Cara Mengatasi Berbagai Masalah pada Xiaomi Mi5

Siapa yang tidak mengenali telefon pintar Android dari China yang satu ini? Xiaomi disebut-sebut sebagai salah satu jenama telefon pintar dari China yang mampu memikat hati pelanggannya dengan munculnya keluaran telefon pintar terkini.

Pada 22 Februari 2016, Xiaomi melancarkan telefon pintar barunya, Xiaomi Mi5. Pada telefon pintar Mi5 ini Xiaomi pertama kali membuat telefon pintar dengan adanya butang rumah. Namun, dengan munculnya telefon pintar Xiaomi Mi5, tidak jarang pembeli terganggu dengan pelbagai masalah.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau kerana kali ini akan memberikan petua dan trik untuk mengatasi masalah yang biasa terdapat pada Xiaomi Mi5. Apakah mereka? Berikutan kajian semula.

Petua Selepas Membeli Xiaomi Mi5

2

Apabila anda telah membeli Xiaomi Mi5, anda sebagai pembeli mesti berhati-hati dengan barang yang telah anda beli agar tidak membahayakan diri sendiri setelah menerima barang tersebut. Tidak jauh berbeza dengan petua dan trik untuk membeli Xiaomi Redmi Note 4, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan iaitu seperti berikut.

 • Pemeriksaan fizikal

Ini mesti dan anda mesti lakukan setelah membeli Xiaomi Mi5. Periksa keseluruhan telefon pintar fizikal seperti penyok pada telefon pintar, baret atau keadaan lain yang rosak. Biasanya Xiaomi Mi5 palsu akan mempunyai tekstur yang lebih kasar dan anda juga harus memeriksa kedudukan butang.

 • Pemeriksaan Skrin

Skrin adalah salah satu perkara yang paling penting. Perhatikan keadaan skrin Xiaomi Mi5 yang baru anda beli. Periksa berulang kali sama ada terdapat kebocoran piksel / cahaya mati atau tidak.

 • Ujian Telefon Pintar

Selepas anda membeli Xiaomi Mi5 ini, anda harus memeriksa keadaan perisian yang ada di telefon pintar. Cara periksa sangat mudah, cukup tekan * # * # 6484 # * # * untuk memeriksa satu persatu yang terdapat di Mi5.

 • Periksa Aksesori

Jangan lupa untuk memeriksa kelengkapan aksesori lalai dari Xiaomi Mi5. Pastikan caj Mi5, kabel USB jenis C, dan juga buku jaminan semuanya lengkap dan tidak rosak.

 • Pemeriksaan Firmware

Anda juga harus memeriksa firmware Xiaomi Mi5 yang baru anda beli. Biasanya firmware lalai dari pengedar tidak bagus.

 • Periksa Versi Xiaomi

Sekiranya Xiaomi Mi5 yang anda beli adalah item asli, bukan palsu, maka anda harus menyemak versi kemas kini xiaomi. Biasanya jika item Mi5 palsu, ia tidak dapat mengemas kini firmware dengan versi stabil / global stabil China.

Perbezaan antara ROM Rasmi dan ROM palsu

3

Di Indonesia, biasanya ketika Anda membeli Mi5 kebanyakan akan menyediakan ROM Pengedar, yang bermaksud bahawa ROM itu bukan ROM Resmi tetapi ROM palsu. Hanya sebilangan kecil yang menjual Mi5 menggunakan ROM Rasmi.

Ciri-ciri ROM Stabil Global Rasmi akan mempunyai versi terbaru MIUI 7 atau V7.5.2.0 ROM | MAAMIDE dan juga MIUI versi 8 atau V8.0.2.0 | MAAMIDG. Semua ROM rasmi mesti mempunyai nombor versi ROM 4 digit. Sekiranya lebih atau kurang dari itu, kemungkinan ROM Mi5 adalah ROM palsu.

Walaupun ciri-ciri Pengedar ROM biasanya mempunyai banyak aplikasi yang tidak perlu (bloatware), banyak iklan yang muncul, dan juga tidak menyokong OTA. Selain itu nombor pengedar versi ROM biasanya mempunyai nombor 5 digit.

Cara Mengunci 4G

Masalah lain yang biasa dijumpai oleh pembeli Mi5 adalah bagaimana mengunci 4G. masalah ini ternyata ada petua dan trik yang mudah. Anda boleh membuka nombor dail dengan mengetik * # * # 4636 # * # * setelah itu anda memilih formasi telefon. Selepas itu anda menggantinya dengan mod LTE / GSM Auto (PRL).

Cara Mengatasi Masalah Pemberitahuan Mi5

5

Masalah umum yang menjadi halangan bagi pengguna Mi5 adalah masalah kelewatan pemberitahuan media sosial seperti WhatsApp, BBM, dan media sosial lain. Untuk mengatasi dan mengatasi masalah ini, anda hanya perlu mengubah tetapan dalam pemberitahuan dengan cara berikut.

 • Tunjukkan Ikon Pemberitahuan

Untuk membesarkannya, anda cuba pergi ke tetapan Mi5, setelah itu anda pergi atau klik bar pemberitahuan & status. Kemudian anda mengklik ikon tunjukkan pemberitahuan.

 • Tetapkan Autostart

Kedua-dua cara anda boleh mengatasinya dengan Set Autostart. Mula-mula anda klik keselamatan kemudian anda pergi ke kebenaran kemudian pilih AutoStart. Dan kemudian anda mengaktifkan semua media sosial atau aplikasi yang anda mahukan seperti WA, BBM, LINE dan lain-lain.

