintar lain yang telah kita bincangkan di sini. Skrin sentuh HP ini mempunyai ukuran skrin 2,8 inci dan termasuk jenis dual-SIM. Terdapat kamera utama 1.3 MP yang boleh dipercayai untuk mengambil gambar improvisasi.

Di samping itu, Samsung juga memasukkan memori dalaman 30 MB dan slot microSD hingga 16 GB pada telefon ini. Telefon bimbit yang sangat mudah ini boleh didapati dalam keadaan terpakai dengan harga 400 ribu rupiah.

9. Samsung Champ Duos E2652

Samsung Champ Duos E2652

Di kedudukan seterusnya, terdapat telefon bimbit Samsung di bawah 1 juta yang juga tidak termasuk dalam kategori telefon pintar ( telefon pintar ). Telefon SIM dua ini membawa skrin sentuh selebar 2,6 inci. Kualiti kamera yang dimiliki oleh Champ Duos sama dengan yang dimiliki oleh Deluxe Duos. Kapasiti memori dalaman telefon ini lebih besar, iaitu 50 MB.

Terdapat ciri penyambungan Radio FM dan Bluetooth pada Champ Duos ini. Namun, anda masih tidak dapat menggunakan sambungan Wi-Fi di telefon bimbit ini. Samsung tidak lagi mengeluarkan Champ Duos. Namun, anda masih boleh memiliki Champ Duos terpakai dengan harga sekitar 400-500 ribu rupiah.

10. Samsung Galaxy Star Plus Duos S7262

Samsung Galaxy Star Plus S7262 Duos

Galaxy Star Plus Duos adalah versi yang lebih unggul daripada Galaxy Star biasa. Mengapa ia unggul? Kerana telefon pintar ini dikuasakan oleh pemproses yang lebih dipercayai, iaitu Qualcomm MSM7225AB Snapdragon dengan CPU Single Core 1 GHz.

Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan RAM 512 MB dan memori dalaman 4 GB. Telefon dwi-SIM ini menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.1.2. Namun, telefon ini agak lemah di sektor kamera. Galaxy Star Plus Duos hanya mempunyai satu kamera, kamera utama berukuran 2 MP.

Versi baru telefon pintar ini tidak lagi dijual di pasaran, tetapi anda boleh membeli Galaxy Star Plus Duos terpakai dengan harga 500 ribu rupiah. Harganya cukup menarik untuk spesifikasi yang ditawarkannya.

Sekarang ini adalah 10 telefon bimbit Samsung terbaik yang boleh anda pertimbangkan pada tahun 2016. Walaupun spesifikasinya agak ketinggalan dengan telefon bimbit lain, tetapi anda tidak perlu meragui kualiti pelbagai telefon bimbit buatan Samsung ini.

Kemas kini: Untuk senarai telefon Samsung di bawah 1 juta yang terbaik pada tahun 2017, anda boleh membaca ulasan di pautan ini.