 • Lumpuhkan Hadkan Aktiviti Latar Belakang

Cara ketiga yang boleh anda lakukan dengan langkah pertama adalah dengan mengklik tetapan kemudian bateri & prestasi. Selepas itu anda boleh memilih untuk menguruskan penggunaan bateri aplikasi ->  memilih aplikasi. Perhatikan juga Tetapan Latar Belakang dan pastikan ia berada dalam keadaan Tanpa Sekatan.  Bahagian Lokasi Latar belakang berada dalam keadaan Benarkan.

 • Kunci Aplikasi

Cara keempat yang dapat Anda gunakan adalah dengan mencuba menekan butang aplikasi terbaru / kapasitif kemudian anda meluncur ke bawah ke aplikasi di mana anda mahu pemberitahuan muncul, kemudian pilih Kunci.

Cara Mengatasi Muat Turun / Had

Sekiranya anda menghadapi masalah semasa memuat turun tiba-tiba / had pada Mi5, anda boleh menyelesaikannya dengan cara yang mudah. Mula-mula anda membuka aplikasi muat turun yang biasanya terdapat di folder MIUI di skrin utama.

Setelah anda membuka aplikasi, klik titik tiga di sudut kanan atas kemudian pilih menu tetapan. Perhatikan pilihan had saiz muat turun, anda boleh menukar pilihan menjadi tidak terhad dan anda sudah selesai menyelesaikan masalah ini.

Cara memunculkan Performance Mode pada Mi5

Bagi anda yang ingin memunculkan mod prestasi pada Mi5 caranya sangat mudah, berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Pertama, anda boleh memuat turun aplikasi QuickShortCutMaker terlebih dahulu di PlayStore.
 2. Kemudian buka aplikasi. Pada tab aktiviti, cuba cari dan pilih dan klik tetapan aktiviti.
 3. Selepas itu, cari sub-aktiviti: android.settings / com.android.settings.fuelgauge.PowerModeSettings
 4. Kemudian anda boleh menyesuaikan jalan pintas nama atau ikon, kemudian pilih buat. Setelah anda memilih buat maka jalan pintas akan muncul secara automatik di skrin utama.
 5. Selepas itu anda boleh klik pada bahagian jalan pintas dan kemudian muncul dua pilihan mod prestasi dan keseimbangan.

Cara Menetapkan Lalai AppStore Cina ke Google PlayStore

Bagi anda yang mempunyai Mi5 dengan firmware MIUI China Stable, anda biasanya akan mengalami kesukaran dengan AppStrore yang disediakan. AppStore yang disediakan biasanya AppStore Cina. Namun, jika anda ingin menukarnya ke Google PlayStore, anda boleh menggantinya dengan cara yang mudah.

 1. Anda boleh mengaktifkan pilihan pembangun dengan menetapkan -> about -> ketuk MIUI Versi 7.
 2. Setelah selesai, cuba mulakan semula telefon pintar Mi5 anda.
 3. Kemudian anda boleh memasukkan tetapan sekali lagi tetapan tambahan, kemudian pilih pilihan pembangun.
 4. Selepas itu anda cuba menatal ke bawah dan mematikan Hidupkan pengoptimuman MIUI. Kemudian anda akan diminta untuk memulakan semula Mi5 anda.
 5. Selepas itu, anda boleh mengklik pautan muat turun aplikasi di penyemak imbas. Kemudian pilihan akan muncul menggunakan AppStore, pilih Google Playstore dan jangan lupa klik senarai semak ingat pilihan saya.

Cara Menggunakan Kad Bolt pada Mi5

Untuk pengguna Mi5 anda, anda juga dapat menggunakan paket internet Bolt pada Mi5. Kaedahnya sangat mudah. Mula-mula anda masuk ke menu tetapan, tetapi sebelum anda dapat memasukkan baut kad sim pada sim 1.

Selepas itu anda boleh memilih Kad SIM & Rangkaian Mudah Alih, pastikan SIM 1 di mana anda meletakkan kad Bolt mempunyai status internet. Selepas itu, masukkan Tetapan SIM CARD 1. Kemudian anda boleh memilih Nama Titik Akses dan klik APN Baru. Pastikan APN dan Nama ditulis di internet, kemudian anda simpan dan jangan lupa untuk mengaktifkan APN.

Versi Mi5

1

Xiaomi Mi5 sendiri mempunyai tiga versi berbeza yang disesuaikan dengan keperluan dan minat pembeli. Versi pertama ialah:

 1. 3/32 di mana chipset yang digunakan adalah Snapdragon 820 dengan Kryo CPU @ 1.8 GHz. Selain itu, versi 3/32 ini mempunyai Adreno 530 @ 510MHz dengan kapasiti RAM 3GB dan mempunyai storan dalaman 32GB.
 2. 3/64, versi kedua ini mempunyai perbezaan pada CPU Kryo @ 2.15 GHz, Adreno 530 @ 624MHz. Kapasiti simpanan dalaman mempunyai kapasiti 64GB yang lebih tinggi.
 3. Untuk versi 4/128 (pro) pastinya lebih banyak menunggu daripada dua versi sebelumnya. RAM pada versi ketiga adalah 4GB, dan mempunyai storan dalaman dengan kapasiti 128GB.

Semua storan atau memori yang tersedia pada Mi5 ini tidak boleh atau tidak tersedia untuk memori luaran. Ini bermakna anda tidak boleh menambahkan Kad SD. Semua Mi5 bergantung pada Penyimpanan dalaman.

Inilah beberapa petua dan trik bagaimana mengatasi masalah yang biasa dijumpai atau dihadapi semasa anda membeli telefon pintar Xiaomi Mi5. Sekiranya anda masih mempunyai masalah lain, anda boleh bertanya terus melalui forum perbincangan Kaskus dengan mengklik di sini.